Ćwicz, także na świeżym powietrzu
Regularna aktywność fizyczna – nawet codzienny spacer, jazda na rowerze czy pływanie – pobudza krążenie krwi, poprawia przemianę materii i wspiera funkcje układu odpornościowego. Utrzymaniu ruchowej rutyny sprzyja na przykład lato, co warto wykorzystywać. Badania wykazały, że wykonywanie ćwiczeń nie tylko zmniejsza stany zapalne będące wynikiem stresu oksydacyjnego, lecz również zapobiega infekcjom i łagodzi ich przebieg.
Aktywność fizyczna pobudza wytwarzanie leukocytów i zwiększa ilość cytokin krążących we krwi1. Zaledwie 30 min aktywności fizycznej dziennie pomaga zapanować nad stresem, dotlenia organizm i zwiększa poziom endorfin, nazywanych hormonami szczęścia, co poprawia samopoczucie psychiczne.
Śpij dostatecznie długo, aby wzmocnić układ immunologiczny
Nocny odpoczynek to czas, w którym organizm intensywnie się regeneruje. Osoby, które śpią zbyt krótko lub nieregularnie, znacząco częściej chorują. Dla prawidłowej odporności dorosły człowiek powinien spać średnio 7-9 godz. na dobę.
Niewystarczająca ilość snu niekorzystnie wpływa na komunikację między układem nerwowym a immunologicznym, a brak regularnego odpoczynku zaburza termoregulację organizmu. Krótszy niż 6-godzinny sen tłumi funkcjonowanie układu odpornościowego i aktywuje geny zapalne, zwiększając ryzyko wielu chorób.
Zredukuj stres i myśl pozytywnie
Jest lato, masz urlop, więc wypoczywaj, ile się da. Długotrwałe, chroniczne napięcie powoduje drastyczny spadek odporności w ciągu zaledwie kilku godzin, prowadząc do zmniejszenia wydzielania cytokin przez leukocyty, osłabienia pamięci immunologicznej i spowolnienia aktywacji białych krwinek.
W walce ze stresem kluczowe jest odzyskanie równowagi psychicznej, co dla każdego może oznaczać coś innego. Warto znaleźć czas na odpoczynek, kontakt z naturą, rozmowę z bliskimi, medytację, muzykoterapia, jogę, qigong czy tai-chi.
Optymistyczne nastawienie do życia i regularne spotkania z przyjaciółmi zwiększają sprawność układu odpornościowego nawet o 20%. Śmiech korzystnie wpływa na odporność, zwiększając poziom przeciwzapalnych endorfin i obniżając stężenie kortyzolu.
W zwalczaniu skutków stresu pomocne mogą być adaptogeny, substancje pochodzenia roślinnego, które zgodnie ze swoją nazwą, pomagają organizmowi zaadaptować się do czynników stresogennych. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, obniżają poziom kortyzolu, przyspieszają regenerację organizmu, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i nastrój3.
Spożywaj witaminy i minerały wzmacniające odporność organizmu
Aby układ odpornościowy zachował swoją aktywność, musi być dobrze odżywiony. Na Twoim stole powinny znaleźć się warzywa i owoce, które ułatwią Ci uzupełnienie niedoborów witamin oraz mikro- i makroelementów.
- Witamina C jest silnym antyoksydantem, który uczestniczy w tworzeniu i zachowaniu sprawności immunologicznej organizmu. Działa pleotropowo, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, który nasila się podczas infekcji. Zmniejsza też ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy4. Znajdziesz ją w papryce, naci pietruszki, owocach cytrusowych, kalafiorze, brukselce, truskawkach, dzikiej róży, malinach, pigwowcu japońskim, czarnej porzeczce, rokitniku, aceroli i jagodach goji.
- Witamina D jest kluczowa dla systemu odporności, a jej niedobór jest powiązany ze wzrostem ryzyka infekcji u dzieci i dorosłych oraz częstszymi atakami infekcji płuc u maluchów. Jej aktywna forma wpływa na działanie komórek odpornościowych, m.in. ograniczając reakcje zapalne i zwiększając produkcję naturalnych antybiotyków, takich jak katelicydyny i defensyny5.
- Witamina A (obecna w mleku i jego przetworach, podrobach, jajach) stymuluje produkcję białych krwinek oraz aktywuje receptory komórek wrodzonego układu odpornościowego w przewodzie pokarmowym.
- Witamina B6 (znajdująca się w drobiu, orzechach, nasionach słonecznika, bananach, awokado) wspomaga proces tworzenia przeciwciał.
Cynk odgrywa istotną rolę już na najwcześniejszych etapach odpowiedzi immunologicznej. Jego niedobór powoduje osłabienie śluzówek, co ułatwia wirusom przedostanie się do organizmu, oraz zakłóca równowagę limfocytów. Potwierdzono jego skuteczność w zwalczaniu wirusów przeziębienia, grypy i opryszczki6. Znajdziesz go w pełnoziarnistym pieczywie, wątróbce, ostrygach, jajkach, pestkach dyni, kiełkach pszenicy oraz czosnku.
- Selen gromadzi się w limfocytach, makrofagach i neutrofilach, zwiększając ich zdolność rozpoznawania patogenów i pobudzając reakcje układu odpornościowego7.
- Kwasy omega-3 - nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) – występujące w rybach świeżych i wędzonych, tranie, oleju lnianym i orzechach włoskich, wspomagają funkcjonowanie szpiku kostnego, wbudowywane są w błony komórkowe krwinek czerwonych i białych, oraz wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, ograniczając ostre procesy zapalne8.
- Koenzym Q10 to potężny antyutleniacz, niezbędny do tworzenia energii komórkowej, a jego niedobory wiążą się z osłabieniem odporności9.
Jedz probiotyki i kiszonki wpływające dobroczynnie na mikrobiotę jelitową i odporność
Mikrobiota jelitowa to jeden z najskuteczniejszych strażników odporności, pełni też funkcję instruktora, który uczy układ immunologiczny rozpoznawania zagrożeń.
Skład mikrobioty jest odzwierciedleniem diety; żywność wysokoprzetworzona, bogata w cukier i sztuczne dodatki, niszczy dobroczynne bakterie. Błonnik pokarmowy, zawarty w warzywach, owocach i ziołach, pobudza wzrost prawidłowej mikrobioty.
Probiotyki, czyli pokarmy zawierające kultury bakteryjne (jak kiszonki, kefir, jogurt, kombucha), mogą zasilić armię dobroczynnych bakterii. Badania wykazały, że podawanie dzieciom probiotyków zmniejszyło ryzyko chorób infekcyjnych10.
Kiszonki są naturalnym źródłem probiotyków, a proces fermentacji zwiększa przyswajalność niektórych witamin i minerałów. Warzywa kapustne (krzyżowe), takie jak brokuły, jarmuż czy kalafior, pomagają układowi odpornościowemu zwalczać infekcje, aktywując receptor wodowęglanu arylu (AHR) i kontrolując aktywność enzymu Cyp1a1, co zmniejsza podatność na bakterie chorobotwórcze11.
***
A ponadto wsparciem dla odporności są także:
- Pierzga pszczela to idealny sposób na wzmocnienie odporności dzieci i dorosłych. Jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych, wzmacniającym organizm i zapobiegającym infekcjom. Wykazuje też silniejsze niż pyłek działanie antybiotyczne12.
- Siara bydlęca (colostrum) jest zalecana w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób infekcyjnych ze względu na dużą zawartość immunoglobulin i laktoferyny, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga również w nieszczelności jelit i biegunkach. Laktoferyna hamuje wzrost patogennych szczepów bakterii i wirusów oraz reguluje skład mikroflory jelitowej13.
- Ageing Res Rev, 2012; 11:404-20
- Sports Med. 2007;37(4-5):412-5
- Malays J Med Sci. 2008 Oct;15(4):9-18; Aust J Psychol. 2021 Apr 30;73(1):87-102
- Med Monatsschr Pharm 2009; 32 (2): 49-54; Int. J. Sports Med 1997; 18: 69; J. Appl. Physiol 1999; 87: 2032; Free Radic. Res. 2003; 37: 931; Br. J. Nutr. 2006; 95: 976
- Br J Nutr 2011; 106: 1433-1440; Pediatrics 2011; 127: e1513-20; Pediatr Int 2011; 53: 199-201
- Exp. Med., 2000; 13:1
- Nor. J. Agric. Sci., 1993; 11:S105-S119
- Nutrition, 2001; 17:669-673; Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005; 14/55(4):335-340
- Biochem Biophys Res Commun 1988; 153 (2): 888-96
- Gut Microbes. 2012 Jan 1;3(1):4-14
- Eur J Clin Nutr 2010; 64: 669-677
- J. Guderska, Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa 1983, s. 207-209; Pszczelarstwo 2002; 6: 8-9
- Antiviral Res., 2001; 52: 22539; Postepy Hig Med Dosw. (online), 2005; 59:309-323
- Jak ruch na świeżym powietrzu wspiera odporność i zdrowie?
- Ile snu potrzebujesz, aby wzmocnić układ immunologiczny?
- Dlaczego redukcja stresu i pozytywne emocje są kluczem do odporności?
- Jakie witaminy i minerały wzmacniają odporność organizmu?
- Jak probiotyki i kiszonki wpływają na mikrobiotę jelitową i odporność?