Tarczyca jest gruczołem dokrewnym produkującym hormony, które oddziałują na metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów i cholesterolu. Poza tym odgrywają istotną rolę w pobudzaniu mięśnia sercowego oraz pracy układu nerwowego i mózgu1. Wpływają na funkcjonowanie większości tkanek organizmu i charakteryzują się najszerszym spektrum działania spośród poznanych hormonów2. Dlatego też ich niedobór, powstający w wyniku niedoczynności tarczycy, może rzutować na funkcjonowanie całego organizmu.
By walczyć z tym problemem, nie wystarczy sięgnąć po farmakoterapię. Kluczowym elementem jest również prawidłowa dieta, która pomaga normalizować produkcję hormonów i związane z nią procesy.
Jaka jest najlepsza dieta na niedoczynność tarczycy?
O tym, jak ważne pozostaje w tym przypadku żywienie, świadczy choćby fakt, że tarczyca jest odpowiedzialna za ok. 30% spoczynkowej przemiany materii. W efekcie przy niedoborze jej hormonów dostarczana z pożywieniem energia będzie magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do nadwagi i otyłości.
Problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała mają z kolei wpływ na normalizację gospodarki hormonalnej3. Badania pokazują, że osoby z niedoczynnością tarczycy typu Hashimoto charakteryzują się wyższym BMI oraz obwodem pasa niż osoby zdrowe4.

Warto jednak zachować umiar w obie strony – nadmiar kalorii sprzyja co prawda nadwadze, ale zbyt duże restrykcje mogą spowodować wzrost stężenia TSH oraz zmniejszyć tempo metabolizmu. Poza tym ograniczenie wartości energetycznej posiłków odgrywa rolę w metabolizmie tarczycy, co prawdopodobnie jest efektem wzmożonej produkcji kortyzolu.
Innymi słowy: organizm trzeba odżywić, dostarczając mu odpowiednie ilości pełnowartościowych posiłków, przede wszystkim bogatych w substancje niezbędne do produkcji i konwersji hormonów tarczycy (jak jod, selen, żelazo, cynk czy witamina D).
Kluczowe znaczenie białka i żelaza dla równowagi hormonalnej
Zbilansowana dieta oznacza odpowiednie proporcje wszystkich niezbędnych składników odżywczych. U osób cierpiących na niedoczynność tarczycy szczególnie istotna będzie podaż białka na poziomie ok. 15-20% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Najlepiej przy tym sięgać po produkty pochodzenia zwierzęcego, zawierające pełnowartościowe białko. Służy ono do produkcji hormonów tarczycy, a ponadto przyspiesza metabolizm, co korzystnie wpływa na gospodarkę energetyczną pacjentów z niedoczynnością.
Mięso jest również źródłem witamin z grupy B, a także żelaza – powodowana jego niedoborem niedokrwistość przyczynia się do zmniejszenia całkowitego stężenia T4 i T3 w osoczu, zmniejszenia obwodowej konwersji T4 do T3 i zwiększenia krążącego TSH5.
Inne źródła żelaza to podroby mięsne, ryby, żółtko kurze, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa (bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka i szpinak) oraz owoce (porzeczki, poziomki, maliny, awokado, owoce suszone), a także nasiona roślin strączkowych, które podobnie jak mięso obfitują w witaminy z grupy B, a ponadto zawierają węglowodany złożone.

Warto przy tym pamiętać, że produkowane na skalę masową mleko i jego przetwory wykazują działanie antygenowe, zatem powinno się spożywać je w umiarkowanych ilościach, a najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, bez dodatków chemicznych i niehomogenizowane6. Taki nabiał będzie cennym źródłem białka i nie warto eliminować go z diety bez stwierdzenia nietolerancji laktozy.
Dieta na niedoczynność tarczycy w pigułce
Wybieraj:
- ryby będące źródłem białka oraz kwasów omega-3 (makrela, łosoś dziki, śledź), a także jodu (makrela, dorsz);
- małże, ostrygi, sól jodowaną i wody mineralne wzbogacone w jod;
- orzechy brazylijskie i skorupiaki – źródła selenu;
- jaja, wołowinę, drób, cielęcinę, królika, soczewicę – białka obfitujące w żelazo i witaminę D;
- nieprzetworzony nabiał (jogurty naturalne, kefir);
- pestki dyni, nasiona, orzechy – źródła cynku, żelaza i błonnika;
- pełnoziarniste makarony, pieczywo i kasze;
- surowe i suszone owoce (porzeczki, poziomki, maliny, awokado);
- surowe warzywa (zwłaszcza bób, buraki, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszkę);
- tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, oliwę z oliwek, awokado, orzechy, pestki i nasiona).
Unikaj:
- słodyczy oraz gazowanych i owocowych napojów z nadmiarem cukrów prostych;
- dań typu fast food;
- homogenizowanych, tłustych i przetworzonych produktów mlecznych;
- zielonej herbaty;
- wolotwórczych warzyw kapustnych i krzyżowych, rzepy, brukwi, orzechów ziemnych i gorczycy – dozwolone jest tylko umiarkowane ich spożycie po obróbce termicznej;
- nasion soi pod każdą postacią.
Węglowodany – tylko złożone
Przy niedoczynności tarczycy gospodarka węglowodanowa często jest zaburzona, dlatego należy ograniczyć ich spożycie, a na pewno wybierać te o niskim indeksie glikemicznym, które powoli normalizują stężenie glukozy we krwi po posiłku. Warto również sięgać po obecne w produktach z pełnego przemiału (kaszach, makaronach i pieczywie) węglowodany złożone, dostarczające większych ilości składników mineralnych, witamin i błonnika7.
Odpowiednia podaż tego ostatniego składnika może złagodzić pojawiające się u osób z niedoczynnością zaparcia spowodowane zwolnioną motoryką jelit, ułatwia wychwytywanie związków toksycznych oraz wiąże tłuszcz i cholesterol8. Należy jednak pamiętać, że nadmiar błonnika w diecie może upośledzać wchłanianie niektórych substancji mineralnych oraz wchodzić w reakcje z lekami stosowanymi w farmakoterapii. Dlatego nie należy przekraczać dziennego zapotrzebowania (wystarczające spożycie – adequate intake, AI >25 g).
Dobrym źródłem błonnika pokarmowego są także warzywa i owoce, które dodatkowo dostarczają składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy. Atutem tych produktów jest ich niska kaloryczność. Oczywiście warto wybierać świeże owoce i warzywa, ponieważ produkty kandyzowane czy słodzone dżemy, podobnie jak słodycze, są źródłem cukrów prostych, które należy ograniczać ze względu na wzrost ryzyka rozwoju otyłości, cukrzycy i innych chorób9. Jak wiadomo, przy niedoczynności tarczycy zagrożenie zaburzeniami metabolicznymi jest dużo większe niż w populacji ogólnej.
Zadbaj o dobre tłuszcze
Chorzy na niedoczynność tarczycy i autoimmunologczne zapalenie tarczycy powinni zwracać uwagę nie tylko na ilość, ale również na jakość spożywanego tłuszczu. Nie jest wskazane stosowanie diet ograniczających ten składnik, ponieważ może to doprowadzić do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pozyskiwana z nich energia powinna jednak stanowić nie więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania, przy czym oprócz wspomnianych już ryb warto wybierać produkty roślinne (olej rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, pestki i nasiona). Są one bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe – te z rodziny omega-3 działają przeciwzapalnie, ograniczają nadmierną odpowiedź układu immunologicznego i pobudzają przekształcanie trójjodotyroniny w tyroksynę. Hamują również lipogenezę, co może być przydatne w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy i współistniejącą otyłością9.

Woda i inne dodatki
Aby przyspieszyć metabolizm, należy dbać o aktywność fizyczną, jeść regularne posiłki i pić dużo płynów. Najlepsza będzie w tym przypadku woda, która skutecznie nawadnia, a dzięki temu ułatwia transport substancji odżywczych oraz wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. Może być również dodatkowym źródłem jodu. Jeśli nie możesz obyć się bez herbaty, wybieraj raczej czarną niż zieloną – ta druga może działać wolotwórczo, ponieważ zawiera katechiny i flawonoidy, które powodują osłabienie funkcji tarczycy11. W czarnej katechin jest mniej, ale i tak lepszym wyborem będą napary z mięty czy melisy. Wspomagająco działają wyciągi z żeń-szenia, napary z yerba mate i ostre przyprawy, np. chili, imbir i curry, których stosowanie powinny jednak ograniczać osoby z chorobami przewodu pokarmowego.

Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?
W diecie przy niedoczynności tarczycy należy ograniczyć produkty zawierające substancje wolotwórcze (goitrogenne) jak warzywa kapustne, soja, rzepa, orzechy ziemne, gorczyca, truskawki. Ich działanie polega na wiązaniu się z jodem i upośledzeniu jego wbudowywania do cząsteczek hormonów tarczycy. Jednak jedynie soi powinno się unikać całkowicie – pozostałe produkty, ze względu na ich cenny skład (zwłaszcza witaminy), można spożywać w umiarkowanych ilościach po wcześniejszej obróbce termicznej, która prowadzi do inaktywacji ok. 30% substancji goitrogennych.
Oczywiście jak przy każdej zbilansowanej i zdrowej diecie zaleca się rezygnację ze spożycia słodyczy, wyrobów cukierniczych, dań typu fast food, cukrów prostych, napojów gazowanych i słodzonych. Jednak w przypadku osób z nadwagą niewskazane są gwałtowne zmiany w jadłospisie. Wprost przeciwnie: zdrowe zamienniki szkodliwych produktów należy wprowadzać stopniowo, tak by ubytek masy ciała wynosił 0,5-1 kg tygodniowo, czyli 2-4 kg miesięcznie.
- Journal of Restorative Medicine. 2013; 2:70-81
- Endokrynol Pol. 2009; 60(6):470-475
- Bromatol Chem Toksykol. 2015; 48(2):117-127
- Endokrynol Pol. 2011; 62(5):421-428
- Annu Rev Nutr 2006; 26:367-389
- Prz Gastroenterol 2013; 8(2):98-107
- Forum Zab. Metabol. 2010; 1(1):22-30
- Bromat Chem Toksykol 2011; 44(3):428-433
- Żywn-nauk Technol Ja. 2011; 6(79):24-35
- Endokrynol Pol. 2010; 61(1):112-116
- Piel Zdr Publ. 2017; 7(4):305-311