Zjawisko halitozy, czyli nieprzyjemnego zapachu z ust, dotyka ponad 30% ludzi1. Do powstania tej dolegliwości przyczynia się wiele czynników, takich jak stany zapalne dziąseł, przyzębia, nosa, przewlekłe zapalenie zatok, cukrzyca, niewydolność wątroby, marskość wątroby, mocznica, rak płuc, trimetyloaminuria oraz wyciek wydzieliny z nosa2. Jednak najczęstszym źródłem cuchnącego oddechu jest sama jama ustna (90%)3. Rzeczywiście, nieświeży zapach z ust jest spowodowany głównie lotnymi związkami siarki (LZS), w tym siarkowodorem, merkaptanem metylu i siarczkiem dimetylu, wytwarzanymi w wyniku gnilnej aktywności bakterii jamy ustnej4.
Jak się pozbyć nieświeżego oddechu?
Walka z halitozą opiera się z jednej strony na dobrej higienie jamy ustnej, która zmniejsza o 25% odsetek LZS w niej obecnych5, a z drugiej strony na leczeniu chorób, którym towarzyszy. Jak pokazują badania przeprowadzone przez naukowców z Wuhan University, warto połączyć metody medycyny konwencjonalnej z tradycyjną medycyną chińską, przynosi to bowiem szybciej efekty niż w przypadku hołdowania tylko rozwiązaniom jednej z nich6. Medycyna konwencjonalna stosuje głównie metody mechaniczne (wstępne leczenie przyzębia, szczotkowanie zębów, nitkowanie, czyszczenie języka oraz płukanie jamy ustnej)7. To zaś nie daje możliwości leczenia cuchnącego oddechu o nieznanych źródłach8. Natomiast od czasów starożytnych Chińczycy leczyli halitozę akupunkturą oraz wywarami z ziół. Z kolei badacze z Afryki przeanalizowali skuteczność tradycyjnych sposobów leczenia, wskazując, że istnieje ok. 800 gatunków roślin leczniczych i aromatycznych, które potencjalnie nadają się do wykorzystania w walce z brzydkim oddechem9.
Zioła na nieświeży oddech - jakie wybrać?
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum)
Choć badacze z Maroka nie znaleźli danych literaturowych na temat jej zastosowania w leczeniu halitozy lub chorób jamy ustnej, są zdania, że roślina ta może być przydatna, ponieważ udowodniono, że jest aktywna przeciwko wielu patogennym bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym. Zdaniem uczonych mieszanki kardamonu z anyżem (Pimpinella anisum) mogą być również pomocne, gdyż wykazano, że wodno-alkoholowe ekstrakty z anyżu niszczą bakterie próchnicotwórcze10.
Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica)
W Południowej Afryce etanolowe i wodne ekstrakty z miąższu owoców, kory łodygi oraz liści tej rośliny przebadano in vitro pod kątem działania przeciwko 13 Gram-ujemnym i 5 Gram-dodatnim szczepom bakteryjnym. Wodne ekstrakty z miąższu owoców wykazywały szerokie spektrum działania – przeciwko aż 95,5% drobnoustrojów, nieco mniej skuteczne były wyciągi etanolowe, które niszczyły 86,4% bakterii. Naukowcy zauważyli, że ekstrakty etanolowe z każdej części tamaryndowca były aktywne wobec 75% testowanych szczepów. Minimalne stężenia hamujące wahały się od 7,81 mg/ml przeciwko Bacillus subtilis do 31,25 mg/ml przeciwko Escherichia coli, natomiast minimalne stężenie bakteriobójcze wynosiło od 125 mg/ml przeciwko Pseudomonas aeruginosa do 250 mg/ml przeciwko Bacillus subtilis11.
Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)
Ta popularna przyprawa może okazać się dobrym sposobem na pozbycie się zapalenia jamy ustnej oraz brzydkiego zapachu z ust. Liczne badania dowiodły jej działania przeciwbakteryjnego w wielu chorobach ogólnoustrojowych, a ostatnio naukowcy z Arabii Saudyjskiej dowiedli, że zawarte w oregano karwakrol i tymol skutecznie niszczą bakterie próchnicotwórcze12.
Drzewo arakowe (Salvadora persica)
Miswak używany jest od wieków na półwyspie Arabskim jako naturalna szczoteczka do zębów. Roślina ta ma potwierdzone działanie przeciwzapalne13, a dzięki salwadorynie i trimetyloaminie niszczy bakterie próchnicotwórcze, takie jak Streptococcus mutans oraz zmniejsza gromadzenie się biofilmu14. Jej niesamowite właściwości doceniła Światowa Organizacja Zdrowia, która zaleca czyszczenie pałeczkami z drzewa arakowego zębów na obszarach, w których ich stosowanie jest zwyczajowe, gdyż podczas ich żucia uwalniają się ekstrakty przeciwbakteryjne oraz witamina C, pomagając w gojeniu obrzęków i krwawień dziąseł, które może wynikać z niedoborów witaminy C. Co więcej, Norwedzy w badaniu porównującym wpływ pałeczki i konwencjonalnej szczoteczki do zębów na zdrowie przyzębia użytkowników wykazali lepsze wyniki stosowania tej rośliny w redukcji płytki nazębnej i ustępowaniu zapalenia dziąseł! Uczeni dowiedli też zarówno klinicznie, jak i doświadczalnie hamującego wpływu tej rośliny na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne oraz grzyby bytujące w jamie ustnej15.
Tymianek właściwy i czapetka pachnąca (Thymus vulgaris i Syzygium aromaticum)
Afrykańscy zielarze osobom cierpiącym z powodu halitozy często przepisują macierzankę oraz goździki. Jak się okazuje, te zalecenia są zgodne z literaturą przedmiotu. Rzeczywiście, zioła te skutecznie pomagają pozbyć się cuchnącego oddechu. Dowiedziono, że czapetka – zwana też goździkowcem korzennym – może być stosowana jako środek przeciwinfekcyjny, antyseptyczny, przeciwbólowy i przeciwzapalny16 we wszystkich chorobach jamy ustnej, w tym zapaleniu dziąseł17. Natomiast macierzanka tymianek dzięki swoim właściwościom antyseptycznym i przeciwutleniającym, ma potwierdzone działanie w leczeniu zapalenia dziąseł i jamy ustnej oraz nieświeżego oddechu18.
Mięta (Mentha)
Wieki temu w Egipcie z liści mięty przyrządzano olejek do pielęgnacji jamy ustnej, bowiem mają one właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przy tym skutecznie odświeżają oddech. Natomiast obecnie uczeni z Iranu stwierdzili, że wystarczy płukać usta miętowym płynem, by uzyskać podobne wyniki. W eksperymencie uczniowie płukali jamę ustną 15-20 ml roztworem miętowym lub placebo 3 razy w ciągu dnia (po śniadaniu, obiedzie lub po powrocie do domu oraz przed snem) i powstrzymywali się po tym przez 30 min od jedzenia i picia. Już po tygodniu u ponad połowy osób z grupy używającej płynu miętowego zniknął odór z ust19.
Granat właściwy (Punica granatum)
Uczeni z Brazylii dokonali oceny aktywności in vitro surowych ekstraktów roślinnych przeciwko mikroorganizmom jamy ustnej (np. Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia i Parvimonas micra), które wytwarzają lotne związki siarki. Wyciąg z granatu był jedynym, który hamował rozwój wszystkich ocenianych mikroorganizmów. Badacze przypisują to wysokiemu poziomowi zawartych w nim polifenoli20. Wniosek jest prosty: nie chcesz mieć nieświeżego oddechu, jedz granaty!
Mangostan właściwy (Garcinia mangostana)
To wiecznie zielone drzewo naturalnie występuje w Indonezji, Malezji i Tajlandii. Jego owoce uznaje się za jedne z najsmaczniejszych. Są one cenione ze względu na bogactwo składników odżywczych (antyoksydantów, minerałów i enzymów). Badanie in vivo przeprowadzone przez akademików z Bangkoku wykazało, że płukanka do ust z chlorheksydyną, zawierająca ekstrakt z owocni mangostanu istotnie zmniejszała poziom lotnych związków siarki u pacjentów z zapaleniem dziąseł24.
Dobry wybór na nieświeży oddech z żołądka
Cynowód chiński i wiciokrzew japoński (Coptis chinensis i Lonicera japonica)
Medycyna chińska uważa, że cuchnący oddech wywodzi się z zatrzymywania wilgoci, ciepła lub ognia w jamie ustnej, żołądku, wątrobie lub śledzionie. A że wszystkie te organy połączone są ze sobą, to leczenie koncentruje się na przywróceniu równowagi całemu organizmowi. Do ziół o „zimnych” właściwościach, które mogą usuwać wilgoć, ciepło i ogień z ciała oraz leczyć halitozę, Chińczycy m.in. zaliczają złotnicę (Coptis chinensis) i wiciokrzew japoński21. Współczesna farmakologia wyjaśniła mechanizmy ich działania. Cynowód w badaniach hamował rozwój bakterii Helicobacter pylori – głównego induktora halitozy związanej z zapaleniem błony śluzowej żołądka22. Natomiast wicokrzew miał silny wpływ na lotne związki siarki oraz funkcje bakteriostatyczne drobnoustrojów beztlenowych związanych z nieświeżym oddechem23.
Kubańskie oregano (Plectranthus amboinicus)
Wietnamczycy posiekanych liści tego zioła używają do marynowania mięsa i ryb. Z kolei Hindusi często jedzą je z chlebem i masłem. Jednak kubańskie oregano to nie tylko przyprawa, ale również cenny lek od wieków wykorzystywany w krajach Azji do łagodzenia bólu gardła i suchego kaszlu25. Zastosowanie to potwierdza nauka – okazuje się bowiem, że roślina ma wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową26. Co ciekawe, zielarze dość rzadko przepisują kubańskie oregano osobom walczącym z brzydkim zapachem z ust, a tymczasem – jak dowodzą badania – składniki aktywne wyekstrahowane z Plectranthus amboinicus mają silne działanie antybiotyczne przeciwko bakteriom takim, jak Shigella flexneri i sonnei, Streptococcus, Pneumococcus, Staphyllococcus, Salmonella typhi. Zawarte w liściach olejki eteryczne pomagają łagodzić żołądkowe dolegliwości. To wszystko zaś sprawia, że pomaga poradzić sobie z halitozą27. Zdaniem uczonych wystarczy łyżeczkę suszu zalać szklaną wrzątku, a gdy płyn przestygnie, wypłukać nim usta lub też żuć liście rośliny (nie połykając!). Taki zabieg można powtarzać 5-7 razy dziennie, by pozbyć się cuchnącego oddechu. Kuracja ta jest jednak niewskazana dla ciężarnych oraz karmiących piersią.
Bambus (Bambusa)
Być może warto pójść w ślady pand i zwrócić baczniejszą uwagę na tę roślinę z rodziny wiechlinowatych. Jak dowiedli Japończycy, roztwór ekstraktu z liści bambusa (0,16%) wykazuje wysoką zdolność hamowania 4 beztlenowych bakterii przyzębia: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia i nigrescens oraz Fusobacterium nucleatum, które wytwarzają w jamie ustnej lotne związki siarki o nieprzyjemnym zapachu. Za efekt ten odpowiadają zawarte w liściach rośliny związki fenolowe mające silne działanie bakteriobójcze, jak również antyoksydanty, takie jak beta-karoten, alfa-tokoferol i gamma-tokoferol28.
- Arch Oral Biol. 2008; 53(Suppl 1):S1-7
- J Clin Periodontol. 2002; 29:1059-64
- Int Dent J. 1978; 28:309-19
- J Dent Hyg. 2010; 84:65-74; J Contemp Dent Pract. 2001; 2:1-17
- J Nat Sci Biol Med. 2013; 4:14-23; J Nat Sci Biol Med. 2013; 4:14-23
- Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018:4347378
- Periodontology 2000. 2008; 48(1):42-53
- J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan;4(1):14-23
- J Intercult Ethnopharmacol. 2017 Jul-Sep; 6(3): 267-73
- Pak J Pharm Sci. 2011 Jul; 24(3):323-30
- International Journal of Molecular Sciences, Sep. 2011, 12:6385-96, doi: 10.3390/ijms12106385
- AMB Express. 2017 Dec;7(1):49
- Int J Periodontol. 2012; 8:1-5
- J Med Plant Res. 2010; 4:1446-54
- Acta Odontologica. 2003; 61:115-22
- Molecules. 2012; 17:6953-81
- J Contemp Dent Pract. 2001; 2:1-17, Valnet J. Phytothérapie Traitement Des Maladies Par Les Plantes. Paris: LGF/Livre de Poche; 2001. p. 459
- Int J Agric Biol. 2009 ;11:205-8; Int Dent J. 1978; 28:309-19
- J Int Soc Prev Community Dent. 2013 Jan-Jun; 3(1): 29-31
- Arch Oral Biol. 2020 Feb; 110:104585, doi: 10.1016/j. archoralbio.2019.104585
- Scientific Reports. 2018; 8(1) doi: 10.1038/s41598- 018-25813-x
- Toxicological Research. 2014; 30(1):45-8
- Chinese Journal of Natural Medicines. 2014; 12(2):108-13
- J Int Acad Periodontol. 2007 Jan; 9(1):19-25
- IJGP 2008; 2(3)
- Int J Pharm Pharm Sci. 2012 Jul; 4(3):205-11
- IJSTR Apr 2020; 9(4):3099-102
- Yonago Acta Med. 2015 Sep; 58(3): 129-36