Jak ciało sygnalizuje zagrożenie chorobami?

Pozornie błahe dolegliwości mogą być sygnałem poważnych chorób. Sprawdź, jakie objawy dają niektóre schorzenia.

05 maj 2015
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Objawy alergiczne

Chociaż każdy alergen może wywołać dowolne objawy (Dr John Mansfield opisał przypadek zapalenia kości biodrowej w odpowiedzi na kurz), to zwykle popularne alergeny wywołują popularne objawy. Zazwyczaj dolegliwości rozpoczynają się od nosa i gardła, potem przechodzą na mózg i jelita, a następnie na dowolne inne organy. Jeśli objawy stają się przewlekłe, weź pod uwagę następujące alergeny (uszeregowane wg prawdopodobieństwa):

Dolegliwości ucha/nosa/gardła – katar, głuchota, zatkane ucho, chrapanie i bezdech senny, zaburzenia głosu: drożdże i nabiał (fermentacja jelitowa).

Szum w uszach: alergia na pokarm lub mikroorganizmy jelitowe

– Beethoven stracił słuch w wyniku zakażenia salmonellą. Szumy mogą być również spowodowane starczym niedosłuchem oraz toksycznym działaniem kofeiny.

Zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit: alergia pokarmowa i fermentacja w jelicie cienkim.

Astma: alergia pokarmowa, wziewna albo na mikroorganizmy jelitowe.

Bóle głowy: aspartam, nabiał i kofeina mogą wywoływać toksyczne bóle głowy; migreny są typowym objawem alergii, ale mogą mieć również inne przyczyny, jak niedobór energii czy reakcja na aminy wazoaktywne.

Egzema, pokrzywka: alergia na pokarm lub mikroorganizmy jelitowe.

Trądzik pospolity i różowaty: alergia na pokarm lub mikroorganizmy jelitowe.

Guzy śródmiąższowe, przewlekłe zapalenie prostaty/najądrzy/sromu: alergia na mikroorganizmy jelitowe, szczególnie drożdże.

Zapalenie stawów: alergia pokarmowa i na mikroorganizmy jelitowe.

Objawy alergiczne ze strony mięśni, ścięgien, tkanki łącznej: alergia na nabiał, gluten i mikroorganizmy jelitowe.

Zmęczenie: alergia na gluten (zboża).

Objawy zatrucia

Zatrucie objawia się często zaburzeniami neurologicznymi i problemami z pamięcią, depresją, a nawet psychozą.

Ciało człowieka wykształciło wiele systemów unieszkodliwiania toksyn:

w jelitach, wątrobie i krwi, ale obecne skażenie środowiska sprawia, że ekspozycja na toksyny jest ogromna. Wiele z tych toksyn może:

Hamować wytwarzanie energii w komórce (a więc wywoływać wszystkie objawy niedoboru energii).

Wyzwalać objawy alergii na inne substancje, tak jak substancje pomocnicze w szczepionce. Działanie sprzyjające stanom zapalnym wykazują metale, fosforany związków organicznych i cząsteczki oleju napędowego (wyzwalające alergię na pyłki).

Zachowywać się jak przeciwciała rozpoznające antygen i wyzwalać na nie alergię (jak nikiel).

Hamować działanie układu dokrewnego: epidemia cukrzycy typu 2 może być częściowo spowodowana zablokowaniem receptora dla insuliny, co prowadzi do insulinodporności. Bromki, fluorki i metale toksyczne blokują receptory dla hormonów tarczycy.

Zachowywać się jak hormony (związki chloroorganiczne działają jak estrogeny; u krokodyli potrafią zmienić płeć).

Wywołać raka (toksyczne metale, pestycydy, lotne związki organiczne).

Wyzwolić choroby prionowe (toksyczne metale i estry kwasów fosforowych).

Objawy nadmiaru substancji toksycznych w organizmie

Niektóre toksyny wywierają bezpośrednie działanie toksyczne, najczęściej dające objawy ze strony mózgu.

  • Alkohol –  po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu większość ludzi będzie miała kaca.
  • Kofeina – w dawce nadmiernej jest toksyczna.
  • Leki na receptę
  • Narkotyki
  • Cukier i oczyszczone węglowodany które fermentują w jelicie, wywołując – po nadmiernym spożyciu – objawy przypominające kaca.
  • Fermentujące bakterie w mózgu.

Profesor Katsunari Nishihara sugeruje, że mikroby mogą dostawać się ze świata zewnętrznego lub jelit do mózgu i przekształcać neurotransmitery w amfetaminę i związki przypominające LSD. Klinicznie objawiałoby się to zaburzeniami psychologicznymi i psychiatrycznymi.

Całe życie pracuję z pacjentami, dlatego potrafię wyciągać wnioski kliniczne i rozpoznawać mechanizmy będące przyczyną danego objawu. Najlepszym ekspertem w zakresie ciała i psychiki jest jednak każdy sam dla siebie. Znając podstawy, możemy samodzielnie postawić diagnozę.

Jak zapobiegać chorobom?

Największym współczesnym zagrożeniem dla zdrowia jest zespół metaboliczny, spowodowany zachodnią dietą i stylem życia. Łatwo go zdiagnozować – wystarczy zajrzeć do koszyka z zakupami. Jeśli znajdują się w nim głównie chleb, płatki zbożowe, herbatniki, makaron, owoce, chipsy, słodycze, czekolada i alkohol, jego właściciel ma zespół metaboliczny.

Wczesne objawy tej choroby obejmują: konieczność regularnego jedzenia, brak satysfakcji z posiłku złożonego z warzyw i mięsa, regularne podjadanie, jedzenie i picie w celu złagodzenia stresu. Konsekwencje to zmęczenie, wahania nastrojów i bezsenność.

Lekarze podejmują pierwsze kroki, kiedy u osób z otyłością typu jabłko pojawi się nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, prowadzące do cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Obecnie wiadomo już, że osteoporoza i zapalenie stawów również są konsekwencjami zespołu metabolicznego. Jest nią również choroba Alzheimera, która zaczyna być nazywana cukrzycą typu 3.

Większość lekarzy nie dostrzega powyższych zależności. Nie przyjmują do wiadomości, że węglowodany uzależniają. Absurdalna „piramida zdrowego żywienia” – w której zaleca się, aby węglowodany stanowiły podstawę wyżywienia, a jajka i mięso były spożywane okazjonalnie – jest w porównaniu z dietą uzasadnioną ewolucją… odwrócona do góry nogami.

Ponieważ w kwestii profilaktyki zdrowotnej nie można mieć pełnego zaufania do klasycznej medycyny, musimy polegać na sobie. Można to zrobić tylko wtedy, kiedy zrozumie się, dlaczego zachodnia dieta szkodzi zdrowiu i wywołuje choroby.

Najpierw musimy zidentyfikować i poprawić te aspekty, w których zachodni styl życia jest szkodliwy. Są to przyzwyczajenia dotyczące diety, snu, aktywności fizycznej, zanieczyszczeń i zakażeń. Idealnie byłoby, gdyby udało się zmienić styl życia zanim wystąpią choroby. Uważam, że każdy powinien wdrożyć 8 poniższych zaleceń, niezależnie od aktualnego stanu zdrowia.

Co radzi Dr Sarah Myhill?

Dr Sarah Myhill jest lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej w Wielkiej Brytanii. Poświęciła wiele lat na zgłębienie przyczyn chorób, a zwłaszcza powiązań między nieprawidłowym funkcjonowaniem mitochondriów a zmęczeniem. (fot. http://www.doctormyhill.co.uk) Dr Sarah Myhill jest lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej w Wielkiej Brytanii. Poświęciła wiele lat na zgłębienie przyczyn chorób, a zwłaszcza powiązań między nieprawidłowym funkcjonowaniem mitochondriów a zmęczeniem.

8 żelaznych zasad - klucz do zdrowia

Idealnie byłoby przejąć kontrolę nad własnym zdrowiem i wprowadzić korzystne dla organizmu zmiany, zanim pojawią się choroby.

Dr Sarah Myhill zaleca 8 zmian, które pozwolą Ci dłużej żyć i zachować zdrowie:

 

1

Przejdź na dietę paleo. (Dozwolone są: mięso, ryby, jaja, warzywa, orzechy, nasiona, jagody; okazjonalnie nabiał, zboża, owoce)

 2
2

Przyjmuj witaminy, minerały i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

 
3

Zadbaj o dobry sen.

 4
4

Ćwicz!

 
5
 

 Korzystaj ze słońca.

 
6
 

Ogranicz kontakt z chemikaliami.

 
7
 

Kochaj i opiekuj się najbliższymi, pozwól się im kochać. Daj się sobą zaopiekować.

 
8

Unikaj infekcji i agresywnego leczenia.

 

 

 

 

Artykuł należy do raportu
System ostrzegawczy organizmu - jak ciało sygnalizuje choroby?
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Nasze magazyny