Krzem dla mocnych kości, pięknych włosów i paznokci

Czy wiesz, że suplementacja tym pierwiastkiem uratowała życie człowieka? Poznaj 6 powodów, dla których warto rozważyć wprowadzenie go do diety.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Ponad 20 lat temu u chemika Stani­sława Szczepaniaka wykryto tętniaka rozwarstwiającego aorty piersiowej, brzusznej i tętnic udowych. Operacja obarczona bardzo dużym ryzykiem wydawała się jedynym rozwiązaniem, jednak nie dawała żadnych gwarancji powodzenia.

Znając ryzyko i szan­se powodzenia mężczyzna z niej zrezygnował. Przyjrzał się jednak dokładnie swoim wynikom badań. I zwrócił uwagę na fakt, że w jego organizmie brakowało krzemu. Zanie­pokoiło go to, bowiem jako chemik wiedział, że krzem jest trzecim pod względem liczebności pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka.

Kupił więc w aptece suplementy zawierające brakujący mikroelement. Dodatkowo spożywał produkty spo­żywcze zawierające kolagen i na­turalną witaminę C, jednak efekty nie były zadowalające. Dlaczego?

Stanisław Szczepaniak szybko zro­zumiał, że problem tkwi w przyswa­jalności krzemu. Choć w aptekach znajdziemy wiele preparatów, które go zawierają, to niestety nasz organizm go nie przyswaja.

Chemik wziął spra­wy w swoje ręce. Szczęśliwie miał już wtedy własną firmę i w laboratorium INWEXu pod jego nadzorem rozpoczęto badania i próby, a następnie produk­cję preparatu zawierającego krzem.

Jego pierwszym testerem był Stani­sław Szczepaniak. Praca jego zespołu przyniosła wspaniałe rezultaty: bez niebezpiecznej dla życia operacji tętniak zniknął! Jednak istnieją też inne powody, dla których warto su­plementować Si (silicium), jak choćby ten, że w przypadku jego niedobo­ru, zaburzeniu ulega wchłanianie innych pierwiastków, ok. 70 z nich bez krzemu nie jest przyswajana.

Krzem wspomaga pracę układu krążenia

Ponadto, w piśmiennictwie znajdują się liczne dowody na to, że różne rodzaje błonnika pokar­mowego skutecznie zapobiegają doświadczalnym modelom miażdżycy, obniżając poziom chole­sterolu i lipidów we krwi oraz wiążąc kwasy żółciowe.

To istotna informacja, bowiem w róż­nych produktach włóknistych (a zatem zawiera­jących błonnik) o bardzo różnym pochodzeniu i składzie chemicznym stwierdzono wyjątkowo duże ilości krzemu (1 000-25 000 ppm), które były aktywne w testach. Stąd przypuszczenie, że pierwiastek ten może odpowiadać za prze­ciwmiażdżycowe właściwości błonnika.

Fakt, że miażdżyca występuje rzadko w krajach mniej rozwiniętych, może być związany z więk­szą dostępnością Si w diecie. W czasie produkcji białej mąki, jak również rafinowania produktów sojowych dochodzi do znaczącego zmniejszenia ilości tego pierwiastka w porównaniu do wytwa­rzanych tradycyjnymi metodami mąki z pełnego ziarna oraz surowych produktów sojowych1.

kobieta
Jak się okazuje, brak krzemu może być przyczyną miażdżycy. Pierwiastek ten występuje głównie w tkance łącznej, gdzie pełni funkcję czynnika sieciującego, który pomaga we wzmocnieniu naczyń krwionośnych. Niezwykle duże ilości związanego krzemu znajdują się też w ścia­nach tętnic, zwłaszcza w błonie wewnętrznej.

Krzem chroni przed alzheimerem

Istnieją dowody kliniczne potwierdzające, że krzem wiąże się z aluminium, przeciwdziałając jego wchłanianiu i szko­dliwemu działaniu na organizm. Jednocześnie od kilkudzie­sięciu lat badacze wskazują na związek między obecnością aluminium w ludzkim organizmie a rozwojem choroby Alzheimera. Dlatego naukowcy z Wielkiej Brytanii postano­wili wykonać test, który dostarczyłby jednoznacznych danych. Sprawdzili, czy wody mineralne bogate w krzem mogą być stoso­wane jako nieinwazyjne metody zmniejszania obciążenia organizmu aluminium u osób chorych na alzheimera oraz w grupie kontrolnej składającej się z ich opiekunów i partnerów.

Eksperyment ten wykazał, że picie do 1 l wody mine­ralnej bogatej w Si każdego dnia przez 12 tygodni ułatwiło usuwanie glinu z moczem zarówno w grupie pacjentów, jak i kontrolnej, bez jednoczesnego wpływu na wydalanie z moczem niezbędnych metali, takich jak żelazo i miedź. Co więcej, w grupie chorych wydajność poznawcza wykazała klinicznie istotną poprawę u co najmniej 3 z 15 osób2.

Krzem dba o przewód pokarmowy

Według badań przeprowa­dzonych w Wirginii i opu­blikowanych w czasopiśmie Gastroenterology, krzem po­maga odbudować i utrzymać tkankę przewodu pokarmowego.

Większość problemów żołądko­wo-jelitowych wynika z degradacji błony śluzowej przewodu pokar­mowego. Ponieważ Si jest niezbędnym składnikiem syntezy kolagenu, może odgrywać kluczową rolę w odbudowie tej wyściółki i utrzymaniu zdrowe­go jelita. Autorzy pracy piszą, że „produkcja kolagenu przez komórki mięśni gładkich jelit człowieka odgrywa rolę w naprawie przewodu żołądkowo-jelitowego”3.

Roślinne źródła krzemu
Krzem pomaga też złagodzić zaparcia. Może też pomóc w odwróceniu nietolerancji pokarmowych i zmniejsze­niu wzdęć. Co więcej, pochłania również ogromną ilość toksyn, które spowalniają pracę układu trawiennego4.

Dobroczynne działanie krzemu na kości

Jak dowiedziono, pierwiastek ten jest też niezbędny do pra­widłowego wzrostu i rozwoju, a jego niedobory w normalnym żywieniu prowadzą do deformacji szkieletu i stawów. Zostało to wykazane w toku trwających 20 lat badań na kurczakach5.

Ich wyniki dały asumpt do przetestowania krzemu po­przez dodawanie go do diety koni wyścigowych w nadziei na zmniejszenie częstości występowania urazów. Ponieważ osiągi sportowe konia wyścigowego powoli spadają z bie­giem lat z powodu starzenia się, degradacji kości i urazów szkieletu, wyniki tego eksperymentu odegrały ważną rolę w udowodnieniu, że Si drastycznie zmniejsza liczbę ura­zów, a także hamuje pogorszenie stanu kości i chrząstki6.

U ludzi krzem ma bezpośredni wpływ na tempo zwapnienia kości. Udowodniono, że dieta bogata w Si znacznie szybciej maksymalizuje mineralizację kości. Ponieważ pierwiastek ten zmieniając zarówno metabolizm minerałów, jak i syn­tezę kolagenu, może zwiększyć gęstość kości (m.in. two­rzy matrycę kolagenową, na której osadza się wapń)7. Jednak nie zapominaj o aktywności fizycznej, bez niej suplementacja zda się Twoim kościom na niewiele8.

Szukaj krzemu na talerzu
Znajdziesz go przede wszystkim w otrębach ryżowych, pszennych i owsianych oraz łuskach ziaren. Bogatą zawartością charakteryzują się: proso, owies, jęczmień, brązowy ryż, niepalona kasza gryczana i jaglana. Jedząc tego rodzaju produkty, najlepiej wybieraj te nie­przetworzone i niepoddawane rafinacji. Źródłem krzemu są również warzywa i owoce m.in. ogórki, buraki cukrowe, biała cebula, kapusta, pasternak, rzodkiewki, szpinak, ziemniaki, truskawki i morele.
owsianka

Krzem utrzymuje młodość skóry, włosów i paznokci

Krzem bierze udział w syntezie kolagenu i aktywacji enzymów hydroksylujących, poprawiając wytrzymałość i elastyczność skóry. Wykazano, że fizjologiczne stęże­nia kwasu ortokrzemowego stymulują fibroblasty do wydzielania kolagenu typu I.

Eksperyment przeprowadzony z udziałem osób w wieku 40-65 lat z wyraź­nymi oznakami fotostarzenia twarzy, wykazało znaczną i widoczną po­prawę stanu skóry u osób, które przyjmowały suplementy krzemu codziennie przez 20 tygodni. Uczeni zaobserwowali też wzmoc­nienie paznokci i włosów w grupie przyjmującej krzem9.

kobieta trzymająca kubek z kawą
Si jest jednym z dominujących minerałów w składzie paznokci. Dla­tego miękkie i łamliwe płytki mogą wskazywać na ogólnoustrojowy niedobór tego pierwiastka. Dzięki suplementacji możesz je wzmocnić, a poprawa jakość paznokci, zwiększa ochronę przed infekcjami paznokci.

W innym randomizowanym badaniu przeprowadzonym przez naukow­ców z College of Pharmacy na Uniwersytecie Cincinnati 48 ochotników, którzy mieli cienkie włosy, zostało podzielonych na 2 grupy.

Pierwsza przyjmowała suplement krzemu, a druga placebo codziennie przez 9 miesięcy. Na początku i na końcu badania oceniano morfologię i wła­ściwości mechaniczne włosów. Po 9 miesiącach wykazano, że suple­mentacja krzemu przekłada się na jego większą zawartość we włosach, to zaś powoduje mniejsze tempo ich wypadania oraz ich wzmocnienie10.

Jednocześnie badacze zgodnie zwracają uwagę na fakt, że istnieje duże zróżnicowanie w biodostępności krzemu w suplementach, wa­hające się od wartości poniżej 1% do wartości bliskich 50%, w za­leżności od postaci chemicznej. Dlatego najważniejszą kwestią, którą należy wziąć pod uwagę przy wyborze suplementu krzemu, jest jego bezpieczeństwo i biodostępność. Według opublikowanych badań, spośród różnych dostępnych form chemicznych, kwas or­tokrzemowy (OSA) charakteryzuje się wyższą biodostępnością11.

Krzem redukuje ból stawów

Choć dysponujemy licznymi dowodami i badaniami klinicznymi dotyczącymi roli krzemu w utrzy­maniu dobrego stanu kości, to jednak mało jest prac dotyczących zdrowia stawów. Trzech włoskich uczonych postanowiło to zmienić. W tym celu 275 pacjentom podawali preparat zawierający krzem organiczny oraz inne pierwiastki śladowe.

U wszystkich leczonych osób wystąpiła wyraźną poprawę parametrów funkcjonalnych układu kostno-stawowego. Już po 3 miesiącach od rozpoczęcia ekspe­rymentu doszło do wyraźnej redukcji bólu i tkliwości obszarów dotkniętych zwyrodnieniową cho­robą stawów oraz poprawy sprawności ruchowej. W tym czasie zmniejszeniu ulegało też stosowanie NLPZ, aż do prawie całkowitego zaprzestania ich zażywania 6 miesięcy po rozpoczęciu terapii12.

Bibliografia
  • Lancet. 1977 Feb 26;1(8009):454-7
  • J Alzheimers Dis. 2013;33(2):423-30
  • Gastroenterology. 1987 Feb;92(2):400- 5
  • J Trace Elem Med Biol. 2014 Oct;28(4):379- 82
  • Science. 1972 Nov 10;178(4061):619-21
  • Nature. 1972 Oct 6;239(5371):333-4
  • Nutrients 2024, 16(3), 339; https:// doi.org/10.3390/ nu16030339
  • Animals (Basel). 2023 Mar; 13(5): 789
  • Arch Dermatol Res. 2007 Dec;299(10):499-505
  • An Bras Dermatol. 2016 May-Jun; 91(3): 331-5
  • Br J Nutr. 2009 Sep;102(6):825-34; Metal Ions in Biology and Medicine. V. Paris: John Libbey Euro Text; 1998. pp. 228-32
  • J Biotechnol Bioinforma Res, 2021, 3(2): 2-6, doi: 10.47363/ JBBR/2021(3)132
Autor publikacji:
Wczytaj więcej