Jakie są korzyści i ryzyka związane z ekspozycją na słońce, i jak skutecznie radzić sobie z poparzeniami słonecznymi?

Słońce, będące naturalnym źródłem światła, nie tylko poprawia nasz nastrój, ale także wspomaga zdrowie, wpływając korzystnie na skórę, układ odpornościowy i produkcję witaminy D. Jednak nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji, dlatego warto znać sposoby radzenia sobie z poparzeniami słonecznymi.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Dobroczynne działanie słońca na nasze zdrowie

Słońce może być naszym naj­lepszym przyjacielem, a nawet lekarzem (promienie słoneczne mogą łagodzić choroby skórne, takie jak łuszczyca, egzema i trą­dzik). Jest doskonałym naturalnym antydepresantem.

Ekspozycja na promienie słoneczne powoduje zwiększone wydzielanie serotoni­ny – hormonu szczęścia. Dostatek światła słonecznego w ciągu dnia jest także warunkiem wydzielania odpowiedniej ilości innego hor­monu – melatoniny – odpowiada­jącej za dobry sen.

Pod wpływem słońca nasze organizmy produkują witaminę D, ważną nie tylko dla utrzymania odpowiedniej gęstości tkanki kostnej poprzez regulację metabolizmu wapnia i fosforu, ale także dla prawidłowego funkcjo­nowania układu odpornościowego, zapobiegania chorobom nowo­tworowym oraz równoważenia nastroju. Pod wpływem słońca organizm wydziela również tlenek azotu, który obniża ciśnienie krwi, a przez to zmniejsza ryzyko udaru.

krem przeciwsłoneczny
Brak umiaru w opalaniu może mieć jednak przykre, a nawet niebezpieczne konsekwencje, dlatego przy dłuższej ekspozycji na słońce należy stosować środ­ki ochronne, takie jak filtry lub okrycie się cienką, przewiewną tkaniną dla uniknięcia poparzeń.

Czy stosowanie filtrów słonecznych jest bezpieczne?

Niestety, konwencjonalne fil­try słoneczne oparte są najczę­ściej na szkodliwych związkach chemicznych, które wprawdzie pochłaniają promieniowanie UVA/UVB, ale mają też zdolność szybkiego przenikania przez skórę do krwiobiegu i wykry­wane są później w próbkach krwi i moczu, a także w łoży­skach kobiet ciężarnych oraz w mleku matek karmiących1.

Takie składniki filtrów słonecz­nych jak oksybenzon (BP-3), ok­tinoksat, homosalat i salicylan oktylu zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, zakłó­cają funkcjonowanie osi pod­wzgórze-przysadka-tarczyca, a także wpływają toksycznie na układ rozrodczy i rozwój płodowy2.

Oksybenzon powiąza­no z podwyższonym ryzykiem endometriozy3, uszkodzeniami DNA i rakiem4. Może on przenikać przez barierę krew-mózg. Nara­żenie na jego działanie w okresie prenatalnym może powodować patologiczne zmiany układu nerwowego, skutkujące w życiu dorosłym wystąpieniem schi­zofrenii lub choroby Alzheime­ra5.

Związki zawarte w filtrach słonecznych są także toksycz­ne dla organizmów wodnych, przez co przyczyniają się m.in. do wymierania raf koralowych i zubożenia życia morskiego6.

Lepszym wyborem będą filtry oparte na substancjach mineral­nych, takich jak tlenek cynku i dwutlenek tytanu. Często określa się je mianem filtrów fizycznych, gdyż w odróżnieniu od filtrów chemicznych nie pochłaniają promieniowania UVA/UVB, lecz odbijają je i rozpraszają. Związki te niemal nie wchłaniają się przez skórę, co czyni takie preparaty stosunkowo bezpiecznymi, choć i one nie są obojętne dla zdrowia ludzi ani dla organizmów żywych.

olej z pestek malin
Własności fotoprotekcyj­ne mają niektóre oleje naturalne, np. z nasion dzikiej marchwi, pestek malin czy kiełków psze­nicy, ale ich stosowanie wymaga znacznej ostrożności, ponieważ ich własności ochronne są słabsze od tych, do jakich przyzwycza­iły nas produkty syntetyczne.

Jeżeli jednak wszystkie środki ostrożności zawiodą i nadużyjesz kąpieli słonecznych, możesz sko­rzystać z proponowanych przez nas sprawdzonych, naturalnych sposobów zmniejszenia dyskomfor­tu i przyspieszenia gojenia skóry.

Jak uchronić się przed nadmiernym poparzeniem słonecznym?

SIĘGNIJ PO ODPOWIEDNIE JEDZENIE

O ochronę przeciwsłoneczną możesz zadbać także od wewnątrz, spożywając produkty bogate w karotenoidy (α- i β-karoten, luteinę, zeaksantynę, likopen), izotiocyjaniany (sulforafan), przeciwutleniacze (witaminę C, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy) oraz polifenole (kwas elagowy, EGCG, kwas rozmarynowy, kurkuminę)7.

Badania pokazują, że skuteczność ochronna takich produktów może być całkiem wysoka. Musisz to jednak zacząć robić ze sporym wyprzedzeniem. Przykładowo, spożywanie bogatego we flawonole napoju z kakao zmniejszało wrażliwość skóry na promieniowanie UV o 15% po 6 tygodniach i o 25% po 12 tygodniach8.

Codzienna dawka likopenu zawarta w 40 g przecieru pomidorowego powodowała po 10 tygodniach o 40% mniejsze zaczerwienienie skóry pod wpływem światła słonecznego. Również probiotyki (bakterie Lactobacillus) udowodniły swe działanie fotoprotekcyjne przy dłuższym spożywaniu9.

OCHŁÓDŹ CIAŁO

Zanurzenie w zimnej wodzie jest jednym z najprostszych sposobów schłodzenia skóry i złagodzenia stanu zapalnego, wywołanego przez nadmiar promieni słonecznych10.

Prysznic możesz zastąpić kąpielą w jeziorze lub w wannie z chłodną wodą. Nie nadaje się do tego celu woda w basenie, gdyż zawarty w niej chlor działa drażniąco na skórę. Woda nie powinna być zbyt zimna, nie należy też przykładać do skóry lodu, ponieważ mógłby on spowodować jeszcze poważniejsze podrażnienia.

Nie używaj mydła ani kosmetyków do kąpieli, gdyż sprzyjają wysuszaniu skóry. Po wyjściu z wody nie wycieraj ciała, lecz delikatnie osusz je ręcznikiem, pozostawiając na skórze nieco wody. Schładzający prysznic możesz brać kilka razy w ciągu dnia.

WYKĄP SIĘ W PŁATKACH OWSIANYCH

Owies zawiera liczne związki fenolowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwświądowym, wśród których szczególnie wyróżniają się awenantramidy, hamujące aktywność jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF-κB (odgrywa on ważną rolę w procesach zapalnych).

Awenantramidy zmniejszają wydzielanie prozapalnych cytokin i histaminy, a także modulują reakcje nerwów odpowiedzialnych za uczucie swędzenia11. Pomagają również odbudować skórną barierę ochronną. Wysoka zawartość skrobi i beta-glukanów w owsie nadaje mu własności nawilżające i chroniące skórę.

Aby przygotować taką kąpiel, wsyp do wanny z ciepłą wodą filiżankę jak najdrobniej zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej i dobrze wymieszaj, by woda nabrała mlecznego koloru (możesz też dodać mleka owsianego). Zanurz się w wannie na ok. 15-20 min, po czym delikatnie osusz skórę. Zmielone płatki możesz też włożyć do wanny w zawiązanym woreczku lub ściereczce (by zaoszczędzić sobie sprzątania po kąpieli) albo przygotować z nich pastę, którą zastosujesz jako okład na poparzoną skórę.
  łazienka z wanną

PRZYŁÓŻ OGÓREK

Ogórki i ich sok odżywiają skórę, koją podrażnienia i zmniejszają obrzęki, a także łagodzą ból po poparzeniu słonecznym12. Dzięki dużej zawartości wody ogórek ma doskonałe własności chłodzące, a na dodatek zawiera też związki aktywnie łagodzące stany zapalne. Jednym z nich jest izoorientyna, zmniejszająca ekspresję cytokin prozapalnych, takich jak cyklooksygenaza-2 (COX-2), czynnik martwicy nowotworów alfa (TNF-α) i interleukina-6 (IL-6). Ma ona również działanie przeciwutleniające13.

Podobnie działają też kukurbitacyny – związki nadające gorzki smak końcówkom ogórków14. Natomiast flawonoidy hamują syntezę prostaglandyn, dzięki czemu mają działanie przeciwbólowe15. Z kolei ekstrakt z owoców ogórka zwiększa wydzielanie cytokiny przeciwzapalnej IL-1016. Ogórki możesz zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze i tak przygotowaną papkę nakładać na podrażnioną skórę.

kobiety na plaży pijące wodę kokosową
Skóra poparzona słońcem zatrzymuje wodę, odciągając ją z reszty ciała, zwróć więc szczególną uwagę na uzupełnianie płynów, by utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu, które jest też warunkiem szybszego gojenia podrażnień. Pij wodę, ale możesz też sięgnąć po napoje izotoniczne, by uzupełnić poziom elektrolitów. Unikaj jednak napojów alkoholowych i kofeinowych, gdyż mogą działać odwadniająco.

NAŁÓŻ JOGURT LUB KEFIR

Ten tradycyjny, znany od wieków sposób łagodzenia poparzeń słonecznych ma też solidne podstawy naukowe. Bakterie występujące w fermentowanych produktach mlecznych wytwarzają kwas mlekowy i bakteriocyny – naturalne substancje o działaniu zbliżonym do antybiotyków – dzięki czemu mogą hamować rozwój szkodliwych drobnoustrojów i przyspieszać gojenie podrażnień. Kwas mlekowy, kwas octowy i polisacharydy zawarte w kefirze działają też przeciwzapalnie17.

Szczepy Lactobacillus wykazują znaczące działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie wydzielania cytokin prozapalnych i blokowanie ścieżek sygnalizacyjnych stanu zapalnego. Mają też działanie immunostymulujące, przywracają prawidłową mikroflorę skóry i wzmacniają jej barierę ochronną18. Wytwarzane przez nie kwasowe pH sprzyja aktywności komórek biorących udział w regeneracji tkanek i odpowiedzi odpornościowej. Jak wykazały badania, bakterie kwasu mlekowego stymulują też proliferację (mnożenie) keratynocytów, czyli komórek nabłonkowych, uczestniczących w regeneracji naskórka19.

UŻYJ ALOESU

Żel z wnętrza liści aloesu ma własności przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zawarta w nim aloina, najważniejszy glikozyd otrzymywany z aloesu, hamuje wydzielanie substancji prozapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworów (TNF-α), interleukina IL-6, indukowalna syntaza tlenku azotu (iNOS) i cyklooksygenaza 2 (COX-2), a także blokuje ścieżkę sygnalizacyjną czynnika NF-κB, wpływającego na ekspresję różnych genów prozapalnych20.

aloesy
Możesz hodować aloes w domu jako roślinę doniczkową albo też przed wyjazdem nad morze lub na działkę zaopatrzyć się w gotowy żel aloesowy.

ZRÓB OKŁAD Z HERBATY

Na poparzoną skórę połóż zaparzone wcześniej (i schłodzone) torebki herbaty lub ściereczkę namoczoną w chłodnym już naparze. Na twarzy możesz położyć na ok. 20 min kompresy z torebek herbaty. Możesz też wlać herbatę do pojemnika z rozpylaczem i spryskiwać się nią co jakiś czas.

Zawarte w napoju polifenole (katechiny, flawonole, teaflawiny, tearubiginy) działają nie tylko przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, ale także łagodzą szkodliwe skutki promieniowania UVB, takie jak zaczerwienienie i podrażnienie skóry, uszkodzenia komórek naskórka i oksydacyjne uszkodzenia DNA23.

SIĘGNIJ PO ZIEMNIAKI

Zawarte w ich bulwach glikoalkaloidy, takie jak solanina, solanidyna, solasodyna i chakonina, choć trujące w przypadku spożycia, mają jednak udowodnione działanie przeciwzapalne przy zastosowaniu zewnętrznym21.

Wykazano też, że pochodzące z ziemniaka egzosomy (maleńkie cząsteczki o kształcie pęcherzyków, które mogą przenikać do głębszych warstw skóry) sprzyjają namnażaniu keratynocytów, nasilają ekspresję enzymu detoksykującego komórki (S-transferazy glutationu), jednocześnie tłumiąc ekspresję enzymów MMP niszczących kolagen, a także hamując wydzielanie cytokin prozapalnych IL-6 i TNF-α.

Mają też działanie przeciwutleniające i są w stanie minimalizować fotouszkodzenia komórek, spowodowane promieniowaniem UVB22. Do złagodzenia poparzeń słonecznych użyj surowego ziemniaka, umytego i pokrojonego w cienkie plasterki lub też startego na tarce na papkę, którą nałożysz na skórę. Możesz też ze startego ziemniaka wycisnąć sok, nasączyć nim ściereczkę i przyłożyć ją jako kompres.

Bibliografia
  • Appl. Sci. 2023, 13(2), 712
  • International Journal of Andrology, 2012, 35, 424-36
  • Environ Sci Technol. 2012 Apr 17; 46(8): 4624-32
  • Dermatol Res. 2019; 1(1); 1-3
  • Mol Neurobiol. 2019; 56(7): 4820-37
  • Miller et al. Environ Sci Eur (2021) 33:74
  • Murad, H., & Murad, J.E. Eat Your Sunscreen: How the Food We Consume Can Protect Our Skin from the Sun’s Harmful Rays. Ranah Research 2014 Maret., 6(3): 389-94, doi:
  • 10.38035/rrj. v6i3
  • Cosmetic Dermatology, May 2008, Vol. 21 No. 5
  • Br J Dermatol. 2010 Sep;163(3):536-43
  • IJRPC 2014, 4(2), 342-5
  • Foods 2021, 10, 2591
  • Fitoterapia 2013 Jan:84:227-36
  • Oxid Med Cell Longev. 2017:2017:5498054
  • Pharmacognosy Reviews 9(17):12 May 2015 9(17):12
  • Pharm. 2010;2(4): 365-8
  • BMC Complement Altern Med 18, 194 (2018)
  • Burns 38(5):719-23
  • Pharmaceutics. 2022 Mar; 14(3): 557
  • Iran J Pathol. 2022; 17(4): 460-468
  • Molecules. 2018 Mar; 23(3): 517
  • Molecules. 2023 Jul; 28(13): 4957
  • Mol Med Rep. 2023 Sep; 28(3): 167
  • Molecules 2019, 24, 4277
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny