Od stanu naszych jelit zależy zdrowie całego organizmu. Kluczowe są...bakterie

Zaburzenia w składzie bytujących w przewodzie pokarmowym bakterii mogą doprowadzić nie tylko do osłabienia odporności, ale również do rozwoju stanów zapalnych, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, atopii oraz schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak alzheimer lub parkinson.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Od jakiegoś czasu wiemy już, że bakterii zamieszkujących nasze ciało jest więcej niż naszych własnych komórek. W samym przewodzie pokarmowym społeczność ta liczy ok. 100 bilionów mikroorganizmów1! Teraz okazało się, że wnoszą one ponad 150 razy więcej informacji genetycznej niż cały ludzki genom. Nic więc dziwnego, że naukowcy zaczęli ludzką mikrobiotę nazywać „ukrytym organem”2.

Mikrobiom i jego rola w organizmie

Drobnoustroje bytujące w jelitach fermentują żywność, chronią ustrój przed patogenami, stymulują odpowiedź immunologiczną i wytwarzają witaminy3, a coraz większa liczba badań ujawnia ważne związki między mikrobiotą jelitową a podstawowymi procesami biologicznymi człowieka – m.in. z metabolizmem4.

Ponieważ mikrobiota jelitowa koduje znacznie większą liczbę genów niż jej ludzki gospodarz, może podejmować różnorodne funkcje metaboliczne, których nasz organizm sam nie jest w stanie wykonać lub może to zrobić tylko w ograniczonym zakresie. Bakterie jelitowe są w stanie syntetyzować wszystkie aminokwasy oraz przeprowadzać biotransformację żółci5.

Ponadto mikrobiom zapewnia niezbędne szlaki biochemiczne dla metabolizmu niestrawnych węglowodanów, które obejmują duże polisacharydy, takie jak skrobie oporne, celuloza, hemiceluloza, pektyny i gumy; niektóre oligosacharydy, niewchłonięte cukry i alkohole z diety6.

kobieta z płaskich brzuchem
Nasza flora jelitowa odgrywa kluczową rolę w kwestii pozyskiwania energii i składników odżywczych z pożywienia. Ponadto biosynteza bioaktywnych cząsteczek, takich jak witaminy, aminokwasy i lipidy, jest również w dużym stopniu zależna od zamieszkujących nasze trzewia drobnoustrojów7.

Co więcej, wiele z nich wytwarza związki przeciwdrobnoustrojowe i konkuruje o składniki odżywcze oraz miejsca przyłączenia w wyściółce jelita, zapobiegając w ten sposób kolonizacji przez patogeny. Działanie to jest znane jako efekt bariery lub konkurencyjnego wykluczenia. Te mechanizmy sprawiają, że nasz mikrobiom wypiera patogeny i uniemożliwia im wnikanie do komórek nabłonkowych8.

Jak wykazują badania, na rozwój układu odpornościowego gospodarza wpływają ciągłe i dynamiczne interakcje z mikrobiotą jelitową i jej metabolitami. Bakterie są integralną częścią wczesnego rozwoju układu odpornościowego błony śluzowej jelit, zarówno pod względem jego składników fizycznych, jak i funkcji.

Komórki nabłonka jelitowego zapobiegają zagrożeniom ze strony patogenów, wysyłając sygnały do wrodzonego układu odpornościowego za pośrednictwem specyficznych receptorów, które rozpoznają intruzów i aktywują odpowiedź immunologiczną gospodarza i uwolnienie ochronnych peptydów, cytokin oraz białych krwinek.

To jednak nie wszystko. Kolejne badania dowodzą, że nasz mikrobiom odgrywa ważną rolę w dobrostanie człowieka, a jego dysbioza prowadzi nie tylko do osłabienia odporności, ale wręcz może przyczyniać się do rozwoju rozmaitych chorób, m.in. zespołem jelita drażliwego (IBS), atopią, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, zapaleniem wątroby, zaburzeniami neurologicznymi, a nawet nowotworami.

Czym jest oś jelitowo-mózgowa?

Oś jelitowo-mózgowa to dwukierunkowy system komunikacyjny, który integruje sygnalizację nerwową, hormonalną i immunologiczną między jelitami a mózgiem9. Z jednej umożliwia ona naszej centrali sterowanie funkcjami przewodu pokarmowego (takimi jak perystaltyka, produkcja mucyny) oraz działaniami układu odpornościowego10, a z drugiej pozwala mikrobiocie jelitowej na wysyłanie informacji do mózgu i… wpływ na nasze zachowanie.

Dowodzą tego eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach. W przypadku muszek owocówek (Drosophila melanogaster) dysfunkcja bariery jelitowej powodowała niechęć do łączenia się w pary, co wskazuje na to, że zachowania godowe prawdopodobnie mają związek z bakteriami jelitowymi.

Z kolei w modelach mysich przewlekłe karmienie bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus skutkowało zależnymi od obszaru zmianami w mózgu, takimi jak zwiększenie ekspresji genu GABA w obszarach korowych, a zmniejszenie jej w hipokampie, ciele migdałowatym oraz miejscu sinawym11.

kobieta w ciąży
Testy przeprowadzone z udziałem ludzi wykazały, że wysokotłuszczowa dieta matki wywołuje zmiany mikrobioty jelitowej i zmiany fizjologiczne w mózgu potomstwa12.

Z kolei przeprowadzone w 2016 r. badanie przedkliniczne na zdrowych ochotnikach, dowiodło, że spożycie psychobiotyków może wpływać na reakcje neurofizjologiczne, takie jak reakcja na stres, poznanie i aktywność mózgu13. Okazało się, że spożycie B. longum 1714 wiąże się ze zmniejszeniem stresu i poprawą pamięci.

W innej próbie, gdy uczeni przeszczepili bakterie jelitowe pobrane od pacjentów z chorobą Parkinsona myszom, zaczęły one wykazywać zwiększone upośledzenia fizyczne w porównaniu z gryzoniami, które otrzymały mikrobiotę od zdrowych dawców. Sugeruje to, że skład mikrobiomu jelitowego może mieć istotne znaczenie w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych14.

Jak informacje od bakterii docierają do mózgu? Uczeni podejrzewają, że linią wewnętrzną jest nerw błędny, a to nowsze badania wskazują na kolejne ścieżki pośredniczące w komunikacji w obrębie osi jelitowo-mózgowej.

Okazuje się, że drobnoustroje mogą wpływać na układ nerwowy poprzez neuromodulacyjne metabolity, w tym tryptofan, serotoninę, GABA i katecholaminy15.

A metabolit tryptofanu – indol jest istotny dla aktywacji nerwu błędnego. Jednak nie tylko on może uruchomić połączenie. Naukowcy potwierdzili, że bakterie Lactobacillus rhamnosus indukują przekazywanie informacji w aferentach nerwu błędnego w wiązce nerwu krezkowego16.

Mikrobiota jelitowa komunikuje się również z innym głównym układem – neuroendokrynnym – za pomocą osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), która jest znana z koordynowania reakcji na stres17. Cząsteczki sygnałowe generowane w HPA są rozprowadzane po całym ciele i wpływają na mikrobiotę jelitową.

Co wpływa na mikroflorę jelitową?

Pomimo licznych badań nad dwukierunkowymi ścieżkami między mikrobiotą jelitową a mózgiem, nadal trudno jest w pełni zrozumieć te mechanizmy, tym bardziej że liczne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne mogą wpływać na obie osie. Wśród nich znajdziemy geny, leki, czynniki środowiskowe, ale także status społeczno-ekonomiczny i dietę18.

Ta ostatnia jest jednym z najważniejszych czynników modulujących oś jelito-mózgową. Zdaniem uczonych najlepsze będzie menu wzorowane na śródziemnomorskim. W badaniach interwencyjnych u ludzi wykazali oni, że taki styl żywienia znacznie zmniejsza występowanie zaburzeń neurowegetatywnych, schorzeń psychicznych, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych19.

Wszyscy wiemy, że antybiotykoterapia odbija się na składzie mikrobiomu, a przez to negatywnie wpływa na oś jelitowo- mózgową. Jednak, co zaskakujące – dowiedziono, że leki nieantybiotykowe również mogą zmieniać skład bytujących w trzewiach mikrobów20.

W szeroko zakrojonym projekcie o nazwie „Belgian Flemish Gut Flora Project” odkryto, że antybiotyki, środki przeczyszczające, hormony, benzodiazepiny, leki na choroby zapalne jelit, przeciwhistaminowe oraz przeciwdepresyjne mają duże znaczenie dla zmienności mikrobioty jelitowej21.

A jak pokazuje literatura przedmiotu, ta lista jest znacznie dłuższa i znajdują się na niej popularne inhibitory pompy protonowej, metformina, statyny oraz leki psychotropowe22. To wszystko może zaburzyć równowagę mikrobiomu, co prowadzi do rozregulowania funkcji organizmu i rozmaitych schorzeń23.

Bakterie jelitowe

W jaki sposób drobnoustroje jelitowe wpływają na zdrowie serca?

Coraz więcej dowodów sugeruje, że bytujące w jelitach drobnoustroje odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia układu krążenia24.

Zacznijmy od tego, że biorą udział w metabolizmie choliny, fosfatydylocholiny i karnityny, które ostatecznie wytwarzają trimetyloamino-N-tlenek (TMAO). Związek ten nie tylko reguluje równowagę cholesterolu i poziom kwasów żółciowych, ale jest również powiązany z wczesną miażdżycą i wysokim ryzykiem długoterminowej śmiertelności z powodu chorób układu krążenia25.

Inny mediator stanu zapalnego lipopolisacharyd (LPS), znany również jako endotoksyna, jest składnikiem bakterii Gram-ujemnych, które są głównie rozmieszczone w jelitach i jamie ustnej.

Ostatnie badania wykazały, że LPS może indukować stres oksydacyjny naczyń, co prowadzi do dysfunkcji śródbłonka i zapalenia naczyń. Retrospektywna analiza przeprowadzona przez Japończyków sugeruje, że pacjenci ze schorzeniami układu krążenia mają wyższe poziomy LPS w kale w porównaniu zdrowych osób26.

Jednak to nie wszystko. Nasz mikrobiom jest w stanie metabolizować polisacharydy i białka do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA).

Większość SCFA to octany, maślany lub propioniany. Maślany uczestniczą w mediacji integralności bariery jelitowej i sugeruje się, że mają bezpośrednie zbawienne działanie na komórki nabłonka jelitowego27.

Propioniany są głównie utleniane lub metabolizowane w wątrobie. Wykazano, że szczególnie te dwa SCFA chronią nas przed nadciśnieniowym uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego. Ponadto propioniany zmniejszają podatność na częstoskurcz komorowy28.

Co wpływa na zaburzenie mikroflory bakteryjnej?

Aberracje mikrobiomu jelitowego spowodowana utratą lub nadmiarem niektórych jego członków może być przyczyną utrzymywania się stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Gdy pacjentom z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego podano kał pobrany od zdrowych dawców, doszło do remisji choroby w ciągu zaledwie tygodnia od otrzymania przeszczepu kału, przy czym całkowite wyzdrowienie odnotowano po 4 miesiącach29.

Dysbioza w przypadku zapalnych chorób jelit wiąże się ze zmniejszeniem liczebności i różnorodności populacji Firmicute. Bakterie te są znanymi producentami ważnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), takich jak octan i maślan, które mają silne właściwości przeciwzapalne30.

Zespół jelita drażliwego IBS dotyka około 10-20% dorosłych i nastolatków na całym świecie31. Jego dokładna przyczyna pozostaje nieznana i uważa się, że ma ona charakter wieloczynnikowy. Jednym z nich może być dysbioza, czyli nierównowaga mikrobiologiczna w przewodzie pokarmowym. Zaburzenia składu mikrobiomu – ze znacznym, bo 2-krotnym wzrostem Firmicutes w stosunku do Bacteroidetes mogą ułatwiać przyleganie do ścian jelita patogenów, które mogą być związane z objawami IBS32.

Zespół jelita drażliwego

Otyłość i cukrzyca a zaburzenia mikroflory jelitowej

Wczesne wskazówki, że mikrobiota jelitowa ma związek z otyłością, pojawiły się, gdy wykazano, że metabolicznie otyłe myszy z mutacją w genie leptyny mają znacząco inną mikrobiotę w porównaniu z myszami bez mutacji33.

Zmieniony skład mikrobioty jelitowej został powiązany z rozwojem cukrzycy typu 2 – liczebność Firmicutes i Clostridia była znacząco zmniejszona u diabetyków w porównaniu z grupą kontrolną34. Uczeni wykazali też, że liczebność bakterii Facalibacterium i Roseburia produkujących SCFA była u nich niższa35.

Ich zdaniem podstawowe mechanizmy molekularne mikrobiomu przyczyniające się do cukrzycy typu 2 mogą obejmować modulację stanu zapalnego, przepuszczalności jelit i metabolizmu glukozy.

Cukier

Zaobserwowali też u diabetyków zwiększony poziom cząsteczek prozapalnych. LPS, który jest dobrze udokumentowany jako czynnik sprzyjający zapaleniu o niskim stopniu nasilenia.

Kilka badań sugeruje, że pacjenci z cukrzycą typu 2 mają zwiększony poziom LPS w krążeniu obwodowym36. LPS może prowadzić do uwolnienia czynników zapalnych, co skutkuje zahamowaniem wydzielania insuliny.

Bakterie jelitowe są w stanie metabolizować pierwotne kwasy żółciowe do wtórnych kwasów żółciowych, dzięki czemu dochodzi do uwolnienia czynnika wzrostu fibroblastów, FGF19/15, który może zwiększać wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy37. Z kolei SCFA działają przeciwzapalnie, wspomagają metabolizm glukozy i podnoszą wrażliwości na insulinę poprzez wiele szlaków sygnałowych38.

Wpływ mikroflory jelitowej na mózg

Badania przedkliniczne wykazały, że mikrobiom jelitowy wpływa na sprawność poznawczą, zachowania powtarzalne i interakcje społeczne w różnych modelach zwierzęcych39.

Jedna z hipotez zakłada, że wynika to ze zwiększonej przepuszczalności jelit wywołanej stresem, która umożliwia endotoksynom przedostanie się do krwiobiegu, wywołując w ten sposób odpowiedź immunologiczną40. Ten obwodowy stan zapalny może również wpływać na zdrowie psychiczne, ułatwiając przedostawanie się neurotoksyn do mózgu, a także blokując układy neuroprzekaźników41.

Ponadto naukowcy wykazali, że w próbkach kału od pacjentów z ciężką depresją była dużo wyższa liczba Bacteroidetes, Protobacteria i Actinobacteria wraz z mniejszą liczbą Firmicutes w porównaniu do zdrowych osób42.

Zauważyli też zmniejszoną ekspresję niektórych rodzin, takich jak Lachnospiraceae i Ruminococcaceae w obrębie typu Firmicutes, co jest skorelowane ze zmianami behawioralnymi wywołanymi stresem. Depresja i lęk, są pod wpływem regulowanej stresem osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), na którą z kolei silnie oddziałuje skład mikrobioty jelitowej43.

Czytaj również: Zarywanie nocy może doprowadzić do rozwoju raka jelita grubego. Jak to możliwe?

Mózg

Ostatnio coraz więcej badaczy podkreśla znaczenie drobnoustrojów bytujących w jelitach w postępie różnych zaburzeń neurologicznych, takich jak choroby Alzheimera i Parkinsona.

W przypadku tej ostatniej próbki kału chorych wykazały istotne różnice w składzie bakteryjnym, takie jak zmniejszona liczba Blautia, Faecalibacterium i Ruminococcus oraz zwiększona liczba Escherichia-Shigella, Streptococcus, Proteus i Enterococcus44. Natomiast chińscy uczeni zaobserwowali wzrosty Prevotella, Akkermansia i zmniejszenie liczebność gatunków Lactobacillus w porównaniu do grupy kontrolnej45.

Również cierpiący na chorobę Alzheimera mieli znacznie mniejszą różnorodność mikrobiomu. Szczególnie widoczne było zmniejszenie liczebności typu Firmicutes, Actinobacteria (należącego do Bifidobacterium) przy nadreprezentacji Bacteroidetes i Proteobacteria46.

Warto tu wspomnieć, że obniżenie liczebności Firmicutes i Bifidobacterium zostało dobrze przebadane pod kątem ich związku z cukrzycą typu 2 i stanem zapalnym, które są identyfikowane jako główne czynniki ryzyka alzheimera47. W pewnym badaniu u chorych zaobserwowano zwiększone poziomy cytokin prozapalnych przy zwiększonej liczbie Escherichia/Shigella48.

Wpływ mikroflory jelitowej na skórę

Charakterystyka mikrobioty jelitowej wykazała, że niemowlęta cierpiące na atopowe zapalenie skóry (AZS) miały znacznie mniejszą różnorodność bakterii, szczególnie w odniesieniu do typu Bacteroidetes, w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami49.

Ponadto zaobserwowano u nich niższą liczbę Proteobacteria, których ściany komórkowe zawierają cząsteczki lipopolisacharydów mające zdolność wywoływania odpowiedzi immunologicznej gospodarza. Jak wykazano w badaniach, niska ekspozycja na lipopolisacharydy w okresie niemowlęcym wiąże się z wyższym ryzykiem atopowego wyprysku50.

Dowiedziono też, że mikrobiom jelitowy ma wpływ na proces gojenia się ran. Myszy karmione bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus reuteri wykazały lepsze właściwości gojenia ran poprzez zwiększenie ekspresji oksytocyny, która jest czynnikiem regulacyjnym aktywującym limfocyty T regulatorowe układu odpornościowego.

Jak zadbać o jelita?

Potencjał leczenia rozmaitych schorzeń poprzez manipulowanie mikrobiotą przyciągnął uwagę uczonych. Większość badań klinicznych skupia się na suplementacji pre- i probiotyków oraz skuteczności przeszczepu fekalnego.

Przyjmowanie probiotyków to jeden z najprostszych sposobów na przywrócenie równowagi w jelitach. Wzrost dobroczynnych bakterii stymulują prebiotyki51. Długotrwała suplementacja mlekiem wzbogaconym o Bifidobacteria i Lactobacillus fermentum poprawia uczenie się i pamięć u chorych na alzheimera52. Natomiast ostatnie badania dotyczące zaburzeń zapalnych jelit pokazują, że probiotyki mogą mieć tu pewną skuteczność53. Nie zapomnij, że kiszonki mogą również być źródłem dobroczynnych bakterii.

  kiszonki

W chorobach serca badanie in vivo wykazało, że szczury leczone probiotykami i prebiotykami zawierającymi Lactobacillus plantarum 299 v mogły zmniejszyć rozmiar zawału i poprawić funkcję lewej komory przed podwiązaniem tętnicy wieńcowej54. Podobne wyniki kardioprotekcyjne przyniosła suplementacja Lactobacillus rhamnosus GR-1.

Jedną z najbardziej nowatorskich metod leczenia poprzez regulację mikrobiomu jelitowego jest inżynieria bakterii. Postępy w nowoczesnej technologii DNA umożliwiły stworzenie innowacyjnych „inteligentnych” probiotyków, które zostały zastosowane w leczeniu rozmaitych problemów zdrowotnych i tak np. szczep Lactococcus lactis został opracowany jako płyn do płukania jamy ustnej w celu leczenia zapalenia błony śluzowej jamy ustnej55. Z kolei terapia skojarzona z zastosowaniem jego zmodyfikowanego szczepów w badaniu klinicznym leczenia wykazała pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy typu 156.

Nie zapominajmy też o menu. Dieta śródziemnomorska obfitująca w produkty pełnoziarniste, orzechy, warzywa, owoce i tylko niektóre produkty zwierzęce (ryby i drób) wykazała korzystne rezultaty u gospodarzy. Badacze są zgodni: to, co jemy, ma wpływ na nasz mikrobiom i zdrowie. Dlatego dieta uważana jest za główny krótko- i długoterminowy regulator mikrobioty jelitowej57.

Bibliografia
  • Nature 444, 1022-1023 (2006)
  • Annu. Rev. Genom. Hum. Genet. 13, 151-170 (2012)
  • Microbes Environ. 32, 300-313 (2017)
  • Nature 456, 5070510 (2008).
  • Gastroenterol Res Pract. 2012;2012:872716
  • Gut. 1987;28(10):1221-1227
  • Spain. Nutr. Rev. 53, 1270130 (1995)
  • Lancet. 2003;361(9356):512-519
  • Nat Rev Microbiol. 2012;10(11):735-742
  • Nat Rev Neurosci. 2011;12(8):453-466
  • Proc. Natl Acad. Sci. 108, 16050016055 (2011)
  • Cell 165, 176201775 (2016)
  • Transl. Psychiatry 6, e939 (2016)
  • Cell 167, 146901480.e1412 (2016).
  • Physiol. Rev. 99, 187702013 (2019)
  • Am. J. Physiol.-Gastrointest. Liver Physiol. 304, G211-G220 (2013).
  • Gut 47, 861-869 (2000).
  • Engineering 3, 71-82 (2017)
  • Gastroenterology 137, 1716-1724.e1712 (2009)
  • Pharmacol. Rev. 71, 198-224 (2019)
  • Science 352, 560-564 (2016).
  • Science 352, 565-569 (2016).
  • Nutrients. 9, 859 (2017)
  • Nutrients. 12, 605 (2020).
  • Sci. Rep. 9, 15580 (2019)
  • Sci. Rep. 10, 13009 (2020).
  • Nat. Immunol. 17, 505-513 (2016).
  • Circulation 139, 1407-1421, (2019)
  • J Clin Gastroenterol. 2004;38(6):475-483
  • Appl Environ Microbiol. 2000;66(4):1654-1661
  • Gastroenterology. 2006;130(5):1480-1491
  • Gut Pathog. 2011;3(1):6; J Med Microbiol. 2011;60(pt 6):817-827
  • Proc Natl Acad Sci U S A. 2005;102(31):11070-11075
  • Bosn. J. Basic Med. Sci. doi: 10.17305/bjbms.2021.6323; PLOS One. 5, e9085 (2010)
  • J. Diabetes Res. 2020, 7253978 (2020)
  • Metabolism 68, 133-144 (2017)
  • J. Exp. Med. 215, 383-396 (2018)
  • Int. J. Obes. 39, 424-429 (2015)
  • Ann. N.Y. Acad. Sci. 1420, 5-25 (2018); Mol. Psychiatry 19, 146-148 (2014)
  • Front. Immunol. 6, 223 (2015)
  • J. Neurosci. Res. 97, 1223-1241 (2019)
  • Brain, Behav. Immun. 48, 186-194 (2015)
  • J. Neurosci. Res. 97, 1223-1241 (2019); Transl. Psychiatry 8, 1-10 (2018)
  • Sci. China Life Sci. 60, 1223-1233 (2017)
  • China. Front. Mol. Neurosci. 12, 171 (2019)
  • Sci. Rep. 7, 13537 (2017).
  • PLOS One. 5, e9085 (2010)
  • Neurobiol. Aging 49, 60–68 (2017).
  • J Allergy Clin Immunol. 2012;129(2):434-440
  • J Allergy Clin Immunol. 2001;108(5):847–854
  • mBio. 8, e01343-17 (2017)
  • FEBS J. 288, 2836-2855 (2021).
  • World J. Gastroenterol. 22, 7186 (2016)
  • FASEB J. 26, 1727-1735 (2012)
  • Oral. Oncol. 46, 564-570 (2010)
  • J. Clin. Investig. 122, 1717-1725 (2012
  • F1000Research. 9, 46 (2020)
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny