5 skutecznych sposobów na łagodzenie migreny

Dolegliwość ta wciąż zajmuje drugie miej­sce wśród przyczyn niepełnosprawności i cierpienia na świecie. Na podstawie liczby dni z bólem głowy określa się, czy pacjent ma migrenę epizodyczną, czy też przewlekłą. Na szczęście istnieje kilka potwierdzonych metod na zmniejszenie częstotliwości, liczby ataków, a nawet czasu trwania. Przyjrzyjmy się badaniom.

Artykuł na: 4-5 minut

 

Wyklucz zakażenia

Przebadaj się pod kątem zakażenia Helicobacter pylori (to bak­teria wywołująca wrzody trawienne), uważa się bowiem, że u niektórych ludzi może to być czynnik zwiększający skłonność do występowania migren. W jednym badaniu u 40% pacjentów cierpiących na migreny stwierdzono zakażenie H. pylori. U wszyst­kich osób biorących udział w badaniu, które całkowicie pozbyły się tych bakterii, znacząco obniżyły się intensywność, czas trwania i częstotliwość ataków migreny1.

Skorzystaj z mocy suplementów

Istnieją dowody, że niektóre z nich mogą zmniejszać często­tliwość ataków i ich nasilenie.

  • Witamina B2 W badaniu przeprowadzonym w Niemczech stwierdzono, że suplementacja ryboflawiny zmniejszała liczbę ataków migreny o połowę. Jednakże, gdy atak już się zaczął, witamina ta nie miała wpływu ani na jego nasilenie, ani na czas trwania2. Ryboflawina jest bezpieczna w stosowaniu, chociaż u niektórych osób przyjmowanie wysokich dawek może wywoływać biegunkę. Dawkowanie: 400 mg/dzień
  • Koenzym Q10 Wydaje się, że znaczna część osób cierpiących na migrenę ma niedobór tego przeciwutleniacza o charakterze witaminy. W jednym badaniu zasugerowano, że może on zmniejszyć częstotliwość migren o ponad połowę3. Dawkowanie: 150 mg/dzień
  • 5-Hydroksytryptofan Udowodniono, że aminokwas ten, znany także jako 5-HTP, jest równie skuteczny jak 2 powszechnie stosowane leki – propranolol i metysergid4. Dawkowanie: 400-600 mg na dzień
  • Kwasy tłuszczowe Gdy osobom cierpiącym na migrenę podawano kwasy gamma-linolenowy i alfa- -linolenowy, u 86% zaobserwowano zmniejszenie nasilenia, częstotliwości i czasu trwania ataków, u 22% migreny całkowicie ustały, a u ponad 90% rzadziej występowały nudności i wymioty5.
spotkanie towarzyskie
Osoby zmagające się z migreną z codziennego jadłospisu powinny wyeliminować m.in. przetworzone mięso, ryby wędzone, herbatę, lody, pomidory, cebulę, produkty mleczne, alkohol, a także niektóre owoce cytrusowe. Objawy bólowe mogą również nasilać sery pleśniowe, bo występu­jąca w nich tyramina przy­czynia się do zwiększonej częstotliwości epizodów migrenowych.

Wypróbuj akupunkturę

Za pomocą akupunktury można leczyć wiele różnych rodza­jów bólów głowy, w tym migrenę. Wyniki badania przeglądo­wego przeprowadzonego przez prestiżowy ośrodek Cochrane Collaboration wskazują, że akupunktura jest „co najmniej równie skuteczna, lub nawet skuteczniejsza niż profilaktyczne podawanie leków i ma mniej działań niepożądanych”6. Choć jesz­cze żaden z eksperymentów nie wyjaśnił, dlaczego tak się dzieje.

Sięgnij po lepiężnik

Badanie kliniczne, w któ­rym migrenowcom po­dawano 50 mg wyciągu z lepiężnika (Petasites hybridus) 2 razy dziennie przez 3 miesiące, wykazało, że średnia liczba migren w grupie badanych spadła o 60%, a powracający ból był słabszy i trwał krócej8. Dawkowanie: 50 mg/dzień lepiężnika wolnego od alkaloidów; 500-600 mg/dzień

Uprawiaj miłość

Aktywność seksualna przerywa migrenowy ból głowy, zwłaszcza w początkowej fazie ataku. Potwierdzają to ba­dania7. Wśród uczestników eksperymentu cierpiących na klasterowe i migrenowe bóle głowy co 3 odczuwał ulgę, jeśli przerwał atak migreny seksem. Badacze podejrzewają, że to zasługa endorfin, które wydzielają się w dużych ilościach w czasie orgazmu i niwelują ból głowy.

Bibliografia
  • Hepatogastroenterology, 1998; 45: 765-70
  • Eur J Neurol, 2004; 11: 475-7; Neurology, 1998; 50: 466-70
  • 14 Headache, 2007; 47: 73-80; Cephalalgia, 2002; 22: 137-41
  • 17 Schweiz Med Wochenschr, 1991; 121: 1585-90; Eur Neurol, 1986; 25: 327-9
  • 15 Cephalalgia, 1997; 17: 127-30
  • Cochrane Database Syst Rev, 2009; 1: CD001218
  • Cephalalgia . 2013 Apr;33(6): 384-9
  • Altern Med Rev. 2001 Jun;6(3): 303-10
Autor publikacji:
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 8/2023
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny