Jak wzmocnić odporność? To proste, ale trzeba zastosować się do kilku wskazówek

Wzmocnienie odporności to inwestycja w zdrowie przez cały rok. Zacznij od chodzenia boso po trawie lub po plaży (jeśli pogoda na to pozwala), nie bój się zanurzać w chłod­nych jeziorach i strumieniach. Wysta­wiaj twarz do słońca przynajmniej przez 20 min każdego dnia. 

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Ćwicz, także na świeżym powietrzu 

Regularna aktywność fizyczna – nawet codzienny spacer, jazda na rowerze czy pływanie – pobudza krążenie krwi, poprawia przemianę materii i wspiera funkcje układu odpornościowego.  Utrzymaniu ruchowej rutyny sprzyja na przykład lato, co warto wykorzystywać. Badania wy­kazały, że wykonywanie ćwiczeń nie tylko zmniejsza stany zapalne będące wynikiem stresu oksydacyjnego, lecz również zapobiega infekcjom i łagodzi ich przebieg.

Aktywność fizyczna pobu­dza wytwarzanie leukocytów i zwięk­sza ilość cytokin krążących we krwi1. Zaledwie 30 min aktywności fizycznej dziennie pomaga zapanować nad stre­sem, dotlenia organizm i zwiększa po­ziom endorfin, nazywanych hormonami szczęścia, co poprawia samopoczucie psychiczne.

jogging w parku
Systematyczne wy­konywanie umiarkowanych ćwiczeń przez 1-2 godz. dziennie może zmniej­szyć ryzyko wystąpienia infekcji gór­nych dróg oddechowych nawet o 1/32

Śpij dostatecznie długo, aby wzmocnić układ immunologiczny

Nocny odpoczynek to czas, w którym organizm intensywnie się regeneruje. Osoby, które śpią zbyt krótko lub niere­gularnie, znacząco częściej chorują. Dla prawidłowej odporności dorosły czło­wiek powinien spać średnio 7-9 godz. na dobę.

Niewystarczająca ilość snu niekorzystnie wpływa na komunikację między układem nerwowym a im­munologicznym, a brak regularnego odpoczynku zaburza termoregulację organizmu. Krótszy niż 6-godzinny sen tłumi funkcjonowanie układu odpor­nościowego i aktywuje geny zapalne, zwiększając ryzyko wielu chorób. 

Zredukuj stres i myśl pozytywnie

Jest lato, masz urlop, więc wypoczywaj, ile się da. Długotrwałe, chroniczne na­pięcie powoduje drastyczny spadek od­porności w ciągu zaledwie kilku godzin, prowadząc do zmniejszenia wydzielania cytokin przez leukocyty, osłabienia pamięci immunologicznej i spowol­nienia aktywacji białych krwinek.

W walce ze stresem kluczowe jest od­zyskanie równowagi psychicznej, co dla każdego może oznaczać coś innego. War­to znaleźć czas na odpoczynek, kontakt z naturą, rozmowę z bliskimi, medytację, muzykoterapia, jogę, qigong czy tai-chi.

Optymistyczne nastawienie do życia i regularne spotkania z przyjaciółmi zwiększają sprawność układu odpor­nościowego nawet o 20%. Śmiech korzystnie wpływa na odporność, zwiększając poziom przeciwzapalnych endorfin i obniżając stężenie kortyzolu.

W zwalczaniu skutków stresu pomoc­ne mogą być adaptogeny, substancje pochodzenia roślinnego, które zgodnie ze swoją nazwą, pomagają organizmowi zaadaptować się do czynników streso­gennych. Chronią komórki przed stre­sem oksydacyjnym, obniżają poziom kortyzolu, przyspieszają regenerację organizmu, poprawiają funkcjonowa­nie układu nerwowego i nastrój3

Spożywaj witaminy i minerały wzmacniające odporność organizmu

Aby układ odpornościowy zachował swoją aktywność, musi być dobrze odżywiony. Na Twoim stole powinny znaleźć się warzywa i owoce, które ułatwią Ci uzupełnienie niedoborów witamin oraz mikro- i makroelementów. 

  • Witamina C jest silnym antyoksydan­tem, który uczestniczy w tworzeniu i zachowaniu sprawności immunolo­gicznej organizmu. Działa pleotropo­wo, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, który nasila się podczas infekcji. Zmniejsza też ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz skraca czas trwa­nia infekcji i łagodzi jej objawy4. Znajdziesz ją w papryce, naci pie­truszki, owocach cytrusowych, ka­lafiorze, brukselce, truskawkach, dzikiej róży, malinach, pigwowcu japońskim, czarnej porzeczce, ro­kitniku, aceroli i jagodach goji. 
  • Witamina D jest kluczowa dla sys­temu odporności, a jej niedobór jest powiązany ze wzrostem ryzyka infekcji u dzieci i dorosłych oraz częstszymi atakami infekcji płuc u maluchów. Jej aktywna forma wpływa na działanie komórek od­pornościowych, m.in. ograniczając reakcje zapalne i zwiększając pro­dukcję naturalnych antybiotyków, takich jak katelicydyny i defensyny5
  • Witamina A (obecna w mleku i jego przetworach, podrobach, jajach) sty­muluje produkcję białych krwinek oraz aktywuje receptory komórek wrodzonego układu odpornościowe­go w przewodzie pokarmowym. 
  • Witamina B6 (znajdująca się w dro­biu, orzechach, nasionach słoneczni­ka, bananach, awokado) wspomaga proces tworzenia przeciwciał.
źródła cynku w diecie

Cynk odgrywa istotną rolę już na naj­wcześniejszych etapach odpowiedzi immunologicznej. Jego niedobór powoduje osłabienie śluzówek, co ułatwia wirusom przedostanie się do organizmu, oraz zakłóca równowagę limfocytów. Potwier­dzono jego skuteczność w zwalcza­niu wirusów przeziębienia, grypy i opryszczki6. Znajdziesz go w peł­noziarnistym pieczywie, wątróbce, ostrygach, jajkach, pestkach dyni, kiełkach pszenicy oraz czosnku.

  • Selen gromadzi się w limfocytach, makrofagach i neutrofilach, zwięk­szając ich zdolność rozpoznawania patogenów i pobudzając reakcje układu odpornościowego7.
  • Kwasy omega-3 - nienasycone kwa­sy tłuszczowe omega-3 – kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas eiko­zapentaenowy (EPA) – występujące w rybach świeżych i wędzonych, tranie, oleju lnianym i orzechach włoskich, wspomagają funkcjonowa­nie szpiku kostnego, wbudowywane są w błony komórkowe krwinek czer­wonych i białych, oraz wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, ograniczając ostre procesy zapalne8.
  • Koenzym Q10 to potężny antyutle­niacz, niezbędny do tworzenia energii komórkowej, a jego niedobory wiążą się z osłabieniem odporności9.

Jedz probiotyki i kiszonki wpływające dobroczynnie na mikrobiotę jelitową i odporność

Mikrobiota jelitowa to jeden z naj­skuteczniejszych strażników odpor­ności, pełni też funkcję instruktora, który uczy układ immunologicz­ny rozpoznawania zagrożeń.

Skład mikrobioty jest odzwiercie­dleniem diety; żywność wysokoprze­tworzona, bogata w cukier i sztuczne dodatki, niszczy dobroczynne bak­terie. Błonnik pokarmowy, zawarty w warzywach, owocach i ziołach, po­budza wzrost prawidłowej mikrobioty. 

Probiotyki, czyli pokarmy zawiera­jące kultury bakteryjne (jak kiszonki, kefir, jogurt, kombucha), mogą za­silić armię dobroczynnych bakterii. Badania wykazały, że podawanie dzieciom probiotyków zmniejszy­ło ryzyko chorób infekcyjnych10.

Kiszonki są naturalnym źródłem probiotyków, a proces fermentacji zwiększa przyswajalność niektórych witamin i minerałów. Warzywa ka­pustne (krzyżowe), takie jak brokuły, jarmuż czy kalafior, pomagają układo­wi odpornościowemu zwalczać infek­cje, aktywując receptor wodowęglanu arylu (AHR) i kontrolując aktywność enzymu Cyp1a1, co zmniejsza podat­ność na bakterie chorobotwórcze11.

***

A ponadto wsparciem dla odporności są także:

  • Pierzga pszczela to idealny spo­sób na wzmocnienie odporności dzieci i dorosłych. Jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych, wzmacniającym or­ganizm i zapobiegającym infek­cjom. Wykazuje też silniejsze niż pyłek działanie antybiotyczne12
  • Siara bydlęca (colostrum) jest zalecana w profilaktyce i wspomaganiu lecze­nia chorób infekcyjnych ze względu na dużą zawartość immunoglobulin i laktoferyny, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwiru­sowe i przeciwgrzybicze. Pomaga również w nieszczelności jelit i biegunkach. Laktoferyna hamu­je wzrost patogennych szczepów bakterii i wirusów oraz reguluje skład mikroflory jelitowej13.
Bibliografia
  • Ageing Res Rev, 2012; 11:404-20 
  • Sports Med. 2007;37(4-5):412-5 
  • Malays J Med Sci. 2008 Oct;15(4):9-18; Aust J Psychol. 2021 Apr 30;73(1):87-102 
  • Med Monatsschr Pharm 2009; 32 (2): 49-54; Int. J. Sports Med 1997; 18: 69; J. Appl. Physiol 1999; 87: 2032; Free Radic. Res. 2003; 37: 931; Br. J. Nutr. 2006; 95: 976 
  • Br J Nutr 2011; 106: 1433-1440; Pediatrics 2011; 127: e1513-20; Pediatr Int 2011; 53: 199-201 
  • Exp. Med., 2000; 13:1 
  • Nor. J. Agric. Sci., 1993; 11:S105-S119 
  • Nutrition, 2001; 17:669-673; Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005; 14/55(4):335-340 
  • Biochem Biophys Res Commun 1988; 153 (2): 888-96 
  • Gut Microbes. 2012 Jan 1;3(1):4-14 
  • Eur J Clin Nutr 2010; 64: 669-677 
  • J. Guderska, Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa 1983, s. 207-209; Pszczelarstwo 2002; 6: 8-9 
  • Antiviral Res., 2001; 52: 22539; Postepy Hig Med Dosw. (online), 2005; 59:309-323 
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny