Czy woda strukturalna to klucz do zdrowia i długowieczności?

Wśród wszystkich twierdzeń na temat „dobrej” i „złej” dostępnej na rynku wody wstępne dowody sugerują, że struktura niektórych rodzajów wody może być znacznie zdrowsza od pozostałych. Temat badają Cate Montana i Lynne McTaggart.

Artykuł na: 29-37 minut
Zdrowe zakupy

Struktura wody a jej wpływ na zdrowie

Dr Gerald Pollack zaczynał karierę jako inżynier elektryk. Następnie natknął się na prace Gilberta Linga, urodzonego w Chinach amerykańskiego fizjologa komórkowego i biochemika, który poświęcił swe życie pogłębianiu wiedzy na temat mechaniki ludzkiej komórki. W ten sposób otworzył drzwi do badań struktury żywej wody, która stanowi 60-70% ludzkiego ciała i ponad 99% jego cząsteczek.

Po zmianie dziedziny i latach badań nad naturą wody dr Pollack, obecnie profesor bioinżynierii na Uniwersytecie Waszyngtońskim w Seattle (pollacklab. org) w USA, odkrył coś nowego. Chodzi o wysoce ustrukturyzowany IV stan skupienia wody, który pojawiał się pod wpływem kontaktu zwykłej wody z obiektami wyjątkowo hydrofilowymi (które łatwo wchłaniają wodę), takimi jak Nafion – elektrycznie obojętny syntetyczny polimer.

Dzięki obrazowaniu z wykorzystaniem jądrowego rezonansu magnetycznego, w podczerwieni i dwójłomności (w zasadzie przy użyciu spolaryzowanych promieni rentgenowskich) oraz innego rodzaju pomiarom dr Pollack i jego laboratoryjni asystenci odkryli układ naprzemiennej kratki, składającej się z szeregu sześciokątnych tafli atomów tlenu i wodoru, podobnej do ciekłego kryształu.

Czym jest IV stan skupienia wody?

Ów IV stan skupienia wody – ani ciekły, ani gazowy, ani stały – jest formalnie nazywany strefą wykluczenia (exclusion zone, EZ), ponieważ gdy woda wchodzi w kontakt z hydrofilowym (pochłaniającym wodę) żelem lub inną hydrofilową powierzchnią, natychmiast pozbywa się minerałów, plastikowych mikrosfer, protonów i wszelkich innych substancji rozpuszczonych. Wypycha je z powierzchni styku żelu1. Eksperymenty z wykorzystaniem „wiskozymetru z opadającą kulką” udowodniły, że ta strefa wykluczenia ma lepką, prawie żelową, konsystencję, która rozciąga się na odległość do kilkuset mikrometrów.

woda
Badania prowadzone przez dr. Geralda Pollacka sugerują istnienie tzw. czwartego stanu skupienia wody, zwanego strefą wykluczenia (EZ – exclusion zone), który może mieć istotne znaczenie dla zdrowia ludzkiego.

Jak woda strukturalna działa na komórki?

Co to odkrycie ma wspólnego ze zdrowiem i dobrostanem człowieka? Po pierwsze całkowicie zmienia naukowe postrzeganie natury wody komórkowej i śródmiąższowej w ludzkim organizmie. Większość tej wody ma bliski kontakt z różnymi powierzchniami hydrofilowymi, takimi jak białka w każdej żywej komórce i same błony komórkowe.

Błony komórkowe są zbudowane z fosfolipidów – złożonych cząsteczek składających się z hydrofilowych „głowic” fosforanowo-alkoholowych przyłączonych do 2 „ogonów” łańcucha kwasów tłuszczowych. Ich przykładami są fosfatydylocholina i fosfatydyloseryna.

Obecność wody z EZ obok błon komórkowych sugeruje, że ludzki organizm cały czas wytwarza i magazynuje alkaliczną wodę z EZ. Badania in vitro wykazały, że poprawia ona normalne funkcje komórek roślinnych i zwierzęcych, a jednocześnie osłabia komórki złośliwe2.

To połączenie może również stanowić odpowiedź na pytanie, dlaczego wody z niektórych miejsc – takich jak np. źródła mineralne Saratoga na Florydzie w USA, słynne źródło w Lourdes we Francji czy źródła mineralne Ojo Caliente w pobliżu Santa Fe w Nowym Meksyku – mają tak silne właściwości lecznicze, przynajmniej według wielu ludzi, którzy zażywają w nich kąpieli.

Źródła te są osadzone w wapieniu lub granicie, które mają właściwości hydrofilowe. Przepływają przez hydrofilową krzemionkę lub piasek kwarcowy. Następnie, kiedy wypływają na powierzchnię, są poddawane działaniu światła słonecznego oraz bombardowane protonami, promieniami UV i energią podczerwieni – a wszystko to, jak odkrył dr Pollack, stymuluje wytwarzanie w wodzie stref wykluczenia.

woda
Pollack odkrył, że woda w kontakcie z hydrofilowymi powierzchniami, takimi jak białka komórkowe, może tworzyć ten czwarty stan – strukturę przypominającą ciekły kryształ. Ta struktura ma właściwości filtrowania zanieczyszczeń oraz tworzy alkaliczne środowisko, które wspomaga normalne funkcje komórek i osłabia komórki złośliwe.

Być może jedno z najbardziej wymownych stwierdzeń na temat wody strukturalnej i zdrowia pochodzi od dr Carly Nuday, starszej badaczki i dyrektorki Water Inc. – poświęconej rozwojowi badań nad wodą organizacji non-profit.

Kiedy zdajemy sobie sprawę, że starzenie się i choroby są właściwie produktami ubocznymi lub objawami utraty struktury płynów komórkowych, a nie skutkiem sprawczym, dochodzimy do skuteczniejszego podejścia do leczenia, opartego na rzeczywistej mechanice naszej biologii. Starzenie nie powoduje destrukturyzacji wód biologicznych. To raczej zdestrukturyzowana woda biologiczna powoduje starzenie – przekonuje dr Nuday.

Historia uzdrowienia

Veda Austin, autorka książki pt. „The Secret Intelligence of Water: Macroscopic Evidence of Water Responding to Human Consciousness” („Sekretna inteligencja wody – makroskopowe dowody reakcji wody na ludzką świadomość”, wydanej przez Lifestyle Entrepreneurs Press, 2021), przeżyła jeden z najgorszych wypadków samochodowych w Nowej Zelandii. W ciągu 20 lat po nim przeszła 8 operacji, głównie resekcji jelita. Rekonwalescencja po ostatnim zabiegu nie przebiegła pomyślnie.

Następnie lekarze poinformowali kobietę, że w jej płucach pojawił się „deszcz zakrzepów” i nigdy nie wróci do pełni zdrowia, nigdy nie będzie miała dzieci i do końca życia będzie musiała przyjmować przeciwzakrzepowy lek na receptę – warfarynę.

Na szczęście jej przyjaciółka, która również była lekarzem, powiedziała jej (tylko nieoficjalnie), że gdyby znalazła wodę alkaliczną z naturalnego źródła (a nie syntetyczną jonizowaną wodę alkaliczną), mogłoby to pomóc ustabilizować jej organizm. Również na szczęście Austin była też właścicielką i dyrektorem kliniki odnowy biologicznej.

Klientka opowiedziała jej o pewnym mężczyźnie z Nowej Zelandii, właścicielu prywatnej warstwy wodonośnej z wypływającą z gruntu wodą o pH 9,9, która – jak się wydawało – przynosiła ludziom pewne realne korzyści zdrowotne. Poszłam do niego, opowiedziałam swoją historię, a on dał mi miesięczny zapas wody do picia.

Wypiłam litr rano i później ponownie wieczorem, przy czym za każdym razem było to godzinę przed jedzeniem i po posiłku. Trzeciego dnia zauważyłam poprawę wypróżnień. Dziesiątego dnia uświadomiłam sobie, że się oczyszczam: wszystkie te zawierające odłamki szkła z wypadku sprzed 20 lat guzy zaczęły wychodzić z mojego ciała – opowiada Veda Austin.

woda
Pollack i inni badacze sugerują, że woda strukturalna, taka jak ta występująca w źródłach mineralnych, może mieć właściwości lecznicze. Woda ta, przepływając przez hydrofilowe skały i będąc poddawana działaniu promieni UV i podczerwieni, tworzy strefy wykluczenia, co przyczynia się do jej unikalnych właściwości zdrowotnych.

W miarę jak stan jej zdrowia dalej wyraźnie się poprawiał, zaczęła polecać wodę źródlaną swoim klientom. Pewien mężczyzna z nowotworem w 4. stadium stosował ją podczas 22-dniowego postu wodnego, a kiedy później udał się do szpitala na badania, okazało się, że w jego organizmie nie ma komórek rakowych. Lekarze nazwali to spontanicznym ozdrowieniem. Stosował inne terapie, takie jak np. techniki emocjonalnego uwalniania, jednak przez te 3 tygodnie spożywał wyłącznie alkaliczną wodę źródlaną. A poprawie uległo wszystko – wspomina Austin.

Zainspirowana uzdrawiającymi doświadczeniami własnymi i innych Austin zaczęła badać naturę wody. Analizowała pisma austriackiego przyrodnika Wiktora Schaubergera, niemieckiego badacza IBM, który został uzdrowicielem kryształów, Marcela Vogla, niemieckiego inżyniera i badacza wody Theodora Schwenka oraz austriackiego architekta i okultysty Rudolfa Steinera. Była pod wrażeniem prac Japończyka Masaru Emota dotyczących krystalicznej natury wody i sama zaczęła badać jej strukturę.

Dziś Veda Austin ma na swoim koncie ok. 40 tys. badań krystalograficznych różnych rodzajów wody (i trójkę dzieci!) i jest uważana za autorytet w dziedzinie struktury wody.

– Zaobserwowałam, że charakterystyczne wzory wody są bardzo realne. Można zidentyfikować rodzaj wody na podstawie jej wzorów – mówi. Po odkryciu sześciokątnych wzorów w naturalnej wodzie źródlanej Austin trafiła na dotyczące wody strukturalnej prace dr. Geralda Pollacka i zdała sobie sprawę, że jeśli chodzi o lecznicze właściwości wody, „struktura jest ważniejsza niż pH”.

Na przestrzeni lat Austin setki razy powtarzała eksperymenty na każdej próbce wody, co pozwoliło jej uzyskać podstawową wiedzę na temat struktur ujawnianych przez różne rodzaje wody podczas procesu zamrażania.

Przekonasz się, że świeżo zamrożona woda źródlana w ciągu półtorej godziny od pozyskania ze źródła tworzy duże sześciokątne wzory. To właśnie nazywam wodną sygnaturą zdrowotną. Woda deszczowa tworzy rozciągnięty wzór z lekką krzywizną. W filtrowanej wodzie zobaczysz wiele skondensowanych linii. A woda z kranu jest pełna nieładu – składa się z małych linii i kropek – tłumaczy Austin.

woda
Świeżo zamrożona woda źródlana w ciągu półtorej godziny od pozyskania ze źródła tworzy duże sześciokątne wzory. To właśnie nazywam wodną sygnaturą zdrowotną

Jeśli chodzi o jakość wytwarzanej maszynowo wody alkalicznej, takiej jak bardzo popularna woda Kangen, w porównaniu z naturalną wodą alkaliczną pozyskiwaną ze źródeł, badania Austin są jasne. To, co zaobserwowałam w produktach wytwarzanych maszynowo, nie jest charakterystycznym wzorcem zdrowia. Jest ograniczone i całkowicie różni się od charakterystycznych wzorów, jakie wytwarza zdrowa alkaliczna woda źródlana – twierdzi Austin.

Wytwarzanie wody strukturalnej

Zdrowa woda pitna to artykuł pierwszej potrzeby. To także ogromna handlowa żyła złota. Naprawdę trudno określić, które (zwykle drogie) urządzenia do uzdatniania wody rzeczywiście działają, a których efektywność jest co najwyżej dyskusyjna.

Istnieją firmy, które reklamują sprzedaż wody strukturalnej lub w IV stanie skupienia, ale nie przestawiły jeszcze przekonujących dowodów na to, że właśnie ją produkują. Muszę zobaczyć dowody, a nie tylko marketingowe deklaracje – mówi dr Gerald Pollack.

Dr Pollack twierdzi, że jednym ze sposobów sprawdzania obecności struktury jest użycie spektrofotometru działającego w zakresie światła widzialnego i nadfioletu. Jeśli substancję, którą chcesz zbadać, naświetlisz światłem widzialnym i ultrafioletem, zbadasz długości fali i stwierdzisz, że przy 270 nanometrach zachodzi absorpcja, wskazuje to na strukturę wody.

Im wyższy szczyt absorpcji, tym większe stężenie wody w EZ. To jest standard, który stosujemy. Jeśli więc jesteś w sklepie lub robisz zakupy online, spróbuj znaleźć tego rodzaju prawdziwe dowody naukowe potwierdzające skuteczność danego produktu. A jeśli nie możesz ich znaleźć, nie kupuj go – radzi naukowiec.

woda
Według Vedy Austin urządzenia wykorzystujące magnesy są zwykle dość skuteczne. Wielokrotnie przekonałam się, że magnesy naprawdę mogą radykalnie zmienić strukturę wody. Istnieją urządzenia do wytwarzania wirów, które wykorzystują ułożone jeden na drugim magnesy i nie wymagają zasilania. Wystarczy przelać wodę przez urządzenie. Im wolniej się to robi, tym bardziej spiralny efekt powstaje, a to naprawdę przywraca wodę do zasad życia, do jej pierwotnych zasad – przekonuje Austin.

W tej chwili odkrycie ustrukturyzowanego IV stanu skupienia wody rodzi znacznie więcej pytań niż odpowiedzi. Czy na poziomie molekularnym endogenne wody komórkowe i naturalne alkaliczne wody źródlane są strukturalnie takie same jak sztucznie wytworzona woda w EZ?

Ich struktura jest prawdopodobnie taka sama. Zakładamy, że jest taka sama, ponieważ, cóż, natura działa w prosty sposób. Jeśli istnieje rodzaj wody strukturalnej, prawdopodobnie nie ma tuzina rodzajów struktur, ale zapewne jeden – mówi dr Pollack. Czy to oznacza, że woda alkaliczna jest automatycznie wodą w EZ? Nie. Dr Pollack uważa, że naturalne wody źródlane i endogenne wody komórkowe zawierają „nieco EZ”, ale to wszystko.

Czy wody naprawdę mają właściwości lecznicze?

Jedyny sposób, aby naprawdę przekonać się, czy tak w istocie jest, to przeprowadzenie wielu badań klinicznych. Weźmy np. ludzi ze schorzeniami wątroby lub czymś w tym rodzaju i dajmy połowie z nich do picia zwykłą wodę z kranu, a drugiej połowie wodę strukturalną, a następnie po roku sprawdźmy, która grupa lepiej funkcjonuje. Należy to robić w przypadku szerokiej gamy patologii. Tylko wtedy będziemy naprawdę pewni, co jest dla nas dobre, a co nie – mówi dr Pollack.

Czy woda strukturalna jest stabilna? Jak dotąd odpowiedzi anegdotyczne wskazują na to, że tak. Woda w EZ jest stabilna, a okres jej trwałości wynosi co najmniej kilka miesięcy – chyba że coś zakłóci jej strukturę, np. napromieniowanie, sygnały 5G, nieostrożne obchodzenie się czy ruch. Także w tej kwestii należy przeprowadzić więcej badań.

Czy woda w EZ może być odpowiedzią na poszukiwania nowego źródła czystej energii? Potencjalnie tak. Dr Pollack odkrył, że kiedy cząsteczki wody wchodzą w kontakt z hydrofilową powierzchnią, pęka jedno z wiązań wodorowych/ tlenowych, tak że pozostają dodatnio naładowane atomy wodoru i związane cząsteczki wodoru/tlenu, które mają ujemny ładunek elektryczny netto.

woda
Dodatnio naładowane atomy wodoru są wypychane ze strefy wykluczenia i pozostawiają ogólny ujemny ładunek elektryczny, podczas gdy większość strefy wodnej z nadmiarem atomów wodoru wytwarza dodatni ładunek netto. W zasadzie przypomina to akumulator, którego energię można efektywnie wykorzystać.

Woda strukturalna (w EZ) ma odczyn zasadowy. Woda alkaliczna ma pH powyżej neutralnego (powyżej 7), wyższy niż zwykła woda z kranu i wody butelkowane. Czy wytwarzana maszynowo woda alkaliczna ma strukturę?

Nie ma wystarczających danych, by stwierdzić, że tak jest, ale gdybym miał zgadywać, powiedziałbym, że tak – mówi dr Pollack. Jak dotąd przeprowadzono bardzo niewiele badań klinicznych dotyczących spożycia wody strukturalnej. Jedno z nich pochodzi z 2021 r. Pokazuje, że u zwierząt pijących wodę strukturalną przez miesiąc zaobserwowano przyspieszone tempo wzrostu, redukcję stresu oksydacyjnego, poprawę poziomu cukru we krwi, profilu lipidowego i płodności oraz nasilone przewodnictwo tkankowe3. Brak badań oznacza, że na razie – ponieważ woda strukturalna ma odczyn zasadowy, a woda alkaliczna jest najprawdopodobniej przynajmniej częściowo ustrukturyzowana – zdaniem dr. Pollacka wyniki testów klinicznych wody alkalicznej w ogóle wskazują być może na rodzaj rezultatów dalszych analiz.

Wyniki eksperymentów

Badania wody alkalicznej wykazują, że sprzyja ona dłuższemu życiu myszy4. U ludzi wraz ze spożyciem wody o wysokim pH zmniejsza się gęstość krwi5. Wykazano, że kobiety po menopauzie, które piły wodę alkaliczną, miały smuklejsze talie, lepsze funkcje metaboliczne, dłuższy sen i mocniejszy uścisk dłoni6. Natomiast sportowcy, którzy pili niskozmineralizowaną wodę alkaliczną po bardzo intensywnych ćwiczeniach interwałowych, byli lepiej nawodnieni7.

Jednak samo pH nie musi być miarą skuteczności wody alkalicznej. Niektóre badania sugerują, że – aby była ona skuteczna – musi zawierać także alkaliczne minerały: wapń, potas, magnez, żelazo i mangan, obecne w żywności alkalizującej. Wysokie spożycie zawierających je produktów zwiększa np. gęstość mineralną kości i masę mięśniową oraz wzmacnia funkcje układu odpornościowego.

woda
Alkaliczna woda mineralna redukuje częstość występowania choroby wieńcowej, innych problemów sercowo-naczyniowych i nowotworów. Sprzyja również detoksykacji i przyczynia się do obniżenia śmiertelności ogólnej8

Zapomnij o pH

Co ciekawe, badania dr. Pollacka nad wodą strukturalną pozwoliły mu zrozumieć, że to wcale nie pH wody odpowiada za jej korzyści zdrowotne, lecz ujemny ładunek elektryczny netto oraz wszystkie wolne elektrony krążące w wodzie alkalicznej i wodzie w EZ.

Niskie pH oznacza duży ładunek dodatni, neutralne – brak ładunku netto, a wysokie – ujemny ładunek netto. Pojawią się twierdzenia, że ciecz nie może mieć ładunku netto. Jednak w naszych badaniach odkryliśmy, że jest to całkowicie możliwe. Sedno sprawy polega na tym, że jeśli mamy do czynienia z pH, tak naprawdę mówimy o tym, czy ciecz ma ładunek netto, czy też go nie ma. To wszystko – wyjaśnia dr Pollack.

Dlaczego ładunek elektryczny jest ważny? Według dr. Pollacka woda alkaliczna lub strukturalna (w EZ) nie wędruje przez organizm i przedostaje się do komórek. Ujemny ładunek elektryczny wody w EZ natychmiast się rozprasza – elektrony w naturalny sposób przepływają tam, gdzie ciało ma mniejszy ładunek ujemny lub wyższe napięcie.

Elektrony płyną niemal natychmiast. Następnie, gdy dotrą do miejsc docelowych, które mogą zawierać zwykłą wodę, natychmiast przekształcają ją w wodę w EZ. Myślę, że tak to działa. Robią to po prostu elektrony – mówi dr Pollack.

W zasadzie, jeśli dr Pollack ma rację, spożywanie wody w EZ przypomina proces „uziemiania” – chodzenia boso po Ziemi w celu wychwytywania wolnych elektronów, które następnie łączą się z niesparowanymi elektronami (wolnymi rodnikami) w organizmie, co łagodzi stany chorobowe, takie jak przewlekłe zapalenie spowodowane przez wolne rodniki.

Spostrzeżenie to pokrywa się z udowodnionym potencjałem wody alkalicznej w zakresie redukcji oksydacji, czyli jej silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Obfituje ona w wolne elektrony, które łączą się z wolnymi rodnikami, co skutecznie usuwa je z obiegu.

 woda
Według dr. Pollacka pola magnetyczne również tworzą strefy wykluczenia, a tym samym powodują powstawanie wody w EZ. A badania z pewnością pokazują, że spożywanie namagnesowanej wody poprawia jakość krwi, nasienia i status antyoksydacyjny u zwierząt9

Kolejne pytania

Jednak pewne problemy dotyczą wody alkalicznej, a co za tym idzie wody w strefie wykluczenia. W wodzie o wysokim pH całkowicie brakuje jonów wodoru (są natomiast jony wodorotlenkowe), a wodór jest ważny dla zdrowia i leczenia.

Chociaż atom wodoru jest elektrycznie obojętny oraz zawiera pojedynczy proton i pojedynczy elektron związany z jądrem, czasami elektron ulega przemieszczeniu i powstaje jon wodorowy. Dzieje się to w wodzie w tzw. procesie samojonizacji.

Woda ma oczywiście zdolność do rozpuszczania wielu różnych rodzajów substancji, w tym zjonizowanych. Twarda woda oznacza np. duże stężenie jonów wapnia i magnezu. W wodzie o pH 1 (skrajnie kwaśnej) stężenie jonów wodorowych wynosi 0,1 mola/litr. Dla porównania: w przypadku wody o neutralnym lub zasadowym pH jest to 0.

Badanie na myszach dotyczące leczniczego działania wody alkalicznej wykazało, że sama jej zasadowość ma niewielki wpływ, dopóki nie rozpuści się w niej dodatkowo wodoru (H2)10.

W Japonii, gdzie wodę alkaliczną uważa się za produkt leczniczy, ważna analiza wspierająca jej popularność ujawniła większą prawidłowość stolców wśród badanych z problemami żołądkowo-jelitowymi po spożyciu wody alkalicznej zawierającej ten pierwiastek11.

Brak jonów wodorowych w wodzie alkalicznej i wodzie w EZ prawdopodobnie ogranicza również ich przewodność elektryczną. Jednakże stopień tego rodzaju oddziaływania jest słabo znany, ponieważ w wodzie alkalicznej znajdują się inne jony, które równie dobrze mogą zastępować jony wodorowe.

Zrób własną wodę w EZ

Chociaż możesz znaleźć urządzenie wytwarzające wodę w EZ do picia, Twoje ciało produkuje własną wodę w EZ. Dr Pollack odkrył dowody na to, że dieta może wpływać na jej ilość.
W jednym z badań in vitro odkrył, że bazylia azjatycka, probiotyki, kurkuma, woda kokosowa oraz leki przeciwbólowe – aspiryna i Tylenol (paracetamol) – zwiększały ilość wody w EZ. Jednak wyższe dawki wszystkich tych substancji ponownie zaczęły ją zmniejszać.

Tymczasem powszechnie stosowany pestycyd glifosat tylko zmniejszał ilość wody w EZ. Odkrycia te sugerują, że „substancje, które poprawiają lub pogarszają stan zdrowia, działają w zależności od ilości wody w EZ, której powstanie powodują” – twierdzą badacze12. Nic dziwnego – po raz kolejny okazuje się, że zbilansowana, bogata w składniki odżywcze i wolna od chemikaliów dieta oraz oszczędne stosowanie leków stanowią klucz do dobrej kondycji zdrowotnej.

Jednym z problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem dużych ilości wody alkalicznej i w EZ jest to, że może ona zmieniać pH przewodu pokarmowego, co może mieć wpływ na pH krwi i zwiększać ryzyko wystąpienia zasadowicy metabolicznej. W tym stanie w organizmie powstaje nadmiernie zasadowe środowisko, co powoduje objawy, takie jak biegunka, wymioty, dezorientacja, arytmia serca, drgawki i śpiączka.
Bibliografia
  • Int J Mol Sci, 2020;21(14):5041
  • Int J Cell Biol, 2017; 2017: 1917239; Biomed Optics, 2014; 19(12): 126008
  • J Animal Sci, 2021; 99(5): skab063
  • Evid Based Complement Alternat Med, 2016: 2016: 3084126
  • J Int Soc Sports Nutr, 2016: 13: 45
  • PLoS One, 2022; 17(10): e0275640
  • Biol Sport, 2017; 34(3): 255–261
  • Altern Ther Health Med, 2016: 22(suppl 1): 24–33
  • Biomed Sci, 2017; 3(4): 78-85
  • World J Gastroenterol, 2018; 24(45): 5095–5108
  • Med Gas Res, 2019; 8(4): 160–66
  • Dose Response, 2018; 16(3): 1559325818796937
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny