Borelioza to jedna z najbardziej tajemniczych chorób. Wyzwanie stanowią nie tylko diagnostyka i antybiotykoterapia, która wyjaławia mikroflorę, ale też przewlekła postać schorzenia, manifestującego się w wielu narządach i układach organizmach.
Pacjenci nieraz latami zmagają się z ogólnym osłabieniem, bólem, a nawet niepełnosprawnością. Niezwykle istotnym elementem zwalczania wszystkich tych dolegliwości jest dbałość o własny organizm i dostarczanie mu odpowiednich pokarmów, czyli zdrowego pożywienia zwiększającego odporność – krętkom trudniej bowiem namnażać się w zdrowym i silnym ciele, łatwiej zaś w niedożywionym i osłabionym1.
Candida - jak wyleczyć ten szkodliwy grzyb?
Teoretycznie dłuższe stosowanie antybiotykoterapii powinno zwiększyć szanse na pozbycie się bakterii z organizmu. W praktyce jednak niesie ze sobą ryzyko skutków ubocznych, które nieraz stanowią problem większy niż sama borelioza. Przewlekła antybiotykoterapia powoduje bowiem zniszczenie endogennej flory bakteryjnej i kolonizację tych miejsc przez grzyby, najczęściej Candida albicans2. Kiedy krążą one w krwiobiegu i zakażają różne narządy, np. mózg, może to prowadzić nawet do śmierci. Dlatego chorzy leczeni z powodu boreliozy muszą przestrzegać pewnych zasad profilaktyki, z których najważniejszą jest właściwa dieta.
Istotne jest w niej wybieranie takich pokarmów, które nie prowadzą do nadmiaru stężenia cukru we krwi. W diecie przeciwgrzybiczej bezwzględnie należy unikać zatem węglowodanów prostych, większości owoców, skrobi, soków, wszystkich produktów słodkich (miód, dżemy, melasa) i drożdżowych (dojrzewające sery, ocet, piwo), które są pożywką dla grzybów. Należy wystrzegać się nawet sztucznych, pozbawionych kalorii słodzików, takich jak aspartam – badania wykazały, że poprzez modyfikację mikrobioty jelit powodują one nietolerancję glukozy3.
Najlepsza jest dieta składająca się z żywności o niskim indeksie glikemicznym i jak najmniej przetworzonej. Wysoką skuteczność przeciwgrzybiczą wykazuje też olejek z oregano, którego główny składnik aktywny – karwakrol – działa również bezpośrednio przeciwko komórkom B. burgdorferi4.
Stosuj probiotyki
Wybór diet zwalczających grzyby Candida jest spory, ale wszystkie łączy radykalne ograniczenie przetworzonej żywności oraz wyraźne zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak soczewica, orzechy, nasiona szałwii hiszpańskiej i siemię lniane.
Jak wykazano, zwiększają one populację pomocnych bakterii z rodzaju Lactobacillus, które następnie wypierają grzyby. Właśnie odbudowa prawidłowej mikrobioty stanowi bowiem podstawowy cel diety przy boreliozie. Dlatego też codziennie należy sięgać po kefir lub jogurt naturalny – żywieniowe źródła probiotyków.
Dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej i ich metabolitom, z kwasem mlekowym na czele, produkty te stwarzają korzystne warunki do rozwoju prawidłowej mikroflory, zdolnej do syntezy enzymów rozkładających powstające w jelitach szkodliwe związki5. Mieszanina gatunków Lactobacillus wyizolowanych z tradycyjnej fermentowanej żywności sprzyja regeneracji w przypadku dysbiozy, co wykazano w badaniach na myszach, u których zaburzenia jelitowe wywołano za pomocą antybiotyków6.
Zielone warzywa pomagają zwalczyć Candidę
Wspólnym mianownikiem diet stosowanych w celu zwalczania Candidy jest równie duża ilość warzyw, szczególnie ciemnozielonych liściastych. Naukowcy odkryli, że zastąpienie jadłospisu opartego na mięsie produktami wegańskimi już po jednym dniu powoduje przekształcenia mikrobioty jelit7.
Jednak warzywa nie tylko odbudowują mikroflorę – to również podstawa diety przeciwzapalnej oraz źródło witamin i antyoksydantów, niezbędnych do zwalczania różnych skutków boreliozy. Jak wykazują badania, właśnie stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny stanowią podstawowe czynniki rozwoju i utrzymywania się objawów tej choroby8. Dodatkowo u pacjentów obserwuje się niedobory antyoksydacyjnych witamin C i E, selenu czy koenzymu Q10.
Dlatego też należy dążyć do tego, by warzywa stanowiły co najmniej 60% spożywanego pokarmu. Zaleca się przede wszystkim kapustne, sałatę, rzodkiew, seler, korzeń i natkę pietruszki, szparagi, cukinię i por – dostarczają błonnika pokarmowego, witamin C i z grupy B oraz substancji fitochemicznych o właściwościach przeciwzapalnych i wspierających zdrowie jelit.
Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i kalafior, zawierają też składniki odżywcze zwane glukozynolanami, które zwiększają produkcję glutationu9. Dodatkowo czosnek i cebula wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mają potwierdzone działanie przeciwbakteryjne10. Z kolei warzywa korzeniowe i dynia to cenne źródła węglowodanów i błonnika.
Ostrożnie z owocami!
Candida lubi wszelkie cukry – łącznie z fruktozą – dlatego też zaleca się ograniczenie w diecie owoców, a czasem nawet całkowite ich wyeliminowanie (przynajmniej na miesiąc). Jednak od tej reguły są wyjątki.
Jak wykazały badania, borówki zmniejszają stymulowaną przez krętki Borrelia produkcję cytokin IL-6 i TNF-α, a zatem mogą pomóc chronić mózg i łagodzić ogólny stan zapalny11. Również inne owoce jagodowe, ubogie we fruktozę, wywierają korzystny wpływ na organizm, m.in. dostarczając mu cennych polifenoli.
Grejpfrut to z kolei najsilniej działający przeciwgrzybiczo owoc. Dawniej lekarze zalecali nawet, by przez 2 tygodnie po zakończeniu antybiotykoterapii spożywać połówkę tego owocu dziennie, co miało m.in. zapobiec namnażaniu Candida w wyjałowionych jelitach. Współczesne badania potwierdzają potencjał m.in. olejku eterycznego ze skórek grejpfruta w zwalczaniu nawet opornych na leczenie infekcji grzybiczych12.
Dieta przy boreliozie
Wybieraj:
- warzywa, zwłaszcza ciemnozielone, bogate w witaminy i antyoksydanty;
- czosnek i cebulę o działaniu antybakteryjnym;
- owoce jagodowe, grejpfruty (najsilniej działający przeciwgrzybiczo owoc), pomarańcze, mandarynki, kiwi, ananasy;
- dobrej jakości mięsa, jaja i tłuste ryby;
- źródła tłuszczu bogate w NNKT – oprócz ryb to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, pestki i nasiona;
- jogurt naturalny, kefir i maślankę obfitujące w probiotyki;
- kiszonki, które pomagają odbudować mikroflorę;
- pokarmy bogate w błonnik, jak soczewica, orzechy, nasiona szałwii hiszpańskiej i siemię lniane;
- produkty zbożowe z pełnego przemiału – razowe, ciemne pieczywo, ciemne makarony, brązowy ryż i grube kasze.
Unikaj:
- żywności wysokoprzetworzonej i typu fast food – parówek, kabanosów, wędzonych mięs i kiełbas, gotowych dań;
- cukrów prostych (owoców innych niż zalecane, soków i napojów gazowanych, słodyczy, ciast, lodów, budyniów, ketchupów, suszonych owoców);
- rafinowanych olejów i węglowodanów (działają prozapalnie);
- skrobi i produktów drożdżowych (dojrzewające sery, pieczarki, ocet), które również są pożywką dla grzybów;
- sztucznych słodzików, jak aspartam;
- alkoholu, kawy, papierosów – nasilają reakcję zapalną w organizmie;
- produktów, które zawierają kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar, orzeszki ziemne);
- pieczywa jasnego, pszennego, z dodatkiem drożdży.
Stosuj dobre tłuszcze
Wydaje się, że osoby cierpiące na boreliozę powinny dostarczać sobie więcej białka – zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Mięso nie będzie jednak tak dobrym wyborem, jak ryby. Ten produkt zalecany jest z wielu powodów. Przede wszystkim stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które łagodzą stany zapalne, wspierają układ nerwowy, wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną, a także ograniczają przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych13. Istnieją też badania potwierdzające, że NNKT łagodzą zapalenie stawów związane z boreliozą14.
Warto przy tym pamiętać, że ryby to nie tylko dobre tłuszcze: zawierają też spore dawki cennego dla osób z boreliozą selenu (szczególnie śledzie) oraz witaminy A. Jak stwierdzono, niedobór tej ostatniej zaostrza boreliozowe zapalenie stawów u myszy15. Cenne połączenie selenu i witaminy A znajdziesz również w jajkach.
Kontrowersyjne zboża
Wśród roślinnych źródeł selenu wymienia się otręby, kiełki pszenicy, ziarna kukurydzy, chleb razowy i inne produkty z mąki pełnoziarnistej, ryż brązowy czy nasiona słonecznika. Warto jednak pamiętać, że niektórzy specjaliści zalecają ostrożność i ograniczenie wszelkich zbóż (również bezglutenowych, jak owies i ryż), a także roślin strączkowych, do kilku porcji w tygodniu ze względu na to, że są one gęstym źródłem węglowodanów i u wielu osób mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi, co zwiększa stan zapalny16. Dlatego też warto obserwować reakcje organizmu, a z pewnością unikać pieczywa i produktów z białej mąki, pszennych i z dodatkiem drożdży. Należy wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału – razowe, ciemne pieczywo i makarony, brązowy ryż oraz grube kasze.
Warto pamiętać, że produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych to cenne źródła magnezu, pomocnego w drżeniach, kurczach i bólach mięśniowych, zaburzeniach rytmu serca i słabości.
Ziołowe wspomaganie przy boreliozie
W przypadku boreliozy fitoterapia odgrywa szalenie istotną rolę, ponieważ wzmacnia i odżywia cały organizm oraz działa bezpośrednio na krętki. Dlatego warto wprowadzić do diety ziołowe napary, nalewki i suplementy.
- W pierwszej fazie zakażenia zaleca się stosowanie przez 3 tygodnie jeżówki (Echinacea), która działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy.
- Na późniejszych etapach sprawdzi się tarczyca bajkalska – badania wykazały, że obecna w niej bajkalina jako jedna z 2 substancji (obok pozyskiwanej z oleju i miąższu kokosa monolauryny) wykazuje znaczącą aktywność przeciwko Borrelia w formie biofilmu, a nie tylko krętków17.
Istnieją też dowody na to, że koci pazur (Uncaria tomentosa) ma działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec różnych form B. burgdorferi18.
- Cennym surowcem jest również bylica roczna (Artemisia annua). Zioło to zawiera aktywny składnik zwany artemizyną. Związek ten wykazuje silne działanie antybakteryjne dzięki zdolności do generowania wolnych rodników uszkadzających białka Borrelia burgdorferi19. W doświadczeniach alkoholowe ekstrakty z tego surowca rośłinnego wykazywały lepszą aktywność przeciwko krętkom niż antybiotyki (cefuroksym i doksycyklina). Co więcej, małe badanie pilotażowe wykazało, że syntetyczny analog artemizyny, czyli lek Artesunat, wykazał znaczące zmniejszenie zaburzeń pamięci krótkotrwałej u pacjentów z boreliozą w połączeniu z dożylnym ceftriaksonem20.
- Bylicę roczną uwzględnia również najbardziej znany i kompletny plan ziołowego leczenia choroby z Lyme, który opracował amerykański fitoterapeuta Stephen Buhner. Zalecał on również zioło Andrographis paniculata, które ma właściwości wzmacniające, oczyszczające, przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy, a ponadto zabija krętki.
- Obecny w tym protokole rdest japoński zabezpiecza tkankę nerwową przed endotoksynami bakteryjnymi, hamuje rozwój koinfekcji i chroni komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, z kolei vilcacora działa przeciwzapalnie, odtruwająco i stymulująco na układ immunologiczny21.
- Przegląd Epidemiologiczny 2006; 60:11-15
- Onkol. Prak. Klin. 2008; 4:15-24
- Nature, 2014; 514:181-6
- Front. Med. 2017; 4:169. doi: 10.3389/fmed.2017.00169
- J. Res. Appl. Agric. Eng 2012; 57(3): 31-36
- Medycyna Wet. 2007; 63(8):909-913; Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 44(2):160-168
- Nature, 2014; 505:559-63
- Mol. Med. 2008;14:205-212; Antioxidants (Basel). 2022 Apr; 11(4):667
- Front Pharmacol. 2021; 12:767975
- Trends in Food Science & Technology 2016; 52:49-56; Cochrane Database Syst Rev. 2014 Nov 11;2014(11):CD006206
- Mol Nutr Food Res. 2011 Oct;55(10):1587-91
- ACS Omega. 2022 Oct 25; 7(42): 37427–37435
- Nutrition, 2001;17:669-673; Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005; 14/55(4): 335-340
- Front Cell Infect Microbiol. 2014; 4:69
- J Infect Dis. 1996 Oct; 174(4):747-51
- Nutrients. 2020 Dec; 12(12):3906
- J Appl Microbiol. 2015 Dec; 119(6):1561-72
- Front. Med. 2020; 7:6; Ther. Adv. Infect. Dis. 2016;3:75-82
- Nature 2003; 424:957-61; Nat Commun. 2015; 6:10111
- Med Hypotheses. 2017; 105:4-5
- Med. Rodz 2014; 3:147-151