Dieta ketogeniczna w terapii choroby afektywnej dwubiegunowej

Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) jest zaburzeniem psychicznym, charakteryzującym się okresowym występowaniem epizodów maniakalnych lub hipomaniakalnych i depresyjnych. Czy dieta może hamować zaburzenia psychiczne?

Artykuł na: 29-37 minut
Zdrowe zakupy

Występowanie ChAD w populacji szacuje się na 1,5–2,4%, a ze względu na przewlekły charakter choroby istnieje wysokie ryzyko nawrotów.

W zależności od wielu czynników, m.in. od stadium choroby, farmakoterapia nie zawsze prowadzi do uzyskania eutymii (prawidłowego nastroju, bez wahań od smutku do radości), a u części pacjentów obserwuje się oporność na leczenie farmakologiczne. W związku z tym coraz częściej porusza się w tym kontekście tematykę zmiany stylu życia, w tym głównie diety, aktywności fizycznej i snu.

Jednym z najbardziej obiecujących modeli żywienia, mających silny wpływ na układ nerwowy, jest dieta ketogeniczna. Jest to niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy oraz normobiałkowy system odżywiania, który powoduje zwiększoną syntezę ciał ketonowych, prowadząc do ketozy.

Prezentacja przypadku pacjenta

Mężczyzna urodzony w 1992 roku (30 latek w chwili pro­wadzenia badania), z wykształceniem wyższym, aktywny zawodowo (praca biurowa), w szczęśliwym związku małżeńskim. Bez chorób współistniejących i uzależnień.

W wywiadzie obciążenie rodzinne chorobami psychicz­nymi, w tym ChAD i depresją, występującymi u ojca, wuja i dziadka. Pierwsze symptomy chorobowe zaobserwowano u pacjenta w szkole średniej, w wieku 18 lat.

Po raz pierw­szy pojawił się lęk przed przestrzenią i tłumem (agorafo­bia), a następnie objawy hipomaniakalne: podwyższenie nastroju, gadatliwość, wesołkowatość.

Momentem, który ujawnił chorobę, był wyjazd za granicę w celu podjęcia pracy. W zmienionym środowisku zaczęły się łagodne stany depresyjne, występujące co kilka dni i trwające od 2 do 4 dni. Z perspektywy czasu pacjent wspomina, że miał również krótkie okresy (1–2 dni) znacznie podwyższonego nastroju. Mężczyzna nie doświadczał epizodów mania­kalnych.

Wyżej wymienione objawy występowały coraz częściej i trwały dłużej – depresja od kilkunastu do kilku­dziesięciu dni. Pacjent ze względu na dominujące depresje zaczął szukać pomocy. W latach 2010–2012 był konsultowany przez dwóch psy­chologów, dwóch lekarzy psychiatrów oraz lekarza neu­rologa, jednak nie postawiono mu w tym czasie diagnozy choroby afektywnej dwubiegunowej.

Podczas ostatniej konsultacji u lekarza psychiatry otrzymał lek z grupy inhibi­torów zwrotnego wychwytu serotoniny (ang. selective sero­tonin reuptake inhibitor, SSRI stosowane w leczeniu m.in. depresji) – citalopram (Citabax) w dawce 20 mg/dobę, po którym jednak zgłaszał pogorszenie samopoczucia.

Lek nie przyniósł poprawy w stabilizacji nastroju oraz wywoływał działania niepożądane, głównie zaburzenia koncentracji, apatię, senność i lęk. Leczenie trwało 3 miesiące, po czym pacjent zadecydował o przerwaniu farmakoterapii.

Jak wygląda diagnoza i leczenie?

Rozpoznanie choroby afektywnej dwubiegunowej z ultra­szybką zmianą faz postawiono w grudniu 2012 roku. Psychiatra przeprowadził szczegółowy wywiad, wypytał o obciążenia chorobowe w rodzinie oraz zastosował kwe­stionariusz zaburzeń nastroju. Wprowadzono następujące leczenie:

  • Lamotrygina (Lamitrin), styczeń 2013–marzec 2013: dawka 100 mg/dobę. Brak poprawy po trzech miesią­cach. (lek stosowany w zaburzeniach nastroju – przyp. tłum.)
  • Lamotrygina (Lamitrin), kwiecień 2013–czerwiec 2013: zwiększenie dawki do 200 mg/dobę. Pacjent pomimo zwiększania dawki lamotryginy nadal miał utrzymujące się objawy depresji.
  • Leczenie skojarzone: lamotrygina (Lamitrin) i kwetia­pina (Bonogren) (kwetiapina to lek przeciwdepresyjny, przeciwpsychotyczny, przeciwlękowy i przeciwmania­kalny – przyp. tłum.) , lipiec 2013–grudzień 2013: dawki obydwu leków po 200 mg/dobę. Poprawa nastroju, jednak pacjent nadal zgłaszał stany depresyjne.
  • Leczenie skojarzone (zwiększenie dawek): lamotrygina (Lamitrin) i kwetiapina (Bonogren), styczeń 2014–gru­dzień 2016: dawki odpowiednio po 300 mg/dobę.

Istotna poprawa nastroju, jednak brak pełnej remisji. Pacjent nadal skarżył się na stany depresyjne, ale o mniej­szym nasileniu.

Po wprowadzeniu terapii skojarzonej nastąpiła poprawa, nigdy nie osiągnięto wszakże całkowitej remisji. Pacjent nadal doświadczał depresji trwających od kilku do kilku­nastu dni, niemniej miały one charakter zdecydowanie łagodniejszy.

Leczenie farmakologiczne trwało przez 4 lata (2013–2016), przynosząc istotne korzyści w stabilizowaniu nastroju. Niestety leki nie spowodowały całkowitej poprawy, wykazywały szereg działań niepożądanych, w szczególności permanentną senność, zmęczenie i brak energii oraz pro­blemy z koncentracją, co w rezultacie nadal obniżało jakość życia pacjenta.

Brak definitywnej poprawy oraz działanie uboczne leków kierowały pacjenta do poszukiwania spo­sobów i ewentualnych zmian, które pozwolą uzyskać stan pełnej remisji.

Choroba afektywna dwubiegunowa - jaka dieta najlepsza?

Pacjent, szukając informacji na temat swojej choroby w Internecie, trafił na artykuł dotyczący diety ketogenicz­nej. Zaciekawiony tym rozwiązaniem rozpoczął samo­dzielnie eliminację produktów wysokowęglowodanowych. Następnie odbył konsultację z dietetykiem w celu popraw­nego wprowadzania założeń diety. Interwencję dietetyczną zasadniczo można podzielić na trzy etapy.

Od listopada 2016 roku mężczyzna rozpoczął żywienie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe, trwające rok. Wyjściowe BMI wynosiło 22,6, wyniki zleconych badań laboratoryjnych były w normie (morfologia, lipidogram, glukoza, próby wątrobowe, kreatynina, kwas moczowy). Zarekomendowano wprowadzenie aktywności fizycznej, z uwagi na pozytywny wpływ ruchu na nastrój, ale pacjent nie zastosował się do tych zaleceń, tłumacząc się brakiem czasu.

kobieta
Choroba afektywna dwubiegunowa to zaburzenie psychiczne, które charakteryzuje się naprzemiennymi okresami depresji i manii. Objawy mogą obejmować ekstremalne wahania nastroju, energii i zdolności do wykonywania codziennych czynności.

System odżywiania polegał na eliminowaniu pro­duktów o wysokiej zawartości węglowodanów, przede wszystkim zbóż, źródeł skrobi (ziemniaki, strączki), a także zasobnych w cukry proste owoców (banany, winogrona, jabłka, gruszki etc.), żywności przetworzonej, słodyczy i sło­nych przekąsek.

Produktami dominującymi w jadłospisie były jaja, tłuste ryby (śledź, sardynka, makrela, łosoś), tłusty nabiał (sery pleśniowe, żółte, twarogowe), mięsa, a także warzywa (głównie zielone i czerwone), oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej MCT (zawiera średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, pozyski­wany jest najczęściej z oleju kokosowego lub palmowego), olej kokosowy, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec), oliwki, orzechy, pestki, nasiona i niewielkie ilości owoców niskowęglowodanowych (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie).

Dominującym substratem energetycznym był tłuszcz, natomiast dieta miała charakter śródziemnomorski (istotny udział kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych).

W trakcie tych działań stężenie β-hydroksymaślanu (marker ketozy) oscylowało w granicach 0,3–0,5 mmol/l. Nastąpiły poprawa i stabi­lizacja nastroju, zwiększenie energii w ciągu dnia, lepsza regeneracja nocna (sen), polepszenie funkcji poznawczych i koncentracji, eliminacja lęków.

Epizody depresji były krótsze (1–4 dni), o zdecydowanie łagodniejszym prze­biegu. Okresy całkowitej remisji objawów wydłużyły się od tygodnia do kilkunastu dni. Brak występowania hipomanii. Zmniejszono dawki leków do 200 mg lamotryginy i 200 mg kwetiapiny na dobę.

W obrazie klinicznym brak istotnej zmiany masy ciała (BMI w zakresie 22,6–23,4), kontrolne wyniki badań laboratoryjnych przedstawione przez pacjenta w zakresach referencyjnych (morfologia, lipidogram, glukoza, próby wątrobowe, kreatynina, kwas moczowy).

W grudniu 2017 roku zadecydowano o wprowadzeniu ścisłej diety ketogennej (< 30 g węglowodanów), opartej na tych samych produktach, z dokładnym wyliczeniem makroskład­ników pokarmowych oraz energii przez wykwalifikowanego dietetyka.

Wartość energetyczna diety wynosiła 2500 kcal, zawartość białka 15%, tłuszczu 80% oraz węglowodanów 5%. Jadłospis pacjenta charakteryzował się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: eikoza­pentaenowego (EPA), dokozaheksaenowego (DHA), alfa-lino­lenowego (ALA), MCT i kwasu omega-6 kwas gamma-lino­lenowego (GLA).

oliwa z oliwek
Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na nastrój, pomagając w redukcji objawów depresji i lęku. Wspomagają funkcjonowanie mózgu, co może przyczyniać się do stabilizacji nastroju i poprawy zdrowia psychicznego.

Dieta nie została zmieniona pod względem jakościowym, jednak wprowadzono usystematyzowane pro­porcje względem substratów energetycznych i budulcowych.

Stężenie β-hydroksymaślanu we krwi utrzymywało się na poziomie od 1,5 do 3 mmol/litr, co wskazuje na stan ketozy. Po tej interwencji dietetycznej nastąpiło spektakularne polepsze­nie samopoczucia pacjenta: zwiększenie energii w ciągu dnia, progresja funkcji kognitywnych, poprawa jakości snu oraz usprawnienie koncentracji i brak lęków. Okresy remisji trwały jeszcze dłużej: 2–4 tygodnie, przerywane łagodną, krótką depresją trwającą 1–2 dni, bez hipomanii.

Ponownie zadecy­dowano o zmniejszeniu dawek leków: do 100 mg lamotryginy i 100 mg kwetiapiny na dobę. W trakcie tej interwencji nie nastąpiła istotna zmiana masy ciała (BMI 22,6–23,4), monito­rowane wyniki badań laboratoryjnych pozostawały w zakre­sach norm. Paradoksalnie wystąpiła poprawa paramentów lipidowych (głównie podwyższenie poziomu cholestrolu HDL oraz zmniejszenie stężenia trójglicerydów).

Z początkiem listopada 2018 roku wprowadzono ostatnią modyfikację planu żywieniowego: zastosowanie diety keto­gennej wraz z cyklicznym, jednodniowym postem, wprowa­dzanym co 7–10 dni w celu zwiększenia intensywności (tzw. głębokości) stanu ketozy.

W diecie została podwyższona wartość energetyczna ze względu na deficyt spowodowany brakiem jedzenia w jednym dniu, z kolei udział procen­towy makroskładników pozostawał niezmieniony.

W dzień postu mężczyzna przyjmował jedynie płyny (woda, herbata zielona, herbata czarna). Stężenie β-hydroksymaślanu nie­zmiennie wskazywało na ketozę, z podwyższeniem w dni postu do maksymalnie 5 mmol/litr. Wszystkie dotychcza­sowe efekty związane z funkcjami poznawczymi, stabilizacją nastroju, poziomem energii pozostawały niezmienione.

Przełomem okazały się całkowity brak występowania depresji, które towarzyszyły pacjentowi od 8 lat, wejście w stan całkowitej remisji oraz wyłączenie z farmakoterapii kwetiapiny. Pacjent obecnie pozostaje przy dawce 100 mg lamotryginy, bez żadnych objawów chorobowych – depre­sji oraz hipomanii.

Warto wspomnieć, że lamotrygina w monoterapii nie przynosiła oczekiwanych efektów, nawet w większych dawkach (300 mg/dobę). Na wizytach kon­trolnych nie zaobserwowano istotnej zmiany masy ciała (BMI 22,6–23,4), a kontrolne wyniki zaleconych badań laboratoryjnych pozostawały w zakresach referencyjnych (morfologia, lipidogram, glukoza, próby wątrobowe, kre­atynina, kwas moczowy). W 2019 roku wykonano również badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej, które nie wyka­zało żadnych patologii.

Dieta keto
Na podstawie opisanego przypadku można przypuszczać, że nie tylko stan ketozy, ale również stopień jej intensywności (tzw. głębokość), może determinować działanie stabilizujące nastrój. W tym aspekcie interesującym narzędziem moni­torującym skuteczność terapii dietą ketogeniczną może być współczynnik GKI (ang. glucose ketone index), wskazujący relację między stężeniem glukozy i β-hydroksymaślanu.

Dietoterapia odegrała istotną rolę w uzyskaniu remisji cho­roby przez pacjenta. Po wprowadzeniu diety ketogenicznej nastrój mężczyzny uległ diametralnej zmianie, a poprawa wystąpiła na każdym poziomie funkcjonowania. Interwen­cja żywieniowa prowadzona była pod kontrolą dietetyka klinicznego i lekarza psychiatry.

Dieta niskowęglowodanowa - kiedy może pomóc?

Zastosowanie modeli niskowęglowodanowych nie ograni­cza się wyłącznie do terapii przeciwpadaczkowych. Dieta ketogeniczna znalazła zastosowanie również w leczeniu innych jednostek chorobowych takich jak otyłość, cukrzyca, zespół policystycznych jajników (PCOS), insulinooporność, trądzik i choroby neurodegeneracyjne.

orzeszki

Na podstawie zaprezentowanego przypadku należy zasy­gnalizować, że sposób odżywiania może odgrywać ważną rolę również w przebiegu choroby afektywnej dwubieguno­wej. Dieta ketogeniczna wydaje się najbardziej obiecująca, ponieważ silnie wpływa na zmianę pracy układu nerwowego.

Liczne badania potwierdzają jej wysoką skuteczność w lecze­niu padaczki, której etiopatogeneza cechuje się pewnym podobieństwem z zaburzeniami afektywnymi.

Wiele chorób psychicznych łączy się z hipometabolizmem glukozy, zakłó­ceniami równowagi neuroprzekaźników, stresem oksydacyj­nym i stanem zapalnym. Istnieją dowody na to, że dieta keto­geniczna może mieć korzystny wpływ na wyżej wymienione patologie.

Przedkliniczne badania oraz studia przypadków sugerują, że opisywany model żywienia wykazuje działanie antydepresyjne i stabilizujące nastrój.

Dieta keto
Dieta ketogeniczna charakteryzuje się największą skutecznością w połączeniu z farmakoterapią, szczególnie w leczeniu opornej depresji. Stosowanie diety w epizodzie ciężkiej depresji prowadzi do poprawy objawów somatycznych i psychicznych.

Skuteczność kwasów omega-3 można tłumaczyć ich silnym działaniem przeciwzapalnym i neuroplastycznym. Co więcej, są one klu­czowym substratem w syntezie serotoniny i dopaminy (neu­roprzekaźniki regulujące min. nastrój – przyp. tłum.), dlatego ich działanie poprawiające nastrój może być związane z tym mechanizmem.

Wspomina się również, że kwasy omega-3 wpływają na modyfikację sygnalizacji białek G, a to z kolei przekłada się na reakcje neurotransmiterów. Warto podkre­ślić, że tłuszcze – w zależności od rodzaju – charakteryzują się zawartością także innych substancji działających przeciwza­palnie i antyoksydacyjnie.

oleje
Dobrze opisanym w literaturze przedmiotu czynnikiem wpły­wającym na pracę mózgu są wielonienasycone kwasy tłusz­czowe omega-3. Mają one potwierdzone działanie zmniejsza­jące negatywne skutki choroby afektywnej, na co wskazują liczne badania i metaanalizy. Badacze podkreślają poprawę, w szczególności podczas fazy depresyjnej.

Najważniejsze przeciwutleniacze to alfa-tokoferol, beta-karoten, witaminy rozpuszczalne w tłusz­czach (A, D, E, K), koenzym Q-10, fosfolipidy, a także sprzę­żony kwas linolowy i kwas alfa-liponowy (ALA).

Ze względu na ich lipofilny charakter (dobrze rozpuszczają się w tłuszczu) są lepiej absorbowane i wykorzystywane przez organizm w porównaniu z antyoksydantami hydrofilnymi (dobrze łączą­cymi się z wodą). Wszystkie z wymienionych działań diety ketogenicznej mogą okazać się pomocne w leczeniu zaburzeń nastroju, w tym w chorobie afektywnej dwubiegunowej.

Istnieje również kilka innych powodów, dla których dieta ketogeniczna może znaleźć zastosowanie jako stabiliza­tor nastroju w ChAD.

Należy zwrócić uwagę, że niektóre leki przeciwdrgawkowe mogą poprawiać obraz kliniczny w zaburzeniach nastroju, a dieta ketogeniczna jest jedną z metod leczenia epilepsji. Wśród pacjentów z depresją lub manią obserwuje się hipometabolizm mózgowy, a dieta ketogeniczna wpływa korzystnie na profil energii w mózgu.

Warto pamiętać, że zmiany zewnątrzkomórkowe zacho­dzące podczas stanu ketozy będą zmniejszać wewnątrzko­mórkowe stężenia sodu – wspólną właściwość wszystkich skutecznych stabilizatorów nastroju. Dieta ketogeniczna wpływa również na skład mikrobioty jelitowej, która może odgrywać rolę w stabilizacji nastroju.

Przesłanką potencjal­nych korzyści wynikających ze stosowania diety ketogenicz­nej jest analiza, jaką przeprowadzili badacze z Uniwersytetu Cambridge, którzy prześledzili internetowe wpisy i komen­tarze dotyczące stosowania diety w chorobie afektywnej dwubiegunowej: 141 wpisów (85,5%) wyrażało pozytywny wpływ diety ketogenicznej na stabilizację nastroju.

Niestety mimo długiej historii jej stosowania w neurolo­gii, rola diety ketogenicznej w zaburzeniach psychicznych nie jest jasna. Dotychczasowe przesłanki naukowe mają znaczne ograniczenia, dlatego potrzeba dalszych badań w celu zweryfikowania wpływu diety ketogenicznej na różne zaburzenia psychiczne.

Należy jednak uznać, że ze względu na swoje potencjalne plejotropowe działanie (dzia­łanie wielokierunkowe) stanowi ona obiecującą perspek­tywę w badaniach nad zaburzeniami nastroju, zwłaszcza w przypadkach oporności na leczenie.

Bezpieczeństwo stosowania diety ketogenicznej

W ciągu ostatnich lat poglądy naukowców na temat diet niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych znacząco się zmieniły. Dawniej uważano, że tłuszcze i cholesterol pokar­mowy są niekwestionowaną przyczyną chorób układu ser­cowo-naczyniowego, z kolei aktualne badania coraz częściej podają w wątpliwość obowiązujące niegdyś paradygmaty.

Analiza przeprowadzona na 82202 kobietach nie wykazała związku między wysokim spożyciem tłuszczu a chorobą wieńcową serca, zauważono jednak zwiększone ryzyko u osób na diecie o wyższym ładunku glikemicznym.

Podobne wnioski przedstawiono w dużym badaniu kohortowym PURE (ang. Prospective Urban Rural Epidemiology), przeprowadzo­nym w 18 krajach o różnym rozwoju cywilizacyjnym, gdzie poddano analizie dietę 135335 osób między 35. a 70. rokiem życia przez średnio 7,4 roku.

Nie zaobserwowano związku między wysokim spożyciem tłuszczu a zwiększoną śmiertel­nością, w tym również z powodów sercowo-naczyniowych. Większa śmiertelność dotyczyła natomiast osób, których dieta była bardziej zasobna w węglowodany.

Wnioski z tej publika­cji akcentują potrzebę rozważenia obecnych zaleceń dietetycz­nych. Kontrowersje w świetle nauk medycznych wzbudzają kwasy tłuszczowe nasycone, obwiniane głównie o choroby układu sercowo-naczyniowego.

Po wnikliwej analizie aktu­alnej literatury przedmiotu okazuje się jednak, że badania prowadzone na dużych grupach populacyjnych (metaanalizy, przeglądy systematyczne, badania kohortowe i kliniczne) w dużej części nie wykazują związku między spożyciem owych kwasów tłuszczowych a zagrożeniami kardiologicz­nymi.

Metaanaliza badań kohortowych opublikowana w 2019 roku w Lipids Health and Disease nie przynosi dowodów na istnienie związku między całkowitym spożyciem tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyco­nych i wielonienasyconych, a ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Istotny jest wszakże fakt, że zaobser­wowano taką zależność między spożyciem kwasów tłuszczo­wych o konfiguracji trans.

Z kolei inna metaanaliza wskazuje, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych wśród populacji japońskiej zmniejsza ryzyko krwotoku śródmózgo­wego i udaru niedokrwiennego, niemniej nie dowiedziono takiej korelacji wśród innych badanych podgrup.

Według metaanalizy randomizowanych badań kontrolowanych, zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych w większości wielonienasyconymi kwasami omega-6 nie redukuje ryzyka incydentów choroby wieńcowej serca, śmiertelności z nią związanej oraz śmiertelności całkowitej. Według tego autora rekomendacje wcześniejszych badań, w których podkreślano korzyści płynące z takiego zabiegu dietetycznego, wynikały z nieodpowiedniego włączania prób do analiz naukowych.

Następna metaanaliza – obejmująca 15 badań prospektyw­nych z udziałem 476569 osób – wskazuje na związek między wyższym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych a zmniejszonym ryzkiem udaru mózgu oraz śmierci z tego powodu. Średnio- i długoterminowe efekty stosowania diety ketogenicznej były obserwowane w badaniu klinicznym przeprowadzonym na grupie 377 pacjentów.

Wnioski z tego eksperymentu pozostają w zgodzie z wcześniej cytowanymi badaniami. Badacze wykazali poprawę parametrów związa­nych z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak pomiary antropometryczne, ciśnienie krwi, poziomy lipi­dów i metabolizm glukozy. Ponadto uczestnicy badania byli obserwowani przez 12 miesięcy i wszystkie uzyskane korzyści zdrowotne nadal się utrzymywały.
Dieta keto

Inny przegląd systematyczny i metaanaliza badań obserwa­cyjnych nie wykazują związku między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych a zwiększonym ryzykiem śmiertelności, występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby niedokrwiennej serca, udaru niedokrwiennego czy cukrzycy typu 2, wskazując jednocześnie na różnorod­ność i pewne ograniczenia metodologiczne owych obser­wacji.

Badacze apelują jednak o wnikliwą analizę skutków zdrowotnych zamiany m.in. tłuszczów nasyconych innymi alternatywnymi makroskładnikami, ponieważ przekłada się to docelowo na rekomendacje dietetyczne.

Kolejna meta­analiza, uwzględniająca 7150 uczestników, nie dostarcza dowodów na korzystny wpływ diety o zmniejszonej lub zmodyfikowanej zawartości tłuszczu we wtórnej profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.

Zamiana nasyconych kwa­sów tłuszczowych na wielonienasycone nie była związana ze zmniejszeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Interesujące wnioski przedstawia metaanaliza włączająca 347747 pacjentów, w której znalazły się argumenty za brakiem związku między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych a zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca lub innych chorób związanych z układem krwionośnym.

Istnieje również model śródziemnomorski diety ketogenicznej, oparty na oliwie, rybach i zielonych warzywach. Taki wariant poprawia glikemię, markery kardiologiczne oraz może być wykorzystywany w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Omawiana interwencja żywieniowa może zostać bez­pośrednio wykorzystana również wśród pacjentów z ChAD, gdyż według badań ponad połowa chorych prezentuje zabu­rzenia metabolizmu glukozy. Ponadto obserwuje się u tych pacjentów podwyższenie poziomu trójglicerydów na czczo oraz zwiększenie obwodu talii. Nawyki żywieniowe pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową w stanie eutymii również są gorsze w porównaniu z grupą kontrolną.
  Dieta keto

Żywienie oparte na modelu wysokotłuszczowym, jakim jest dieta ketogeniczna, może jednak nieść ze sobą pewne zagrożenia, w szczególności jeśli nie jest dobrze zaplano­wane. Należy z całą mocą podkreślić, że tego typu terapia wymaga monitorowania stanu somatycznego pacjenta, a także wykonywania kontrolnych badań ultrasonograficz­nych i laboratoryjnych.

Najczęściej występują problemy na poziomie przewodu pokarmowego, takie jak biegunki, zaparcia lub wymioty. Część piśmiennictwa wskazuje również na zaburzenia uwarunkowane głównie deficytem energetycznym i odżywczym (witaminy, składniki mine­ralne).

Ze względu na małą podaż białka i węglowodanów wśród dzieci mogą występować zaburzenia związane z niską masą ciała oraz zatrzymanie wzrostu (hipoproteinemia).

Dieta ketogeniczna najprawdopodobniej wpływa również na zmniejszenie poziomu IGF-1 (hormon produkowany w wątrobie, insulino podobny czynnik wzrostu), co może wyjaśniać zaburzenia rozwoju fizycznego u dzieci. U części osób można zaobserwować podwyższony poziom trój­glicerydów, cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny LDL, niemiej zwykle w ciągu 12 miesięcy parametry te powracają do wartości referencyjnych.

Dieta ketogeniczna może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej, która występuję u 3–7% pacjentów, jednak odpowiednia podaż cytrynianów w diecie zapobiega formowaniu się kamieni (profilaktyczne alkalizowanie moczu).

Literatura przedmiotu wskazuje również na przypadki kardiomiopatii, zapalenia trzustki, a także dysfunkcji wątroby i nerek, szczególnie podczas terapii skojarzonej wraz z kwasem walproinowym. W więk­szości przypadków jednoczesne podawanie walproinianu i wdrażanie diety ketogenicznej wydaje się wszakże bez­pieczne.

Wprowadzenie diety ketogenicznej wiąże się z występowaniem zaburzeń elektrolitowych, co może powo­dować m.in. ból głowy, zmęczenie, nudności, zawroty głowy i omdlenia, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zmniejszenie energii oraz zaburzenia rytmu serca – jest to tzw. grypa węglowodanowa (keto-flu).

Często raportowanym skut­kiem ubocznym jest również hipoglikemia. Zaktualizowany raport ekspertów z 2018 roku dotyczący ketogenicznych terapii żywieniowych wskazuje jednak na niskie ryzyko poważnych skutków ubocznych, a najczęstsze objawy (żołądkowo-jelitowe) są stosunkowo łatwe do opanowania.

Podsumowanie i wnioski

Dieta ketogeniczna jest od blisko stu lat wykorzystywana w medycynie do leczenia padaczki lekoopornej, głów­nie u dzieci. Na podstawie przedstawionego przypadku i analizy dostępnej literatury przedmiotu można przy­puszczać, że dieta ta może wykazywać również korzystne działanie w zaburzeniach afektywnych oraz innych cho­robach psychicznych. Po wprowadzeniu przez pacjenta diety ketogenicznej oraz cyklicznego jednodniowego postu (zwiększenie intensywności ketozy) zaobserwowano stabilizację nastroju i całkowite ustąpienie depresji, istotnie zmniejszono dawki lamotryginy oraz całkowicie odsta­wiono kwetiapinę. Pacjent po 8 latach pierwszy raz wszedł w stan całkowitej remisji, utrzymującej się permanentnie. Aktywność diety związana jest prawdopodobnie z kilkoma mechanizmami, m.in. wpływem na kanały jonowe (sodowy, wapniowy) i zwiększeniem kwasowości krwi, podobnie do farmakologicznych stabilizatorów nastroju.
Liczne badania i metaanalizy wskazują na bezpieczeństwo stosowania diety ketogenicznej, a nawet promują jej wdrożenie w niektórych zaburzeniach metabolicznych. W związku z omawianymi przesłankami słuszne wydaje się przeprowadzenie dobrze zaprojektowanych badań na większej grupie pacjentów oce­niających wpływ diety ketogenicznej na psychikę człowieka, z obligatoryjnym uwzględnieniem pacjentów chorych na zaburzenia afektywne dwubiegunowe, depresję i schizo­frenię. Plejotropowe właściwości tej diety mogą się okazać pomocne w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych, łago­dząc przebieg choroby, podnosząc jakość życia pacjentów i zwiększając prawdopodobieństwo uzyskania remisji.

Ireneusz Chmiel – Ketogenic diet in therapy of bipolar affective disorder – case report and literature review. Psychiatr Pol. 2022 Dec 31;56(6):1345-1363.
Źródło: https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-136356-85567?filename=Ketogenic%20diet%20in%20therapy.pdf

Bibliografia
  • Ireneusz Chmiel – Ketogenic diet in therapy of bipolar affective disorder – case report and literature review. Psychiatr Pol. 2022 Dec 31;56(6):1345-1363.
  • Źródło: https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-136356-85567?filename=Ketogenic%20diet%20in%20therapy.pdf
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny