Które mleko roślinne jest najlepsze?

Półki supermarketów pełne są alternatyw dla osób, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą sięgać po tradycyjne mleko. Od mleka krowiego mleka roślinne różnią się nie tylko składem, ale i strawnością. Jak wybrać najlepszy produkt dla siebie?

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Mleko roślinne od dawna jest podstawą dla osób, które uni­kają mleka krowiego ze względów zdrowotnych, środowiskowych lub związanych z dobrostanem zwierząt, ale nie tylko oni mogą cieszyć się tymi napojami.

Pomimo różnych głównych skład­ników, większość mlek roślinnych jest wytwarzana przy użyciu jednej z dwóch metod: przetwarzania na mokro i przetwarzania na sucho, z których obie prowadzą do powstania produktu, składającego się głównie z wody, do którego następnie dodaje się dominujący składnik roślinny. Wiele z tych napojów zawiera również dodatek cukru lub innego słodzika, a także witaminy i minerały (zazwy­czaj witaminę A, witaminę D i wapń w ilościach, które często dorównują lub przewyższają ilość zawartą we wzbogaconym mleku krowim), aro­maty, gumy, konserwanty i różne inne składniki.

Od mleka krowiego, mleka roślinne różnią się zatem nie tylko składem, ale i strawnością. Obecne w nich składniki odżywcze są również łatwiej przyswajalne dla organizmu i mogą być przez niego skuteczniej wykorzystywane.

Jednak z wyjątkiem mleka sojowego, żadne z tych mlek nie jest w stanie dorównać zawartością białka mleku krowiemu, chyba że zostanie do nich dodane białko (często w postaci białek otrzymanych z grochu) – ale wszystkie stanowią mniejsze zagrożenie dla śro­dowiska niż mleko krowie, ponieważ krowy są jednym z największych pro­ducentów metanu na naszej planecie. Metan jest gazem cieplarnianym, który jest głównym czynnikiem przyczyniają­cym się do globalnych zmian klimatycz­nych, zatem wybór mleka roślinnego zamiast mleka krowiego jest znacznie lepszy z punktu widzenia ochrony środowiska.

Nie oznacza to jednak, że mleka roślinne nie pozostawiają śladu węglowego, na przykład pod względem zużycia wody i gruntów, i nie ma wśród nich wyraźnego lidera pod względem ochrony środowiska. W szczególności produkcja mleka migdałowego wymaga dużej ilości wody.

Etykietowanie i odpowiedzialność: Gdy mleko to nie mleko

Kwestia tego, czy roślinne alterna­tywy mleka mogą być legalnie nazy­wane „mlekiem” – jak w przypadku „mleka migdałowego” i „mleka owsianego” – od dawna budzi wąt­pliwości. W 2018 roku Amerykań­ska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) poprosiła opinię publiczną o komentarze na temat tego, czy obowiązująca definicja mleka, ogra­niczająca użycie tego słowa jedynie w odniesieniu do „wydzieliny gru­czołów mlecznych krów”, powinna zostać utrzymana, tak jak ma to miejsce w innych krajach, w tym w Unii Europejskiej. Jak stwierdził były komisarz FDA, „migdał nie daje mleka”. Przemysł mleczarski naciska na zmianę nazwy tych napojów na „napoje roślinne” lub o podobnym znaczeniu. W Europie produkty te oznacza się zwykle jako „napoje”. W USA spór trwa.

Jakie mleka roślinne są najbardziej popularne?

  • Mleko migdałowe. Prawie cała wartość odżywcza kupowanego w sklepie mleka migdałowego (podobnie, jak w przypadku wielu innych mlek roślinnych) pochodzi z dodanych do niego składników, takich jak witaminy i minerały, a nie z samych migdałów. W rzeczywistości obrazki na etykietach dwóch popular­nych marek, Silk i Almond Breeze, są dość przejrzyste, jeśli chodzi o liczbę migdałów (cztery!) potrzebnych do wyprodukowania 250 ml ich produk­tów – prawdopodobnie w wyniku oskarżenia tych firm o fałszywą reklamę. 
robienie mleka migdałowego
Możesz zrobić własne mleko migdałowe, blendując 3 łyżki masła migdałowego z jedną szklanką wody lub 1 szklanką surowych migda­łów (wstępnie namoczonych, jeśli nie masz blendera wysokoobrotowego) z 3 szklankami wody, ale ten moc­niejszy w smaku, bogaty w białko domowy napój będzie również zawie­rał znacznie więcej kalorii (pocho­dzących głównie z tłuszczu) i mniej wapnia niż większość tego typu pro­duktów dostępnych w sklepie.
  • Mleko owsiane. Oprócz wody, owsa i zwykle wielu innych składników, niektóre rodzaje mleka owsianego zawierają pewne ilości błonnika (około 2-3 gramów na porcję), a do niektó­rych dodawany jest tłuszcz (pocho­dzący np. z oleju słonecznikowego lub rzepakowego). Przykładowo, 1 filiżanka „pełnotłustego” schłodzonego produktu Oatly i „ekstra kremowego” Planet Oat zawiera odpowiednio 9 i 3,5 grama tłuszczu ogółem (ale tylko 1 i 0,5 grama tłuszczów nasyconych). Niektóre niesłodzone mleka owsiane zawierają również zaskakująco dużą ilość cukru (więcej niż w kilku fili­żankach niegotowanego owsa), co jest wynikiem działania enzymów przekształcających skrobię owsianą w cukry proste, takie jak maltoza i glukoza. Wcześniej producenci mleka owsianego (w tym Oatly), którzy wykorzystują enzymy do hydrolizy skrobi w cukry, twierdzili, że ich pro­dukty „nie zawierają dodatku cukru”, ale w 2019 roku zgodzili się wymienić je jako „dodane cukry” w zestawie­niach wartości odżywczych.
mleko roślinne
Jakie mleko roślinne jest najlepsze do kawy? Zdecydowana większość pracowników kawiarni w Polsce jest zdania, że najlepszym wyborem do kawy jest… mleko owsiane.
  • Mleko sojowe. Niegdyś będące liderem na rynku, mleko sojowe zajęło trzecie miejsce pod względem sprzedaży w USA. Spadek ten jest częściowo spowodowany zwiększoną konkurencją i alternatywami, które wielu osobom smakują lepiej, ale także negatywny rozgłos na temat soi – niegdyś ulubieńca żywienio­wego – również odegrał dużą rolę w słabnących wynikach rynkowych mleka sojowego. Kontrowersje wokół soi w dużej mierze koncentrowały się na tym, czy wywołuje ona raka piersi (Amerykańskie Stowarzyszenie do Walki z Rakiem twierdzi, że nie), ale obejmowały także strach przed żywnością GMO (większość soi upra­wianej w USA jest genetycznie mody­fikowana) i jej alergenność (soja jest jednym z „wielkiej dziewiątki” alerge­nów pokarmowych). Mimo to, mleko sojowe jest jedynym mlekiem roślin­nym, które dorównuje lub przewyższa co do ilości pełnowartościowego białka mleko krowie i jest przy tym zwykle tańsze niż wiele innych rodza­jów alternatyw dla mleka. Jest również szeroko dostępne w odmianach orga­nicznych dla tych, którzy chcą unik­nąć GMO i pestycydów, zakazanych w produkcji żywności ekologicznej.

  • Mleko kokosowe. Drugim skład­nikiem po wodzie w dwóch znanych markach (SO Delicious, Silk) jest śmietanka kokosowa, wytwarzana przez podgrzanie rozdrobnionego miąższu kokosowego w wodzie, a następnie oddzielenie kremowej warstwy od wodnistej. Wyróżniają­cymi się wadami mleka kokosowego jest całkowity brak białka i błonnika, a także stosunkowo duża ilość tłusz­czów nasyconych (około 4-4,5 grama, czyli 20-23% dziennego zalecanego limitu na 250 ml). Jeśli lubisz słodki, tropikalny smak mleka kokosowego, ale masz ograniczony budżet, rozważ zrobienie własnego poprzez dodanie śmietanki kokosowej z puszki (sto­sunkowo niedrogi produkt) do wody. Należy pamiętać, że napoje z mlekiem kokosowym różnią się od wysokoka­lorycznych i wysokotłuszczowych mlek kokosowych w puszkach, które nie są przeznaczone do picia bezpo­średnio, ale używa się ich w niewiel­kich ilościach do gotowania. 
  • Mleko grochowe. Komercyjne mleko grochowe zazwyczaj składa się z wody, białka grochu ekstrahowa­nego z żółtego grochu, cukru i oleju roślinnego (takiego, jak olej słonecz­nikowy), a także witamin i minerałów, zagęszczaczy i innych dodatków. Marka Ripple, założona w 2015 roku, dominuje w tej kategorii. Oprócz Ripple Original, firma sprzedaje kilka odmian smakowych mleka grocho­wego i produkt dla dzieci, a także koktajle proteinowe i mieszanki śmie­tanki i mleka do kawy. NotCo, firma, która również rozpoczęła działalność w 2015 roku, twierdzi, że wykorzy­stała moc sztucznej inteligencji (AI), aby stworzyć NOTMILK, który jest dostępny w niearomatyzowanych odmianach 1%, 2% i pełnych. Według NotCo, program AI – zwany Giuseppe – wymyślił najlepsze receptury, anali­zując „strukturę” mleka krowiego „na poziomie molekularnym”, a następnie testując „nieskończone kombinacje składników roślinnych”, aby odtwo­rzyć jego smak i konsystencję. Dobrze, ale rzut oka na składniki NOTMILK ujawnia, że poza bardzo małymi ilo­ściami koncentratu soku ananasowego i kapuścianego, składniki NOTMILK nie różnią się od innych mlek roślin­nych dostępnych na rynku. A jeśli zawartość białka ma dla ciebie znacze­nie, zauważ, że NOTMILK zawiera go o połowę mniej (4 gramy na 250 ml) niż Ripple (8 gramów na 250 ml).

