Jak zadbać o trzustkę przy cukrzycy?

Badania laboratoryjne dowodzą, że dzięki owocom i ziołom można poprawić gęstość objętościową wysepek Langerhansa, jak również zapobiegać uszkodzeniom komórek beta i zwiększyć ich liczbę!

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Cukrzyca jest jedną z najważniejszych przyczyn zgonów i niepełnosprawn­ości zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się.

Z biegiem czasu nieleczeni lub źle prowadzeni chorzy na cukrzycę przechodzą pow­ikłania mikro- i makronaczyniowe, w tym nefropatię, retinopatię, neuropatię oraz choroby sercowo-naczyniowe1.

Obecnie w leczeniu pierwszego typu stosuje się insu­linę i doustne leki hipoglikemizujące2. Chociaż są one przy­datne w kontrolowaniu wczesnych powikłań cukrzycy, poważne późne powikłania pojawiają się u dużej liczby pacjentów3. Dlatego zapobieganie degeneracji komórek beta i stymulowanie regeneracji wysepek stają się istotnymi sposo­bami terapii cukrzycy i profilaktyki jej powikłań. W wielu badaniach eksperymentalnych i klinicznych udokumentowano korzystny wpływ fitoterapii na cukrzycę.

W przeciw­cukrzycowym działaniu substancji roślinnych pośredniczą różne mechanizmy, takie jak zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelit, ham­owanie produkcji glukozy w wątro­bie, zwiększenie jej wychwytu przez tkanki, zintensyfikowanie wydzielania insuliny z komórek beta, a także zwiększenie regeneracji trzustki.

Badanie insuliny
Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choroba ta będzie 7 najczęstszą przy­czyną zgonów w 2030 r. Cukrzyca typu 1 jest wynikiem zwyrodnienia komórek beta trzustki i charak­teryzuje się brakiem wytwarzania insuliny, natomiast diabetycy cier­piący na typ 2 wykazują stan insu­linooporności i zwykle względny niedobór insuliny.

Zioła pomagające trzustce w walce z cukrzycą

Róża jerychońska (Anastatica hierochuntica)

Nazywana też zmartwychwstanką jerychońską jest jedną z ludowych roślin leczniczych, powszechnie stosowanych w krajach arabskich. Badania eksperymentalne wykazały, że ekstrakty z rośliny zwiększają liczbę komórek beta w wyspach trzustkowych szczurów z cukrzycą4. Potwier­dzają to wyniki prac Irakijczyków, którzy wyka­zali, że roślina ta zwiększa gęstość objęto­ściową wysepek i procent komó­rek beta u szczu­rów z cukrzycą. Ponadto uczeni dowiedli, że ekstrakty z róży jerychońskiej mają dzia­łanie antyoksydacyjne, hipogli­kemiczne i hipolipidemiczne5.

Miodla indyjska (Azadirachta indica)

Badanie kliniczne przeprowadzone w Indiach i Austra­lii wykazało hipoglikemiczny i hipolipidemiczny wpływ neem na diabetyków7. Natomiast 2 inne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że miodla ma również działanie regeneracyjne na wysepki Langerhansa. Według raportu naukowców z Nigerii i Włoch doustne podawanie etanolowego ekstraktu z liści rośliny zwiększyło gęstość komórek beta i zmniejszyło stres oksydacyjny w trzustce szczu­rów z indukowaną cukrzycą8.

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris)

W korzeniach, kłączach i korze łodyg tej rośliny, podobnie jak gorzknika kanadyjskiego, złotnicy czy mahonii występuje berberyna9. Jej doustne podawanie – jak zademonstrowali chińscy uczeni w 2006 r. – zmnie­jszyło poziom lipidów w surow­icy oraz zregenerowało uszkod­zone tkanki trzustki u szczurów z cukrzycą indukowaną alloksa­nem10. Inne badanie wykazało, że berberyna zwiększyła wrażliwość komórek na insulinę, jej wydzie­lanie oraz regenerację komórek beta u gryzoni cierpiących na słodką chorobę i karmi­onych wysokowęglow­odanową lub tłuszczową dietą11. Zalecana dzi­enna dawka: 1-1,5 g chlorku berberyny.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Zgromadzone dowody wskazują, że roślina ta poprawia kontrolę glike­mii zarówno w cukrzycy typu 1, jak i 2. Badania kliniczne wykazały, że podawanie tego zioła diabetykom obniża u nich poziomy hemoglobiny glikowanej (HbA1c), jak również glikemię na czczo oraz po posiłku. HbA1c powstaje w wyniku przy­łączenia glukozy do hemoglobiny (białka wiążącego tlen, znajdują­cego się w krwince czerwonej). Im wyższe poziomy cukru we krwi w okresie życia krwinki (120 dni), tym więcej przyłączy się go do hemoglobiny i tym bardziej wzro­śnie poziom hemoglobiny glikowa­nej. Dzięki temu wiemy, jakie były średniej wartości glukozy we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy17.

W kolejnych testach dowiedziono, że wodny ekstrakt z liści gurmaru podnosi poziom insuliny w surowicy u szczurów, przy okazji 2-krotnie zwiększając liczbę komórek beta18. Efekt regeneracyjny zaobserwowano również po długotrwałym leczeniu gryzoni z cukrzycą przy użyciu standaryzowanego suchego ekstraktu z liści Gymnema sylvestre19. Zdaniem badaczy jest to możliwe dzięki kwasowi gymnemowemu20.

Analizy wykazały, że zioło to może pomagać w obniżaniu poziomu glukozy i blokowaniu jej wchłaniania z jelit. Zaobser­wowano również, że zapobiega akumulacji tłuszczów w wątrobie i krwi oraz zmniejsza masę ciała. Zalecana dzienna dawka: w postaci kapsułek, dawki od 400 do 2400 mg dziennie.

  Gurmar

Flaszowiec miękkociernisty (Annona muricata)

To małe drzewo kwit­nące na Anty­lach przez cały rok dostarcza orzeźwiających owoców, których jedzenie zaleca się matkom karmiącym, gdyż zawarte w nich substancje wzmagają laktację. Ponadto kora flaszowca ma właściwości antybaktery­jne i przeciwwrzodowe. Teraz zaś okazuje się, że roślina może mieć również zbawienny wpływ na trzustkę. Otóż badania na zwi­erzętach dowiodły, że u gryzoni z indukowaną cukrzycą, podawanie ekstraktu z liści gravioli (bo tak też nazywany bywa flaszowiec) może zwiększyć liczbę wysepek i komórek beta w trzustce6.

Ostryż długi (Curcuma longa)

U szczurów z cukrzycą kurkumina hamuje infiltrację limfocytów w wysepkach Langerhansa oraz utrzymuje liczbę wysepek i komórek beta. Efektom tym towarzyszy zmniejszenie glikemii na czczo oraz wzrost stężenia insu­liny i peptydu C w surowicy16.

W badaniach laboratoryjnych kur­kumina obniżała poziom cząsteczek zaangażowanych w stan zapalny, takich jak czynnik martwicy nowot­worów alfa, który powoduje oporność na insulinę, oraz NF-KB, białko promujące ekspresję cząs­teczek sygnalizacyjnych stanu zapalnego.

Kurku­mina może także redu­kować poziom glukozy, HbA1C i zmniejszać oporność na insu­linę. Z tego powodu warto dodawać ją do posiłków – zawsze wraz z czarnym pieprzem, bow­iem zawarta w nim piperyna usprawnia wchłanianie kurkuminy. Zalecana dzienna dawka: 200-3000 mg.

  kurkuma

Kurkumina jest aktywnym skład­nikiem popularnej na całym świecie kurkumy – przyprawy stosowanej jako dodatek smakowy oraz barwnik. Liczne dowody sugerują, że ma silne działanie przeciwutlenia­jące i cytoochronne15.

Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)

Niektórzy mówią o niej bal­samka ogórkowata, inni nazywają ją gorzkim melonem. Jednak bez względu na to, pod jakim imieniem występuje, wszędzie cieszy się uzas­adnioną renomą skutecznego środka w leczeniu cukrzycy. Korzystny wpływ przepękli na stężenie glukozy i lipidów we krwi u pac­jentów z cukrzycą wykazano już 36 lat temu17.

U dorosłych zwierząt z cukrzycą badania eksperymen­talne dowiodły, że owoce balsamki zwiększają liczbę komórek beta, a także prowadzą do tworzenia się wysepek Langerhansa z wcześniej istniejących komórek wysepek. Ponadto jej hipoglikemiczny efekt utrzymuje się po zaprzestaniu leczenia24.

Co więcej, podawanie wodnego lub etanolowego ekstraktu z jej owoców szczurzym noworod­kom z cukrzycą łagodzi uszkod­zenia trzustki i indukuje odnowę komórek beta25. Jak widać, warto polubić gorzkiego melona. Zalecana dzienna dawka ekstraktu: 200-800 mg.

Orzech włoski (Juglans regia)

W tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich roślina ta jest szeroko stosowana jako lek na różne doleg­liwości. Jej liście m.in. poprzez hamowanie wchłaniania glukozy z jelita wykazały znaczne działanie hipoglikemizujące u zwierząt z cukrzycą21.

W badaniu prze­prowadzonym na Wyższej Szkole Medycyny Weterynaryjnej w Ira­nie dowiedziono, że u szczurów z cukrzycą otrzymujących liść orze­cha włoskiego gęstość wysepek oraz procent komórek beta i wielkość wysepek znacząco wzrosła22. Zdaniem uczonych w konsekwencji działania regeneracyjnego na tkanki trzustki dochodzi do podwyższenia poziomu insuliny w surowicy23.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa)

Już w 2013 r. w Iranie u pacjentów z cukrzycą odnotowano hipo­glikemiczny i hipolipidemiczny wpływ nasion tej rośliny26. Podawanie ich obniża pod­wyższony poziom glukozy w surow­icy, zwiększa stężenie insuliny i częściowo regeneruje komórki beta trzustki u szczurów z cukrzycą.

To nie wszystko – korzystnemu wpływowi czarnuszki na liczbę komórek beta towarzyszy zmnie­jszenie peroksydacji lipidów i zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych27.

W innym eksperymencie wykazano natomiast, że podawanie oleju z czarnuszki szczurom z cukrzycą indukowaną STZ zwiększyło średnicę wysepek Langerhansa28. Badacze ochronne działanie czarnuszki na tkanki trzustki przypisują jej aktywnemu składnikowi – tymochinonowi29. Zalecana dzienna dawka: 500 mg 4 razy dziennie.

Vernonia (Vernonia amigdalina)

Profilaktyczne podawanie wodnego ekstraktu vernonii chroni wysepki Langerhansa przed uszkodze­niami wywołanymi alloksanem30. Natomiast podawanie go zwi­erzętom chorym na cukrzycę indukuje regenerację komórek wysp trzustkowych oraz zmnie­jsza u nich glikemię na czczo31.

warzywa w diecie cukrzyka
Warzywo to jest powszechnie stosowane w zachodniej Afryce w lec­zeniu różnych chorób, w tym cukrzycy.

Szafran uprawny (Crocus sativus)

Kwiaty dostarczające tej drogiej przyprawy bogate są w krocynę i safranal, dzięki którym mają wiele właściwości leczniczych. Razem te substancje biologicznie czynne wykazują działanie przeciwhiper­glikemiczne i hipolipidemiczne. Ponadto podnoszą poziom insuliny we krwi zwierząt z cukrzycą insu­linozależną12. A jak donoszą uczeni z Arabii Saudyjskiej, suplemen­tacja ekstraktami z krokusa korzystnie wpływa na tkanki trzustki – m.in. wspomaga regenerację komórek beta u szczurów z cukrzycą13. Warto przy tym dodać, że dowiedziono też, iż safranal jest antyoksydan­tem oraz ma właści­wości cytoochronne14.

Bibliografia
  • Phys. Ther., v.88, p.1254-64, 2008
  • Pharmaceuticals, v.3, p.3005-20, 2010
  • Brit. Med. J., v.339, p.b4731, 2009
  • J.Biol., v. 4, p. 87-94, 2002
  • Iraqi J. Sci., v.52, p.445-55, 2011
  • Afr. J. Biomed. Res., v. 9, p.173-87, 2006; Internet J. Altern. Med., v.5, 2008
  • Etno-Med., v.3, p.5-9, 2009; Bioscan, v.5, p.211-4, 2010
  • Int. J. Morphol., v.28, p.291-302, 2010
  • J. Pharm. Pharmacol.,v.61, p.831-7, 2009
  • J. Ethnopharmacol., v.108, p.109-15, 2006
  • Eur. J. Pharmacol., v.606, p.262-8, 2009
  • J. Med. Plants, v.10, p.82-9, 2011; J. Pharm. Pharm. Sci., v.16, p.352-62, 2013
  • Eur. J. Biol. Sci., v.5, p.14-22, 2013; Biol. Sci., v.9, p. 302-10, 2009
  • Avicenna J. Phytomed., v.3, p. 321-8, 2013
  • Food Chem. Toxicol., v.46, p.2881-7, 2008
  • Diabetol. Metab. Syndr., v.5, p.75, 20131
  • Clin. Lipidol., v.8, p.311-9, 2013b
  • J. Ethnopharmacol., v.30, p.281-94, 1990
  • Dig. J. Nanomater. Biostruct., v.7, p.135-42, 2012
  • Phytomedicine, v.17, p.1033-9, 2010
  • Cent. Eur. J. Biol., v.5, p.304-9, 2010
  • Afr. J. Trad. CAM., v.4, p.299-305, 2007
  • J. Med. Food, v.11, p.533-8, 2008
  • J. Environ. Biol., v.29, p.101-6, 2008
  • Histol. Histopathol., v.26, p.13-21, 20112
  • Braz. J. Pharm. Sci., v.49, p.413-22, 2013a
  • Tohoku J. Exp. Med., v.201, p.213-9, 2003; Anat. Rec. A Discov. Mol. Cell Evol. Biol., v.279, p.685-691, 2004
  • J. Med. Plants Res., v. 5, p.5779-84, 2011
  • Chem. Biol. Interact., v.25, p.148-54, 2011; T.A.D., v.7, p.64-70, 2009
  • J. Appl. Pharm. Sci., v. 2, p.127-31, 2012
  • Int. J. Pharm., v.3, p.142-8, 2007
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny