Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Brown, którzy przeanalizowali stan zdrowia i sposób żywienia ok. 123 tys. osób. Wśród badanych u prawie 4 tys. ochotników rozwinął się rak skóry, a osoby, które miały najwyższy poziom witaminy A, były o 17% mniej podatne na jego powstanie niż te z najniższym stężeniem tej substancji.
Najlepszym źródłem witaminy A w diecie uczestników badania okazały się owoce i warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, marchew, zielone warzywa liściaste oraz owoce, takie jak morele i kantalupa (melon cukrowy).
Jej źródła pochodzenia zwierzęcego to wątroba i niektóre ryby, ale naukowcy ostrzegają, że nadmierne ich spożycie może zwiększać ryzyko toksyczności wątroby, osteoporozy i złamania biodra, dlatego lepiej postawić na roślinne produkty.
Źródło: JAMA Dermatol,2019Jul 31