Historia uprawy gruszek sięga starożytności. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e. Obecnie uprawiane są na całym świecie. Są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i dają olbrzymie pole do popisu na niwie kulinarnej. Można je spożywać na surowo, dodawać do sałatek, piec, gotować, a nawet marynować.
To owoce niskokaloryczne, w 100 g gruszki znajduje się ok. 57 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny (30-35), co oznacza, że ich spożycie nie spowoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu są one odpowiednie dla osób z insulinoopornością oraz wspomagają walkę z cukrzycą1.
Występowanie: Pochodzi z regionów Europy Wschodniej, Azji Zachodniej oraz górskiego Kaukazu. Występuje naturalnie w regionach Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Największe uprawy znajdują się w krajach o umiarkowanym klimacie, takich jak Chiny, Włochy, USA, Hiszpania i Argentyna.
Surowiec: Owoce, wykorzystywane w diecie oraz kosmetyce.
Uprawa: Grusze wymagają gleb żyznych, przepuszczalnych, o dobrej wilgotności i nasłonecznych stanowisk. Owocują w 4-6 lat po posadzeniu przez wiele lat. Są odporne na chłód, ale wrażliwe na suszę.
Ważne: Osoby z nietolerancją fruktozy powinny ograniczyć spożycie gruszek, ponieważ mogą one wywoływać ból brzucha, wzdęcia i biegunki. Osoby uczulone na owoce z rodziny różowatych (Rosaceae), do której należą gruszki, mogą doświadczać reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, obrzęk ust, języka czy gardła.
Są bogate w błonnik oraz witaminy – a zwłaszcza C, która jest silnym antyoksydantem. Zawierają też witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi i zdrowiu kości, oraz wspierające funkcje metaboliczne i poprawiające stan skóry witaminy z grupy B. Są także źródłem minerałów: magnezu wspierającego zdrowie układu nerwowego i mięśniowego, miedzi niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek, boru przydatnego w profilaktyce osteoporozy i przy intensywnym wysiłku umysłowym, a także żelaza kluczowego dla transportu tlenu we krwi.
Przede wszystkim są jednak dobrym źródłem mającego kluczowe znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego i funkcjonowaniu mięśni potasu2. To jednak nie koniec listy.
Gruszki dostarczają nam też flawonoidów oraz kwasów fenolowych (np. chlorogenowego, ferulowego, czy syryngowego) – skutecznych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Te reaktywne formy tlenu są odpowiedzialne za procesy starzenia oraz rozwój wielu schorzeń przewlekłych, w tym cukrzycy, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. Szczęśliwie regularne spożywanie gruszek może pomóc w zapobieganiu tym schorzeniom3.
Wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego
Jedną z głównych zalet gruszek jest ich pozytywny wpływ na układ trawienny. Wysoka zawartość błonnika, zwłaszcza pektyn, pomaga w regulacji pracy jelit i zapobiega zaparciom.
Błonnik rozpuszczalny działa jak prebiotyk, wspierając rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Dodatkowo gruszki działają łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, co jest szczególnie korzystne dla osób z problemami żołądkowymi i trawiennymi oraz pomaga w przypadku uszkodzeń komórek wątroby4.
Wspierają walkę z otyłością
Odkryto, że kwas malaksynowy jest aktywnym składnikiem ekstraktu z gruszki odpowiedzialnym za jej działanie normujące masę ciała5. Poza tym owoce te, dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, są idealne dla osób walczących z nadwagą.
Błonnik pokarmowy pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej, co zmniejsza ryzyko podjadania. Spowalnia także wchłanianie cukrów, co ułatwia utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, gruszki mają właściwości moczopędne, dzięki czemu usprawniają eliminację nadmiaru wody z organizmu.
Obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Zawarte w tych owocach potas i błonnik pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu LDL, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych6. Natomiast bogaty zestaw antyoksydantów chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
Z kolei błonnik nierozpuszczalny pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie gruszek jest zalecane w profilaktyce miażdżycy, zawałów serca i udarów.
Wzmacniają układ odpornościowy
Obecna w gruszkach witamina C jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki obecności związków takich jak flawonoidy oraz kwasów ferulowego i kawowego owoce te pomagają w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co jest szczególnie ważne w kontekście chorób przewlekłych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów lub astma.
Gruszki wykazują także działanie antybiotyczne zarówno przeciwko bakteriom Gram-ujemnym, jak i dodatnim i zapobiegają chorobom wywoływanym przez te patogeny7.
Dbają o skórę
Gruszki, dzięki zawartości witamin oraz przeciwutleniaczy wpływają korzystnie na stan skóry, wspierając procesy regeneracji i działając przeciwzapalnie, co przyspiesza gojenie się ran i wygaszanie stanów zapalnych.
Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co spowalnia procesy starzenia. Dostarczają też składników istotnych dla produkcji kolagenu, który odpowiada za elastyczność i jędrność skóry. Po pierwsze, witaminy C niezbędnej do jego wytworzenia, a po drugie, kwasu kawowego, który zwiększaja syntezę tego białka8. Istnieją doniesienia, z których wynika, że gruszki mogą być pomocne w leczeniu różnych problemów skórnych, takich jak trądzik, egzema czy łuszczyca. Warto więc regularnie sięgać po te pyszne owoce, by zachować zdrową skórę i promienną cerę.
Chronią przed nowotworami
Antyoksydanty obecne w gruszkach, takie jak flawonoidy, kwas chlorogenowy i witamina C, wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój komórek rakowych. Neutralizując wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami DNA, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc9. Ponadto, błonnik pokarmowy pomaga w eliminacji toksyn z organizmu, co może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego.
Pyszne dania z gruszką w roli głównej
- Sałatka z rukolą i orzechami włoskimi Umyj dojrzałą gruszkę i pokrój ją w cienkie plasterki. Na talerzu ułóż garść rukoli, dodaj plasterki gruszki, kilka orzechów włoskich i kawałki sera koziego lub pleśniowego. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, na koniec posyp świeżo mielonym pieprzem. Taka sałatka jest bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze, co pomoże zadbać o układ trawienny.
- Koktajl z gruszką i imbiremObierz gruszkę i pokrój ją na kawałki. Dodaj kawałek świeżego, startego na tarce imbiru, pół banana, szklankę jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę miodu. Wszystko zblenduj na gładki koktajl, który doda energii i wspomoże układ odpornościowy oraz dostarczy błonnika.
- Gruszkowo-orzechowa owsianka Ugotuj 3 łyżki płatków owsianych na wodzie lub mleku. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i garść posiekanych orzechów. Gruszka doda naturalnej słodyczy, a owsianka z orzechami dostarczy energii na cały dzień.
- Smoothie z gruszką i szpinakiem Zblenduj gruszkę z garścią świeżego szpinaku, połową szklanki mleka roślinnego i kilkoma migdałami. Przelej do miski i udekoruj plasterkami gruszki, pestkami dyni oraz jagodami goji. To doskonały sposób na dostarczenie witamin i minerałów, szczególnie żelaza i potasu.
- Molecules, 27 (18) (2022), p. 6077
- Hanna Kunachowicz i inni, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, wyd. II zmienione, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 611
- Journal of Functional Foods, 2 (2), 2010, s. 153–157
- Curr. Bioact. Compd., 17 (10) (2021), pp. 49-59
- Mol. Nutr. Food Res., 63 (14) (2019), Article 1801347
- Pharmacological Research - Modern Chinese Medicine, Volume 10, March 2024, 100342
- Res. J. Pharm. Technol., 13 (1) (2020), s. 293-296
- Analytical Methods, Volume 6, Issue 10, 21 May 2014, Pages 3203-3210
- Microbial Drug Resistance Vol. 25, No. 4, May 2019