Kiedy dr Ellen Cutler miała 5 lat, jej reakcje na pożywienie nagle się zmieniły. Przy każdym posiłku miała skurcze i takie wzdęcia, że wyglądała, jakby była w ciąży. Rozwinęły się u niej liczne ciężkie nadwrażliwości pokarmowe i wciąż miała zaparcia. Jak mówi, jako nastolatka ze zdumieniem patrzyła na inne dziewczęta w jej wieku, które jadły wszystko, co chciały, i wciąż były w stanie nosić obcisłe dżinsy. Przez lata uważałam, że nic nie mogę zrobić w związku z moją sytuacją i nie widziałam żadnej pomocy – opowiada dr Cutler.
Kiedy w 1972 r. rozpoczęła naukę w kolegium chiropraktyki, nastąpiło zaostrzenie objawów. Doszło do tego wskutek stresu związanego z uczęszczaniem na zajęcia w pełnym wymiarze godzin i jednoczesną nocną pracą na szpitalnym oddziale ratunkowym. Zdiagnozowano wrzodziejące zapalenie jelita grubego i nieswoiste zapalenie jelit oraz zalecono farmakoterapię i operację, ale dr Cutler odmówiła. Zamiast tego wypróbowała wiele różnych terapii alternatywnych – od irygacji okrężnicy i postu po dziwne diety i suplementację. Jednak jej choroba tylko się nasilała, a ona odczuwała zmęczenie, ciągle się przeziębiała i cierpiała z powodu przewlekłego owrzodzenia jamy ustnej.
W końcu opowiedziała o tym jednemu ze swoich wykładowców. Ku jej zaskoczeniu zalecił wypróbowanie przyjmowania do posiłków roślinnych enzymów trawiennych. Ponieważ nie miała nic do stracenia, skorzystała z tej rady i sumiennie zażywała te substancje przy każdym posiłku. 2 tygodnie później objawy zapalenia okrężnicy ustąpiły wraz ze zmęczeniem, przeziębieniami, aftami, nadwrażliwością pokarmową i wszystkim innym. To było tak, jakbym stała się kompletnie inną osobą – opowiada dr Cutler. W tym momencie rozpoczęło się jej całożyciowe badanie tego, co nazywa „mikrocudami”.
Czym są enzymy trawienne?
Enzymy to składające się z aminokwasów białka wytwarzane w wielu obszarach organizmu: żołądku i jelicie cienkim, grasicy, wątrobie, trzustce i nie tylko. Są one niezbędne do wszystkich procesów życiowych i odpowiedzialne za przyspieszanie reakcji chemicznych w każdej komórce ciała. Enzymy są znane również jako biokatalizatory. Odpowiadają za wspomaganie utrzymania homeostazy (ogólnej równowagi biochemicznej) oraz wszystkich procesów budowy (np. mięśni) i rozkładu szerokiego zakresu substancji, w tym pokarmów i toksyn.
Tysiące różnych enzymów w organizmie można przyporządkować do 6 podstawowych klas ze względu na ich funkcje.
- hydrolazy biorą udział w reakcjach chemicznych z wodą,
- oksydoreduktazy przyspieszają procesy utleniania,
- liazy rozbijają wiązania chemiczne,
- transferazy są zaangażowane w funkcje transportowe (takie jak wysyłanie sygnałów),
- ligazy uczestniczą w procesach wiązania,
- izomerazy umożliwiają zmiany strukturalne w niektórych cząsteczkach.
Każdy enzym w organizmie odpowiada za jedno konkretne działanie – od wspomagania oddychania po umożliwianie trawienia, od krzepnięcia krwi po wsparcie funkcjonowania nerwów i replikację DNA.
Wszystkie enzymy z różnych klas można podzielić na 3 główne kategorie.
- Metaboliczne (tzw. ogólnoustrojowe) biorą udział w każdym aspekcie zachodzących w organizmie procesów biochemicznych.
- Trawienne rozkładają pokarmy,
- Pokarmowe można pozyskać wyłącznie ze źródeł zewnętrznych, czyli surowej żywności.
Ogromna większość wytwarzanych przez organizm enzymów to te ogólnoustrojowe. Są one odpowiedzialne za utrzymanie tkanek krwi i narządów. Zapewniają regularne bicie serca, prawidłowe skurcze i rozluźnianie mięśni oraz zmysły, w tym wzrok i słuch, zachowanie czujności. Usuwają potencjalnie niezdrowy cholesterol LDL z krwi, produkują i równoważą hormony oraz dostarczają wspierających nastrój i pamięć neuroprzekaźników. Enzymy ogólnoustrojowe wspomagają również rozwój i naprawę komórek, przekształcanie węglowodanów, białek i tłuszczów w paliwo dla nich oraz usuwanie z organizmu odpadów.
W sprzyjających okolicznościach ciało może wytwarzać wszystkie potrzebne mu enzymy ogólnoustrojowe. Jeśli jednak organizm zużywa swoje rezerwy – przeważnie, dlatego że jest zbyt zajęty produkcją enzymów trawiennych – przestaje być w stanie skutecznie się leczyć czy odbudowywać. Wtedy pojawia się wiele problemów immunologicznych, a suplementacja odpowiednich enzymów ogólnoustrojowych może dużo zmienić – twierdzi dr Cutler.
Kiedy możemy podejrzewać niedobór enzymów trawiennych?
Jedną z głównych przyczyn, dla których organizmowi trudno wytwarzać enzymy trawienne, jest fakt, że te pozyskiwane z jedzenia często są wyniszczane lub nawet eliminowane podczas gotowania, pasteryzacji i przetwarzania żywności. Innym czynnikiem, który przyczynia się do braku enzymów w pokarmach, jest szybkie zmniejszanie się ilości składników odżywczych w glebach. Wytwarzanie endogennych (produkowanych w organizmie) enzymów trawiennych staje się niezbędne do wsparcia rozkładu żywności, wchłaniania substancji pokarmowych oraz ich transportu po całym ustroju.
Jeśli ciało przez długi czas nie może prawidłowo trawić pokarmu, po prostu rezygnuje z prób produkcji enzymów trawiennych. A kiedy nie trawi się żywności, jej cząsteczki przedostają się do krwiobiegu i tkanek, a układ odpornościowy ulega upośledzeniu i wówczas zaczynają się wszystkie te nadwrażliwości i reakcje pokarmowe. Zaczynasz kichać, pociągać nosem i kaszleć. Pojawiają się pokrzywka i bóle głowy. Jesteś zmęczony i nie możesz ćwiczyć. Ciągle męczy ból i stany zapalne. Wypadają włosy, nie jesteś w stanie zwalczać infekcji i ciągle jesteś chory – tłumaczy specjalistka.
Czy warto brać enzymy trawienne?
Lecznicze działanie enzymów wykazano w przypadku szerokiego wachlarza problemów zdrowotnych, w tym niedoborów metabolicznych, zaburzeń stawów, oczu, nowotworów i chorób serca1. Granzym A okazał się modulatorem stanu zapalnego2. Enzym o nazwie PRMT1 wzmacnia funkcje odpornościowe i nasila produkcję przeciwciał3. L-asparaginazę od dawna stosuje się wraz z lekami do skutecznego leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej4.
Niedobory enzymów uznaje się za możliwą przyczynę zespołu przewlekłego zmęczenia5. Prowadzone jest obecnie badanie mające na celu ustalenie, czy suplementacja DAO (oksydazy diaminowej – enzymu trawiennego wytwarzanego w nerkach, grasicy i jelitach) może łagodzić objawy fibromialgii6.
Enzymy stosuje się w terapii lizosomalnych chorób spichrzeniowych – rzadkich zaburzeń genetycznych powodujących gromadzenie toksyn w komórkach7. Arginazę 1 bada się jako metodę leczenia pewnych rodzajów nowotworów oraz retinopatii cukrzycowej, która powoduje tworzenie nowych naczyń krwionośnych w siatkówce oka z powodu niedoboru tlenu, co zaburza widzenie8. Arginazę testuje się również jako element terapii chorób sercowo-naczyniowych9, a fosfataza alkaliczna – jak odkryto – sprzyja regeneracji przyzębia u myszy10.
Skąd biorą się zachcianki pokarmowe?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego masz ochotę na cukier, węglowodany, tłuszcz i sól czy białko – oto odpowiedź. Pokarmy, na które mamy apetyt, są tymi, na które jesteśmy najbardziej wrażliwi, ponieważ ich nie trawimy. Jeśli organizm nie rozkłada np. węglowodanów, nie są one doń wchłaniane, więc pojawia się na nie łaknienie. Kiedy zaczynasz trawić pokarmy, na które masz ochotę, przestaniesz ją mieć – mówi dr Cutler.
- Błonnik Niektórzy mają problem z surowym pokarmem, co wynika zwykle z powodu trudności z rozkładaniem celulozy – głównego elementu konstrukcyjnego ścian komórkowych roślin zielonych. U tych osób rozwija się w końcu problem z drażliwością jelita, który można łatwo rozwiązać dzięki przyjmowaniu celulazy – enzymu niewytwarzanego w ludzkim organizmie, a produkowanego głównie przez bakterie i grzyby.
- Białka i tłuszcze Ludzie, którzy nie trawią białka, mają tendencję do łaknienia białka i cukru. Często niemal natychmiast po posiłku występują u nich wzdęcia. W końcu mogą się u nich rozwinąć również takie problemy, jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zgaga czy choroba refluksowa. Są podatni na zapalenie wyrostka robaczkowego czy inne związane z nim problemy. Zmagają się także z przewlekłymi zaparciami. W przypadku trudności z trawieniem tłuszczów występuje ochota na tłuste pokarmy i sól. Pojawiają się także wzdęcia – podobnie jak u osób mających problem z rozkładaniem białka dochodzi do nich niemal natychmiast po jedzeniu.
Dodatkowo mogą wystąpić:
- trudności z redukcją masy ciała,
- częste lub przewlekłe infekcje (bakteryjne, wirusowe lub wywoływane przez drożdżaki),
- cukrzyca bądź nadmierne stężenie cukru w moczu,
- hipoglikemia,
- choroba zwyrodnieniowa stawów,
- zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa,
- ostrogi kostne,
- osteoporoza,
- zaburzenia pęcherzyka żółciowego,
- niedoczynność tarczycy,
- dolegliwości związane z menopauzą, zespół napięcia przedmiesiączkowego i/lub torbiele piersi,
- stany lękowe,
- niedobory witamin A, D i E.
- Węglowodany Osoby, które nie trawią węglowodanów, mają ochotę na węglowodany i cukry (chleb, ciastka itd.). W takim przypadku w końcu dochodzi do fermentacji pokarmu w jelitach, więc występują związane z tym procesem objawy. Kilka godzin po posiłku bogatym w węglowodany pojawiają się również wzdęcia. Ludzie ci mogą mieć więcej zaburzeń związanych z drażliwością jelita, luźnymi stolcami lub zaparciami, które czasami mogą występować naprzemiennie. Mogą również cierpieć z powodu zmęczenia.
Dodatkowe objawy mogą obejmować:
- nadmierne oddawanie gazów po spożyciu pokarmów surowych bądź zasobnych w błonnik,
- biegunkę, zwłaszcza po posiłkach zawierających laktozę,
- zaparcia, zwłaszcza po spożyciu pokarmów zawierających maltozę lub sacharozę,
- tendencję do występowania aft lub półpaśca,
- problemy skórne, takie jak trądzik, egzema i łuszczyca,
- wysoki poziom lipidów, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi,
- zaburzenia układu oddechowego, szczególnie astmę,
- utratę przytomności lub zawroty głowy,
- zapalenie okrężnicy lub chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- kandydozę (infekcje drożdżakowe),
- infekcje ucha,
- zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD),
- zaburzenia emocjonalne, takie jak wahania nastroju, depresja, ataki paniki, złość lub agresywne zachowanie.
Enzymoterapia - na czym polega?
Dr Cutler jest przekonana, że choć enzymy są niezwykłe, nie stanowią rozwiązania wszystkich problemów (chociaż czasem tak się wydaje). Najskuteczniej działają w połączeniu ze zdrową dietą, odpowiednią aktywnością fizyczną, redukcją stresu, nawodnieniem i innymi prozdrowotnymi zabiegami. Czasem trzeba poczynić pewne zmiany fizyczne, pozbyć się nadwrażliwości, usunąć z organizmu problematyczne toksyny, takie jak metale ciężkie, i nie tylko. Jednakże działanie enzymów w ramach poprawy ogólnego stanu zdrowia i witalności jest zdumiewające. – Urok enzymów polega na tym, że podczas ich zażywania naprawdę coś się czuje. Czuje się różnicę. Poprawia się stan włosów, skóry i paznokci, hormony się równoważą, traci się na wadze, wzrasta poziom energii, a zachcianki znikają. Enzymoterapia ma również działanie przeciwstarzeniowe. Możesz się starzeć, ale nie musisz się postarzeć. Powinieneś mieć tyle samo energii co wtedy, gdy byłeś młodszy. Zalecam enzymy na wydłużenie życia, przeciwdziałanie procesowi starzenia i prawidłowe trawienie – przekonuje dr Cutler.
Jak stosować enzymy trawienne?
Według dr Cutler najlepiej przyjmować do każdego posiłku naprawdę dobry preparat zwierający enzymy trawienne. Zaleca również zażywanie między posiłkami proteaz – a przynajmniej na noc, aby wspomóc odnowę organizmu. – Proteaza to odpowiedzialny za trawienie białka enzym, który na wiele sposobów przyczynia się do ogólnie dobrego stanu zdrowia. Oczyszcza krew i rozkłada cząsteczki, które mogą zaburzać funkcje odpornościowe. Łagodzi obrzęki i stany zapalne. Zapobiega również akumulacji nadmiaru fibryny, która może powodować niebezpieczne zakrzepy i zwłóknienie (odkładanie nadmiaru fibryny w tkance mięśniowej).
Enzymy trawienne należy przyjmować bezpośrednio przed każdym posiłkiem, ale nie wcześniej niż 10 minut przed jego rozpoczęciem. W przypadku problemów związanych z kwasem żołądkowym takich, jak zgaga lub kwasowy, zapalenie błony śluzowej bądź wrzody żołądka, należy zażywać jedną kapsułkę wraz z pierwszym kęsem pokarmu.
Bezpośrednio po szczególnie obfitym posiłku należy przyjąć kolejną dawkę. Zjedzenie zbyt dużo naraz może przytłoczyć zdolność organizmu do trawienia pokarmu. W takim przypadku powinno się zatem odpowiednio dostosować dawkowanie preparatu.
W celu utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia dr Cutler zaleca przyjmowanie jednej kapsułki z proteazą 2 lub 3 razy dziennie, godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po jego spożyciu. Jeśli ma zadziałać ogólnoustrojowo, enzym nie powinien zacząć oddziaływać na pokarm w jelitach, lecz w nienaruszonym stanie trafić z nich do krwiobiegu, gdzie może wpływać na układy krwionośny i limfatyczny. Proteazę należy popijać pokaźną ilością świeżej wody.
Jakie enzymy trawienne są najlepsze?
Według dr Cutler najlepsze są preparaty wegetariańskie. Ponadto enzymy pochodzenia zwierzęcego są bardziej podatne na zniszczenie przez kwas żołądkowy. Należy się również upewnić, że kapsułki są wykonane ze składników roślinnych, a nie ze zwierzęcej żelatyny. Wiele firm produkujących enzymy szczyci się tabletkami dojelitowymi, dzięki którym składniki te są mniej podatne na działanie kwasu żołądkowego. Dr Cutler twierdzi jednak, że tego rodzaju kapsułki są mniej skuteczne niż te bez warstwy ochronnej.
Kiedy szukasz skutecznego preparatu z enzymami trawiennymi o szerokim spektrum działania, upewnij się, że zawiera on przynajmniej 13 różnych enzymów. Nie martw się oznaczeniem ilości poszczególnych cząsteczek. Najczęściej są to jednostki enzymatyczne, czyli miary aktywności katalitycznej konkretnych enzymów (szybkości reakcji chemicznej). Są one różne dla różnych cząsteczek, np. celulazę mierzy się w jednostkach celulazy, a aktywność proteazy w jednostkach hemoglobiny na bazie tyrozyny. To naprawdę nie ma znaczenia. Jednostki są zazwyczaj równoważne. Niektóre firmy używają na etykietach miligramów, inne jednostek enzymatycznych. Nie powinno to niepokoić – twierdzi specjalistka, która zaleca zakup preparatów zawierających większość z poniższych enzymów, takich jak:
- amylaza, która przekształca węglowodany złożone w cukry proste,
- proteaza, która rozkłada białka,
- glukoamylaza, która przetwarza długołańcuchowe węglowodany i skrobię na cukry,
- lipaza, która rozkłada tłuszcze,
- celulaza, która przekształca celulozę (błonnik) w beta-glukozę,
- alfa-galaktozydaza, która rozkłada cukry i tłuszcze,
- diastaza, która rozkłada skrobię i przekształca ją w maltozę (cukier),
- hemicelulaza, która rozkłada hemicelulozę, rodzaj celulozy ze ścian komórkowych roślin,
- inwertaza, która przetwarza sacharozę na fruktozę i glukozę,
- beta-glukanaza, która rozkłada wiązania glikozydowe (występujące między cząsteczkami węglowodanów i innymi grupami molekuł) wspomagające tworzenie komórek grzybów, np. z rodzaju Candidia,
- peptydaza, która rozkłada białka,
- fitaza, która zapobiega utracie masy kostnej i łagodzi osteoporozę.
Diety na nietolerancje pokarmowe
Jeśli nie trawisz dobrze niektórych pokarmów, przyjmuj enzymy trawienne i spożywaj poniższe produkty przy większości posiłków, aby mieć maksymalne szanse na zdrowe życie.
Dieta na nietolerancję węglowodanów
- Dużo warzyw, gotowanych lub surowych, bez tłuszczu czy soli.
- Dużo wody mineralnej i ziołowych herbat.
- Umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów, białek roślinnych i zwierzęcych.
- Minimalna ilość cukru, owoców, produktów nabiałowych, kukurydzy i słodkich warzyw, takich jak marchew.
- Ograniczenie spożycia słonych pokarmów (takich jak sos sojowy).
- Ograniczenie spożycia alkoholu.
- Unikanie zbóż z wyjątkiem komosy ryżowej, gryki i ryżu wodnego.
- Unikanie wszystkich sztucznych słodzików.
- Unikanie napojów z kofeiną.
Dieta na nietolerancję białka/tłuszczu
- Dużo warzyw, gotowanych lub surowych, bez tłuszczu czy soli.
- Dużo owoców oraz soków warzywnych i owocowych.
- Dużo wody mineralnej i ziołowych herbat.
- Umiarkowane ilości warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki, słodkie ziemniaki i dynia.
- Minimalna ilość białek, w tym roślin strączkowych i niskotłuszczowych produktów nabiałowych.
- Ograniczenie spożycia oliwek i awokado.
- Ograniczenie spożycia słonych pokarmów.
- Ograniczenie spożycia alkoholu.
- Unikanie zbóż z wyjątkiem komosy ryżowej, gryki i ryżu wodnego.
- Unikanie tłuszczów zwierzęcych i uwodornionych olejów roślinnych.
- Unikanie smażonych potraw.
- Unikanie produktów nabiałowych z pełnego mleka, serka śmietankowego, kwaśnej śmietany.
- Unikanie orzechów kokosowych i makadamia, orzechów i maseł orzechowych.
- Unikanie bekonu.
- Unikanie sztucznych słodzików i napojów z kofeiną
- Int J Mol Sci, 2021; 22(17): 9181
- Front Immunol, 2020; 11: 931
- Monash University, “Enzyme Behind Immune Cell Response Revealed,” Oct 12, 2017, monash.edu
- Biochemistry, 2020; 59(35): 3193-3200
- Med Hypotheses, 2000; 54(5): 853-4
- NIH, “Fibromyalgia Treatment with Enzyme DAO,” NCT05389761, ClinicalTrials.gov
- J Inherit Metab Dis, 2004; 27(3): 385-410
- Medical College of Georgia at Augusta University, “Powerful Enzyme That Tamps Down Inflammation Holds Promise for Protecting the Eyes in Diabetes, Premature Birth,” Oct 12, 2022, ScienceDaily.com
- Cell Death Discov, 2022; 8(1): 413
- J Dent Res, 2021; 100(9): 993-1001