Najlepsze roślinne alternatywy dla mleka krowiego

  • Mleko ryżowe. Wykonany ze zmie­lonego ryżu – w pełni przetworzo­nego (tj. białego ryżu) lub częściowo przetworzonego (tj. brązowego ryżu) – ten napój roślinny składa się głównie z węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu (brak nasy­conych), chociaż można dodać do niego olej roślinny, który zwiększy zawartość tłuszczu. Nie oczekuj dużej ilości białka lub błonnika, nawet jeśli jest ono zrobione z brą­zowego ryżu. Mleko ryżowe ma zazwyczaj rzadką konsystencję, jest naturalnie słodsze niż inne napoje bezmleczne i rzadziej wywołuje alergie. Istnieje wiele komercyjnych marek mleka ryżowego, ale łatwo jest przygotować własną jego wersję, bez dodatków, mieszając namoczony lub ugotowany ryż z wodą. Można je doprawić wanilią, odrobiną słodzika do smaku lub cynamonem.
  •  Mleko konopne. Wytwarza się je z nasion konopi przemysłowych (odmian Cannabis sativa upra­wianych do celów spożywczych i tekstylnych). Mleko konopne dostarcza niewielkich ilości białka (3-4 gramy na 250 ml) i zdrowych tłuszczów nienasyconych, w tym roślinny odpowiednik kwasów omega-3, czyli kwas alfa-lino­lenowy (ALA), obecny również w orzechach włoskich i siemieniu lnianym. Mleko konopne nie działa odurzająco. Wykorzystywane do jego wytwarzania rośliny cechują się niską zawartością THC, czyli psychoaktywnej substancji obecnej w konopiach indyjskich, a żywność z nich wytwarzana zawiera co naj­wyżej śladowe ilości tego składnika.
  • Mleka orzechowe. Otrzymuje się je z migdałów, orzechów lasko­wych, nerkowców, orzechów maka­damia, pekan i włoskich oraz pista­cji. W przeciwieństwie do samych orzechów, mleka orzechowe są sto­sunkowo niskokaloryczne (jeśli są niesłodzone) i zawierają niewielkie ilości tłuszczów nasyconych lub nie zawierają ich wcale. Dzieje się tak, ponieważ składają się one głównie z wody. Minusem jest to, że mleko orzechowe dostarcza tylko niewiel­kie ilości białka i innych składników odżywczych obecnych w orzechach, takich jak witamina E, mangan, magnez i miedź, chyba że mleko jest nimi wzbogacone w trakcie pro­dukcji. Zawiera również niewielkie ilości błonnika, choć mleko krowie nie zawiera go wcale.

 Jak wybrać najlepsze mleko roślinne?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele mlek roślinnych, zarówno w opakowaniach nadających się do długotrwałego przechowywania, jak i chłodzonych, ale większość osób przy wyborze kieruje się raczej smakiem i zawartością składników odżywczych. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci podjąć właściwą decyzję.

mleko roslinne
Uwaga: Niezależnie od tego, jakie mleko roślinne kupisz, przed wypiciem dobrze nim wstrząśnij. Jest to zalecane, ponieważ składniki mogą się z czasem rozdzielić, a wapń może osiąść na dnie pojemnika.
  • Zawsze czytaj listę składników. W przeciwieństwie do zwykłego mleka krowiego, większość tych produktów zawiera długą listę składników, w tym zagęszczacze (różne gumy), konserwanty i sub­stancje słodzące, które warto wziąć pod uwagę przed zakupem. Cza­sami zawierają tylko wodę i skład­nik zawarty w nazwie produktu.
  • Spójrz również na zestawienie wartości odżywczych. Informuje ono o ilości białka, węglowodanów (w tym dodanych cukrów), tłusz­czu (w tym tłuszczów nasyconych) oraz witamin i minerałów w porcji. Należy pamiętać, że niektóre pro­dukty przeliczają je na mniejsze porcje, niż standardowe 250 ml mleka roślinnego.
  • Jeśli chcesz uzyskać profil odżyw­czy podobny do mleka krowiego, poszukaj wzbogaconego produktu, który zawiera około 8 gramów białka i zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy A i D oraz 25% dziennego zapotrzebowa­nia na wapń i 8% na potas. Niektóre mleka roślinne zawierają nawet większe ilości witamin i minerałów niż mleko krowie. Wiele z nich jest również wzbogaconych witaminą B12 (to ważne dla wegan, którzy nie spożywają naturalnych źródeł tej witaminy).
  • Rozważ wersje niesłodzone. Zawsze możesz dodać odrobinę wybranego słodzika, ale nie możesz usunąć znacznej ilości cukru znajdującego się w niektó­rych z tych napojów (nawet pięć dodanych łyżeczek na 250 ml). Niektóre z używanych w nich cukrów to syrop ryżowy, słód jęczmienny i cukier trzcinowy, których nazwy mogą brzmieć zdrowiej niż zwykły cukier, ale tak nie jest. Należy zauważyć, że spora liczba mlek roślinnych wykorzy­stuje obecnie niskokaloryczne lub bezkaloryczne substancje słodzące, takie jak stewia, dzięki czemu nie zawierają cukru i mają mniej kalorii.
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny