Potas (kalium – K) odkrył i wyodrębnił w 1807 r. Humphry Davy poprzez elektrolizę stopionego wodorotlenku potasu przy użyciu nowo odkrytego ogniw galwanicznego.
Potas był pierwszym metalem wyizolowanym przez elektrolizę. Szybko okazało się, że ten miękki metal (można go kroić nożem!) ma istotne znaczenie biologiczne: m.in. stanowi aktywator wielu enzymów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, odpowiada za kurczliwość mięśnia sercowego oraz siłę mięśni szkieletowych i gładkich.
Potasu możemy sobie dostarczyć, jedząc głównie owoce i warzywa. Jego największym źródłem są ziemniaki. Pierwiastek ten w żywności występuje w postaci fosforanu, siarczanu, cytrynianu i wielu anionów organicznych, w tym białek.
Niestety podaż potasu zmniejszyła się wraz z rewolucją rolniczą, gdy zamiast różnych roślin, w tym bulw bogatych w ten minerał, zaczęliśmy jeść mające go mniej zboża i produkty zwierzęce. W kolejnych dekadach spadło jeszcze bardziej, wraz z wprowadzeniem na rynek wysoce rafinowanej przetworzonej żywności1.
W efekcie, zdaniem ekspertów, dziś spożywamy za mało potasu. Na naszych stołach gości zbyt mało owoców i warzyw, przy jednoczesnej dużej ilości sodu obecnego w przetworzonej żywności.
Okazuje się, że pośród składników odżywczych, których mamy niedobór zajmuje on IV miejsce! Ustalono, że odpowiednia dzienna dawka potasu wynosi 4 700 mg/d2. Co przy zachodnim stylu żywienia jest trudne do osiągnięcia. Tymczasem taka podaż tego pierwiastka jest niezbędna dla zapewnienia nam optymalnego zdrowia.
Potas przeciwdziała nadciśnieniu
Według obszernej literatury, niskie spożycie potasu zwiększa ryzyko nadciśnienia, szczególnie w połączeniu z wysokim spożyciem sodu3. Z kolei wyższe spożycie potasu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, częściowo poprzez zwiększenie rozszerzenia naczyń krwionośnych i wydalania sodu z moczem, co z kolei zmniejsza objętość osocza, efekt ten może być najbardziej widoczny u osób wrażliwych na sól.
Wyniki większości badań klinicznych sugerują, że suplementacja potasu obniża ciśnienie krwi. Metaanaliza 25 randomizowanych badań kontrolowanych z 2017 r. obejmująca 1 163 uczestników z nadciśnieniem tętniczym wykazała istotne obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (o 4,48 mm Hg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 2,96 mm Hg) przy suplementacji potasu, głównie w postaci chlorku potasu w dawce 30-120 mmol/dzień przez 4-15 tygodni4.
Stosowanie programu żywieniowego DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), który kładzie nacisk na pozyskiwanie przez organizm potasu z owoców, warzyw i niskotłuszczowych produktów mlecznych, obniża skurczowe ciśnienie krwi średnio o 5,5 mm Hg, a rozkurczowe ciśnienie krwi o 3,0 mm Hg5. Warto wiedzieć, że dieta ta dostarcza 3 razy więcej potasu niż typowa dieta zachodnia.
Potas chroni przed udarem
Wyższe spożycie K wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru i prawdopodobnie innych chorób sercowo-naczyniowych (CVD)1,6. Metaanaliza 11 prospektywnych badań kohortowych z udziałem 247 510 dorosłych wykazała, że „wyższe spożycie potasu o 1 640 mg dziennie wiązało się ze znacząco niższym o 21% ryzykiem udaru, a także nieistotnym statystycznie niższym ryzykiem choroby wieńcowej i całkowitej CVD”7. Potwierdziły to wyniki innego przeglądu 9 badań kohortowych. Jego autorzy ocenili, że wyższe spożycie tego pierwiastka obniża ryzyko udaru o 24%8.
Choć wielu badaczy przychyla się do tezy, że każdy korzystny wpływ potasu na choroby układu krążenia jest prawdopodobnie spowodowany jego działaniem przeciwnadciśnieniowym, to jednak niektóre badania wykazują korzyści nawet po uwzględnieniu ciśnienia krwi. Ich wyniki sugerują, że mogą tu być zaangażowane inne mechanizmy (np. poprawa funkcji śródbłonka i zmniejszenie powstawania wolnych rodników)9.
Potas zmniejsza kamienie nerkowe
Kamienie zawierające wapń – w postaci szczawianu wapnia lub fosforanu wapnia – są najczęstsze i występują przeważnie u osób w wieku 40-60 lat10. Niska podaż potasu upośledza wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach, zwiększając wydalanie wapnia z moczem i potencjalnie powodując hiperkalciurię oraz tworzenie się kamieni nerkowych9.
Badania obserwacyjne wykazują odwrotną zależność między spożyciem potasu w diecie a ryzykiem kamieni nerkowych. W kohorcie 45 619 mężczyzn w wieku 40-75 lat bez historii kamieni nerkowych, osoby z najwyższym spożyciem potasu (≥4 042 mg/dzień średnio) miały o 51% niższe ryzyko kamieni nerkowych w ciągu 4 lat obserwacji niż panowie z najniższym spożyciem (≤2895 mg/dzień)11.
Podobnie, u ponad 90 tys. kobiet w wieku 34-59 lat, które uczestniczyły w badaniu Nurses’ Health Study i nie miały w wywiadzie kamieni nerkowych, te, które spożywały średnio ponad 4 099 mg tego pierwiastka dziennie, miały o 35% niższe ryzyko kamieni nerkowych w 12-letnim okresie obserwacji niż te, które przyjmowały średnio mniej niż 2 407 mg potasu dziennie12. Co więcej, wykazano, że sole cytrynianu potasu znacząco zmniejszyły ryzyko powstawania nowych kamieni i zmniejszyły ich rozmiar13.
Potas zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Mało kto wie, że potas jest potrzebny do wydzielania insuliny z komórek trzustki, hipokaliemia upośledza wydzielanie insuliny i może prowadzić do nietolerancji glukozy14. Efekt ten obserwowano głównie w przypadku długotrwałego stosowania leków moczopędnych (szczególnie tych zawierających tiazydy) lub hiperaldosteronizmu (nadmiernej produkcji aldosteronu), które zwiększają utratę potasu z moczem, ale może wystąpić również u zdrowych osób15.
Liczne badania obserwacyjne osób dorosłych wykazały powiązania między niższym poziomem potasu w surowicy lub moczu a zwiększonym wskaźnikiem glikemii na czczo, insulinooporności i cukrzycy typu 216.
W badaniu obserwacyjnym przeprowadzonym w Bostonie, w którym analizowano dane 84 360 kobiet w wieku 34-59 lat uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study, panie w najwyższym kwintylu spożycia potasu miały o 38% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu 6 lat obserwacji niż osoby w najniższym kwintylu17. Zdaniem uczonych uzyskane w toku różnych prac wyniki są obiecujące, jednak potrzeba więcej randomizowanych badań kontrolowanych, zanim powiązanie potasu z kontrolą glikemii i cukrzycą typu 2 zostanie potwierdzone.
Potas wzmacnia kości
Badania obserwacyjne w połączeniu z dowodami z badań metabolicznych i klinicznych, sugerują, że K w diecie może poprawić zdrowie kości. Podstawowe mechanizmy są niejasne, ale jedną z hipotez jest to, że potas pomaga chronić kości poprzez swój wpływ na równowagę kwasowo-zasadową9.
Diety bogate w produkty kwasotwórcze, takie jak mięso i zboża, przyczyniają się do kwasicy metabolicznej i mogą mieć niekorzystny wpływ na kości. Składniki zasadowe w postaci soli potasowych (wodorowęglanu lub cytrynianu potasu, ale nie chlorku potasu) pozyskane z pożywienia lub suplementów diety mogą przeciwdziałać temu efektowi i pomagać w zachowaniu tkanki kostnej.
W badaniu Framingham Heart Study wyższe spożycie potasu wiązało się ze znacznie większą gęstością mineralną kości u 628 starszych mężczyzn i kobiet18. W przeprowadzonym przez Szwajcarów eksperymencie 201 zdrowych dorosłych w wieku 65 lat i starszych otrzymywało codziennie suplementację 60 mEq cytrynianu potasu (dostarczającego 2 346 mg potasu) lub placebo, a także 500 mg/dzień wapnia (w postaci węglanu wapnia) i 400 j.m/dzień witaminy D3 przez 2 lata19. Okazało się, że suplementacja potasu znacząco zwiększyła gęstość mineralną kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i mikroarchitekturę kości w porównaniu z placebo.
Potas pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Gdy w organizmie gromadzi się nadmiar płynu, pomóc może suplementacja potasem. Badania z 2017 r. sugerują, że zwiększenie spożycia tego pierwiastka może pomóc zmniejszyć retencję wody poprzez zwiększenie produkcji moczu i obniżenie poziomu sodu20.
W których produktach jest najwięcej potasu?
Wybrane źródła pożywienia uporządkowane według ilości tego pierwiastka.
- Ziemniak pieczony, miąższ i skórka - 1 mały ziemniak (143 g) - 738 mg
- Sok z suszonych śliwek - 1 szklanka (256 g) - 707 mg
- Sok z marchwi - 1 szklanka (236 g) - 689 mg
- Pasta pomidorowa - 1/4 szklanki (65,5 g) - 664 mg
- Biała fasola, w puszce - ½ szklanki (90 g) - 595 mg
- Sok pomidorowy - 1 szklanka (243 g) - 556 mg
- Banan - 1 średni (118 g) - 422 mg
- Groszek zielony - ½ szklanki (37 g) - 217 mg
- Kalafior, gotowany - ½ szklanki (70 g) - 89 mg
U zdrowych osób z prawidłową funkcją nerek wysokie spożycie potasu nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ponieważ nerki wydalają nadmiar tego pierwiastka z moczem. Natomiast ludzie z przewlekłą chorobą nerek lub stosujący niektóre leki, takie jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) lub środki moczopędne, powinni skonsultować suplementację potasem ze swoim lekarzem, bowiem nawet przyjmowanie go poniżej zalecanych dziennych dawek może u nich powodować hiperkaliemię. Może ona również wystąpić u osób z cukrzycą typu 1, z zastoinową niewydolnością serca, niewydolnością nadnerczy lub chorobą wątroby. Chociaż hiperkaliemia może być bezobjawowa, ciężkie przypadki mogą powodować osłabienie mięśni, paraliż, kołatanie serca, parestezje (uczucie pieczenia lub kłucia w kończynach).
Należy też zaznaczyć, że bardzo duże dawki potasu mogą powodować arytmie serca, które mogą zagrażać życiu.
- National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Dietary Reference Intakes for Sodium and Potassium. Washington, DC; The National Academies Press; 2019
- Am Fam Physician. 2015 Sep 15;92(6): 487-95
- Physiol Plant. 2008 Aug;133(4):725-35
- Food and Nutrition Board, Institute of Medicine Sodium and chloride. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate. Washington, DC: National
- Academies Press; 2005. p. 269-423
- Int J Cardiol. 2017 Mar 1:230:127-35
- Nutr Rev. 2006 Feb;64(2 Pt 2):S53-6
- Curr Opin Lipidol 2014;25:75-9; PLoS One 2013;8:e75289
- Mayo Clin Proc. 2013 Sep;88(9):987-95
- J Am Coll Cardiol. 2011 Mar 8;57(10):1210-9
- BMJ. 2013 Apr 3:346:f1378
- Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):368S-77S
- Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 6;2015(10):CD010057
- N Engl J Med. 1993 Mar 25;328(12):833-8
- Ann Intern Med. 1997 Apr 1;126(7):497-504
- J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3733-40
- Nutrients. 2016 Jul 22;8(7):444
- Expert Rev Endocrinol Metab. 2011 Sep;6(5):665-72
- J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2015 Feb;70(2):255-61; PLoS One. 2016 Jun 9;11(6):e0157252
- Am J Clin Nutr. 1992 May;55(5):1018-23
- Am J Clin Nutr. 1999 Apr;69(4):727-36
- J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jan;98(1):207-17
- Circulation 2018 Jan; 137(3):237-46, doi: 10.1161/ CIRCULATIONAHA.117.029193