Anyż gwiaździsty - przyprawa o wielu cennych zdrowotnych właściwościach

Znany również jako badian właściwy jest niezwykle wartościową przyprawą o szerokim spektrum zastosowań. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym bywa stosowany jako naturalny konserwant w produktach spożywczych. W kuchni chińskiej jest jednym ze składników mieszanki przypraw „5 smaków”, to także kluczowy składnik w produkcji takich alkoholi, jak ouzo czy sambuca. Dzięki bogactwu składników aktywnych i intensywnemu aromatowi znajduje zastosowanie także w kosmetyce i farmakologii.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Anyż cieszył się niezwykłą estymą już w czasach biblijnych. W ewangeliach można przeczytać, że służył jako waluta na terenach Palestyny. Wielu znanych starożytnych twórców – w tym Dioscorides, Teofrast, Pliniusz i Paladus – wspominało w swoich dziełach o jego uprawie i zastosowaniach. W medycynie chińskiej i indyjskiej był z kolei wykorzystywany jako środek na poprawę trawienia, łagodzenie bólu brzucha i infekcji oddechowych. Dziś natomiast intensywny zapach anetolu sprawia, że ekstrakt z badianu jest cenionym składnikiem perfum i kosmetyków.

Anyż gwiazdkowaty (badian właściwy)

Anyż gwiazdkowaty
Występowanie: pochodzi z południowych Chin i północnego Wietnamu, gdzie rośnie w tropikalnych, wilgotnych lasach. Obecnie uprawiany jest również w Indiach, Japonii i na Filipinach.
Surowiec: w lecznictwie i kuchni wykorzystuje się dojrzewające owoce w formie charakterystycznych gwiazdek, suszone na słońcu, oraz olejek eteryczny pozyskiwany z owoców i nasion.
Uprawa: roślina wymaga tropikalnego klimatu, żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby i półcienia. Drzewo owocuje po 6 latach, osiągając pełną produktywność po 15 latach.
Ważne: niektóre gatunki anyżu, jak anyż japoński (Illicium anisatum) są toksyczne i nie nadają się do spożycia.

Anyż gwiaździsty - "skład" 

Anyż gwiaździsty zawiera ok. 5-8% olejków eterycznych, z czego najważniejszym składnikiem jest anetol (85-90%), który odpowiada za charakterystyczny aromat i smak przyprawy oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Innym składnikami rośliny są: kwas szikimowy wykorzystywany w produkcji leków przeciwwirusowych, linalol o działaniu relaksującym i przeciwlękowym, flawonoidy i polifenole chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym oraz garbniki działające ściągająco1.

Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika badian wpływa na poprawę trawienia i metabolizm. Ponadto w nasionach tego zioła znajdziemy także kumaryny, kamforę, witaminę C, kwas galusowy, limonen, seskwiterpeny, cynk, żelazo i miedź.

Warto jednak wspomnieć, że badian dość często wywołuje reakcje alergiczne, dlatego stosowanie olejku anyżowego w farmakoterapii należy skonsultować z lekarzem. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest także choroba wrzodowa żołądka, ostry nieżyt żołądka, jelit i nerek.

Anyż wspomaga układ oddechowy

Napary z anyżu gwiaździstego łagodzą kaszel i działają rozkurczowo na drogi oddechowe. Rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, przez co ułatwiają odkrztuszanie. Są szczególnie polecane w zwalczaniu infekcji wirusowych, takich jak grypa czy przeziębienie, a także w leczeniu ptasiej grypy2. Ze względu na działanie wykrztuśnie nie powinno się stosować ich wieczorem.

anyż
Anyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Pomaga w ten sposób zniwelować skutki przejedzenia, niestrawność, bóle brzucha, a także redukuje wzdęcia i gazy. Łagodzi skurcze mięśni gładkich jelit. Działa przeciwbiegunkowo i poprawia apetyt3. Pomaga utrzymać równowagę mikrobiologiczną w jelitach4.

Anyż działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie

Obecność kwasu szikimowego sprawia, że anyż ma działanie przeciwwirusowe i wspiera organizm w walce z grypą4. Zioło też wzmacnia odporność w okresach zwiększonej podatności na infekcje.

Substancje zawarte w badianie wykazują dużą aktywność i skuteczność w walce z niektórymi szczepami bakterii opornych na antybiotyki5. Olejek anyżowy wykazuje silne działanie bakteriobójcze, szczególnie wobec Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Zbadano także skuteczność fungicydową wobec wielu grzybów, w tym F. verticillioides, F. graminearum, F. solani i F. oxysporum. Może być stosowany do dezynfekcji jamy ustnej i skóry oraz wspomagać leczenie stanów zapalnych, bakteryjnych infekcji skóry i infekcji grzybiczych6.

Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe

Polifenole i garbniki obecne w tej roślinie zmniejszają stan zapalny w organizmie, co jest pomocne w leczeniu schorzeń takich jak reumatyzm oraz bóle mięśniowe. Badania naukowe wykazały, że wodny ekstrakt z anyżu gwiaździstego ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe na mięśnie gładkie jelit myszy7.

anyż
Nazwa Illicium pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego „uwodzicielski”, co odnosi się do intensywnego zapachu i smaku przyprawy. Nic więc dziwnego, że w XVII-wiecznej Europie zaczęto używać jej do aromatyzowania różnych napojów, a szczególnie alkoholi.

Działanie przeciwnowotworowe anyżu

Anyż gwiaździsty ze względu na swój skład skutecznie wykorzystywany jest w leczeniu chorób o podłożu zapalnym (wywoływanym przez nadmiar wolnych rodników) w tym również niektórym rakom.

Działanie przeciwnowotworowe przypisuje się resweratrolowi, flawonoidom i kurkuminie, które wykazują zdolność do ochrony komórek przed stanem zapalnym. Przyprawa ta pomaga również zapobiegać uszkodzeniom DNA, które mogą prowadzić do raka i powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych8.

matka karmiąca niemowlaka
Przyprawa ta wykazuje działanie mlekopędne, dlatego w okresie połogu jest wykorzystywana przy problemach z laktacją. Przeprowadzono badania wskazujące, że obecny w składzie olejku anyżowego anetol ma podobne właściwości chemiczne co dopamina, która z kolei wpływa na wydzielanie prolaktyny odpowiedzialnej za laktację9.

Olejek anyżowy redukuje zmarszczki

Olejek anyżowy zapobiega starzeniu się skóry, wygładza ją oraz redukuje zmarszczki. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne używany jest także do produkcji kosmetyków przeciwtrądzikowych10. Z kolei zawarty w nim kwas szikimowy wykorzystuje się w preparatach złuszczających naskórek. Dzięki atrakcyjnemu zapachowi jest również składnikiem mydeł, perfum i naturalnych środków czystości.

pielęgnacja twarzy
Zagotuj 200 ml wody z 3 gwiazdkami anyżu i odstaw do ostygnięcia. Przecedź napar, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 kropli olejku herbacianego. Przelej tonik do buteleczki z atomizerem. Stosuj do przemywania twarzy rano i wieczorem, aby złagodzić podrażnienia i oczyścić skórę.

Jak stosować anyż?

  • Herbatka na trawienie 2 gwiazdki anyżu i plasterek świeżego imbiru zalej 250 ml wrzątku. Parz przez 10 min i pij po obfitych posiłkach, aby wspomóc trawienie.
  • Napój na ból gardła Zagotuj 300 ml wody z 2 gwiazdkami anyżu, 4 goździkami, laską cynamonu, kawałkiem imbiru. Ostudź do temperatury pokojowej, dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Pij małymi łykami.
Anyżowa owsianka
Anyżowa owsianka. Do garnka wlej 250 ml mleka krowiego lub roślinnego, dodaj 40 g płatków owsianych, gwiazdkę anyżu, kilka rodzynków i gotuj przez 5 min. Następnie wyjmij anyż, a owsiankę podawaj z miodem.
  • Pieczone jabłka z anyżem. 2 jabłka przetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż na blasze do pieczenia, w każdej z połówek umieść gwiazdkę anyżu, wypełnij miodem i posyp orzechami włoskimi. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 min.
    Zupa dyniowa. Obierz i pokrój w kostkę 500 g dyni, 1 marchewkę, 1 ziemniaka, 1 cebulę i kawałek imbiru. Zalej 500 ml bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj 2 gwiazdki anyżu i szczyptę cynamonu do gotującej się zupy. Po 25 min wyłącz, wyjmij anyż i zblenduj zupę na gładki krem. Będzie miała delikatny korzenny aromat.
  • Kawa korzenna. Do filiżanki włóż gwiazdkę anyżu i mały kawałek kory cynamonu. Zalej 200 ml świeżo zaparzonej kawy, odstaw na 3 min. Możesz dodać odrobinę mleka i miodu do smaku.
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe. 1 gwiazdkę anyżu zetrzyj lub zmiksuj na proszek. 3 bardzo dojrzałe banany rozgnieć widelcem, dodaj 2 jajka, 100 ml oleju słonecznikowego, 100 ml kefiru lub maślanki, ½ szklanki cukru lub innego ulubionego słodzidła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody. Dodaj starty anyż, wymieszaj składniki krótko widelcem, tylko do połączenia. Wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 45 min.
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny