Całkowite wyeliminowanie zarodników pleśni może okazać się trudne. Na przykład, zaledwie jeden niewidoczny gołym okiem zarodnik Stachybotrys chartarum, czyli czarnej pleśni, może stać się zaczątkiem całej kwitnącej kolonii.
Pleśń i grzyby w naszym środowisku
Na naszej planecie istnieje ponad 200 tys. gatunków grzybów – kapeluszowych, pleśni, drożdży, porostów i trufli – których zadaniem jest rozkładanie organizmów biologicznych i przywracanie ich składników odżywczych glebie. Niektóre pleśnie są bardzo pożyteczne, jak np. pleśń Penicillium, z której otrzymuje się antybiotyk – penicylinę.
Jednakże wiele pleśni z gatunków Aspergillus, Fusarium, Stachybotrys i, co ciekawe, także Penicillium ma działanie wysoce trujące, uwalniając niebezpieczne bio- i mykotoksyny (groźne produkty przemiany materii), które mogą być wdychane z powietrzem lub osiadać na skórze i powodować szkody u innych istot żywych. Spośród ok. 100 tys. różnych gatunków pleśni 80 uważa się za szkodliwe. Mogą one wykazywać działanie od alergennego (wywołującego łagodne podrażnienia), poprzez patogenne (wywołujące infekcje), aż po toksyczne (niebezpiecznie trujące dla wszystkich żywych organizmów).
Jak pleśń wpływa na zdrowie?
Zarodniki pleśni wytwarzają gazy bardzo podobne do lotnych związków organicznych. Dostają się one do krwiobiegu i krążą w układzie pokarmowym. Wątroba stara się odtruć organizm poprzez odprowadzanie toksyn do żółci. Jednak pleśń przypomina nieco magnes. Jest lepka i przywiera do żółci, a następnie trafia z powrotem do jelit i z krążeniem dostaje się znów do wątroby – wyjaśnia Dean Mitchell.
Mykotoksyny wywierają wpływ na wszystkie układy organizmu, oddziałując na liczne narządy, m.in. płuca, układ mięśniowo-szkieletowy oraz ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy2. Oprócz problemów oddechowych, takich jak katar i astma, jednym z najlepiej znanych skutków ubocznych narażenia na kontakt z pleśnią jest zespół przewlekłej reakcji zapalnej (CIRS), wywoływany przez biotoksyny wyzwalające nadmierną produkcję cytokin, które dosłownie eksplodują w całym organizmie, skłaniając układ odpornościowy do atakowania własnych tkanek (cytokiny są drobnocząsteczkowymi białkami, niezbędnymi dla sygnalizacji komórkowej). Szeroka gama objawów CIRS obejmuje różnorodne dolegliwości, od zmęczenia i bólów głowy po nadmierne pragnienie, zaburzenia hormonalne, problemy trawienne, dezorientację, bóle stawów i problemy poznawcze.
Mykotoksyny wywierają negatywny wpływ na komórki tuczne, stanowiące część naszej tkanki łącznej i współpracujące z układem odpornościowym. Rezultatem tego są choroby wywołane nadwrażliwością (alergie), przewlekłe zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, kaszel i problemy neurologiczne, takie jak bóle głowy, mdłości i mgła mózgowa3. Biotoksyny te mogą również wyzwalać reumatoidalne zapalenie stawów4, a badania dowodzą, że wpływają one niekorzystnie także na układ płucny5.
W badaniach powiązano także narażenie na działanie toksycznej pleśni ze stwardnieniem rozsianym6. Niektóre inne objawy ogólne to wypadanie włosów, oporność insulinowa, bezsenność, wrażliwość na substancje chemiczne, huśtawki emocjonalne i zmiany zachowania, niewyjaśnione przybieranie lub tracenie na wadze, przewlekły ból, mgła mózgowa, poranne uczucie kaca, nawet jeśli nie piło się wcale alkoholu, a także depresja.
Wpływ pleśni na mózg
Jednym z powodów, dla których objawy są tak zróżnicowane, jest ich silne powiązanie z mózgiem. Badania pokazują, że wiele mykotoksyn pokonuje barierę krew-mózg; należy do nich m.in. gliotoksyna, czyli mykotoksyna wydzielana przez Aspergillus fumigatus7. Narażenie na kontakt z pleśniami w budynkach uszkodzonych na skutek zalania wodą może wywoływać objawy neurologiczne i neuropsychiatryczne: zaburzenia ruchu, równowagi i koordynacji, majaczenie, otępienie i różnego rodzaju objawy bólowe8. Ekspozycja na mykotoksyny uważana jest obecnie za jeden z czynników odgrywających rolę w schorzeniach neurorozwojowych, takich jak zaburzenia spektrum autyzmu9.
Badanie „Jak mykotoksyny mogą wpływać na nasz mózg”, opublikowane w International Journal of Molecular Science w 2011 r., ujawniło, że pewne mykotoksyny bezpośrednio upośledzają funkcje neurologiczne poprzez zakłócanie pracy neuronów i ich niszczenie10.
Jill Carnahan, lekarz medycyny funkcjonalnej z Louisville w stanie Kolorado, wymienia następujące 4 główne mykotoksyny, znane z wywoływania skutków neurotoksycznych.
Toksyna T-2 jest produktem ubocznym gatunku grzybów Fusarium, a kontakt z nią następuje głównie poprzez ziarna zbóż. Zabija ona komórki mózgu zarówno w mózgach płodów, jak i osób dorosłych. T-2 tłumi także S-transferazę glutationu (białko mające zdolność łączenia glutationu ze związkami organicznymi), która pomaga metabolizować leki i wspiera detoksykację. Toksyna wpływa też negatywnie na funkcjonowanie i produkcję mitochondriów (organelli komórkowych, produkujących ATP – źródło energii napędzającej funkcjonowanie komórek).
- Źródła: kukurydza, pszenica, jęczmień i ryż.
- Objawy ogólne: Osłabienie, zawroty głowy, utrata panowania nad ciałem i koordynacji ruchów.
- Objawy po dotknięciu: Uczucie palenia, pęcherze skórne i martwica skóry.
- Spożycie: Mdłości, wymioty, krwawa biegunka, brak apetytu i śmierć.
- Wdychanie: Świąd, kichanie, świszczący oddech, kaszel i zabarwiona krwią ślina.
- Wniknięcie przez oczy: Ból oczu, zaczerwienienie, łzawienie i rozmazany obraz.
Trichoteceny makrocykliczne wytwarzane są przez różne gatunki Fusarium, Myrothecium, Trichodermal Podostroma, Trichothecium, Cephalosporium, Verticimonosporium i Stachybotrys. Oddziałują poprzez hamowanie syntezy białek oraz wiązanie się z białkami i innymi makrocząsteczkami w całym organizmie. Zarodniki te także są w stanie wywoływać stany zapalny w układzie nosowym i oddechowym oraz powodować śmierć neuronów. Utrudniają one też funkcjonowanie układu odpornościowego, jak również wywierają wpływ na układ płucny.
- Źródło: Grzyby rosną w wilgotnych częściach budynków, w materiałach zawierających celulozę, takich jak listwy drewniane, parapety, boazeria, panele ścienne, płyty sufitowe i tektura.
- Objawy: Osłabienie, problemy oddechowe, ataksja (utrata kontroli nad ruchami ciała), obniżone ciśnienie krwi, zaburzenia krwotoczne i śmierć.
Fumonizyna B1 (FB1) wytwarzana jest przez kilka gatunków pleśni Fusarium. Występująca powszechnie i obficie fumonizyna B1 powoduje degenerację neuronów w korze mózgowej i zakłóca syntezę ceramidów, czyli tworzenie cząsteczek sygnałowych, regulujących rozwój i śmierć neuronów. Powoduje ona także rozkład kwasów tłuszczowych w błonach komórek układu nerwowego i tkanek mózgu. Zwiększa utlenianie lipidów, hamując jednocześnie syntezę białek i powodując fragmentację DNA oraz apoptozę (śmierć komórek).
- Źródło: Występuje głównie w ziarnach zbóż, szczególnie kukurydzy.
- Objawy: Ospałość, ucisk w głowie, brak apetytu, drgawki, uszkodzenie wątroby i śmierć.
Ochratoksyna A (OTA) wydzielana jest przez różne gatunki Aspergillus i Penicillium. Uszkadza DNA, lipidy i białka w organizmie. Zubaża również zasoby dopaminy w prążkowiu, czyli neuroprzekaźnika uwalnianego z przodomózgowia, i odpowiada za wywoływanie śmierci komórek w hipokampie oraz innych częściach mózgu. Dopamina z prążkowia reguluje ogólnoustrojowy metabolizm glukozy, silnie wpływa na nasze poczucie i wykorzystanie czasu, a także na odpowiednie zachowanie i uczenie się w reakcji na sygnały sensoryczne.
OTA wywołuje stres oksydacyjny, pogarsza funkcjonowanie mitochondriów i hamuje syntezę białek. Ma działanie immunotoksyczne, neurotoksyczne, teratogenne (uszkadzające płód) i genotoksyczne (uszkadzające DNA). Odznacza się przy tym bardzo długim czasem półtrwania, kumulując się w łańcuchu pokarmowym i w organizmie.
- Źródła: Zboża, wino, piwo, winogrona, czekolada, kawa, wieprzowina, drób i produkty mleczne.
- Objawy: Przewlekłe zmęczenie, problemy oddechowe, schorzenia nerek, grzybicze wysypki skórne, nocne pocenie się, zawroty głowy, wypadanie włosów, zapalenie spojówek i halucynacje; powiązano ją z chorobami Parkinsona i Alzheimera.
Jak mykotoksyny wpływają na jelita?
Toksyny wytwarzane przez pleśń wywierają silny wpływ na skład mikrobioty jelitowej, oddziałując negatywnie na zdrowie jelit poprzez eliminowanie korzystnych bakterii i w rezultacie zwiększanie populacji patogenów jelitowych. Mogą zmniejszać ilość dobroczynnych Lactobacillus i Bifidobacteria w jelicie i upośledzać jelitową produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych11.
Ponieważ jelito i mózg są połączone12, toksyczny wpływ pleśni na oba te narządy ma poważne konsekwencje, które uczeni dopiero muszą zacząć badać. Nietrudno jednak dostrzec, że mykotoksyny upośledzające te funkcje powodują „krótkie spięcie” systemu sygnalizacji między jelitem i mózgiem, obniżając zdolność organizmu do wykrywania i korygowania toksycznego obciążenia, gdy się pojawi. A ponieważ zarówno mózg, jak i jelita mają ogólnoustrojowy wpływ na każdy aspekt biochemii człowieka, nie powinno być zaskoczeniem, że objawy związane z pleśnią są tak liczne i różnorodne, a także trudne do zidentyfikowania i do leczenia.
Zasada kumulacji
Wdychanie zarodników i spożywanie zawierających je produktów to najbardziej oczywiste drogi oddziaływania pleśni na człowieka. Szczególnie narażone na pleśnienie podczas przechowywania są komercyjne produkty zbożowe. Możemy jednak być narażeni także na kontakt z pleśnią poprzez skórę. Jego rezultatem często są wysypki i inne problemy skórne13.
W jaki więc sposób, przy wszystkich tak zróżnicowanych objawach, można zyskać pewność, że mamy do czynienia z problemem wynikającym z toksycznej pleśni? To trudne – mówi Bridgit Danner. – Ale jeżeli ktoś ma przewlekłe objawy, które pomimo wszelkich wysiłków nie ustępują, i jeżeli wciąż czegoś próbuje, przechodzi z jednej diety na drugą, eliminuje gluten, bierze suplementy, zanurza się w zimnej wodzie, chodzi spać wcześnie i robi wszystkie tego typu rzeczy, a jednak nic nie działa, to radziłabym przyjrzeć się siłom, które go otaczają.
Pod uwagę należy brać nie tylko bieżące narażenie na kontakt z pleśnią. Ekspozycja na mykotoksyny ma charakter kumulacyjny, choć jest to niezwykle trudne do zmierzenia14. Jeżeli testy mykotoksyn pacjenta wychodzą pozytywnie, to pierwszą rzeczą, o jaką prosi Bridgit Danner, jest zastanowienie się nad chronologią objawów i sięgnięcie pamięcią wstecz. Nie zawsze udaje nam się to poskładać – przyznaje. – Ale jeśli cofniesz się myślami w przeszłość, nagle zaczniesz przypominać sobie tę wilgotną suterenę, w której mieszkałeś podczas studiów i w której czułeś się tak źle. Czasem wystarczy minuta, by uświadomić sobie, jak to się zaczęło.
Jakie są rodzaje mytotoksyn?
Istnieją 2 rodzaje testów pleśni: biologiczne i środowiskowe: bilogiczne i środowiskowe.
Mytotoksyny biologiczne
Testy te mogą wykazać, czy mykotoksyny znajdują się w organizmie. Licencjonowany akupunkturzysta lub lekarz może zlecić wykonanie badań przesiewowych mykotoksyn w moczu, funkcjonalne testy krwi, które oceniają markery stanu zapalnego, oraz oznaczenie poziomu kwasów organicznych w celu ustalenia stężenia metabolitów grzybiczych, a także badanie markerów drożdżaków i bakterii.
Badania mogą być jednak problematyczne i najlepiej wykonywać je pod nadzorem lekarza. Bridgit Danner używa głównie testów MycoTOX Profile firmy Great Plains Laboratory w połączeniu z testem kwasów organicznych (OAT) i testem GPL-TOX, wykrywającym toksyny niemetaliczne.
Panele pleśniowe sprawdzają zazwyczaj obecność najczęstszych mykotoksyn:
- aflatoksyn B1, B2, G1, G2;
- gliotoksyny;
- izosatratoksyny;
- ochratoksyn, włącznie z ochratoksyną A;
- rorydyn A, E, H i L-2;
- atratoksyn G i H;
- trichotecenów;
- werrukaryn A i J.
Mytotoksyny środowiskowe
Dostępne na rynku testy do samodzielnego przeprowadzenia w domu mogą pomóc w wykryciu i zidentyfikowaniu zarodników w powietrzu lub na różnych powierzchniach w domu.
Jeżeli znajdziesz pleśń, zatrudnij profesjonalną firmę odgrzybiającą, by wykonała testy wilgotnościowe i pobrała próbki powietrza w celu znalezienia źródła, a następnie podjęcia odpowiednich działań.
Czy można uniknąć pleśni w domu?
- Dokładnie wyczyść i osusz dom w ciągu 24-48 godz. po każdym zalaniu lub przecieku. Jeżeli pleśń zagnieździ się w lub pod ścianami, izolacją sufitów i ścian, parapetami, kafelkami, zlewami, wykładzinami podłogowymi, tapicerką itp., to unoszące się w powietrzu zarodniki będą rozprzestrzeniać się po całym domu, tworząc nowe kolonie.
- Niezwłocznie naprawiaj przecieki.
- Utrzymuj poziom wilgotności między 30-50%, używając klimatyzatora, osuszacza powietrza, lub jednego i drugiego.
- Nie kładź wykładzin w łazienkach, kuchniach lub piwnicach.
- Używaj filtrów powietrza HEPA i czyść je oraz wymieniaj zgodnie z zalecanym harmonogramem.
- Używaj wywietrzników wiatrakowych w kuchni, łazience i suszarni bielizny.
- Często sprawdzaj systemy ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, oczyszczaj obudowy filtrów i wloty powietrza.
- Usunięcie pleśni z powierzchni nie eliminuje jej całkowicie. Dotrzyj do źródeł. W razie potrzeby zatrudnij profesjonalną firmę odgrzybiającą, by się tym zajęła.
Jak wyleczyć organizm z pleśni?
Wydostań się z zapleśniałego otoczenia i wykonaj testy. Jednocześnie podejmij następujące kroki.
Dieta - ogranicz te produkty
W walce z toksynami pleśniowymi najlepiej sprawdza się przeciwzapalna dieta organiczna. Unikaj:
- cukru i produktów cukrowych,
- słodkich napojów,
- owoców o wysokim indeksie glikemicznym i suszonych,
- wszystkich zbóż,
- produktów przetworzonych,
- produktów fermentowanych,
- nasion i orzechów,
- sera żółtego,
- alkoholu, szczególnie piwa i wina,
- kawy,
- czekolady.
Postaw na detoksykację
Organizm bardzo szybko wpada w niezwykle szkodliwy cykl krążenia jelitowo-wątrobowego – mówi Dean Mitchell – i dlatego, aby pozbyć się toksyn, niezbędne są substancje wiążące, które po spożyciu wychwytują szkodliwe związki z przewodu pokarmowego i eskortują je na zewnątrz, pomagając oczyścić organizm.
- Pij bardzo dużo czystej wody.
- Ćwicz i usuwaj toksyny z potem.
- Korzystaj z sauny na podczerwień, zaczynając od 10 do 15 min w temperaturze, jaką jesteś w stanie tolerować, i wydłużaj sesję stopniowo do 30 min lub więcej. Przez cały czas dbaj o nawodnienie. Po saunie zawsze bierz prysznic, by spłukać toksyny.
- Lewatywy z kawy zwiększają produkcję niezbędnego do detoksykacji glutationu. Kawa zawiera także związek zwany teofiliną, który może wspomagać oddychanie. Używaj lekko palonej, organicznej, dekofeinizowanej kawy i filtrowanej wody.
- Okład z oleju rycynowego na wątrobę i/lub jelita jest doskonałym sposobem detoksykacji. Wetrzyj go w skórę, a następnie okryj to miejsce ciepłym, wilgotnym ręcznikiem i połóż na nim butelkę z gorącą wodą lub poduszkę elektryczną na 45 min.
- Kąpiele z solą Epsom detoksykują ciało. Pozostań w wannie przez co najmniej 30 min.
Najskuteczniejsze techniki detoksykacji Bridgit Danner - Sauna: 10-45 min, 3-7 razy w tygodniu.
- Lewatywa z kawy: w zależności od tolerancji, 1-3 razy w tygodniu.
- Kąpiel z solą Epsom: 3-7 razy w tygodniu.
Stosuj suplementy
- Witamina D3 z K2 Wzmacnia układ odpornościowy. Sugerowana dawka dzienna: 45 mcg witaminy K2 na każdy 1000 j.m. witaminy D3 raz dziennie
- Witamina C Wzmacnia układ odpornościowy. Sugerowana dawka dzienna: 100 mg dziennie
- Glutation liposomalny Główny przeciwutleniacz organizmu. Sugerowana dawka dzienna: 1 kapsułka (100 mg) 2 razy dziennie z jedzeniem
- Prebiotyk Odżywia przyjazne bakterie i zwiększa różnorodność drobnoustrojów. Sugerowana dawka dzienna: 2,5-10 g lub więcej dziennie
- Probiotyki Wspierają zdrowe trawienie, zdrowie mózgu i produkcję neuroprzekaźników. Sugerowana dawka dzienna: 5-10 mld CFU dziennie
- Chlorella Bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Sugerowana dawka dzienna: 1-6 g dziennie
- Magnez Detoksykuje, wspomaga sen i równowagę hormonalną, zwiększa energię, stabilizuje nastrój. Sugerowana dawka dzienna: 250 mg dziennie
- Kwasy tłuszczowe omega-3 Zmniejszają stan zapalny. Sugerowana dawka dzienna: 500-1000 mg dziennie
- Preparaty enzymowe DAO Zawierają diaminooksydazę i pomagają komórkom rozkładać nadmiar histaminy. Sugerowana dawka dzienna: 540 mcg dziennie
- Kwercetyna Blokuje uwalnianie histaminy z komórek tucznych. Sugerowana dawka dzienna: 500 mg dziennie
- Elektrolity Pomagają w nawodnieniu, utrzymaniu równowagi pH oraz funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Sugerowana dawka dzienna: 1 lub więcej porcji dziennie
- CoQ10 Przeciwutleniacz, zwiększa energię komórkową. Sugerowana dawka dzienna: 1 porcja (200 mg) 1 lub 2 razy dziennie
- Buildings, 2022; 12(8): 1075
- Phys Med Rehabil Clin N Am, 2022; 33(3): 647-63
- J Biol Regul Homeost Agents, 2018; 32(4): 763-8
- Food Chem Toxicol, 2017; 109(Pt 1): 405-13
- Arch Environ Health, 2003; 58(7): 410-20
- Brain Res Bull, 2010; 82(1-2): 4-6
- Mycotoxin Res, 2018; 34(4): 257-68
- Toxicol Ind Health, 2009; 25(9- 10): 577-81
- Clin Ther, 2018; 40(6): 903-17
- Int J Mol Sci, 2011; 12(8): 5213-37
- Front Cell Infect Microbiol, 2018; doi: 3389/fcimb.2018.00060
- Emily Underwood, “Your Gut Is Directly Connected to Your Brain, by a Newly Discovered Neuron Circuit,” Sept 20, 2018, science.org
- Nat’l Institute of Environmental Health Sciences, “Mold,” Nov 4, 2021, niehs.nih.gov
- Toxins (Basel), 2021; 13(2): 103