Chroni przed nadciśnieniem, udarem i cukrzycą. Dbaj o jego prawidłowy poziom

Potas był pierw­szym metalem wyizolowanym przez elektrolizę. Szybko okazało się, że ten miękki metal (można go kroić nożem!) ma istotne znaczenie biologiczne: m.in. stanowi aktywator wielu enzy­mów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, odpowiada za kurczliwość mięśnia sercowego oraz siłę mięśni szkieletowych i gładkich. Oto 6 powodów, dla których warto włączyć potas do codziennej diety.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Potas (kalium – K) odkrył i wyodręb­nił w 1807 r. Humphry Davy poprzez elektrolizę stopionego wodorotlenku potasu przy użyciu nowo odkrytego ogniw galwanicznego.

Potas był pierw­szym metalem wyizolowanym przez elektrolizę. Szybko okazało się, że ten miękki metal (można go kroić nożem!) ma istotne znaczenie biologiczne: m.in. stanowi aktywator wielu enzy­mów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, odpowiada za kurczliwość mięśnia sercowego oraz siłę mięśni szkieletowych i gładkich.

Potasu możemy sobie dostarczyć, je­dząc głównie owoce i warzywa. Jego naj­większym źródłem są ziemniaki. Pierwia­stek ten w żywności występuje w postaci fosforanu, siarczanu, cytrynianu i wielu anionów organicznych, w tym białek.

Niestety podaż potasu zmniejszyła się wraz z rewolucją rolniczą, gdy zamiast róż­nych roślin, w tym bulw bogatych w ten minerał, zaczęliśmy jeść mające go mniej zboża i produkty zwierzęce. W kolejnych dekadach spadło jeszcze bardziej, wraz z wprowadzeniem na rynek wysoce rafinowanej przetworzonej żywności1.

W efekcie, zdaniem ekspertów, dziś spożywamy za mało potasu. Na na­szych stołach gości zbyt mało owoców i warzyw, przy jednoczesnej dużej ilości sodu obecnego w przetworzo­nej żywności.

Okazuje się, że pośród składników odżywczych, których mamy niedobór zajmuje on IV miejsce! Usta­lono, że odpowiednia dzienna dawka potasu wynosi 4 700 mg/d2. Co przy zachodnim stylu żywienia jest trudne do osiągnięcia. Tymczasem taka podaż tego pierwiastka jest niezbędna dla za­pewnienia nam optymalnego zdrowia.

Potas przeciwdziała nadciśnieniu

Według obszernej literatury, niskie spożycie potasu zwiększa ryzyko nadciśnienia, szczególnie w połączeniu z wysokim spożyciem sodu3. Z kolei wyższe spożycie potasu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, częściowo poprzez zwiększenie rozszerzenia naczyń krwionośnych i wydalania sodu z moczem, co z kolei zmniejsza objętość osocza, efekt ten może być najbardziej widoczny u osób wrażliwych na sól.

Wyniki większości badań klinicznych sugerują, że suplementacja potasu obniża ciśnienie krwi. Metaanaliza 25 randomizowanych badań kontrolowanych z 2017 r. obejmująca 1 163 uczestników z nadciśnieniem tętniczym wykazała istotne obniżenie skurczowe­go ciśnienia krwi (o 4,48 mm Hg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 2,96 mm Hg) przy suplementacji potasu, głównie w postaci chlor­ku potasu w dawce 30-120 mmol/dzień przez 4-15 tygodni4.

Stosowanie programu żywieniowego DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), który kładzie nacisk na pozyskiwanie przez organizm potasu z owoców, warzyw i niskotłuszczowych produktów mlecz­nych, obniża skurczowe ciśnienie krwi średnio o 5,5 mm Hg, a roz­kurczowe ciśnienie krwi o 3,0 mm Hg5. Warto wiedzieć, że dieta ta dostarcza 3 razy więcej potasu niż typowa dieta zachodnia.

   programu żywieniowego DASH

Potas chroni przed udarem

Wyższe spożycie K wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru i prawdopodobnie innych chorób sercowo-naczyniowych (CVD)1,6. Me­taanaliza 11 prospektywnych badań kohorto­wych z udziałem 247 510 dorosłych wykazała, że „wyższe spożycie potasu o 1 640 mg dzien­nie wiązało się ze znacząco niższym o 21% ry­zykiem udaru, a także nieistotnym statystycz­nie niższym ryzykiem choroby wieńcowej i całkowitej CVD”7. Potwierdziły to wyniki innego przeglądu 9 badań kohortowych. Jego autorzy ocenili, że wyższe spożycie tego pierwiastka obniża ryzyko udaru o 24%8.

Choć wielu badaczy przychyla się do tezy, że każdy korzystny wpływ potasu na cho­roby układu krążenia jest prawdopodobnie spowodowany jego działaniem przeciwnad­ciśnieniowym, to jednak niektóre badania wykazują korzyści nawet po uwzględnieniu ciśnienia krwi. Ich wyniki sugerują, że mogą tu być zaangażowane inne mechanizmy (np. poprawa funkcji śródbłonka i zmniej­szenie powstawania wolnych rodników)9.

 

Potas zmniejsza kamienie nerkowe

Kamienie zawierające wapń – w postaci szczawianu wapnia lub fosforanu wapnia – są najczęstsze i występują przeważnie u osób w wieku 40-60 lat10. Niska podaż potasu upośledza wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach, zwiększając wyda­lanie wapnia z moczem i potencjalnie powodując hiperkalciurię oraz tworzenie się kamieni nerkowych9.

Badania obserwacyjne wykazują odwrotną zależność między spożyciem potasu w diecie a ryzykiem kamieni nerkowych. W kohorcie 45 619 mężczyzn w wieku 40-75 lat bez historii kamieni nerkowych, osoby z naj­wyższym spożyciem potasu (≥4 042 mg/dzień średnio) miały o 51% niższe ryzyko kamieni nerkowych w ciągu 4 lat obserwacji niż panowie z najniższym spożyciem (≤2895 mg/dzień)11.

Podobnie, u ponad 90 tys. kobiet w wieku 34-59 lat, które uczestniczyły w badaniu Nurses’ Health Study i nie miały w wywiadzie kamieni nerkowych, te, które spożywały średnio ponad 4 099 mg tego pierwiastka dzien­nie, miały o 35% niższe ryzyko kamieni nerkowych w 12-letnim okresie obser­wacji niż te, które przyjmowały średnio mniej niż 2 407 mg potasu dziennie12. Co więcej, wykazano, że sole cytrynianu potasu znacząco zmniejszy­ły ryzyko powstawania nowych kamieni i zmniejszyły ich rozmiar13.

Potas zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Mało kto wie, że potas jest potrzebny do wydzielania insuliny z komórek trzustki, hipokaliemia upośledza wydzielanie insuliny i może prowadzić do nieto­lerancji glukozy14. Efekt ten obserwowano głównie w przypadku długotrwałego stosowania leków mo­czopędnych (szczególnie tych zawierających tiazydy) lub hiperaldosteronizmu (nadmiernej produkcji aldo­steronu), które zwiększają utratę potasu z moczem, ale może wystąpić również u zdrowych osób15.

Liczne badania obserwacyjne osób dorosłych wykazały powiązania między niższym poziomem potasu w su­rowicy lub moczu a zwiększonym wskaźnikiem glike­mii na czczo, insulinooporności i cukrzycy typu 216.

W badaniu obserwacyjnym przeprowadzonym w Bosto­nie, w którym analizowano dane 84 360 kobiet w wieku 34-59 lat uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Stu­dy, panie w najwyższym kwintylu spożycia potasu miały o 38% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu 6 lat obserwacji niż osoby w najniższym kwintylu17. Zdaniem uczonych uzyskane w toku różnych prac wyniki są obiecujące, jednak potrzeba więcej randomizowanych badań kontrolowanych, zanim powiązanie potasu z kon­trolą glikemii i cukrzycą typu 2 zostanie potwierdzone.

Potas wzmacnia kości

Badania obserwacyjne w połączeniu z dowodami z badań metabolicznych i klinicznych, sugerują, że K w diecie może poprawić zdrowie kości. Podsta­wowe mechanizmy są niejasne, ale jedną z hipotez jest to, że potas pomaga chronić kości poprzez swój wpływ na równowagę kwasowo-zasadową9.

Diety bo­gate w produkty kwasotwórcze, takie jak mięso i zboża, przyczyniają się do kwasicy metabolicznej i mogą mieć niekorzystny wpływ na kości. Składniki zasadowe w po­staci soli potasowych (wodorowęglanu lub cytrynianu potasu, ale nie chlorku potasu) pozyskane z pożywie­nia lub suplementów diety mogą przeciwdziałać temu efektowi i pomagać w zachowaniu tkanki kostnej.

W badaniu Framingham Heart Study wyższe spożycie potasu wiązało się ze znacznie większą gęstością mi­neralną kości u 628 starszych mężczyzn i kobiet18. W przeprowadzonym przez Szwajcarów eksperymen­cie 201 zdrowych dorosłych w wieku 65 lat i starszych otrzymywało codziennie suplementację 60 mEq cytry­nianu potasu (dostarczającego 2 346 mg potasu) lub pla­cebo, a także 500 mg/dzień wapnia (w postaci węglanu wapnia) i 400 j.m/dzień witaminy D3 przez 2 lata19. Oka­zało się, że suplementacja potasu znacząco zwiększyła gęstość mineralną kości w odcinku lędźwiowym kręgo­słupa i mikroarchitekturę kości w porównaniu z placebo.

Potas pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Gdy w organizmie gromadzi się nadmiar płynu, pomóc może su­plementacja potasem. Badania z 2017 r. sugerują, że zwiększenie spożycia tego pierwiastka może pomóc zmniejszyć retencję wody poprzez zwiększenie produkcji mo­czu i obniżenie poziomu sodu20.

W których produktach jest najwięcej potasu?

Wybrane źródła pożywienia uporządkowane według ilości tego pierwiastka.

  Ziemniak

  • Ziemniak pieczony, miąższ i skórka - 1 mały ziemniak (143 g) - 738 mg
  • Sok z suszonych śliwek - 1 szklanka (256 g) - 707 mg
  • Sok z marchwi - 1 szklanka (236 g) - 689 mg
  • Pasta pomidorowa - 1/4 szklanki (65,5 g) - 664 mg
  • Biała fasola, w puszce - ½ szklanki (90 g) - 595 mg
  • Sok pomidorowy - 1 szklanka (243 g) - 556 mg
  • Banan - 1 średni (118 g) - 422 mg
  • Groszek zielony - ½ szklanki (37 g) - 217 mg
  • Kalafior, gotowany - ½ szklanki (70 g) - 89 mg

U zdrowych osób z prawidłową funkcją nerek wysokie spożycie potasu nie sta­nowi zagrożenia dla zdrowia, ponieważ nerki wydalają nadmiar tego pierwiastka z moczem. Natomiast ludzie z przewle­kłą chorobą nerek lub stosujący niektóre leki, takie jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) lub środki moczo­pędne, powinni skonsultować suple­mentację potasem ze swoim lekarzem, bowiem nawet przyjmowanie go poniżej zalecanych dziennych dawek może u nich powodować hiperkaliemię. Może ona również wystąpić u osób z cukrzycą typu 1, z zastoinową niewydolnością ser­ca, niewydolnością nadnerczy lub choro­bą wątroby. Chociaż hiperkaliemia może być bezobjawowa, ciężkie przypadki mogą powodować osłabienie mięśni, pa­raliż, kołatanie serca, parestezje (uczucie pieczenia lub kłucia w kończynach).
Należy też zaznaczyć, że bardzo duże dawki potasu mogą powodować aryt­mie serca, które mogą zagrażać życiu.

Bibliografia
  • National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Dietary Reference Intakes for Sodium and Potassium. Washington, DC; The National Academies Press; 2019 
  • Am Fam Physician. 2015 Sep 15;92(6): 487-95
  • Physiol Plant. 2008 Aug;133(4):725-35
  • Food and Nutrition Board, Institute of Medicine Sodium and chloride. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate. Washington, DC: National 
  • Academies Press; 2005. p. 269-423
  • Int J Cardiol. 2017 Mar 1:230:127-35
  • Nutr Rev. 2006 Feb;64(2 Pt 2):S53-6
  • Curr Opin Lipidol 2014;25:75-9; PLoS One 2013;8:e75289
  • Mayo Clin Proc. 2013 Sep;88(9):987-95
  • J Am Coll Cardiol. 2011 Mar 8;57(10):1210-9
  • BMJ. 2013 Apr 3:346:f1378
  • Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):368S-77S
  • Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 6;2015(10):CD010057
  • N Engl J Med. 1993 Mar 25;328(12):833-8
  • Ann Intern Med. 1997 Apr 1;126(7):497-504
  • J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3733-40
  • Nutrients. 2016 Jul 22;8(7):444
  • Expert Rev Endocrinol Metab. 2011 Sep;6(5):665-72
  • J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2015 Feb;70(2):255-61; PLoS One. 2016 Jun 9;11(6):e0157252
  • Am J Clin Nutr. 1992 May;55(5):1018-23
  • Am J Clin Nutr. 1999 Apr;69(4):727-36
  • J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jan;98(1):207-17
  • Circulation 2018 Jan; 137(3):237-46, doi: 10.1161/ CIRCULATIONAHA.117.029193
Autor publikacji:
Wczytaj więcej