Dlaczego chory na cukrzycę ciągle czuje głód?

Metabolizm glukozy to skomplikowany proces, w którym oprócz insuliny i glukagonu uczestniczą hormony inkretynowe, leptyna, grelina i wiele innych substancji. Wyjaśnienie zasad ich współpracy pomaga zrozumieć, dlaczego otyłość i cukrzyca tak często idą w parze.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi wymaga szeregu mechanizmów regulacyjnych, co wiąże się z koniecznością współdziałania poszczególnych narządów (trzustki, wątroby, tkanki tłuszczowej, błony śluzowej jelit i żołądka).

W obrębie każdego z nich produkowane są peptydy, białka i hormony, które dzięki licznym wzajemnym oddziaływaniom utrzymują delikatną równowagę w zakresie głodu i sytości, a tym samym – zapewniają homeostazę glukozy i prawidłowy metabolizm organizmu.

Jakie hormony regulują poziom glukozy we krwi?

Wszystko zaczyna się w trzustce. Głównymi hormonami zaangażowanymi w regulację stężenia glukozy w surowicy są bowiem peptydy wydzielane przez komórki endokrynne wysp Langerhansa: w komórkach alfa powstaje glukagon, a w beta – insulina.

Wydzielanie obu tych hormonów jest regulowane przede wszystkim poprzez zmiany stężenia glukozy w płynie pozakomórkowym. Jego wzrost hamuje sekrecję glukagonu i równocześnie stymuluje uwalnianie insuliny. Mówiąc prościej: po posiłku, gdy glikemia wzrasta, spada poziom glukagonu, a do pracy zaprzęgnięty zostaje jedyny hormon obniżający poziom cukru we krwi, wydzielany w 2 etapach.

Faza pierwsza, szybka, trwająca do 10 min, to wyrzut insuliny zgromadzonej w dojrzałych ziarnistościach. W drugiej fazie wydzielany jest hormon wytwarzany de novo1. Proces ten trwa dłużej, do 2 h po podaniu glukozy, i dostarcza więcej insuliny. Upośledzenie pierwszej fazy wydzielania hormonu zwykle jest pierwszym sygnałem zaburzeń czynnościowych komórek beta.

Pod wpływem insuliny glukoza jest w większych ilościach transportowana z krwiobiegu do komórek całego ciała, a także pobierana przez wątrobę, w której zostaje przekształcona do glikogenu w procesie glikogenogenezy.

kobieta jedząca posiłek
Glukagon jest hormonem podnoszącym poziom glukozy we krwi, wydzielanym przez komórki alfa trzustki, podczas gdy insulina obniża jej stężenie, wydzielana przez komórki beta trzustki.

Proces odwrotny, czyli rozpad glikogenu do glukozy (glikogenoliza) zachodzi w momencie spadku poziomu cukru we krwi pod wpływem aktywności glukagonu. Stężenie tego hormonu w surowicy jest najwyższe na czczo i spada po spożyciu posiłku (czyli odwrotnie niż w przypadku insuliny).

Obniżenie stężenia glukozy w surowicy powo­duje aktywację kanałów potaso­wych w mózgu, a w komórkach alfa wysp trzustkowych wywołuje zmiany potencjałów kanałów sodo­wych i wapniowych, co z kolei nasila produkcję glukagonu2. Jego zadaniem jest antagonizowanie działanie insuliny, by przywrócić optymalny poziom cukru we krwi.

W tym celu glukagon zwiększa wątrobową produkcję glukozy (stymulując wspomnianą gliko­genolizę i hamując glikogenezę). Dodatkowo wraz z katecholami­nami, TSH, glikokortykoidami czy testosteronem pobudza rozkład trój­glicerydów (lipolizę) w komórkach tłuszczowych, co w konsekwencji przyspiesza produkcję glukozy z jej prekursorów3. Notabene hor­monem o najsilniejszym działaniu antylipolitycznym jest insulina.

Jak glukagon i insulina współdziałają w utrzymaniu homeostazy glukozy?

Wracając do glukagonu, u osób z upośledzoną tolerancją glukozy obserwuje się jego zwiększone wydzielanie. Może to być związane z nieprawidłową supresją poposił­kowego wydzielania tego hormonu przez insulinę, co wynika z rozwija­jącej się insulinooporności komórek alfa wysp trzustkowych4. Z kolei u chorych na cukrzycę typu 2 stęże­nie krążącego glukagonu jest znacz­nie podwyższone, a jego wydzielanie po podaniu glukozy zmniejsza się5.

Co więcej, w cukrzycy typu 2 roz­regulowane wydzielanie glukagonu z komórek alfa trzustki następuje jeszcze przed upośledzonym wytwa­rzaniem insuliny z komórek beta. Obserwacje te skłoniły naukowców do podjęcia badań nad związkiem między tymi hormonami. Okazało się, że ten pierwszy nie wpływa bez­pośrednio ani na poziom drugiego, ani na produkujące go komórki beta wysp trzustkowych.

Produk­cja insuliny jest natomiast obni­żana wskutek działania kisspep­tyny 1 (K1) – hormonu regulującego też dojrzewanie i płodność. Okazało się, że stymulowana przez glukagon wątroba uwalnia K1, która trafia do komórek trzustki, gdzie powstrzy­muje wytwarzanie insuliny6. Ozna­cza to istnienie pewnej sekwencji zdarzeń w obrębie trzustki i wątroby, w której oprócz glukagonu i insu­liny rolę odgrywa kisspeptyna 1.

Jak amylina wspomaga regulację poziomu glukozy po posiłku?

To jednak nie koniec listy hormo­nalnych graczy i ich wzajemnych relacji. Równocześnie z insu­liną w komórkach beta trzustki po posiłku wytwarzana jest amylina – hormon peptydowy, którego dzia­łanie polega na kontroli wchłania­nia pokarmów oraz spowolnieniu opróżnianiu żołądka i wchłaniania glukozy z jelita cienkiego. Jest czasem nazywany hormonem anorektycznym, gdyż hamuje pojawianie się uczucia głodu7.

kobieta przygotowująca sałatkę

Ogólnie działanie insuliny urucha­mia różne mechanizmy sprzyjające obniżeniu stężenia krążącej we krwi glukozy. Z kolei następstwem dzia­łania amyliny jest ograniczenie dopływu do krwi glukozy zarówno ze źródeł egzogennych (pokarm), jak i endogennych, którymi są procesy glikogenolizy i glukoneogenezy, kontrolowane przez glukagon.

Swoje zadanie amylina spełnia zatem m.in. w wyniku hamowania sekrecji tego ostatniego po spożyciu posiłku, kiedy występuje hiperglikemia poposiłkowa. Dodatkowo działa ona poprzez zaangażowanie układu nerwowego i umiejscowione w nim receptory amyliny.

Za pośrednic­twem nerwu błędnego następuje wówczas ograniczenie motoryki żołądka, spowolnienie jego opróżnia­nia i redukcja ilości przyjmowanego pokarmu. Zmniejsza to ilość dostęp­nego cukru i jego napływ do krwio­biegu8. Natomiast kiedy w okresie głodu stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej wartości fizjologicz­nych, zahamowaniu ulega wydziela­nie zarówno insuliny, jak i amyliny. Wstrzymują one swoją aktywność, a do akcji wkracza glukagon.

U chorych na cukrzycę typu 2 występuje zaburzone wydzielanie zarówno insuliny, jak i amyliny. Co więcej, u ponad 90% pacjentów obserwuje się roz­wój amyloidu – patologicznych skupisk nierozpuszczalnych fibryli (cząsteczek amyliny), które powo­dują dysfunkcję, niszczenie i utratę komórek wysp Langerhansa oraz destrukcję trzustki9. Postępują rów­nież zaburzenie sekrecji oraz skore­lowane ze sobą niedobory amyliny i insuliny. Nie funkcjonuje tym samym droga supresji wytwarza­nia glukagonu, co potęguje napływ glukozy ze źródeł endogennych.

Skutki nieprawidłowego wydzielania greliny w cukrzycy typu 2 i otyłości

Choć wiele dzieje się w komór­kach alfa i beta trzustki, nie można zapominać o innych jej obsza­rach związanych z metabolizmem glukozy oraz uczuciami głodu i sytości. Mowa tu o komórkach epsilon (e) i syntezowanej w nich grelinie, której poziom u zdrowych osób obniża się po posiłku i stop­niowo wzrasta przed kolejnym.

Grelina działa lokalnie w obrębie wysp trzustkowych (wpływając na komórki beta), ale również bie­rze udział w regulacji homeostazy glukozy poprzez zwiększenie wątro­bowej produkcji insuliny (prowadzi do nasilenia glukoneogenezy i zaha­mowania glikogenogenezy) oraz zmniejszenie jej wychwytu przez tkankę tłuszczową i mięśnie szkiele­towe.

Co ciekawe wysoka glikemia hamuje wydzielanie greliny, a ona sama pobudza wydzielanie insuliny, ale tylko przy dużym stężeniu glu­kozy we krwi10. Oznacza to, że po posiłku równocześnie zachodzą 2 procesy: grelina pobudza wydzie­lanie insuliny, a insulina powoduje stopniowy spadek hormonu głodu.

Zdrowa dieta
Grelina jest hormonem wydzielanym głównie przez komórki żołądka, który stymuluje uczucie głodu i reguluje spożycie pokarmu. Ponadto, pełni rolę w metabolizmie energetycznym, wpływając na wydzielanie hormonu wzrostu oraz procesy związane z magazynowaniem tłuszczu w organizmie.

Zależność między tymi sub­stancjami jest kluczowa również z punktu widzenia zaburzeń meta­bolicznych. Stwierdzono bowiem, że u pacjentów ze źle kontrolowaną cukrzycą – podobnie jak u osób otyłych – brak poposiłkowego spadku greliny wynika z głębo­kiego niedoboru insuliny i może wyjaśniać polifagię (chorobliwe uczucie głodu). Udowodniono też, że stężenie greliny całkowitej zmniejsza się w insulinooporności, cukrzycy typu 211 oraz otyłości12.

Przyczyna spadku poziomu greliny w cukrzycy nie została do końca wyjaśniona. Najprawdopodob­niej jest to efekt kompensacyjny, wynikający z niemożliwości utrzy­mania homeostazy energetycznej. W warunkach wzmożonego zapo­trzebowania na insulinę, przekra­czającego fizjologiczne granice, obniżenie sekrecji hormonu głodu wiąże się z mniejszym prawdopodo­bieństwem zwiększenia masy ciała, ilości tkanki tłuszczowej oraz dal­szego narastania insulinooporności.

Warto też dodać, że swoją rolę odgrywa tu glukagon. Może on bowiem uczestniczyć w regulacji poboru pokarmu, powodując zwięk­szone odczuwanie sytości, a jednym z potencjalnych mechanizmów jego działania jest hamowanie produkcji i uwalniania greliny13.

Wygląda więc na to, że antagonistyczne hormony (insulina i glukagon) mają wspólne działanie: oba obniżają poziom gre­liny, w zależności od stężenia glu­kozy i stanu odżywienia organizmu.

Jak leptyna wpływa na metabolizm glukozy i regulację apetytu?

Na komórkach beta wysp Lan­gerhansa odkryto obecność recep­torów jeszcze jednego hormonu, tym razem sytości. To leptyna, produkowana głównie w tkance tłuszczowej i uwalniana do krwio­biegu po skończeniu posiłku. Jej ekspresję i wydzielanie zwięk­szają insulina, kortykosteroidy, TNF-α i estrogeny, natomiast zmniej­szają – androgeny, hormon wzrostu, katecholaminy, wolne kwasy tłusz­czowe i agoniści PPAR-gamma14.

Po uwolnieniu z adipocytów leptyna transportowana jest przez barierę krew-mózg do ośrodkowego układu nerwowego, gdzie, poprzez inne peptydy, aktywuje autono­miczny układ nerwowy, powodując uczucie sytości i hamując apetyt.

kobieta jedząca posiłek
Leptyna jest hormonem produkowanym głównie przez komórki tłuszczowe, który reguluje apetyt i metabolizm energetyczny, informując mózg o stanie zapasów tłuszczu w organizmie. Działa przeciwstawnie do greliny, hamując uczucie głodu i wspomagając spalanie tłuszczu w celu utrzymania równowagi energetycznej.

Jednak działanie hormonu nie obejmuje wyłącznie układu ner­wowego. Jest ona bowiem aktywna w obrębie różnych narządów – eksperymenty wykazały, że m.in. hamuje funkcje komórek alfa wysp trzustkowych (produkujących glukagon), co ma znaczenie dla utrzymania homeostazy glukozy15.

Uważa się również, że leptyna ogranicza stymulowane glukozą nadmierne uwalnianie insuliny, a także zmniejsza drugą fazę jej wydzielania z komórek beta. Jednocześnie wzmaga glukoneo­genezę w wątrobie (powstawa­nie glukozy z prekursorów).

Ważny wydaje się związek hor­monu sytości z insulinoopornością. Okazuje się bowiem, że leptyna zwiększa wrażliwość wątroby i mięśni na insulinę oraz wychwyt i tolerancję glukozy poprzez sty­mulację jej transportu i metaboli­zmu w wielu różnych tkankach16.

Ponadto wykazano, że deficyt lep­tyny lub jej receptorów – zarówno u myszy, jak i u ludzi – prowadzi do otyłości, insulinooporności i upo­śledzenia tolerancji glukozy, które są czynnikami ryzyka cukrzycy17.

Związek między wydzielaniem insuliny, insulinoopornością i stę­żeniem hormonu sytości opisano zarówno u osób zdrowych, jak i cho­rych na cukrzycę typu 2.

W tym drugim przypadku obserwuje się oporność na leptynę na poziomie komórkowym oraz zmniejszony jej napływ do ośrodkowego układu nerwowego18.

Dodatkowo w przebiegu choroby dochodzi do zaburzeń w jej wydzielaniu i funkcjonowaniu receptorów. Podobnie w otyłości występuje oporność na hamujące apetyt działanie leptyny, co prowadzi do utrzymującego się mimo posiłku wysokiego poziomu greliny i (znów) zmniejszonej wrażliwości na leptynę.

Mechanizmy te to prosta droga do przejadania się i przybierania na wadze. Próbując tego uniknąć, organizm może dążyć do kompensacyjnego obniżenia całkowitego stężenia greliny, co tylko pogłębi zaburzenia metabolizmu glukozy.

Reasumując, przyjmuje się, że insulina zwiększa produkcję leptyny w tkance tłuszczowej, a leptyna – w mechanizmie kontrregulacyjnym – hamuje wydzielanie i ekspresję genów insuliny. Działanie hormonu sytości jest przy tym regulowane nie tylko przez autonomiczny układ nerwowy, ale także bezpośrednio przez receptory obecne na komórkach beta trzustki.

Rola hormonów inkretynowych w kontroli poziomu glukozy we krwi

Istotne znaczenie w regulacji stężenia glukozy odgrywają również hormony układu pokarmowego, tzw. hormony osi inkretynowej: glukagonopodobny peptyd typu 1 (GLP-1) i glukozozależny peptyd insulinotropowy (glucose-dependent insulinotropic peptide, GIP). Oba te peptydy pełnią kluczową funkcję w regulacji gospodarki węglowodanowej poprzez stymulację zależnego od stężenia glukozy wydzielania insuliny oraz hamowanie sekrecji glukagonu.

Glukagonopodobny peptyd typu 1 jest syntezowany głównie przez komórki L zlokalizowane w dystalnej części jelita cienkiego i okrężnicy, a w mniejszych ilościach przez komórki alfa wysp trzustkowych oraz w ośrodkowym układzie nerwowym.

Po spożyciu posiłku, zwłaszcza wysokowęglowodanowego i wysokotłuszczowego, wydzielanie GLP-1 szybko rośnie (już po 5 min, osiągając maksymalne stężenie w ciągu 30-60 min).

Najważniejszym efektem wywieranym przez GLP-1 jest aktywność insulinotropowa, czyli stymulacja wydzielania insuliny, ale uzależniona ściśle od aktualnej glikemii.

W stanie normoglikemii (na czczo lub międzyposiłkowej) GLP-1 ma tylko nieznaczny wpływ na wydzielanie insuliny, co można uznać za swoisty fizjologiczny mechanizm przeciwdziałający hipoglikemii indukowanej inkretynami19.

Funkcja GLP-1 zostaje uruchomiona przez interakcję ze swoistym receptorem, zlokalizowanym na błonie komórkowej komórek beta wysp trzustkowych. Jej znaczenie jest ogromne – efekt inkretynowy GLP-1 stanowi blisko 70% odpowiedzi insulinowej na doustne podanie glukozy20.

Dodatkowo peptyd ten działa anorektycznie, efektem czego jest nie tylko redukcja przyjmowania pokarmów, ale także zmniejszony poposiłkowy wzrost glikemii. Ponadto stymuluje proliferację i odnowę komórek beta trzustki i zapobiega ich apoptozie21.

Drugi z hormonów osi inkretynowej, GIP, jest syntezowany i wydzielany przez komórki błony śluzowej dwunastnicy i jelita cienkiego. Receptory dla tego hormonu występują w komórkach beta wysp trzustki, a działanie podlega podobnym mechanizmom, co w przypadku GLP-1.

Zasadniczo różni się wpływ peptydów na komórki alfa trzustki. GLP-1 w znacznym stopniu hamuje bowiem sekrecję glukagonu, podczas gdy GIP wykazuje jedynie słabe działanie w tym zakresie22. Co więcej, przy hipoglikemii GIP wręcz stymuluje wydzielanie glukagonu, a przy hiperglikemii – wydzielanie insuliny.

Wiadomo natomiast, że oba peptydy mają duże znaczenie w patogenezie cukrzycy typu 2. U osób z tą chorobą obserwuje się zmniejszone wydzielanie GLP-1 oraz ewidentne upośledzenie działania insulinotropowego GIP. Ponadto brak aktywności inkretyn przyspiesza apoptozę komórek beta trzustki w wyniku odkładania się amyloidu23.

Jak widać, regulacja metabolizmu i utrzymanie homeostazy glukozy to skomplikowany proces, w którym uczestniczą różne substancje. Co więcej, naukowcy nie ustają w poszukiwaniu kolejnych hormonów, których niepoznana dotąd aktywność może okazać się kluczem w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Póki co wiadomo na pewno, że rozwój tej choroby jest ściśle powiązany z regulacją głodu i sytości, a znaczenie mają tu nie tylko sygnały wysyłane do ośrodkowego układu nerwowego, ale również lokalnie w trzustce i wątrobie, przy udziale peptydów produkowanych w obrębie układu pokarmowego.
Bibliografia
  • Lekarz POZ 2021; 5(7):358-365
  • Nat. Neurosci. 2001; 4:507-5123
  • Trends Endocrinol. Metab.,2009; 20:424-428; J. Obes., 2011;2011:490650; Physiol. Rev., 2004; 84:277-359
  • Diabetologia 2001; 44:1998-2003; Diabetologia 2001; 43:194-202
  • Clin. Sci. (Lond.) 2008; 114:591-601; Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 2003; 284:671-678
  • Front Endocrinol (Lausanne). 2018; 9:184; Cell Metab 2014 Apr 1;19(4):667-81. doi: 10.1016/j.cmet.2014.03.005
  • Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2004; 286:R114-R122
  • Postepy Hig Med Dosw 2014; 68:29-41
  • Diabetologia,2004; 47:157-169
  • J. Endocrinol., 2007; 194:621-625
  • Endocrine Rev 2004; 25:426-57; Eur J Endocrinol 2004; 151:573-7
  • J Physiol Pahrmacol 2007; 58:13-35
  • Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2001; 281:R1290-R1294; Eur. J. Endocrinol. 2005; 153:397-402
  • N. Engl. J. Med. 2007; 356:237-247
  • Diabetes, 2009; 58:1616-1624
  • Annu. Rev. Physiol., 2008; 70:537-556; Endocrinology, 2011; 152:2237-2246; Peptides, 2011; 32:1392-1399
  • J. Clin. Invest., 2007; 117:2753-2756; Diabetes, 2010; 59:1626-1634
  • Trends Endocrinol. Metab., 2006; 17:365-371; Mol. Med., 2008; 14:741-751
  • Endocr Rev 1999; 20:876-913
  • Am J Physiol Endocrinol Metab 2004; 287:E199-E206
  • Diabetes 2000; 49: 741-748; Diabetes 2002; 51:1443-1452; J Biol Chem 2003; 278:471-478
  • Endocrinology 1988; 123:2009-2013
  • Diabetes Obes Metab 2004; 6:319-331; Arterioscler Thromb Vasc Biol 2004; 24:816-823
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny