Jedz borówki, by spalać więcej tłuszczu
Owoce te są bogate w antocyjany, nadające im nie tylko charakterystyczną niebieską barwę, ale także zmniejszające stres oksydacyjny. Naukowcy z California Polytechnic State University podali 11 mężczyznom 25 g liofilizowanych dzikich borówek, zawierających ok. 375 g antocyjanów, na 2 tygodnie przed monitorowaniem ich szybkości utleniania tłuszczu podczas wykonywania umiarkowanego treningu na rowerze przez 40 min. Te same ćwiczenia badani zrealizowali również bez spożywania pokarmów bogatych w antocyjany przez 2 tygodnie. Wykazano, że po zjedzeniu przez ochotników borówek poziom spalania tłuszczu wzrósł u nich o 31%, a po 30 min jazdy na rowerze wyniósł już 43%!1
Orzechy i nasiona dla zdrowszego serca
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Oslo codzienne spożywanie garści (30 g) orzechów i nasion prawdopodobnie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 20-25%. U osób, które zdecydowały się na takie urozmaicenie diety, stwierdzono 19-procentowe mniejsze ryzyko chorób serca i 23-procentowe mniejsze ryzyko zgonu z ich powodu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że spadł u nich także poziom tzw. złego cholesterolu. Naukowcy przyjrzeli się 42 badaniom, które monitorowały zdrowie serca 1,89 mln uczestników i mierzyły liczbę spożywanych orzechów i nasion. Produkty te są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy, takie jak witamina E, błonnik pokarmowy, polifenole, flawonoidy i fitosterole.2
U osób z chorobami dziąseł występuje o 43% większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka przełyku i o 52% większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka
Słodycze zmieniają mózg
Jak odkryli naukowcy z Instytutu Badań nad Metabolizmem im. Maxa Plancka w Kolonii, żywność i napoje bogate w cukry i tłuszcze „uczą” mózg, sprawiając, że organ ten upomina się o te produkty. Pragnienie to stymuluje odpowiedź dopaminową, a dopamina to substancja chemiczna, która jest powiązana z uczuciem motywacji i nagrody. „Mózg zaczyna się przeprogramowywać przez spożywanie chipsów i słodyczy. Podświadomie uczy się nagradzać jedzenie preferowanych produktów. To przez te zmiany w mózgu nieświadomie zawsze wolimy pokarmy zawierające dużo tłuszczu i cukru” – tłumaczy Marc Tittgemeyer, jeden z badaczy.
Jego zespół przetestował tę teorię na 2 grupach: jednej każdego dnia przez 8 tygodni podawano pudding bogaty w cukier i tłuszcz, a drugiej „odchudzony” deser. Mózgi ochotników, którzy spożywali pierwsze danie, zmieniły się pod koniec badania, a różnica między 2 grupami była znacząca. Wykazano, że osoby, którym serwowano słodki pudding, nadal miały ochotę na cukier. W ich mózgach utworzyły się nowe połączenia, które tak szybko nie znikną. „W końcu sens uczenia się polega na tym, by się czegoś dowiedzieć i od razu nie zapomnieć” – mówi Tittgemeyer. Dobra wiadomość jest taka, że możemy wytrenować nasz mózg, aby pragnął mniej słodkich i tłustych potraw, po prostu ograniczając je w swoim codziennym jadłospisie. Jeśli zmienisz dietę, mózg dostosuje się i rzadziej będzie spodziewał się tych pokarmów.3
Śródziemnomorski przepis na zdrowie
Jak odkryto w 2 nowych badaniach, dieta śródziemnomorska pełna zielonych warzyw liściastych, owoców, produktów pełnoziarnistych, oliwy i ryb chroni przed rakiem prostaty i chorobą Alzheimera. Może także zmniejszyć ryzyko raka prostaty i przyspieszyć powrót do zdrowia po terapiach tego gruczołu, takich jak promieniowanie, twierdzą naukowcy z University of South Australia. Ten program żywieniowy wskazany jest też dla pacjentów z rakiem prostaty, którzy mają zwykle niższą zawartość luteiny, likopenu, alfa-karotenu i selenu, ale wyższy poziom żelaza, siarki i wapnia we krwi niż osoby zdrowe.
W innym badaniu naukowcy z University of Chicago odkryli, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską mają również mniej płytek amyloidowych i splotów tau w mózgu, które wiążą się z chorobą Alzheimera. Badacze dowiedli, że jedzący zielone warzywa liściaste co najmniej 6 razy w tygodniu mieli mniej płytek amyloidowych, a ich mózgi były o 4 lata młodsze od ich rzeczywistego wieku. Monitorowali oni dietę i zdrowie tego narządu u 581 osób o średniej wieku 91 lat w chwili śmierci. Tuż przed zgonem u 39% zdiagnozowano demencję, a jak okazało się w badaniu pośmiertnym, 66% spełniło kryteria choroby Alzheimera. Po zbadaniu kwestionariusza dotyczącego diety, który uczestnicy wypełniali po dołączeniu do grupy badawczej, naukowcy odkryli, że mózgi ochotników, którzy najbardziej trzymali się diety śródziemnomorskiej, czyli spożywali zielone warzywa liściaste co najmniej 7 razy w tygodniu, były prawie 19 lat młodsze od osób, które jadły więcej słodyczy i smażonych potraw.
- Nutrients, 2023;15(6):1339
- Food Nutr Res,2023
- Cell Metab,2023; 35(4):571-84