I gdy ona pracuje, my zazwyczaj niemal tyle samo czasu poświęcamy, by jej pracę czynić coraz cięższą. W jaki sposób? Poprzez nadmierne zażywanie niesteroidowych środków przeciwzapalnych, nieprawidłową dietę pełną sztucznych dodatków oraz zanieczyszczonej pestycydami żywności.
Wątroba to najbardziej obciążany narząd ludzkiego ciała. Znosi nasze wybryki – alkohol, brak i nieregularność snu, ruchu oraz ciągły stres i kumulowanie złości.
O ile konieczność przyjmowania leków i długotrwałe napięcie są czynnikami, na które wpływ możemy mieć znikomy, o tyle resztę obciążeń fundujemy jej z własnej i nieprzymuszonej woli: hołdując niezdrowym nawykom.
Pierwsze objawy osłabienia wątroby
Choć wątroba nie jest organem mowy, ale nie znaczy to, że jest niemową. Po prostu jest taktowna i początkowo jedynie wysyła delikatne sygnały ostrzegawcze. Jednak z czasem reaguje ostrzej na to, co jej codziennie, nomen omen, zgotujemy.
Wzdęcia, zaparcia, biegunki? To może być wątroba. Jednak gdy problemy się nawarstwią, symptomy złego stanu organu zaczynają się manifestować poprzez zakłócenia pracy również innych układów, np. migrenami, nawracającymi bólami głowy albo dolegliwościami sercowymi.
Objawy osłabienia wątroby:
- zmiany skórne,
- cellulit,
- obniżony poziom energii,
- problemy hormonalne,
- odczuwalny PMS,
- stany zapalne,
- problemy stawowe,
- sztywność mięśni i stawów,
- problemy ze wzrokiem,
- problemy z koncentracją.
Przeciążona wątroba może budzić nas w nocy lub skutkować mało regeneracyjnym, płytkim snem.
Jak zadbać o naszą wątrobę?
Dzięki prostym metodom możemy zadbać o naszą oczyszczalnię. Bardzo ważny dla jej prawidłowego działania jest sen przed 23, bo tylko wtedy może się w pełni zregenerować podczas godzin szczytowej aktywności między 23-3 w nocy.
Pij też dużo wody lub herbat ziołowych – zalecane dzienne spożycie płynów ok. 30 ml na 1 kg masy ciała. Wodę zawsze pij powoli, małymi łykami. Nim kupisz butelkę, zwrócić uwagę czy jest to woda źródlana lub odpowiednio filtrowana (pozbawiona metali ciężkich, fluoru, który działa neurotoksycznie).
Powoli też jedz i dokładnie przeżuwaj. Pamiętaj o regularności – jedz co 3-4 godziny i zaczynaj dzień od śniadania! Nie później niż godzinę – półtorej po przebudzeniu. Poranne uczucie głodu jest zdrowym sygnałem, bo rano żołądek pracuje najsprawniej.
Ostatni posiłek – najlepiej lekki – jedz ok. 18-19, bo wieczorem mamy najmniejsze wydzielanie enzymów trawiennych. Nie zapominaj też o regularnej aktywności fizycznej.
Dieta wspierająca wątrobę
Unikaj:
- smażonych potraw,
- wędzonych ryb,
- mrożonek,
- fast foodów,
- produktów barwionych i konserwowanych,
- serków homogenizowanych.
A przede wszystkim – nie przejadaj się! Zawsze lepiej zjeść za mało niż za dużo. Nie jedz pokarmów podgrzanych w kuchence mikrofalowej, nie używaj przypraw typu vegeta ani kostek rosołowych.
Ogranicz spożycie cukru i jego przetworów do absolutnego minimum, a jeśli nie umiesz żyć bez słodkiego, używaj zdrowszych zamienników: ksylitolu, erytrolu, stewii, miodu, syropu klonowego lub z agawy.
Zminimalizuj też spożywanie białej mąki pszennej (pozbawionej błonnika pokarmowego oraz minerałów i witamin) oraz jej przetworów. Wybieraj za to chleby z mąki z pełnego ziarna (najlepiej na naturalnym zakwasie), według zleceń z przewagą mąk naturalnie bezglutenowych, m.in. ryżowej, gryczanej, jaglanej, z komosy ryżowej (quanioa), amarantusowej, z teff lub kukurydzianej.
Dla zdrowej wątroby do gotowania i pieczenia używaj:
- oliwy z oliwek,
- oleju kokosowego,
- oleju z pestek winogron,
- masła klarowanego (w niewielkich ilościach),
- unikaj rafinowanych tłuszczów.
Ogranicz też nabiał (a zwłaszcza mleko krowie, sery i twarogi oraz jogurty owocowe), szczególnie jeśli obserwujesz jakiekolwiek dolegliwości po jego spożyciu. Reakcje takie mogą wystąpić do 5 dni od chwili spożycia i objawiać się nie tylko w układzie pokarmowym.
Znakomitym zastępnikiem dla mleka może być mleko roślinne: owsiane, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Stosując dietę beznabiałową, używaj płatków owsianych, nasion sezamu, zielonych warzyw.
Unikaj również jedzenia ryb oraz innych produktów wędzonych, które w sposób znaczny upośledzają funkcjonowanie wątroby.
Kluczowe dla zdrowia jest nieprzejadanie się. Zawsze lepiej zjeść mniej niż za dużo. Jest to szczególnie ważne dla zdrowia wątroby.
Dieta dla wątroby — o czym musisz pamiętać?
Posiłki powinny następować po sobie w odstępach ok. 3-4 godz. Wspaniale, jeśli połowę talerza będą stanowiły warzywa. Każdy kęs żuj dokładnie, aż pokarm w ustach zmieni się w papkę – dobrze pogryźć, to w połowie strawić!
Ostatni posiłek polecam spożywać ok. 18-19, o ile nie ma innych przesłanek zdrowotnych. Jako że wieczorem żołądek ma najmniejsze wydzielanie enzymów trawiennych, kolacja powinna być lekka.
Wysiłek fizyczny wspiera wątrobę
Optymalnie przez 60 min dziennie. Aktywność fizyczna powinna być dostosowana do warunków fizycznych i samopoczucia. Dodatkowym efektem ubocznym będzie mniejsze natężenie stresu i lepsze dotlenienie całego organizmu (nie tylko wątroby).
Co na kłopoty z wątrobą?
Bardzo wielu moich pacjentów ma zastoje w wątrobie. Pokarmy, które umożliwiają wyjście z zastoju, to np. rukiew wodna, cebula, natka gorczycy, kurkuma, bazylia, liść laurowy, imbir, chrzan, mięta, melisa, kardamon czy kmin rzymski.
Gorzkie i kwaśne pokarmy zbierają nadmiar toksyn wątrobowych. W taki sposób będzie działał ocet, ale że sam w sobie do smakowych delikatesów nie należy, to można go złagodzić, dodając miodu i wody. Taką miksturę możesz pić codziennie przed 1-2 tygodnie, najlepiej na czczo, jeśli nie ma podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Gorzkie zioła, które wątroba uwielbia to korzeń mniszka lekarskiego, korzeń goryczki, glistnik jaskółcze ziele, kłącze perzu, bylica piołun, nasiona ostropestu plamistego – wszystkie one znakomicie odciążą pracę wątroby. Choć nie wszystkie oczywiście sprawdzą się u każdego "wątrobowca". Najlepiej przed wdrożeniem takiej kuracji, zasięgnąć rady doświadczonego terapeuty.
Receptury ziołowe wspierające regeneracje wątroby
Przepis na ziołową mieszankę na detoksykację wątroby
Wsparcie detoksykacyjne wątroby dla osób, określanych przez medycynę chińską jako głownie nadmiarowe, którym raczej jest ciepło, lub nawet gorąco.
- Składniki — wymieszaj po 50 g:
- glistnika jaskółcze ziele,
- kłącza perzu,
- korzenia mniszka lekarskiego,
- kwiatu rumianku
- zmielonych nasion ostropestu.
- Sposób przygotowania:
- Dużą łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku i zostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut.
- Po tym czasie przecedź.
- Pij 2-3 takie napary dziennie przez 6 tygodni.
Przepis na ziołową mieszankę wspierającą pracę wątroby
Wsparcie pracy wątroby dla osób raczej niedoborowych, które często marzną i w porównaniu do otoczenia potrzebują więcej warstw ubrań.
- Składniki — zmieszaj po 50 g:
- ziela rozmarynu
- ziela krwawnika
- korzenia mniszka lekarskiego
- zmielonych nasion ostropestu
- korzenia lukrecji (niewskazana przy nadciśnieniu)
- Sposób przygotowania:
- Dużą łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku i zostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut.
- Po tym czasie przecedź.
- Pij 2-3 takie napary dziennie przez 6 tygodni.