Domowe sposoby na zespół suchego oka

Ze schorzeniem suchego oka mamy do czy­nienia, gdy oczy wytwarzają łzy o niewystarczającej jakości albo gdy łzy wyparowują zbyt szybko. Stan ten należy do najczęściej obserwowanych przez okuli­stów.

Artykuł na: 9-16 minut

Oprócz poczucia suchości pacjenci mogą doświadczać też pieczenia, tzw. piasku pod ocza­mi, kłucia, zmęczenia wzroku, rozmazania obrazu oraz wrażenia, że w oku znajduje się ciało obce. Typowe leczenie oferuje sztuczne łzy, czyli krople do oczu nawilżające gałkę oczną, jednak to rozwiązanie jest tylko tymczasowe i nie usuwa ba­zowej przyczyny problemu1. W isto­cie pewne choroby powodują zespół suchego oka, np. zespół Sjögrena, reumatoidalne zapalenie stawów, to­czeń, schorzenia tarczycy czy alergie. Czynniki związane z trybem życia, a więc niedobory żywieniowe czy korzystanie z komputera, a także leki, również mogą powodować lub przy­czyniać się do zespołu suchego oka.

Lockdowny i kwarantanna w domu, z jakimi większość z nas miała do czynienia przez ostatnie 2 lata, także dokładają się do powsta­wania tego problemu, najprawdopo­dobniej dlatego, że wówczas więcej czasu spędzamy przed ekranami urządzeń elektronicznych2. Z kolei długotrwałe noszenie maseczek, zwłaszcza źle dobranych do twa­rzy, może pogorszyć nasz stan3

7 domowych sposobów na zespół suchego oka

Najlepiej byłoby odkryć przyczynę leżącą u podstawy zespołu suchego oka, w czym pomoże lekarz, okulista lub specjalista medycyny funkcjo­nalnej, oraz zastosować holistycz­ny plan leczenia. W międzyczasie możemy zaproponować ogólną strategię walki ze schorzeniem za pomocą naturalnych, domowych sposobów na zespół suchego oka.

Ogranicz czas przed komputerem

Wyświetlacze cyfrowe to znane czynniki przy­czyniające się do zespołu suchego oka. Jak wykazano w pewnym badaniu, stosowanie smartfona już przez godzinę znacznie zwiększa suchość oczu, ich zmęczenie i poczucie pieczenia, a po 4 godzi­nach wzmaga niestabilność filmu łzowego oraz stres oksydacyjny4. Jednak najgorsze dla wzroku są komputery. Pewne badanie porównało skutki czytania przez 15 min na laptopie, tablecie, kindle’u oraz smartfonie. Jak się okazało, komputer generował naj­większe zaburzenia na powierzch­ni oka oraz filmu łzowego, podczas gdy smartfon – najmniejszą5. Jakichkolwiek urządzeń byśmy nie używali, starajmy się ograni­czać czas spędzony przed nimi oraz często robić sobie przerwę. Regularne patrzenie daleko przed siebie i skupienie wzroku na jakimś odległym punkcie pomo­że ograniczyć suchość i nadwerężenie oczu6.

kobieta pracująca przed komputerem
Trzymajmy się zasady 20-6-20, czyli co każde 20 min. spędzonych przed komputerem patrzymy na coś oddalonego na 6 m przez 20 sekund.

Spróbuj tradycyjnej medycyny chińskiej

Akupunktura okazała się bardziej skuteczna na zespół suchego oka niż sztuczne łzy, gdy zbiorczej analizie poddano 7 eksperymentów7. Potwierdzono też skutecz­ność tradycyjnych chińskich ziół, takich jak Chi-Ju-Di-Huang-Wan8. Wykwalifiko­wanego eksperta od tradycyjnej medycyny chińskiej możesz znaleźć tutaj.

Postaw na ekstrakty z jagód

Standaryzowany ekstrakt z jagód maqui (Aristotelia chilen­sis), czyli ciemnofioletowych owoców pochodzących z Chile i południowej Argentyny, znacząco zwiększa objętość płynu łzowego oraz redukuje zespół suchego oka już po 1-2 mie­siącach9. Ekstrakt ten jest dostępny pod nazwą MaquiBright i jest obecny w skutecznej dawce jako składnik preparatu Tear Support z suplementem MaquiBright marki Life Extension.  Sugerowana dawka: 60 mg dziennie.

Zażywaj witaminy

  • Witamina D Jej niedobór łączy się z zespołem suchego oka10. Zdaje się ona odgrywać istotną rolę w usprawnianiu funkcjonalności filmu łzowego oraz redukowaniu stanu zapalnego na powierzchni oka11. W jednym badaniu pacjenci z niedoborem witaminy D zaobserwowali u siebie poprawę, jeśli chodzi o nasilenie objawów zespołu suchego oka 2 tygodnie po otrzymaniu zastrzyku z wysoką dawką witaminy D1212. Sugerowana dawka: Domowe zestawy do sprawdzenia poziomu wit. D można nabyć w aptekach i drogeriach. Oznaczenie stężenia z krwi wykonują również laboratoria analityczne.
  • Witamina A U mężczyzn z suchością oczu, którym podawano suplementy ją zawierające przez 3 dni, wystąpiła poprawa jakości łez13. Wydaje się ona również skuteczna na objawy zespołu suchego oka, gdy nakłada się ją miejscowo w postaci kropli do oczu14. Sugerowana dawka: W badaniu podawano wysoką dawkę 1500 mg dziennie; skonsultuj się ze specjalistą, aby ustalić stosowną dawkę indywidualną do podawania długoterminowego.
dieta śródziemnomorska
Wdrożenie diety śródziem­nomorskiej, bogatej w owoce, warzywa, ryby, orzechy i oliwę z oliwek, może być korzystne w przypadku zespołu suchego oka.

 

Przyjmuj suplementy diety

  • Probiotyki Suplementy z mieszaniną dwóch szczepów probiotycznych, Saccharomyces boulardii MUCL53837 i Enterococcus faecium LMG S-28935 łagodziły objawy w pewnym badaniu wstępnym15. Sugerowana dawka: Rozejrzyj się za wysokojakościowym suplementem zawierającym te szczepy lub za formułą o wielu szczepach; postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Niezbędne kwasy tłuszczowe Suplement zawierający połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 przyniósł ulgę w zespole suchego oka podczas jednego badania16. Inny eksperyment porównał 2 postacie suplementu omega-3, tj. oleju rybnego oraz oleju krylowego, i wykazał, że co prawda obie formuły są skuteczne, jednak olej krylowy przynosi też kilka dodatkowych korzyści17. W przebiegu zespołu Sjögrena, choroby o podłożu autoimmunologicznym, dochodzi do zapalenia i uszkodzenia gruczołów wydzielania zewnętrznego (głównie łzowych i śli­nowych) oraz równoczesnych zmian zapalnych w wielu układach i narządach. Jednym z jej przykrych objawów jest ból i swędzenie oczu. Sugerowana dawka: Wypróbuj wysokojakościowy suplement oleju rybnego lub krylowego i postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu 
  • Olej z rokitnika Pozyskiwane z jagód rokitnika zwy­czajnego kwasy omega-7 trzymują zdrowe błony śluzowe i łagodzą suchość oczu. Kolejne badania kliniczne i eksperymentalne wykazały, że rokitnik promuje re­generację tkanek, poprawia funkcje odpornościowe, zmniejsza stany zapalne23. Podwójnie ślepe badanie krzyżowe wykazało, że olej z rokitnika w porównaniu z placebo przyniósł znaczącą poprawę w zakresie wszystkich 12 objawów zespołu Sjögrena (m.in. suchości w jamie ustnej i nosie, suchości oczu, zmęczeniu, bólach stawów i atopowym zapaleniu skóry)24.
  • Luteina Ten przeciwutleniacz pomaga chronić oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Badanie z 2016 r. wykazało, że luteina w postaci kropli łagodzi stany zapalne oczu, zmniejszając objawy suchego oka. Ponadto może naprawiać uszkodzoną rogówkę, zwiększać wydzielanie łez, zwiększać liczbę komórek kubkowych i hamować wytwarzanie cytokin zapalnych, takich jak IL-1β, IL-6, i TNF-alfa w rogówce25.
  • Astaksantyna Wykazano, że doustna suplementacja tym związkiem redukuje objawy u osób w średnim i starszym wieku z łagodną do umiarkowanej choroby suchego oka, poprawiając stabilność filmu łzowego i funkcję wydzielniczą gruczołów Meiboma26. Sugerowana dawka: Wypróbuj 12 mg astaksantyny codziennie przez miesiąc.
Czego unikać?

Zespół suchego oka może być wywołany przez bar­dzo wiele leków; poniżej przedstawiamy zaledwie część z nich19. Warto porozmawiać z lekarzem o tych już przyjmowa­nych i w razie potrzeby zastąpić je zamiennikami.
• Antydepresanty,
• Leki antyhistaminowe,
• Leki na arytmię,
• Leki na nadciśnienie,
• Leki przeciwbólowe,
• Leki przeciwreumatyczne,
• Leki rozszerza­jące oskrzela,
• Leki uspokajają­ce i nasenne,
• Medyczne krople do oczu, np. stoso­wane w te­rapii jaskry czy alergii,
• Opioidy,
• Retinoidy

Zadbaj o zdrowy sen

Niedawne badanie na ponad 100 tys. ludzi wykazało, że nie­wysypianie się lub sen kiepskiej jakości łączą się z zespołem suchego oka. Ci, którzy spali przez mniej niż 8 godz. dzien­nie, mieli problemy z zasypianiem, budzili się w środku nocy lub wstawali zmęczeni mieli znacznie większe prawdopo­dobieństwo wystąpienia schorzenia18. Na sen pomogą ta­kie zioła, jak lawenda, kozłek (waleriana) czy rumianek.

Wyprobój masażer termiczny

Jak odkryto w pewnym badaniu, korzystanie z masażera termicz­nego 2 razy dziennie, polegające na stosowaniu wibracji, masażu i ciepła na okolice oka, było bardziej skuteczne w leczeniu schorze­nia niż sztuczne łzy20. Jednym z takich urzą­dzeń jest Heated Eye Wand marki Peep Club (www.peepclub.com), które wykorzystuje terapię światłem czerwonym LED, a także ciepło i wibracje do łagodze­nia objawów. Zostało ono zaprojektowane do stosowania ze w 100% naturalnym bal­samem łagodzącym Soothing Coconut Eye Balm firmy Peep Club, który zawiera olej ko­kosowy oraz wyciąg z rumianku, przy czym oba mają właściwości przeciwzapalne21.

 

Bibliografia
  • Clin Ophthalmol, 2009; 3: 405–12
  • Risk Manag Healthc Policy, 2021; 14:1629–36; Sci Rep, 2021; 11: 24434
  • Indian J Ophthalmol, 2021; 69(6):1508–10; Med Arch, 2021; 75(2):144–8
  • PLoS One, 2018; 13(10): e0206541
  • Optom Vis Sci, 2020; 97(12): 1070–9
  • Nepal J Ophthalmol, 2013; 5(2):161–8
  • Evid Based Complement Alternat Med, 2015; 2015: 143858
  • Phytother Res, 2005; 19(4):349–54; Tzu Chi Med J, 2021; 33(4): 365–9
  • Panminerva Med, 2014; 56(3 Suppl1): 1–6; J Tradit Complement Med, 2018; 9(3): 172–8
  • Acta Ophthalmol, 2020; 98(8):749–54
  • Int J Rheum Dis, 2016; 19(1): 49–54
  • Sci Rep, 2016; 6: 33083
  • Clin Ophthalmol, 2019; 13: 599–604
  • Am J Ophthalmol, 2009; 147(2): 206–13.e3
  • Curr Clin Pharmacol, 2017; 12(2):99–105
  • J Fr Ophtalmol, 2011; 34(7): 448–55
  • Ophthalmology, 2017; 124(1):43–52
  • Ocul Surf, 2021; 21: 306–12
  • J Ophthalmol, 2012; 2012: 285851
  • Br J Ophthalmol, 2014; 98(1): 46–51
  • J Sci Food Agric, 2021; 101(6):2182–93; Mol Med Report, 2010 Nov 1; 3(6): 895–901
  • Nutrients, 2020; 12(5): 1289
  • Yang (2001) ISBN 951-29-2221-5,University of Turku, Finland
  • Le Bell et al. (2002) The eightieth General Session & Exhibition of InternationalAssociation for Dental Research (IADR), March 6-9, San Diego, USA. (2002
  • Pharmaceutics. 2021 Nov; 13(11):1801
  • Front. Nutr., 1doi: 10.3389/fnut.2021.796951
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny