Tych produktów i składników odżywczych potrzebuje tarczyca

Sposób, w jaki się odżywiamy, jest w stanie istotnie pomóc lub zaszkodzić gruczołowi tar­czycy. Dysponując odpowiedni­mi informacjami, można doko­nywać wyborów, które poprawią funkcjonowanie tego gruczołu. Marcelle Pick, pielęgniarka ginekologiczno-położ­nicza, współzałoży­cielka znanej na świecie Women to Women Clinic, przybliża produkty i składniki odżywcze, które są potrzebne, aby w naturalny sposób zadbać o gruczoł tarczowy.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Tarczyca jest jednym z najważ­niejszych gruczołów naszego organizmu, choć często bywa przez nas źle traktowana. Ten umiejscowiony w przedniej czę­ści szyi gruczoł o kształcie motyla wydziela hormony sterujące więk­szością ważnych funkcji, takich jak utrzymywanie wagi, zużycie energii, metabolizm pożywienia, a nawet sen.

U kobiet hormony mogą zostać wytrącone z równowagi w okresie ciąży i porodu, menopauzy, a nawet przewlekłego stresu. Oznacza to, że wśród kobiet odsetek schorzeń tarczycy jest wyższy niż wśród męż­czyzn i problemy takie mogą poja­wiać się na różnych etapach życia. Codziennie zgłaszają się do nas pacjentki zaniepokojone swą tarczy­cą, ponieważ kobiety pragną zrozu­mieć występujące u nich objawy, które wskazują na nieprawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu. 

Lekarze często opierają się wyłącz­nie na badaniach krwi i nie zagłę­biają się w delikatne zawiłości szarej strefy pomiędzy „pani wyniki labo­ratoryjne są dobre” a „spróbujmy zastosować terapię hormonalną”. Jednakże wzięcie pod uwagę tylko tych 2 przeciwległych krańców spektrum stwarza ryzyko, iż kobie­ty przez całe życie będą zmagać się z niezrównoważeniem tarczycy, a być może z poważniejszymi, nawet nieodwracalnymi jej schorzeniami. Zanim jednak zaczniesz za bar­dzo się martwić, przyjmij moje zapewnienia, iż istnieje wiele sposo­bów łatwego i naturalnego wsparcia zdrowia tarczycy. Do zapewnienia jej prawidłowego funkcjonowania możemy wykorzystać łatwo dostęp­ne produkty i składniki odżywcze. 

Właśnie tak: sposób, w jaki się odżywiamy, może istotnie pomóc lub zaszkodzić gruczołowi tar­czycy. Dysponując odpowiedni­mi informacjami, możesz doko­nywać wyborów, które poprawią funkcjonowanie tego gruczołu. 

tarczyca

Składniki odżywcze dla tarczycy 

Gruczoł tarczycy potrzebuje okre­ślonych witamin i składników mineralnych, by mógł prawidłowo funkcjonować. Ponieważ u każdej z nas hormony funkcjonują w indy­widualny i niepowtarzalny sposób, najlepszą drogą dowiedzenia się, czego potrzebuje organizm, jest wykonanie pełnego panelu badań tarczycy w celu stwierdzenia, w któ­rych punktach indywidualny poziom hormonów może być zaburzony. 

W badaniach zidentyfiko­wano jednak kilka kluczo­wych składników odżywczych, które są cenne dla każdego.

  • Jod. Jest to najważniejszy dla funk­cjonowania tarczycy pierwiastek śladowy, jaki znamy. Bez jodu tarczycy brakuje podstawowego budulca, którego potrzebuje do pro­dukcji hormonów wspierających wszystkie tkanki organizmu.

    Tyroksyna (T4) i trójjodotyroni­na (T3) są naszymi najważniejszymi aktywnymi hormonami zawierającymi jod. W 2012 r. raport Centrów Kon­troli i Prewencji Chorób (CDC) wyka­zał, że w Stanach Zjednoczonych kobiety w wieku 20-39 lat mają naj­niższy poziom tego pierwiastka spo­śród wszystkich grup wiekowych1. W Brytyjskiej Narodowej Ankiecie Diety i Żywienia stwierdzono, że tak samo jest po drugiej stronie oceanu2. Temu niedoborowi może­my łatwo zaradzić, jedząc wię­cej produktów bogatych w jod. 

  • Selen. Ten pierwiastek jest niezbędny dla tarczycy z kilku powodów. Enzy­my zawierające selen chronią gruczoł tarczycy, gdy znajdziemy się pod wpływem stresu, i działają niczym detoksykacja, pomagając pozbyć się stresów oksydacyjnego, chemiczne­go, a nawet społecznego – mogących wywoływać reakcje w organizmie.

    Białka oparte na selenie poma­gają regulować syntezę hormonów, przekształcając T4 w łatwiej dostęp­ną T3. Te białka i enzymy pomaga­ją regulować metabolizm i utrzy­mywać odpowiednią ilość każdego z hormonów tarczycy w tkankach i we krwi, a także w narządach takich jak wątroba, nerki i mózg. Selen pomaga też regulować i ponownie wprowadzać do obie­gu nasze zasoby jodu. Wszystkie te funkcje są bardzo ważne.

    Co więcej, w badaniach częstość występowania chorób tarczycy (wole, niedoczynność, hashimoto) powiązano z niezadowalającą podażą selenu. Tymczasem zgodnie z sza­cunkami ekspertów nawet 90% doro­słej populacji może mieć niedobory tego pierwiastka.

    Konieczna zatem może okazać się suplementacja.
    Z badań wynika, że najskuteczniej­sze i najbezpieczniejsze są orga­niczne związki selenu (np. mające w składzie są drożdże selenowe). Uczeni wykazali, że aby wyrównać jego deficyt w organizmie, wystar­czy przez 6 tygodnia przyjmować 50 mcg lub 100 mcg selenu na dobę.

    W badaniach u osób z chorobą Hashimoto przeważnie stosowano 200 mcg selenu na dobę jako wspo­maganie terapii tyroksyną, uzy­skując szybszy spadek przeciwciał ATPO (po 6 i 12 miesiącach) Przy dłuższej terapii, po ok. 12 miesią­cach obniżały się również ATG3. Natomiast już dawka 80 mcg/dobę przez 12 miesięcy poprawia­ła echogeniczność tarczycy. 
Dieta tarczycowa
Dieta tarczycowa obejmuje proste zmiany odżywiania, które pomo­gą tarczycy w naturalny sposób wyleczyć się z wszelkich scho­rzeń. Po pierwsze, musisz poznać składniki odżywcze o zasadniczym znaczeniu dla zdrowej tarczycy. Później będziesz w stanie określić, które produkty włączyć do diety, by dostarczyć tych składników. 
  • Cynk, żelazo i miedź. Te 3 metale śladowe mają zasadnicze znacze­nie dla funkcjonowania tarczycy. Niski poziom cynku może sprawić, że poziom T4, T3 i hormonu sty­mulującego tarczycę (TSH) rów­nież będzie niski. Z badań wynika, że zarówno hipertyroidyzm (nad­czynność tarczycy), jak i hipoty­roidyzm (niedoczynność tarczy­cy) mogą powodować niedobór cynku, prowadząc do niższej pro­dukcji hormonów tarczycy4

    Dowody naukowe pokazują, że cynk odgrywa kluczową rolę w metabolizmie hormonów tarczy­cy, w szczególności poprzez syntezę hormonu uwalniającego tyreotropi­nę (TRH) i hormonu tyreotropowe­go (TSH), a także poprzez modulację struktur niezbędnych czynników transkrypcyjnych zaangażowanych w syntezę hormonów tarczycy oraz regulację aktywności należących do rodziny selenoprotein dejodynaz (D1, D2 i D3).

    Ich nazwa wynika z funkcji pełnionej w przyłączaniu i odłą­czaniu jodu, co przekłada się na udział w tworzeniu czynnej lub nieaktywnej formy hormonów tarczycy. D1 i D2 akty­wują hormony tarczycy, przekształcając T4 w bardziej dostępny T3. Natomiast dejodynaza D3 jest głównym enzy­mem inaktywującym hormony tarczycy poprzez konwersję T3 i T4 do nie­aktywnych jodotyronin5.Stężenia cynku w suro­wicy wydają się również wpływać na poziomy suro­wiczych T3, T4 i TSH. 
Dieta tarczycowa
Niski poziom żelaza również może spowodować osłabienie funkcjono­wania tarczycy. W warunkach niedo­boru jodu suplementy żelaza mogą pomóc zwiększyć wchłanianie jodu i naprawić nierównowagę tarczycy6.
  • Miedź wspiera produkcję TSH i pod­trzymuje wytwarzanie T4. Ten ostat­ni hormon pomaga regulować poziom cholesterolu, a niektóre badania wska­zują nawet, że niedobór miedzi może przyczyniać się do wyższego poziomu cholesterolu i problemów z sercem7.
  • Przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Większość z nas słyszała, że antyok­sydanty są ważne, ponieważ pomaga­ją ograniczyć stres oksydacyjny, dzięki czemu walczą z chorobami degenera­cyjnymi i spowalniają proces starze­nia. Witaminy A, C i E, wraz z jodem i selenem, pomagają gruczołowi tar­czycy zmniejszać stres oksydacyjny w ciągłym, codziennym procesie.

  badania tarczycy

Stres oksydacyjny jest zwykle podwyż­szony w chorobie Gravesa-Basedowa, najczęstszej postaci nadczynności tar­czycy. W schorzeniu tym nadaktywna tarczyca zużywa więcej tlenu, co może powodować gromadzenie się utlenionych związków chemicznych, które uszkadza­ją komórki. Przeciwutleniacze są zalecane jako pomoc w powstrzymaniu stresu oksyda­cyjnego, zanim wywoła on efekt domina. Oprócz tego, witaminy z grupy B, a szcze­gólnie B2, B3 i B6, pomagają tar­czycy produkować T4. Jak widzisz, wszystkie te mechani­zmy są ze sobą połączone i dlatego też zaopatrzenie się w odpowiednie skład­niki odżywcze ma kluczowe znaczenie.

Co jeść, a czego unikać dla zdrowia tarczycy? 

Włącz do jadłospisu poniższe produkty, by dostarczyć składników odżywczych, potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania tarczycy.

  • Jod: źródła zasadnicze: wodorosty: kelp, nori, kombu, dulse, arame, wakame, hijiki, a także wątłusz, małże, łosoś, krewetki, ostrygi, sardynki, jodowana sól morska.
    Źródła drugorzędne: jaja, szpinak, czosnek, szparagi, boćwina, grzyby, dynia piżmo­wa letnia, ziarna se­zamu, fasola lima.
  • Selen: tuńczyk, grzyby, wo­łowina, na­siona słonecznika, orzechy brazylijskie, podroby, halibut, soja.
  • Cynk: wołowina, indyk, ja­gnięcina, świeże ostrygi, sardynki, soja, orzechy włoskie, nasiona sło­necznika, orzechy bra­zylijskie, orzechy pekan, migdały, groch łuskany, kłącze imbiru, pełno­ziarniste zboża, syrop klonowy.
  • Miedź: mięso krabów, ostrygi, homary, wołowina, orze­chy, nasiona słoneczni­ka, rośliny strączkowe (fasola biała, cieciorka, soja), grzyby shiitake, kasza jęczmienna, przecier pomidorowy, ciemna czekolada.
  • Żelazo: podroby, ostrygi, małże, szpinak, soczewica, soja, biała fasola, nasiona dyni, melasa końcowa.
  • Witamina A: brokuły, szparagi, sa­łata, jarmuż, marchew, szpinak, słodkie ziem­niaki, wątroba, dynia piżmowa zimowa, dynia zwyczajna, kantalupa.
  • Witamina C: brokuły, brukselka, zielone warzywa (kapu­sta sitowata, kapusta galicyjska, jarmuż, liście rzepy), pietruszka, papryka (chili, słodka), truskawki, guawa, papaja, cytrusy, kiwi.
  • Witamina E: orzeszki ziemne, migda­ły, nasiona słonecznika, fasola i soja, szparagi, zielone warzywa li­ściaste, pełnoziarniste zboża, wątroba.
  • Witamina B2 (ryboflawina): żółtka jaj, podroby, dziki ryż, zarodki pszenne, drożdże gorzelnicze, grzyby, migdały.
  • Witamina B3 (niacyna): drób (białe mięso), orzeszki ziemne (ze skórką), otręby pszenne, otręby ry­żowe, wątroba, droż­dże gorzelnicze.
  • Witamina B6 (pirydoksyna): ryby (tuńczyk, pstrąg, łosoś), wątroba, bana­ny, brązowy ryż, zarodki pszen­ne, nasiona słonecznika, orzechy wło­skie, rośliny strączkowe (fasola biała, cieciorka, fasola pinto, soja, fasola lima), drożdże gorzelnicze 

Selen

Z drugiej strony musisz mieć też świadomość, iż produkty wymie­nione poniżej mogą zaburzać funk­cjonowanie tego narządu. 

  • Soja. Kilka badań wykazało, że izoflawo­ny zawarte w ziarnach soi mogą hamo­wać enzym dodający jod do hormonu tarczycy, znany jako peroksydaza tar­czycowa (TPO)8. Badania te pokazują, że izoflawony sojowe mogą wiązać się z jodem, który posiadamy w organi­zmie, uszczuplając jego zasoby dostęp­ne dla produkcji hormonów tarczycy. Wszystko zależy od poziomu jodu, jakim dysponujemy. Jeżeli jest on wystar­czający, jedzenie soi nie powinno stano­wić problemu9. Naturalna soja jest dla wielu kobiet ogromną pomocą w regu­lowaniu objawów menopauzy i innych dolegliwości10, jest to więc ważny pro­dukt, który należy brać pod uwagę. 

  • Warzywa kapustne. Ta grupa, zwana czasem warzywami krzyżowymi, obejmuje brukselkę, kalafior, bro­kuły i kapustę. Badania na zwierzę­tach pokazują, że warzywa te mogą obniżać poziom hormonów tarczy­cy w sposób zbliżony do soi. Robią to poprzez zaburzanie zdol­ności tarczycy do przyjmowania jodu.

    Tarczyca próbująca wychwy­cić więcej jodu powiększa się, a obrzęk ten nazywany jest wolem. Związki zakłócające wychwytywa­nie jodu, zwane goitrogenami (sub­stancjami wolotwórczymi) wystę­pują w niewielkich ilościach także w wielu innych produktach spożyw­czych. Przykładami mogą być szpi­nak, orzeszki ziemne i truskawki. 

    Produkty te, spożywane w normal­nych ilościach, takich jak kilka porcji tygodniowo, raczej nie powinny powo­dować u człowieka tego typu zabu­rzeń. Jednak zjedzenie dużej ich ilości na surowo w krótkim czasie może już takie problemy wywołać11. Jak zoba­czysz w spisie żywności zdrowej dla tarczycy, te warzywa zawierają także liczne składniki odżywcze, które mają istotne znaczenie dla zdrowia tarczycy. 
Oto kilka wskazówek na początek jak zadbać o tarczycę: 

  tarczyca

  • Zrób testy. Wykonaj pełny panel tar­czycy i sprawdź poziom jodu, selenu oraz witaminy D. Połączone rezultaty tych testów mogą pomóc Ci odszukać wszelkie pierwotne schorzenia i zna­leźć najlepszy sposób ich leczenia. 
  • Jedz pełnowartościowe produkty i pomyśl o suplementacji. Ideałem jest wspieranie tarczycy poprzez spo­żywanie pełnowartościowych pro­duktów, bogatych we właściwe mikroskładniki. Jednak nie zawsze możliwe jest pozyskanie z pożywie­nia wszystkiego, czego potrzebujesz. Przyjmowanie wysokiej jakości multiwitaminy i suplementu mineral­nego może pomóc zlikwidować nie­dostatki równowagi tarczycy. Wypróbuj to podejście, zanim zaczniesz brać syntetyczny hormon tarczycy, ponieważ ma on tendencję do uza­leżniania od siebie tego gruczołu w coraz większym stopniu, przez co trudniej jest później go odstawić. 
  • Używaj ziół. Jest wiele roślin, które mogą wspierać funkcjonowanie tar­czycy, takich jak rumianek, szał­wia13 i ashwagandha14. Badania na zwierzętach sugerują, że pomoc­ne mogą być też bakopa drobno­listna (Bacopa monnieri) i pokrzy­wa indyjska (Coleus forskohlii)15
    W połączeniu z jodem i selenem zioła te mogą pomóc zwiększyć energię i wesprzeć zdrowy metabolizm. Jed­nakże mogą one mieć silne działanie, należy więc pamiętać, by stosować je ostrożnie. Lekarz medycyny funk­cjonalnej może pomóc w opracowaniu ich zestawu i dawkowania na podsta­wie Twoich indywidualnych potrzeb. 
  • Uporaj się ze stresem. Przewlekłe napięcie nerwowe prowadzi do podwyższenia poziomu kortyzolu, najważniejsze­go hormonu stresu. Z biegiem czasu wysoki poziom kortyzolu może prze­ciążyć hormony tarczycy, prowadząc w konsekwencji do jej niedoczynności. 
    Dobrym sposobem zminimalizowania stresu fizycznego jest częstsze jedzenie. 3 zrównoważone posiłki i 2 zdrowe przekąski każdego dnia mogą zapew­nić sprawne funkcjonowanie tarczycy. Ważne jest również zminima­lizowanie stresu emocjonalnego. Ćwiczenia fizyczne, dużo snu oraz techniki relaksacyjne, takie jak joga i medytacja, mogą pomóc zrówno­ważyć hormony i pracę tarczycy. 
  • Usiądź i celebruj posiłki. We współcze­snej kulturze zachodniej odprężenie zajmuje często najniższe miejsce na naszej liście zadań. Gdy coś nas popędza i jemy w pośpiechu albo gdy spożywamy posiłek, stojąc przy kuchennym blacie czy siedząc w samochodzie lub przy biurku, nasz układ tra­wienny nie działa tak dobrze, jak wtedy, gdy czujemy się rozluź­nieni i swobodni podczas jedzenia. Delektowanie się posiłkiem na sie­dząco nie tylko pomaga odżywiać ciało, ale sprzyja także dobrej pracy tarczycy poprzez zmniejszenie stresu wywo­łanego pośpiechem. Usiądź z przyja­ciółmi i rodziną, rozmawiaj, śmiej się, odpręż się i ciesz się wolną chwilą. Zauważysz różnicę w samopoczuciu i zauważy ją także Twoja tarczyca. 
     

Nadczynność a niedoczynność tarczycy - jaka jest różnica?

Gdy hormony tarczycy nie są prawidłowo zrównoważone, organizm może cierpieć na wiele sposobów. Oto oznaki i objawy 2 głównych rodzajów chorób tarczycy. 

Hipertyroidyzm (nadczynność tarczycy) 

Gdy gruczoł jest nadaktywny, pro­dukując zbyt dużo T3 i T4, mówimy o hipertyroidyzmie. Wprawdzie to schorzenie jest stosunkowo rzadkie, ale jeśli wystąpi i nie zo­stanie rozpoznane, może być przy­czyną nieprzyjemnych objawów. 

Oto niektóre oznaki, jakie mogą poja­wić się przy nadaktywnej tarczycy: 

  • Niepokój 
  • Drażliwość 
  • Problemy ze snem 
  • Drżenie rąk 
  • Utrata wagi, nawet jeśli jesz więcej 
  • Kołatanie serca 
  • Pocenie się
  • Zwiększone pragnienie 
  • Biegunka 
  • Duszność 
  • Zmiany miesiączkowania 
  • Zmiany skóry i włosów 
  • Zmęczenie 
  • Osłabienie mięśni 
  • Obrzęk gruczołu tarczycy 
  • Problemy z oczami 

Zazwyczaj osoby z nadczynnością tarczycy nie wykazują wszystkich tych objawów, ale często mają co najmniej 2 z nich. Objawy rzad­ko pojawiają się z dnia na dzień; na ogół rozwijają się w ciągu kilku tygodni. Dlatego tak ważne jest rozpoznanie nawet łagodnych symptomów i zbadanie ich, zanim schorzenie stanie się zbyt ciężkie. Nieleczona nadczynność tarczy­cy może zwiększyć ryzyko takich problemów, jak choroba wieńcowa, powikłania ciąży i osteoporoza

Hipotyroidyzm (niedoczynność tarczycy) 

Występuje o wiele częściej niż nad­czynność i – jak jego nazwa wskazuje – oznacza niedostateczną aktyw­ność gruczołu, powodującą zbyt niski poziom T3 i T4. Objawy wahają się od irytujących aż po całkiem ciężkie w zależności od wielkości niedoboru, a dają o sobie znać po­woli – często w ciągu kilku lat. 

Niektóre oznaki, takie jak zmę­czenie i wzrost wagi, łatwo można przypisywać starzeniu się, dopóki nie rozwiną się bardziej oczywiste objawy. Oto niektóre z częstych oznak niedoczynności tarczycy: 

  • Zaparcia 
  • Suchość skóry 
  • Opuchlizna twarzy 
  • Zwiększona wrażliwość na zimno 
  • Chrypka 
  • Wysoki poziom cholesterolu 
  • Obolałe lub słabe mięśnie 
  • Ból i obrzęk stawów 
  • Rzednięcie włosów 
  • Nieregularne lub obfite miesiączki 
  • Problemy z pamięcią 
  • Depresja 
  • Spowolnione tempo pracy serca 
  • Nieleczona niedoczynność tarczy­cy może przyjąć cięższą postać, objawiającą się m.in. wolem (po­większeniem tarczycy) i wzrostem upośledzenia funkcji poznawczych. 

Zaawansowana niedoczynność tarczycy, choć występuje rzadko, jest bardzo ciężkim schorzeniem i może stanowić zagrożenie dla życia. Jej objawy obejmują niskie ciśnienie krwi, spadki temperatury ciała, spo­wolnienie oddychania i śpiączkę. 

Marcelle Pick (marcellepick.com), pielęgniarka ginekologiczno-położ­nicza, z pasją stara się odmienić sposób, w jaki kobiety korzystają z ochrony zdrowia, poprzez zasto­sowanie podejścia integracyjnego. W 1983 r. była współzałoży­cielką znanej w świecie Women to Women Clinic, realizując swą wizję nie tylko leczenia chorób, ale także wspierania pacjentek w aktywnym dokonywaniu zdrowszych wyborów dla zapobiegania chorobom. Stosując unikalne podej­ście do osiągania zdrowia, skutecznie leczy tysiące osób.

­

Bibliografia
  • CDC, Second National Report on Biochemical Indicators of Diet and Nutrition in the US Population, 2012, cdc.gov 
  • Public Health England, “NDNS: Results from Years 9 to 11 (Combined)—Statistical Summary,” Dec 11, 2020, gov.uk 
  • Int J Endocrinol. 2014;2014: 904573 
  • int J Trichology, 2013; 5(1): 40–42 
  • Int J Vitam Nutr Res (2019), 89 (1–2), 80-88 
  • Thyroid, 2002; 12(10): 867–78 
  • Open Heart, 2018; 5(2): e000784 
  • Biochem Pharmacol, 1997; 54(10): 1087–96; Chem Res Toxicol, 1996; 9(1): 16–23 
  • J Med Food, 2003; 6: 309–316 
  • J Bone Miner Res, 2017; 32(1): 157–164; J Clin Endocrinol Metab, 2011; 96(5): 1442–9 
  • Int J Mol Sci, 2024; 25(7): 3988 
  • Dig Dis Sci, 2001; 46(12): 2631–5; Eur J Gastroenterol Hepatol, 1998; 10(11): 927–31 
  • Eur J Public Health, 2015; 25(6): 1001–5 
  • J Altern Complement Med, 2018; 24(3): 243–248 
  • J Ethnopharmacol, 2002; 81(2): 281–5; FEBS Lett, 1984; 170(2): 273–6 
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny