Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że wśród osób stosujących na co dzień dietę wegańską zagrożenie rakiem prostaty jest o 35% niższe niż u reszty populacji. - Wynik ten jest lepszy nawet od wegetarian, którzy dopuszczają w swym menu m.in. nabiał i jajka - przekonują specjaliści z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.
Po przeanalizowaniu diety 26 346 mężczyzn amerykańskim naukowcom udało się ustalić, że wskaźniki występowania raka prostaty są wyraźnie niższe w przypadku 8% badanych. Wszyscy z nich byli weganami!
Badacze uważają, że wegańskie jedzenie w największym stopniu sprzyja ochronie przed rakiem stercza.
Ani wegetarianie, ani osoby, które zamiast mięsa jedzą ryby lub drób, nie mogą bardziej zminimalizować zagrożenia nowotworem prostaty.
Dlaczego tak się dzieje? Specjaliści uważają, że dieta bogata w błonnik, soję oraz pochodzące z warzyw i owoców antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym, może być szczególnie korzystna dla mężczyzn.
Ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych, białka zwierzęcego a także insulinogennego nabiału w ich menu, może znacząco ograniczyć ryzyko prostaty.
Fruit Party from Vlad Gladyshev on Vimeo.