Wyścig szczurów na kranówce

Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić do osłabienia kości i osteoporozy. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Ciągle nie masz czasu? Żyjesz w szybkim tempie, a Twoja korporacyjna dieta składa się głównie z gotowych produktów? Trudno złapać Ci oddech w codziennym wyścigu szczurów? Jeśli przez pośpiech doprowadzisz do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wyrządzisz sobie więcej szkód niż myślisz. Dlaczego?

Powszechnie dostępna wysoce przetworzona żywność zawiera ogromną ilość cukru i tłuszczów. Jeszcze zaledwie kilkanaście lat temu nasza dieta wyglądała zupełnie inaczej. Współczesny sposób odżywiania w niczym nie przypomina tego, który stosowano dawniej.

Jałowe jedzenie i bezwartościowa woda

Spożywamy pokarm pozbawiony witamin i minerałów, do tego zanieczyszczony przez stosowanie pestycydów i środków ochrony roślin. Oddychamy zatrutym powietrzem.

Jesteśmy zestresowani, zmęczeni, a nasz organizm nie radzi sobie z toksynami. Ich usunięcie wymaga od organizmu wytworzenia większej ilości kwasów, przez co dochodzi do naruszenia naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej.

Nadmiar kwasów zatruwa nasz organizm i powoduje choroby. Jedną z nich jest osteoporoza.

Dr. Susan Brown, autorka Przewodnika po pokarmach alkalicznych (ang. The Alkaline Food Guide) opisuje, w jaki sposób zakwaszenie organizmu doprowadza do osteoporozy.

Odczyn krwi jest zasadowy i waha się na poziomie 7,34 - 7,45 pH.

Blood from artem200800 on Vimeo.

Krew z zasadami

Krew wykazuje właściwości alkaliczne (pH 7,35-7,45). Odchylenia od tej normy mogą wywoływać różne dolegliwości, w skrajnych przypadkach mogą być nawet śmiertelne. Aby utrzymać prawidłowe pH krwi, nasze ciało uzupełnia substancje alkaliczne pobierając je z innych miejsc w organizmie.

Początkowo są one czerpane z pokarmu, ale gdy ten nie zawiera ich dostatecznej ilości, muszą zostać pobrane z naszych organów wewnętrznych. Zaczynamy być osłabieni, wypadają nam włosy, łamią się paznokcie, dochodzi do osteoporozy i kolejnych procesów chorobotwórczych. Jak temu zapobiec?

Alkaliczny posmak zdrowia

Bibliografia

  1. www.3aaa.gr.jp

Wystarczy jeść jak najwięcej żywności alkalicznej. Większość świeżych owoców i warzyw ma dla nas odczyn zasadowy. Często jednak nasz organizm jest tak zakwaszony, że nawet spożycie dużych ilości produktów roślinnych nie jest nam w stanie pomóc.

Zdaniem naukowców, w tym prof. Stanisława Wiąckowskiego, współautora książki Woda zjonizowana, życie bez chorób, najlepszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest picie wody alkalicznej wytwarzanej przez jonizatory wody.

Jeśli nie dostarczymy sobie odpowiedniej ilości substancji alkalicznych, nasz organizm pobierze je z narządów wewnętrznych oraz kości, doprowadzając do ogólnego osłabienia, a nawet osteoporozy. Zasadowa dieta nie wystarczy. Potrzebna jest nam jonizowana woda, która dzięki swej strukturze jest naturalnie alkaliczna i zawiera wszystkie niezbędne minerały.

Szczur na kranówce

Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Kioto po przeprowadzeniu badań na szczurach udowodnili, że zwierzęta, które piły wyłącznie wodę kranową, zaczynały chorować, traciły sierść i brakowało im składników mineralnych.

Ich ogólny stan zdrowia był mizerny w porównaniu do szczurów, które piły wodę jonizowaną i nic im nie dolegało.

 

Water Cycle - Experimental Short - HV20 / GH1 from Matt Pringle on Vimeo.

 

Tekst: Monika Piorun

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny