Na cukrzycę cierpi 8% globalnej populacji. Jeśli wierzyć prognozom w naszym kraju w 2030 r. będzie to 10% mieszkańców. Nic więc dziwnego, że uczeni na całym świecie szukają metod skutecznego zapobiegania oraz leczenia tej choroby.
Zioła pomagające w leczeniu cukrzycy
Rutwica lekarska (Galega officinalis)
W leczeniu cukrzycy stosuje się ją już od średniowiecza. Jak się okazuje, swoje właściwości zawdzięcza alkaloidowi – galeginie, na której modelu chemicznym oparto leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina, buformina czy fenoformina.
Rutwica ma też silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu normalizuje typowe dla diabetyków zaburzenia funkcji leukocytów. Sprzyja też przywróceniu odpowiedniej liczby neutrofili w szpiku kostnym oraz redukcji liczby limfoblastów i hamuje proces apoptozy (zaprogramowanej śmierci) limfocytów4. Jednak roślinę trzeba stosować rozważnie, bowiem zawiera ona także toksyczną guanidynę.
Gurmar (Gymnema sylvestre)
Żucie jego liści powoduje, że zostają zablokowane receptory odpowiedzialne za odczuwanie smaku słodkiego (efekt ten utrzymuje się do godziny).
Badania dowiodły, że gurmar hamuje ochotę na słodkie potrawy, pomaga w utrzymaniu prawidłowej glikemii oraz sprzyja regeneracji trzustki7.
Nic więc dziwnego, że nazwa tej rośliny w języku hindi znaczy „niszczyciel cukru”. Swoje właściwości zawdzięcza kwasowi gimnemowemu. W eksperymentach na myszach dowiedziono, że obniża on poziom glukozy we krwi u chorych gryzoni w podobnym stopniu co lek na cukrzycę (glibenklamid), nie ma przy tym wpływu na stężenie cukru we krwi u zdrowych osobników8. Ponadto podnosi poziom insuliny w osoczu chorych zwierząt.
To nie wszystko. Okazuje się, że roślina pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz spowalnia peroksydację lipidów. Warto przy tym pamiętać, by nie przesadzać – zbyt duże dawki mogą powodować hipoglikemię, osłabienie, drżenie, nadmierne pocenie się i dystrofię mięśni.
Jałowiec pospolity (Juniperus communis)
W jednym z badań stwierdzono, że podawanie szczurom z cukrzycą przez 24 dni wywaru z owoców tego pospolitego iglaka znacznie obniżyło u gryzoni poziom glukozy i śmiertelność z powodu cukrzycy5.
Co więcej, zaobserwowano bardzo duże obniżenie stężenia (o 63-64%) dialdehydu malonowego w tkankach nerek. Co sugeruje, że owoce jałowca mogą chronić diabetyków przed nefropatią cukrzycową. Jednak ich zbyt duże dawki mogą uszkadzać nerki, a także błonę śluzową układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do przyjmowania jest też ciąża.
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum)
Uczeni dowiedli, że podawanie przez 8 tygodni osobom cierpiącym na cukrzycę typu 210 g nasion tej rośliny namoczonych w gorącej wodzie przyczyniło się do obniżenia poziomu cukru we krwi na czczo o 25% oraz do zredukowania stężenia trójglicerydów o 30% i cholesterolu VLDL o 30,6%.
Liczne badania nad właściwościami kozieradki wskazują, że ma zdolność obniżania poziomu hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą, zarówno po posiłku, jak i na czczo, a jej nasiona nie tracą swoich właściwości nawet po ugotowaniu2.
Naukowcy zgodnie wskazują na 3 mechanizmy ich działania: spowolnienie wchłanianie glukozy z układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika; stymulowanie komórek beta trzustki do wydzielania insuliny oraz hamowanie sodozależnego wychwytu glukozy dzięki steroidowym saponinom (które mają także działanie obniżające poziom cholesterolu)3.
Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Tak, to nie jest pomyłka. Leczące wątrobę zioło, za sprawą swojej głównej substancji czynnej – sylimaryny może pomóc również diabetykom. W pewnym badaniu klinicznym z udziałem 51 pacjentów z cukrzycą typu 2, którym przez 4 miesiące podawano 600 mg wyciągu z nasion ostropestu plamistego, uzyskano u nich poprawę nie tylko profilu lipidowego (zmniejszyło się stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi), lecz również obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej i glukozy w badaniu na czczo11.
Przegląd badań obejmujących 270 pacjentów dowiódł, że podawanie sylimaryny znacznie obniżyło poziom cukru mierzony na czczo (średnio o 26,86 mg/dl) i poziom hemoglobiny glikowanej (o 1,07 punktu procentowego), ale nie wpłynęło na profil lipidowy12.
Morwa biała (Morus alba)
Z kolei zawarte w roślinie polisacharydy zmniejszają poziom cukru i poprawiają tolerancję glukozy oraz stymuluje jej wychwyt przez wątrobę, która przechowuje ją w formie glikogenu1. Mają też zdolność stymulowania regeneracji komórek beta trzustki, dzięki czemu zwiększa się wydzielanie insuliny, podczas gdy otłuszczenie wątroby się zmniejsza.
Morwa nasila też glikolizę – proces metaboliczny zamieniający cukier w źródło energii dla komórek organizmu (pirogronian), który u cukrzyków jest upośledzony. Ponadto poprawia działanie insulinozależnego transportera glukozy GLUT41.
Balsamka ogórkowata (Momordica charantia)
Roślina nazywana też gorzkim melonem lub karelą jest od wieków stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej. Jej nasiona i owoce mają potwierdzone działanie przeciwcukrzycowe.
Podanie wodnej zawiesiny z rozdrobnionego miąższu balsamki wpłynęło pozytywnie na wyniki oznaczenia poziomu cukru na czczo i po posiłku u 86 spośród 100 pacjentów z cukrzycą typu 29.
Natomiast sok z balsamki podawany w ilości 55 ml dziennie przez 5 miesięcy w porównaniu do leku przeciwcukrzycowego (rosiglitazonu) w większym stopniu obniżał poziom cukru we krwi mierzony na czczo, stężenie cholesterolu całkowitego i (nieznacznie) kwasu sialowego – związku, którego nadmiar często towarzyszy cukrzycy i jest markerem ryzyka uszkodzenia nerek.
Mniej korzystnie wypadło dla kareli porównanie z metforminą. Pacjenci przyjmujący 1 g leku dziennie mieli po 4 tygodniach poziom fruktozaminy, jednego z markerów cukrzycy, niższy o 16,8 μmol/l, a diabetycy przyjmujący w tym czasie 2 g balsamki dziennie – o 10,2 μmol/l10.
Mechanizm antycukrzycowego działania gorzkiego melona polega prawdopodobnie na tym, że zwiększa on zarówno liczbę komórek beta trzustki, jak i wykorzystanie glukozy przez wątrobę i mięśnie, a także spowalnia działanie enzymów wątrobowych niezbędnych do endogennego wytwarzania glukozy z innych substancji odżywczych.
Brązowe wodorosty
W badaniach na myszach z cukrzycą dieta bogata w fukoksantynę normalizowała poziom glukozy, insuliny i leptyny. U gryzoni zaobserwowano też zwiększoną ekspresję transportera glukozy GLUT4 w tkance mięśniowej13. Mechanizm działania fukoksantyny polega przede wszystkim na zwiększaniu wydatkowania energii przez organizm. Substancja ta nasila bowiem metabolizm tłuszczów14. Jednocześnie zmniejsza ekspresję prozapalnych adipocytokin, które mają znaczenie w powstawaniu insulinooporności. Co ciekawe, właściwości te wykazuje tylko w przypadku osób otyłych.
Cynamon (Cinnamomum cassia)
Wiele badań nad nim i jego krewnym C. burmanii pokazuje, że może on spowalniać opróżnianie żołądka i obniżać poziom glukozy po posiłku. Może również pomagać w obniżaniu poziomu insuliny, ciśnienia krwi i HbA1C oraz redukować tworzenie się zaawansowanych produktów glikacji końcowej, które są powiązane z przewlekłymi chorobami zapalnymi15. Ostatnia metaanaliza 16 randomizowanych kontrolowanych badań klinicznych wykazała również, że cynamon obniża poziom glukozy na czczo i oporność na insulinę u osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym16.
Zielona herbata (Camellia sinensis)
Zielona herbata zawiera bioflawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG), który został uznany za bezpieczny i skuteczny przeciwutleniacz. W badaniach klinicznych wykazano, że zielona herbata zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, a u pacjentów cierpiących na tę chorobę może poprawiać tolerancję glukozy, zmniejszać produkcję i nadmierną sekrecję glukozy przez wątrobę oraz poprawiać wchłanianie glukozy. Zielona herbata została również zgłoszona jako mająca ochronny wpływ na retinopatię cukrzycową i odgrywająca rolę w zapobieganiu miażdżycy19.
Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba)
Roślina ta została powiązana z redukcją ryzyka demencji i spadku funkcji poznawczych, ale wykazano również, że zmniejsza ona krzepliwość krwi oraz poprawia funkcję siatkówki i nerek u pacjentów z cukrzycą typu 2 z retinopatią20. Miłorząb nie powinien być stosowany przez pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe lub pacjentów z rzadką chorobą krwotoczną – hemofilią.
Żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolius)
Badania wykazały, że kłącze rośliny obniża poziom glukozy na czczo i ułatwia redukcję masy ciała, a także poprawia HbA1c oraz nastrój22. Niektóre osoby mogą z czasem doświadczać reakcji hormonalnych wskutek przyjmowania żeń-szenia, więc jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany w swoim ciele, powiadom o tym lekarza.
Bazylia święta (Ocimum sanctum)
To zioło (znane również jako tulsi), szeroko stosowane w ajurwedzie, wykazało zdolność do obniżania poziomu glukozy na czczo i po posiłku23.
- J Tradit Chin Med Sci, Jan 2016; 3(1): 3-8
- Braz J Pharm Sci. Sept 2013; 49(3): http://dx.doi.org/10.1590/S1984-82502013000300003
- Recent Progress in Medicinal Plants; Metabolic Disorders vol. 2; Studium Press LLC, pp. 375-00
- BMC Complement Altern Med. 2018; 18: 4
- Planta Med. 1994; 60(3):197-200
- J Ethnopharmacol. 2012 Jan 6;139(1):110-8
- J Asian Nat Prod Res. 2000;2(4):321-327
- Biomed Res Int. 2014;2014:830285
- Bangladesh Med Res Counc Bull. 1999;25:11-13
- J Ethnopharmacol. 24 March 2011;134(2):422-428
- Phytother Res. 2006;20(12):1036-1039
- J Diabetes Res. 2016:5147468
- Mol Med Rep. 2009 Nov-Dec;2(6):897-02
- Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015:72351515
723515 - Ann Fam Med, 2013; 11: 452-9
- Diabetes Res Clin Pract, 2019; 156: 107815
- J Nutr Sci, 2013; 2: e22
- Nutrition, 2017; 41: 107-12
- Molecules, 2017; 22: 849
- Exp Clin Cardiol, 2005; 10: 85-7
- Food Nutr Res, 2017; 61: 1377571
- Coll Antropol, 2012; 36: 1435-40; J Ginseng Res, 2017; 41: 589–94; Diabetes Care, 1995; 18:1373-5
- Evid Based Complement Alternat Med, 2017; 2017: 9217567