Najlepsza dieta przy boreliozie. Sprawdź, których produktów unikać

Produkty przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, suplementacja oraz ziołolecznictwo pomagają zwalczyć krętki i szybciej odzyskać zdrowie.

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Borelioza to jedna z najbardziej tajem­niczych chorób. Wyzwanie stanowią nie tylko diagnostyka i antybiotykoterapia, która wyjaławia mikroflorę, ale też prze­wlekła postać schorzenia, manifestują­cego się w wielu narządach i układach organizmach. 

Pacjenci nieraz latami zmagają się z ogólnym osłabieniem, bó­lem, a nawet niepełnosprawnością. Nie­zwykle istotnym elementem zwalczania wszystkich tych dolegliwości jest dba­łość o własny organizm i dostarczanie mu odpowiednich pokarmów, czyli zdro­wego pożywienia zwiększającego odpor­ność – krętkom trudniej bowiem namna­żać się w zdrowym i silnym ciele, łatwiej zaś w niedożywionym i osłabionym1.

Candida - jak wyleczyć ten szkodliwy grzyb?

Teoretycznie dłuższe stosowanie an­tybiotykoterapii powinno zwiększyć szanse na pozbycie się bakterii z or­ganizmu. W praktyce jednak niesie ze sobą ryzyko skutków ubocznych, które nieraz stanowią problem więk­szy niż sama borelioza. Przewlekła antybiotykoterapia powoduje bowiem zniszczenie endogennej flory bakte­ryjnej i kolonizację tych miejsc przez grzyby, najczęściej Candida albi­cans2. Kiedy krążą one w krwiobiegu i zakażają różne narządy, np. mózg, może to prowadzić nawet do śmier­ci. Dlatego chorzy leczeni z powodu boreliozy muszą przestrzegać pew­nych zasad profilaktyki, z których najważniejszą jest właściwa dieta.

Istotne jest w niej wybieranie takich pokarmów, które nie prowadzą do nad­miaru stężenia cukru we krwi. W die­cie przeciwgrzybiczej bezwzględnie należy unikać zatem węglowodanów prostych, większości owoców, skrobi, soków, wszystkich produktów słodkich (miód, dżemy, melasa) i drożdżowych (dojrzewające sery, ocet, piwo), któ­re są pożywką dla grzybów. Należy wystrzegać się nawet sztucznych, pozbawionych kalorii słodzików, ta­kich jak aspartam – badania wykazały, że poprzez modyfikację mikrobioty jelit powodują one nietolerancję glu­kozy3.

Najlepsza jest dieta składająca się z żywności o ni­skim indeksie glikemicznym i jak najmniej przetworzonej. Wysoką skuteczność przeciwgrzybiczą wyka­zuje też olejek z oregano, którego główny skład­nik aktywny – karwakrol – działa również bezpo­średnio przeciwko komórkom B. burgdorferi4.

Stosuj probiotyki

Wybór diet zwalczających grzyby Candida jest spory, ale wszystkie łączy radykalne ograniczenie przetworzonej żyw­ności oraz wyraźne zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak soczewica, orzechy, nasiona szałwii hiszpańskiej i siemię lniane.

Jak wykazano, zwiększają one populację pomocnych bakterii z rodzaju Lactobacillus, które następnie wypierają grzyby. Właśnie odbudowa prawidło­wej mikrobioty stanowi bowiem podstawowy cel diety przy boreliozie. Dlatego też codziennie należy sięgać po kefir lub jogurt naturalny – żywieniowe źródła probiotyków.

kiszonki
Dobrym wyborem są również kiszonki. Do fermentacji nadają się kapusta, ogórki, papryka, marchew, kabaczki, czosnek, buraki, bakłażany, kalarepa czy różne odmiany dyni.

Dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej i ich metabolitom, z kwasem mlekowym na czele, produkty te stwarzają korzystne warunki do rozwoju prawidłowej mikroflory, zdolnej do syntezy enzymów rozkładających powstające w jelitach szkodliwe związki5. Mieszanina gatunków Lactobacillus wyizolowanych z tradycyjnej fer­mentowanej żywności sprzyja regeneracji w przypadku dysbiozy, co wykazano w badaniach na myszach, u których zaburzenia jelitowe wywołano za pomocą antybiotyków6.

Zielone warzywa pomagają zwalczyć Candidę

Wspólnym mianownikiem diet stosowanych w celu zwal­czania Candidy jest równie duża ilość warzyw, szczególnie ciemnozielonych liściastych. Naukowcy odkryli, że zastąpienie jadłospisu opartego na mięsie produktami wegańskimi już po jednym dniu powoduje przekształcenia mikrobioty jelit7.

Jednak warzywa nie tylko odbudowują mikroflorę – to rów­nież podstawa diety przeciwzapalnej oraz źródło witamin i antyoksydantów, niezbędnych do zwalczania różnych skutków boreliozy. Jak wykazują badania, właśnie stres ok­sydacyjny i przewlekły stan zapalny stanowią podstawowe czynniki rozwoju i utrzymywania się objawów tej choroby8. Dodatkowo u pacjentów obserwuje się niedobory antyok­sydacyjnych witamin C i E, selenu czy koenzymu Q10.

Dlatego też należy dążyć do tego, by warzywa stanowiły co najmniej 60% spożywanego pokarmu. Zaleca się przede wszystkim kapustne, sałatę, rzodkiew, seler, korzeń i nat­kę pietruszki, szparagi, cukinię i por – dostarczają błonnika pokarmowego, witamin C i z grupy B oraz substancji fitochemicznych o właściwościach prze­ciwzapalnych i wspierających zdrowie jelit.

Warzywa krzyżowe, takie jak bro­kuły i kalafior, zawierają też składniki odżywcze zwane glukozynolanami, które zwiększają produkcję glutationu9. Dodatkowo czosnek i cebula wy­wierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mają potwierdzone działa­nie przeciwbakteryjne10. Z kolei wa­rzywa korzeniowe i dynia to cenne źródła węglowodanów i błonnika.

Ostrożnie z owocami!

Candida lubi wszelkie cukry – łącz­nie z fruktozą – dlatego też zaleca się ograniczenie w diecie owoców, a czasem nawet całkowite ich wyeli­minowanie (przynajmniej na miesiąc). Jednak od tej reguły są wyjątki.

zielone jabłka
W diecie na boreliozę dozwolone są również inne kwaśne owoce, jak pomarańcze, zielone jabłka, limonki.

Jak wykazały badania, borów­ki zmniejszają stymulowaną przez krętki Borrelia produkcję cytokin IL-6 i TNF-α, a zatem mogą pomóc chronić mózg i łagodzić ogólny stan zapalny11. Również inne owoce jago­dowe, ubogie we fruktozę, wywierają korzystny wpływ na organizm, m.in. dostarczając mu cennych polifenoli.

Grejpfrut to z kolei najsilniej działa­jący przeciwgrzybiczo owoc. Dawniej lekarze zalecali nawet, by przez 2 tygo­dnie po zakończeniu antybiotykoterapii spożywać połówkę tego owocu dziennie, co miało m.in. zapobiec namnażaniu Candida w wyjałowionych jelitach. Współczesne badania potwierdzają po­tencjał m.in. olejku eterycznego ze skó­rek grejpfruta w zwalczaniu nawet opor­nych na leczenie infekcji grzybiczych12.

Dieta przy boreliozie

  warzywa

Wybieraj:

  • warzywa, zwłaszcza ciemnozielone, bogate w witaminy i antyoksydanty;
  • czosnek i cebulę o działaniu antybakteryjnym;
  • owoce jagodowe, grejpfruty (najsilniej działający przeciwgrzybiczo owoc), pomarańcze, mandarynki, kiwi, ananasy;
  • dobrej jakości mięsa, jaja i tłuste ryby;
  • źródła tłuszczu bogate w NNKT – oprócz ryb to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, pestki i nasiona;
  • jogurt naturalny, kefir i maślankę obfitujące w probiotyki;
  • kiszonki, które pomagają odbudować mikroflorę;
  • pokarmy bogate w błonnik, jak soczewica, orzechy, nasiona szałwii hiszpańskiej i siemię lniane;
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału – razowe, ciemne pieczywo, ciemne makarony, brązowy ryż i grube kasze.

Unikaj:

sery dojrzewające

  • żywności wysokoprzetworzonej i typu fast food – parówek, kabanosów, wędzonych mięs i kiełbas, gotowych dań;
  • cukrów prostych (owoców innych niż zalecane, soków i napojów gazowanych, słodyczy, ciast, lodów, budyniów, ketchupów, suszonych owoców);
  • rafinowanych olejów i węglowodanów (działają prozapalnie);
  • skrobi i produktów drożdżowych (dojrzewające sery, pieczarki, ocet), które również są pożywką dla grzybów;
  • sztucznych słodzików, jak aspartam;
  • alkoholu, kawy, papierosów – nasilają reakcję zapalną w organizmie;
  • produktów, które zawierają kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar, orzeszki ziemne);
  • pieczywa jasnego, pszennego, z dodatkiem drożdży.

Stosuj dobre tłuszcze

Wydaje się, że osoby cierpiące na bo­reliozę powinny dostarczać sobie więcej białka – zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Mięso nie będzie jednak tak dobrym wyborem, jak ryby. Ten produkt zalecany jest z wielu powo­dów. Przede wszystkim stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które łagodzą stany zapalne, wspierają układ nerwo­wy, wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, hamują nadmierną odpo­wiedź immunologiczną, a także ogra­niczają przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych13. Istnieją też badania potwierdzające, że NNKT łagodzą zapa­lenie stawów związane z boreliozą14.

Warto przy tym pamiętać, że ryby to nie tylko dobre tłuszcze: zawiera­ją też spore dawki cennego dla osób z boreliozą selenu (szczególnie śledzie) oraz witaminy A. Jak stwierdzono, niedobór tej ostatniej zaostrza bore­liozowe zapalenie stawów u myszy15. Cenne połączenie selenu i witaminy A znajdziesz również w jajkach.

oliwa z oliwek
Szczególnie polecane ryby to łosoś, makrela, anchois, sardynki i śledź, po które warto sięgać co najmniej 3 razy w tygodniu. Inne źródła ome­ga-3 to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, pestki i nasiona.

Kontrowersyjne zboża

Wśród roślinnych źródeł selenu wymie­nia się otręby, kiełki pszenicy, ziarna kukurydzy, chleb razowy i inne produk­ty z mąki pełnoziarnistej, ryż brązowy czy nasiona słonecznika. Warto jednak pamiętać, że niektórzy specjaliści zale­cają ostrożność i ograniczenie wszelkich zbóż (również bezglutenowych, jak owies i ryż), a także roślin strączkowych, do kilku porcji w tygodniu ze względu na to, że są one gęstym źródłem węglo­wodanów i u wielu osób mogą powo­dować skoki poziomu cukru we krwi, co zwiększa stan zapalny16. Dlatego też warto obserwować reakcje organi­zmu, a z pewnością unikać pieczywa i produktów z białej mąki, pszennych i z dodatkiem drożdży. Należy wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału – razowe, ciemne pieczywo i maka­rony, brązowy ryż oraz grube kasze.

chleb

Warto pamiętać, że produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych to cenne źródła magnezu, pomocnego w drże­niach, kurczach i bólach mięśniowych, zaburzeniach rytmu serca i słabości.

Ziołowe wspomaganie przy boreliozie

W przypadku boreliozy fitoterapia od­grywa szalenie istotną rolę, ponieważ wzmacnia i odżywia cały organizm oraz działa bezpośrednio na krętki. Dlatego warto wprowadzić do diety ziołowe napary, nalewki i suplementy.

  • W pierwszej fazie zakażenia zaleca się stosowanie przez 3 tygodnie je­żówki (Echinacea), która działa anty­bakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmac­niająco na układ odpornościowy.
  • Na późniejszych etapach spraw­dzi się tarczyca bajkalska – badania wykazały, że obecna w niej bajkalina jako jedna z 2 substancji (obok po­zyskiwanej z oleju i miąższu kokosa monolauryny) wykazuje znaczącą aktywność przeciwko Borrelia w for­mie biofilmu, a nie tylko krętków17.
    Istnieją też dowody na to, że koci pazur (Uncaria tomentosa) ma dzia­łanie przeciwdrobnoustrojowe wo­bec różnych form B. burgdorferi18.
  • Cennym surowcem jest również bylica roczna (Artemisia annua). Zioło to zawiera aktywny składnik zwany artemi­zyną. Związek ten wykazuje silne działanie antybakteryjne dzięki zdolności do generowania wolnych rodników uszka­dzających białka Borrelia burgdorferi19. W doświadczeniach alkoholowe ekstrakty z tego surowca rośłinnego wykazywały lepszą aktywność przeciwko krętkom niż antybiotyki (ce­furoksym i doksycyklina). Co więcej, małe badanie pilota­żowe wykazało, że syntetyczny analog artemizyny, czyli lek Artesunat, wykazał znaczące zmniejszenie zaburzeń pamięci krótkotrwałej u pacjentów z boreliozą w połączeniu z dożyl­nym ceftriaksonem20.
  • Bylicę roczną uwzględnia również najbardziej znany i kompletny plan ziołowego leczenia choroby z Lyme, który opracował amerykań­ski fitoterapeuta Stephen Buhner. Zalecał on również zioło Andrographis panicu­lata, które ma właściwości wzmacniające, oczyszczające, przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy, a po­nadto zabija krętki.
  • Obecny w tym protokole rdest ja­poński zabezpiecza tkankę nerwową przed endotoksy­nami bakteryjnymi, hamuje rozwój koinfekcji i chroni komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, z kolei vilca­cora działa przeciwzapalnie, odtruwająco i stymulująco na układ immunologiczny21.
Bibliografia
  • Przegląd Epidemiologiczny 2006; 60:11-15
  • Onkol. Prak. Klin. 2008; 4:15-24
  • Nature, 2014; 514:181-6
  • Front. Med. 2017; 4:169. doi: 10.3389/fmed.2017.00169
  • J. Res. Appl. Agric. Eng 2012; 57(3): 31-36
  • Medycyna Wet. 2007; 63(8):909-913; Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 44(2):160-168
  • Nature, 2014; 505:559-63
  • Mol. Med. 2008;14:205-212; Antioxidants (Basel). 2022 Apr; 11(4):667
  • Front Pharmacol. 2021; 12:767975
  • Trends in Food Science & Technology 2016; 52:49-56; Cochrane Database Syst Rev. 2014 Nov 11;2014(11):CD006206
  • Mol Nutr Food Res. 2011 Oct;55(10):1587-91
  • ACS Omega. 2022 Oct 25; 7(42): 37427–37435
  • Nutrition, 2001;17:669-673; Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005; 14/55(4): 335-340
  • Front Cell Infect Microbiol. 2014; 4:69
  • J Infect Dis. 1996 Oct; 174(4):747-51
  • Nutrients. 2020 Dec; 12(12):3906
  • J Appl Microbiol. 2015 Dec; 119(6):1561-72
  • Front. Med. 2020; 7:6; Ther. Adv. Infect. Dis. 2016;3:75-82
  • Nature 2003; 424:957-61; Nat Commun. 2015; 6:10111
  • Med Hypotheses. 2017; 105:4-5
  • Med. Rodz 2014; 3:147-151
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny