Utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi wymaga szeregu mechanizmów regulacyjnych, co wiąże się z koniecznością współdziałania poszczególnych narządów (trzustki, wątroby, tkanki tłuszczowej, błony śluzowej jelit i żołądka).
W obrębie każdego z nich produkowane są peptydy, białka i hormony, które dzięki licznym wzajemnym oddziaływaniom utrzymują delikatną równowagę w zakresie głodu i sytości, a tym samym – zapewniają homeostazę glukozy i prawidłowy metabolizm organizmu.
Jakie hormony regulują poziom glukozy we krwi?
Wszystko zaczyna się w trzustce. Głównymi hormonami zaangażowanymi w regulację stężenia glukozy w surowicy są bowiem peptydy wydzielane przez komórki endokrynne wysp Langerhansa: w komórkach alfa powstaje glukagon, a w beta – insulina.
Wydzielanie obu tych hormonów jest regulowane przede wszystkim poprzez zmiany stężenia glukozy w płynie pozakomórkowym. Jego wzrost hamuje sekrecję glukagonu i równocześnie stymuluje uwalnianie insuliny. Mówiąc prościej: po posiłku, gdy glikemia wzrasta, spada poziom glukagonu, a do pracy zaprzęgnięty zostaje jedyny hormon obniżający poziom cukru we krwi, wydzielany w 2 etapach.
Faza pierwsza, szybka, trwająca do 10 min, to wyrzut insuliny zgromadzonej w dojrzałych ziarnistościach. W drugiej fazie wydzielany jest hormon wytwarzany de novo1. Proces ten trwa dłużej, do 2 h po podaniu glukozy, i dostarcza więcej insuliny. Upośledzenie pierwszej fazy wydzielania hormonu zwykle jest pierwszym sygnałem zaburzeń czynnościowych komórek beta.
Pod wpływem insuliny glukoza jest w większych ilościach transportowana z krwiobiegu do komórek całego ciała, a także pobierana przez wątrobę, w której zostaje przekształcona do glikogenu w procesie glikogenogenezy.
Proces odwrotny, czyli rozpad glikogenu do glukozy (glikogenoliza) zachodzi w momencie spadku poziomu cukru we krwi pod wpływem aktywności glukagonu. Stężenie tego hormonu w surowicy jest najwyższe na czczo i spada po spożyciu posiłku (czyli odwrotnie niż w przypadku insuliny).
Obniżenie stężenia glukozy w surowicy powoduje aktywację kanałów potasowych w mózgu, a w komórkach alfa wysp trzustkowych wywołuje zmiany potencjałów kanałów sodowych i wapniowych, co z kolei nasila produkcję glukagonu2. Jego zadaniem jest antagonizowanie działanie insuliny, by przywrócić optymalny poziom cukru we krwi.
W tym celu glukagon zwiększa wątrobową produkcję glukozy (stymulując wspomnianą glikogenolizę i hamując glikogenezę). Dodatkowo wraz z katecholaminami, TSH, glikokortykoidami czy testosteronem pobudza rozkład trójglicerydów (lipolizę) w komórkach tłuszczowych, co w konsekwencji przyspiesza produkcję glukozy z jej prekursorów3. Notabene hormonem o najsilniejszym działaniu antylipolitycznym jest insulina.
Jak glukagon i insulina współdziałają w utrzymaniu homeostazy glukozy?
Wracając do glukagonu, u osób z upośledzoną tolerancją glukozy obserwuje się jego zwiększone wydzielanie. Może to być związane z nieprawidłową supresją poposiłkowego wydzielania tego hormonu przez insulinę, co wynika z rozwijającej się insulinooporności komórek alfa wysp trzustkowych4. Z kolei u chorych na cukrzycę typu 2 stężenie krążącego glukagonu jest znacznie podwyższone, a jego wydzielanie po podaniu glukozy zmniejsza się5.
Co więcej, w cukrzycy typu 2 rozregulowane wydzielanie glukagonu z komórek alfa trzustki następuje jeszcze przed upośledzonym wytwarzaniem insuliny z komórek beta. Obserwacje te skłoniły naukowców do podjęcia badań nad związkiem między tymi hormonami. Okazało się, że ten pierwszy nie wpływa bezpośrednio ani na poziom drugiego, ani na produkujące go komórki beta wysp trzustkowych.
Produkcja insuliny jest natomiast obniżana wskutek działania kisspeptyny 1 (K1) – hormonu regulującego też dojrzewanie i płodność. Okazało się, że stymulowana przez glukagon wątroba uwalnia K1, która trafia do komórek trzustki, gdzie powstrzymuje wytwarzanie insuliny6. Oznacza to istnienie pewnej sekwencji zdarzeń w obrębie trzustki i wątroby, w której oprócz glukagonu i insuliny rolę odgrywa kisspeptyna 1.
Jak amylina wspomaga regulację poziomu glukozy po posiłku?
To jednak nie koniec listy hormonalnych graczy i ich wzajemnych relacji. Równocześnie z insuliną w komórkach beta trzustki po posiłku wytwarzana jest amylina – hormon peptydowy, którego działanie polega na kontroli wchłaniania pokarmów oraz spowolnieniu opróżnianiu żołądka i wchłaniania glukozy z jelita cienkiego. Jest czasem nazywany hormonem anorektycznym, gdyż hamuje pojawianie się uczucia głodu7.
Ogólnie działanie insuliny uruchamia różne mechanizmy sprzyjające obniżeniu stężenia krążącej we krwi glukozy. Z kolei następstwem działania amyliny jest ograniczenie dopływu do krwi glukozy zarówno ze źródeł egzogennych (pokarm), jak i endogennych, którymi są procesy glikogenolizy i glukoneogenezy, kontrolowane przez glukagon.
Swoje zadanie amylina spełnia zatem m.in. w wyniku hamowania sekrecji tego ostatniego po spożyciu posiłku, kiedy występuje hiperglikemia poposiłkowa. Dodatkowo działa ona poprzez zaangażowanie układu nerwowego i umiejscowione w nim receptory amyliny.
Za pośrednictwem nerwu błędnego następuje wówczas ograniczenie motoryki żołądka, spowolnienie jego opróżniania i redukcja ilości przyjmowanego pokarmu. Zmniejsza to ilość dostępnego cukru i jego napływ do krwiobiegu8. Natomiast kiedy w okresie głodu stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej wartości fizjologicznych, zahamowaniu ulega wydzielanie zarówno insuliny, jak i amyliny. Wstrzymują one swoją aktywność, a do akcji wkracza glukagon.
U chorych na cukrzycę typu 2 występuje zaburzone wydzielanie zarówno insuliny, jak i amyliny. Co więcej, u ponad 90% pacjentów obserwuje się rozwój amyloidu – patologicznych skupisk nierozpuszczalnych fibryli (cząsteczek amyliny), które powodują dysfunkcję, niszczenie i utratę komórek wysp Langerhansa oraz destrukcję trzustki9. Postępują również zaburzenie sekrecji oraz skorelowane ze sobą niedobory amyliny i insuliny. Nie funkcjonuje tym samym droga supresji wytwarzania glukagonu, co potęguje napływ glukozy ze źródeł endogennych.
Skutki nieprawidłowego wydzielania greliny w cukrzycy typu 2 i otyłości
Choć wiele dzieje się w komórkach alfa i beta trzustki, nie można zapominać o innych jej obszarach związanych z metabolizmem glukozy oraz uczuciami głodu i sytości. Mowa tu o komórkach epsilon (e) i syntezowanej w nich grelinie, której poziom u zdrowych osób obniża się po posiłku i stopniowo wzrasta przed kolejnym.
Grelina działa lokalnie w obrębie wysp trzustkowych (wpływając na komórki beta), ale również bierze udział w regulacji homeostazy glukozy poprzez zwiększenie wątrobowej produkcji insuliny (prowadzi do nasilenia glukoneogenezy i zahamowania glikogenogenezy) oraz zmniejszenie jej wychwytu przez tkankę tłuszczową i mięśnie szkieletowe.
Co ciekawe wysoka glikemia hamuje wydzielanie greliny, a ona sama pobudza wydzielanie insuliny, ale tylko przy dużym stężeniu glukozy we krwi10. Oznacza to, że po posiłku równocześnie zachodzą 2 procesy: grelina pobudza wydzielanie insuliny, a insulina powoduje stopniowy spadek hormonu głodu.
Zależność między tymi substancjami jest kluczowa również z punktu widzenia zaburzeń metabolicznych. Stwierdzono bowiem, że u pacjentów ze źle kontrolowaną cukrzycą – podobnie jak u osób otyłych – brak poposiłkowego spadku greliny wynika z głębokiego niedoboru insuliny i może wyjaśniać polifagię (chorobliwe uczucie głodu). Udowodniono też, że stężenie greliny całkowitej zmniejsza się w insulinooporności, cukrzycy typu 211 oraz otyłości12.
Przyczyna spadku poziomu greliny w cukrzycy nie została do końca wyjaśniona. Najprawdopodobniej jest to efekt kompensacyjny, wynikający z niemożliwości utrzymania homeostazy energetycznej. W warunkach wzmożonego zapotrzebowania na insulinę, przekraczającego fizjologiczne granice, obniżenie sekrecji hormonu głodu wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem zwiększenia masy ciała, ilości tkanki tłuszczowej oraz dalszego narastania insulinooporności.
Warto też dodać, że swoją rolę odgrywa tu glukagon. Może on bowiem uczestniczyć w regulacji poboru pokarmu, powodując zwiększone odczuwanie sytości, a jednym z potencjalnych mechanizmów jego działania jest hamowanie produkcji i uwalniania greliny13.
Wygląda więc na to, że antagonistyczne hormony (insulina i glukagon) mają wspólne działanie: oba obniżają poziom greliny, w zależności od stężenia glukozy i stanu odżywienia organizmu.
Jak leptyna wpływa na metabolizm glukozy i regulację apetytu?
Na komórkach beta wysp Langerhansa odkryto obecność receptorów jeszcze jednego hormonu, tym razem sytości. To leptyna, produkowana głównie w tkance tłuszczowej i uwalniana do krwiobiegu po skończeniu posiłku. Jej ekspresję i wydzielanie zwiększają insulina, kortykosteroidy, TNF-α i estrogeny, natomiast zmniejszają – androgeny, hormon wzrostu, katecholaminy, wolne kwasy tłuszczowe i agoniści PPAR-gamma14.
Po uwolnieniu z adipocytów leptyna transportowana jest przez barierę krew-mózg do ośrodkowego układu nerwowego, gdzie, poprzez inne peptydy, aktywuje autonomiczny układ nerwowy, powodując uczucie sytości i hamując apetyt.
Jednak działanie hormonu nie obejmuje wyłącznie układu nerwowego. Jest ona bowiem aktywna w obrębie różnych narządów – eksperymenty wykazały, że m.in. hamuje funkcje komórek alfa wysp trzustkowych (produkujących glukagon), co ma znaczenie dla utrzymania homeostazy glukozy15.
Uważa się również, że leptyna ogranicza stymulowane glukozą nadmierne uwalnianie insuliny, a także zmniejsza drugą fazę jej wydzielania z komórek beta. Jednocześnie wzmaga glukoneogenezę w wątrobie (powstawanie glukozy z prekursorów).
Ważny wydaje się związek hormonu sytości z insulinoopornością. Okazuje się bowiem, że leptyna zwiększa wrażliwość wątroby i mięśni na insulinę oraz wychwyt i tolerancję glukozy poprzez stymulację jej transportu i metabolizmu w wielu różnych tkankach16.
Ponadto wykazano, że deficyt leptyny lub jej receptorów – zarówno u myszy, jak i u ludzi – prowadzi do otyłości, insulinooporności i upośledzenia tolerancji glukozy, które są czynnikami ryzyka cukrzycy17.
Związek między wydzielaniem insuliny, insulinoopornością i stężeniem hormonu sytości opisano zarówno u osób zdrowych, jak i chorych na cukrzycę typu 2.
W tym drugim przypadku obserwuje się oporność na leptynę na poziomie komórkowym oraz zmniejszony jej napływ do ośrodkowego układu nerwowego18.
Dodatkowo w przebiegu choroby dochodzi do zaburzeń w jej wydzielaniu i funkcjonowaniu receptorów. Podobnie w otyłości występuje oporność na hamujące apetyt działanie leptyny, co prowadzi do utrzymującego się mimo posiłku wysokiego poziomu greliny i (znów) zmniejszonej wrażliwości na leptynę.
Mechanizmy te to prosta droga do przejadania się i przybierania na wadze. Próbując tego uniknąć, organizm może dążyć do kompensacyjnego obniżenia całkowitego stężenia greliny, co tylko pogłębi zaburzenia metabolizmu glukozy.
Rola hormonów inkretynowych w kontroli poziomu glukozy we krwi
Istotne znaczenie w regulacji stężenia glukozy odgrywają również hormony układu pokarmowego, tzw. hormony osi inkretynowej: glukagonopodobny peptyd typu 1 (GLP-1) i glukozozależny peptyd insulinotropowy (glucose-dependent insulinotropic peptide, GIP). Oba te peptydy pełnią kluczową funkcję w regulacji gospodarki węglowodanowej poprzez stymulację zależnego od stężenia glukozy wydzielania insuliny oraz hamowanie sekrecji glukagonu.
Glukagonopodobny peptyd typu 1 jest syntezowany głównie przez komórki L zlokalizowane w dystalnej części jelita cienkiego i okrężnicy, a w mniejszych ilościach przez komórki alfa wysp trzustkowych oraz w ośrodkowym układzie nerwowym.
Po spożyciu posiłku, zwłaszcza wysokowęglowodanowego i wysokotłuszczowego, wydzielanie GLP-1 szybko rośnie (już po 5 min, osiągając maksymalne stężenie w ciągu 30-60 min).
Najważniejszym efektem wywieranym przez GLP-1 jest aktywność insulinotropowa, czyli stymulacja wydzielania insuliny, ale uzależniona ściśle od aktualnej glikemii.
W stanie normoglikemii (na czczo lub międzyposiłkowej) GLP-1 ma tylko nieznaczny wpływ na wydzielanie insuliny, co można uznać za swoisty fizjologiczny mechanizm przeciwdziałający hipoglikemii indukowanej inkretynami19.
Funkcja GLP-1 zostaje uruchomiona przez interakcję ze swoistym receptorem, zlokalizowanym na błonie komórkowej komórek beta wysp trzustkowych. Jej znaczenie jest ogromne – efekt inkretynowy GLP-1 stanowi blisko 70% odpowiedzi insulinowej na doustne podanie glukozy20.
Dodatkowo peptyd ten działa anorektycznie, efektem czego jest nie tylko redukcja przyjmowania pokarmów, ale także zmniejszony poposiłkowy wzrost glikemii. Ponadto stymuluje proliferację i odnowę komórek beta trzustki i zapobiega ich apoptozie21.
Drugi z hormonów osi inkretynowej, GIP, jest syntezowany i wydzielany przez komórki błony śluzowej dwunastnicy i jelita cienkiego. Receptory dla tego hormonu występują w komórkach beta wysp trzustki, a działanie podlega podobnym mechanizmom, co w przypadku GLP-1.
Zasadniczo różni się wpływ peptydów na komórki alfa trzustki. GLP-1 w znacznym stopniu hamuje bowiem sekrecję glukagonu, podczas gdy GIP wykazuje jedynie słabe działanie w tym zakresie22. Co więcej, przy hipoglikemii GIP wręcz stymuluje wydzielanie glukagonu, a przy hiperglikemii – wydzielanie insuliny.
Wiadomo natomiast, że oba peptydy mają duże znaczenie w patogenezie cukrzycy typu 2. U osób z tą chorobą obserwuje się zmniejszone wydzielanie GLP-1 oraz ewidentne upośledzenie działania insulinotropowego GIP. Ponadto brak aktywności inkretyn przyspiesza apoptozę komórek beta trzustki w wyniku odkładania się amyloidu23.
- Lekarz POZ 2021; 5(7):358-365
- Nat. Neurosci. 2001; 4:507-5123
- Trends Endocrinol. Metab.,2009; 20:424-428; J. Obes., 2011;2011:490650; Physiol. Rev., 2004; 84:277-359
- Diabetologia 2001; 44:1998-2003; Diabetologia 2001; 43:194-202
- Clin. Sci. (Lond.) 2008; 114:591-601; Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 2003; 284:671-678
- Front Endocrinol (Lausanne). 2018; 9:184; Cell Metab 2014 Apr 1;19(4):667-81. doi: 10.1016/j.cmet.2014.03.005
- Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2004; 286:R114-R122
- Postepy Hig Med Dosw 2014; 68:29-41
- Diabetologia,2004; 47:157-169
- J. Endocrinol., 2007; 194:621-625
- Endocrine Rev 2004; 25:426-57; Eur J Endocrinol 2004; 151:573-7
- J Physiol Pahrmacol 2007; 58:13-35
- Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2001; 281:R1290-R1294; Eur. J. Endocrinol. 2005; 153:397-402
- N. Engl. J. Med. 2007; 356:237-247
- Diabetes, 2009; 58:1616-1624
- Annu. Rev. Physiol., 2008; 70:537-556; Endocrinology, 2011; 152:2237-2246; Peptides, 2011; 32:1392-1399
- J. Clin. Invest., 2007; 117:2753-2756; Diabetes, 2010; 59:1626-1634
- Trends Endocrinol. Metab., 2006; 17:365-371; Mol. Med., 2008; 14:741-751
- Endocr Rev 1999; 20:876-913
- Am J Physiol Endocrinol Metab 2004; 287:E199-E206
- Diabetes 2000; 49: 741-748; Diabetes 2002; 51:1443-1452; J Biol Chem 2003; 278:471-478
- Endocrinology 1988; 123:2009-2013
- Diabetes Obes Metab 2004; 6:319-331; Arterioscler Thromb Vasc Biol 2004; 24:816-823
- Jakie hormony regulują poziom glukozy we krwi?
- Jak glukagon i insulina współdziałają w utrzymaniu homeostazy glukozy?
- Jak amylina wspomaga regulację poziomu glukozy po posiłku?
- Jakie są skutki nieprawidłowego wydzielania greliny w cukrzycy typu 2 i otyłości?
- Jak leptyna wpływa na metabolizm glukozy i regulację apetytu?
- Rola hormonów inkretynowych w kontroli poziomu glukozy we krwi