Fibrynogen - co to jest?
Fibrynogen to białko produkowane w wątrobie, które odgrywa istotną rolę w kaskadzie krzepnięcia – jest wtedy proteolitycznie rozszczepiane przez trombinę, tworząc fibrynę, białko krzepnięcia1. Dlatego jego niedobór wiąże się z ryzykiem częstego powstawania siniaków oraz krwawień (zaburzona krzepliwość). Natomiast także podwyższony poziom jest niebezpieczny, gdyż może wskazywać na zakrzepicę oraz – jak pokazują kolejne badania naukowe – zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dlaczego warto kontrolować poziom fibrynogenu?
Zagrożenie jest ogólnie większe u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Choć dokładny zapalny, zakrzepowy mechanizm łączący RZS z nadmiernym ryzykiem sercowo-naczyniowym pozostaje nie do końca poznany, to od dawna wiadomo, że dla chorych na RZS jest ono o 48% wyższe niż w populacji ogólnej i wzrasta wraz z aktywnością i czasem trwania choroby zapalnej2. Ponure statystyki – 50% wyższa śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych u pacjentów z RZS w porównaniu do populacji ogólnej3 – doprowadziły do opracowania przez Europejską Ligę Przeciwreumatyczną zaleceń EULAR dotyczących profilaktyki4 sercowo-naczyniowej.
Poziom fibrynogenu a reumatoidalne zapalenie stawów
RZS to autoimmunologiczna, przewlekła choroba ogólnoustrojowa obejmująca przerost błony maziowej, przewlekłe zapalenie, obrzęk, zwyrodnienie tkanek, miejscowe odkładanie się i rozpuszczanie fibryny, postępującą utratę chrząstki oraz kości, a ostatecznie utratę ruchomości i funkcji stawów5. Chociaż dokładna etiologia RZS nie jest w pełni zdefiniowana, wydaje się, że 2 uzupełniające się procesy immunologiczne biorą udział we wczesnej fazie patogenezy choroby. Główną rolę w wystąpieniu choroby odgrywa pierwotna lub wtórna aktywacja adaptacyjnego układu odpornościowego, zwłaszcza limfocytów T oraz limfocytów B wytwarzających autoprzeciwciała6. Ponadto procesy napędzane cytokinami prowadzą do naciekania i aktywacji neutrofili, makrofagów oraz innych komórek zapalnych w stawach mogą przyczyniać się do rozwoju zwyrodnieniowej zapalnej choroby stawów7.
Wśród potężnych modulatorów immunologicznych kluczową rolę odgrywa TNF-alfa, który bezpośrednio kontroluje właściwości funkcjonalne i przeżywalność leukocytów i innych komórek oraz reguluje ekspresję wielu kluczowych cytokin8. Kliniczne znaczenie TNF-alfa podkreśla fakt, że środki go neutralizujące TNF-α są skuteczne w leczeniu RZS. Jedną z miejscowych zmian reaktywnych, która jest konsekwentnie związana ze zdarzeniami zapalnymi, jest aktywacja układu hemostatycznego, czyli całokształtu mechanizmów zapobiegających wypływowi krwi z naczyń krwionośnych (czyli jej wynaczynieniu), zarówno w warunkach prawidłowych, jak i w przypadkach ich uszkodzenia, a jednocześnie zapewniających utrzymanie płynności i prawidłowego przepływu krwi w układzie krwionośnym. (Pojęcie hemostazy obejmuje zarówno krzepnięcie krwi, jak i fibrynolizę). Coraz bardziej przekonujące dowody sugerują, że nie tylko aktywacja układu krzepnięcia i fibrynolizy współistnieje z rozwojem procesów zapalnych, ale także że czynniki hemostatyczne aktywnie uczestniczą w regulacji procesów zapalnych in vivo9.
W ostatnich dziesięcioleciach zidentyfikowano dla RZS wiele autoantygenów. Najczęstszym celem autoprzeciwciał w RZS są białka zawierające aminokwas cytrulinę. Do tej grupy białek należą m.in. histony i fibrynogen10. Autoprzeciwciała przeciwko cytrulinowanym białkom (ACPA) występują prawie wyłącznie w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów i mogą być obecne na wiele lat przed wystąpieniem choroby11. Tak się składa, że fibrynogen, który tworzą 2 kopie każdego z 3 różnych łańcuchów peptydowych (alfa, beta i gamma)12, jest jednym z najważniejszych cytrulinowanych autoantygenów w RZS. A peptydy z jego łańcuchów alfa i beta są kluczowym składnikiem cząstek stałych „ciał ryżowych” w płynie maziowym13 i surowicy stawów objętych stanem zapalnym14. Niestety te (cytrulinowane) peptydy mogą być silnymi aktywatorami komórek układu odpornościowego, czyli mogą być celem dla ACPA15. Odkładanie fibryny jest jedną z najbardziej rzucających się w oczy i spójnych cech zarówno ludzkiego RZS, jak i eksperymentalnych zwierzęcych modeli choroby artretycznej.
Jak badać poziom fibrynogenu i jaka jest norma?
Poziom fibrynogenu oznacza się na podstawie badania krwi. Nie jest konieczne żadne przygotowanie do badania, trzeba jedynie wykonywać je na czczo. Wartości referencyjne różnią się między poszczególnymi laboratoriami. Po otrzymaniu wyniku badania zawsze należy zwrócić uwagę na podany przez dane laboratorium zakres wartości referencyjnych. Prawidłowe stężenie fibrynogenu we krwi wynosi 200-500 mg/dl, (2-5 g/l). Poziom tego związku odzwierciedla zdolność krzepnięcia krwi, więc jego obniżony poziom upośledza możliwości organizmu do tworzenia skrzepu.
To właśnie z tych powodów fibrynogen, klasyczne białko ostrej fazy, wydaje się kluczową cząsteczką pomostową między układem hemostatycznym i zapalnym. Zdaniem badaczy z Cincinnati nie tylko wytwarzanie i odkładanie fibrynogenu jest kontrolowane przez zdarzenia zapalne, ale coraz więcej dowodów sugeruje, że fibrynogen reguluje miejscowe procesy zapalne. Wydają się to potwierdzać doniesienia z San Francisco. Tamtejsi naukowcy przebadali łącznie 105 pacjentów z RZS i 62 z grupy kontrolnej. Okazało się, że chorzy mieli znacząco wyższy poziom fibrynogenu w porównaniu do zdrowych osób. Co więcej, nawet pacjenci z doskonale kontrolowaną chorobą (bez wykrywalnego obrzęku lub tkliwości stawów) wykazywali podwyższone poziomy fibrynogenu w osoczu. Uczeni zauważyli, że w modelach wieloczynnikowych ok. 80% zwiększonego fibrynogenu w RZS wynikało ze wzrostu CRP i OB, co oznacza, że koreluje on z markerami stanu zapalnego16.
Czy to oznacza, że nic się nie da zrobić? Niekoniecznie. Skoro podwyższenie fibrynogenu wiąże się ze stanami zapalnymi, należy dążyć do ich eliminacji lub przynajmniej wyciszenia. Możesz też ograniczyć inne czynniki, które sprzyjają wzrostowi jego stężenia. Poza tym istnieje cały program profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych dla pacjentów z RZS. A naukowcy cały czas szukają rozwiązań, np. dowiedli, że hamowanie enzymów odpowiedzialnych za wytwarzanie reszt cytruliny w białkach zmniejsza objawy RZS w mysich modelach17.
Co może oznaczać wysoki poziom fibrynogenu?
Podwyższoną wartość fibrynogenu można bardzo często zauważyć w różnego typu infekcjach czy zakażeniach, ponieważ fibrynogen należy do białek ostrej fazy. Poza tym podwyższony wynik może być reakcją na:
- ciążę,
- skutek urazu lub oparzenia,
- zawał serca,
- ostre zapalenie trzustki;
- zabieg operacyjny,
- choroby reumatologiczne,
- choroby autoimmunologiczne,
- choroby nerek,
- choroby wątroby,
- cukrzycę,
- nadciśnienie tętnicze,
- nadwagę,
- terapię estrogenami,
- nowotwór (m.in. szpiczak mnogi).
Jak kontrolować poziom fibrynogenu?
Nie zaniedbuj wizyt u reumatologa.
Aktywność RZS powinna być kontrolowana w celu obniżenia ryzyka sercowo-naczyniowego, a jego ocena musi być powtarzana co najmniej raz na 5 lat i zawsze po każdej modyfikacji leczenia. Domagaj się ultrasonografii tętnic szyjnych. To badanie pozwoli wykryć blaszki miażdżycowe, dzięki czemu może uchronić Cię przed udarem mózgu.
Pilnuj cholesterolu
Jego stężenie może mieć wpływ na zdrowie Twojego układu krwionośnego. Stężenie lipidów powinno być mierzone, gdy aktywność choroby jest na stałym poziomie lub gdy jesteś w remisji. Jeśli masz zbyt wysoki cholesterol, wprowadź do jadłospisu więcej błonnika pokarmowego18.
Nie zapominaj też o zdrowych tłuszczach
W podwójnie ślepym krzyżowym badaniu 6 g oliwy z oliwek dziennie obniżyło poziom fibrynogenu we krwi średnio o 18% u 20 zdrowych ochotników po 6 tygodniach19. Okazuje się też, że niektóre leki obniżające stężenie cholesterolu mogą równie korzystnie wpłynąć na poziom fibrynogenu. Najlepiej zbadane działanie mają leki hamujące agregację płytek krwi, takie jak tiklopidyna i pochodne kwasu fibrynowego obniżające poziom lipidów (fibraty). Oba rodzaje obniżały poziom fibrynogenu w osoczu o ok. 10%, a bezafibrat daje jeszcze lepsze wyniki u pacjentów z cukrzycą. Nie zaobserwowano natomiast takiego działania statyn20.
Jakich produktów unikać przy podwyższonym fibrynogenie
Powiedzmy to głośno i wyraźnie: nikomu, a już z pewnością osobom cierpiącym na RZS nie służy zachodnia dieta. U 206 japońskich emigrantów na Hawajach podwyższony poziom fibrynogenu był związany z większym spożyciem czerwonego mięsa i cukru21.
Zrezygnuj z przetworzonej żywności
Może ona zwiększać przewlekłe stany zapalne i poziom fibrynogenu. Dowodzi tego badanie przeprowadzone na 1,8 tys. osób, które przy okazji wykazało, że wysoki poziom fibrynogenu był związany z niskim stężeniem we krwi minerałów i witamin, takich jak żelazo i witaminy E i B622. Badanie przeprowadzone na 16 osobach wykazało, że poziom fibrynogenu wzrósł o 20-40% bezpośrednio po wypiciu przez nich koktajlu proteinowego lub pełnowartościowego płynnego posiłku (zawierającego 15% białka, 30% tłuszczu i 55% węglowodanów)23. Duża liczba dowodów wskazuje, że dieta bogata w czerwone mięso, cukier i tłuszcze nasycone zwiększa poziom fibrynogenu.
Jak obniżyć poziom fibrynogenu dietą?
Analizy wieloczynnikowe wykazały, że niższy poziom fibrynogenu w osoczu jest związany jadłospisem zgodnym z rozsądnymi wytycznymi żywieniowymi, czyli niskim spożyciem białka zwierzęcego; tłuszczów trans i wyższą podażą białka roślinnego; błonnika oraz witaminy E i żelaza22. Natomiast dieta przeciwzapalna jest dość zbliżona do śródziemnomorskiej, składającej się przede wszystkim z ryb, owoców, warzyw, zbóż, fasoli i neutralnych tłuszczów. U osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów wiąże się ją z nawet 56-procentowym zmniejszeniem objawów, takich jak obrzęk, tkliwość i ból stawów, a także z poprawą mobilności i żywotności24. Może to wynikać z faktu, iż jadłospis ten – oparty w znacznej mierze na produktach roślinnych – jest bogaty w pewne związki przeciwzapalne, takie jak niezbędne kwasy tłuszczowe i enzymy.
Z ziaren wybieraj bezglutenowe, takie jak proso, komosa ryżowa (quinoa), ryż pełnoziarnisty (czarny, brązowy lub czerwony) i dziki, amarantus oraz gryka. Rośliny strączkowe (czarna fasola, ciecierzyca, fasola zwyczajna, fasola limeńska, soczewica i groch) z powodzeniem zastąpią rafinowane produkty glutenowe, a także będą dobrym źródłem błonnika i białka. Najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o te ostatnie, będą jaja, organiczne kurczaki i indyki, dziczyzna oraz dziko żyjące ryby głębokomorskie, takie jak łosoś, tuńczyk, śledź i halibut. Ostrygi i krewetki w umiarkowanych ilościach również są wskazane.
Używaj zdrowych olejów, takich jak kokosowy, oliwa z oliwek, olej z awokado, masło klarowane i smalec. Bogate w kwasy omega-3 oleje tłoczone na zimno z alg, ryb i nasion (chia, lnu, konopi, dyni itp.) są również istotnym składnikiem diety przeciwzapalnej. Zdrowe orzechy i nasiona to migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, len i chia. Do przeciwzapalnych substancji słodzących zalicza się miód, syropy z brązowego ryżu, kokosowy i klonowy, melasę, ksylitol oraz stewię.
Wciąż rośnie liczba dowodów na to, że wegetarianizm lub weganizm mogą pomagać w leczeniu chorób reumatycznych. Bardzo wymowne jest dokonane przez naukowców odkrycie, że dieta wegańska, bezglutenowa, może prowadzić do 10-krotnego wzrostu odsetka pacjentów, chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, którzy wykazują złagodzenie objawów choroby25. Zjadaj z każdym posiłkiem kilka rodzajów warzyw, pamiętając, że większość z nich powoduje wzrost alkaliczności organizmu, co pomaga zmniejszać stany zapalne. Zwróć uwagę, by dieta zawierała wystarczającą ilość błonnika, co zapewnią owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe i nasiona.
Pokochaj zielone warzywa
Na liście produktów przeciwartretycznych i przeciwzapalnych królują warzywa, zwłaszcza ciemnozielone warzywa liściaste i w intensywnych kolorach – botwina, jarmuż, szpinak, rukola, burak czerwony, papryka (chyba że masz alergię na psiankowate) i marchew, a także słodkie ziemniaki (niebiałe), pochrzyn, cebula, pasternak, rzepa, kabaczek, patison, dynia oraz grzyby shitake. Szczególnie leczniczy wpływ na schorzenia artretyczne wywierają warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, a także szparagi, pak choy (kapusta chińska), kalafior, seler, kapusta i fenkuł. Do tej listy należy również dodać glony kelp.
Szczególnie jedno z warzyw okazało się mistrzem w zwalczaniu chorób stawów. Zawarty w brokułach sulforafan spowalnia uszkodzenia chrząstki stawowej poprzez blokowanie enzymów i zakłócanie procesów zapalnych związanych z chorobą zwyrodnieniową. Sulforafan występuje również w brukselce i kapuście. Badacze z University of East England obliczyli, że zjadając codziennie 100 g brokułów, co odpowiada mniej więcej garści, możemy zapobiec chorobie zwyrodnieniowej, a nawet spowolnić jej postęp, jeżeli już została zdiagnozowana.
Jedz owoce
Ze stanem zapalnym najlepiej radzą sobie jagody, zawierające również mnóstwo przeciwutleniaczy i fitoskładników. Szczególną mocą dysponują czarne jagody, ale dobrym wyborem będą też czerwone i czarne maliny, truskawki, jeżyny, amerykańskie jeżyny z gatunku Rubus spectabilis, winogrona i porzeczki. Wyraźne właściwości przeciwzapalne mają również ananasy, kiwi, papaja i morele (zawierające przeciwzapalny związek chemiczny o nazwie kwercetyna). Jeżeli nie masz nadwrażliwości na kwas cytrynowy, dobrym wyborem będą cytryny i limonki, jak również pomarańcze i grejpfruty.
Sięgaj też po awokado – zawiera zdrowe tłuszcze i jest jednym z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie – oraz melony kantalupa, które są pełne fitoskładników, przeciwutleniaczy oraz witamin A i C (wszystkie te substancje działają silnie przeciwzapalnie). Tym bardziej że nowe dowody naukowe potwierdzają pogląd, iż fitoskładniki, przeciwutleniacze i witaminy mogą chronić nas przed rozwojem schorzeń reumatycznych26.
Wybieraj białe mięso
Nie wszystkich produktów mięsnych musisz unikać. Organiczny kurczak albo indyk, dziczyzna i dziko żyjące ryby głębokomorskie, jak np. łosoś, tuńczyk, śledź lub halibut (wszystkie będące źródłem kwasu eikozapentaenowego EPA oraz kwasu dokozaheksaenowego DHA) stanowią zdrowe źródła białka.
Produkty mleczne
Poszukując substytutu produktów mlecznych, eksperymentuj z takimi alternatywami jak niesłodzone mleko migdałowe, ryżowe, konopne i kokosowe. Większość ludzi przynajmniej w pewnym stopniu nie toleruje laktozy, nic o tym nie wiedząc. Jeżeli po wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów mlecznych na 6 tygodni zechcesz sprawdzić doświadczalnie, czy Twój organizm potrafi sobie z nimi radzić, spróbuj wprowadzić ponownie pełne, surowe (to znaczy niepasteryzowane) produkty mleczne od uznanego producenta organicznego.
Zakazane napoje
Oprócz pewnych rodzajów żywności musisz unikać też szeregu napojów o działaniu prozapalnym. Jednym z największych winowajców są te gazowane. Po przeanalizowaniu diety i stylu życia 2 149 osób ze zwyrodnieniowym zapaleniem stawu kolanowego badacze odkryli, że napoje gazowane przyspieszają postępy choroby, szczególnie u mężczyzn. Wszystko wskazuje na to, że wypijanie nawet 1 słodzonego cukrem napoju gazowanego dziennie powoduje przyspieszenie choroby i pogorszenie objawów, zwłaszcza u panów, którzy nie są otyli. Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital i Tufts Medical Center w Bostonie w stanie Massachusetts oraz z Brown University w stanie Rhode Island stwierdzili, że im więcej gazowanych napojów wypijają nieotyli mężczyźni, tym bardziej nasilają się u nich objawy choroby27. Nie zapominaj za to o wypijaniu dużych ilości czystej (filtrowanej) wody.
Sięgaj po suplementy
Wstępne badania sugerują, że następujące suplementy mogą pomóc obniżyć poziom fibrynogenu u ludzi. Jednak potrzeba więcej badań na dużą skalę, aby potwierdzić ich skuteczność.
- Kwasy omega-3 Metaanaliza przeprowadzona przez naukowców z Oksfordu wykazała, że poziom fibrynogenu zmniejszył się o ok. 10% po suplementacji średnio 2,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie28. Ponadto 2 niewielkie badania potwierdziły, że olej z ryb obniża stężenie fibrynogenu po 4-6 tygodniach29.
- Kurkuma to znany środek na stany zapalne i choroby serca o udowodnionym działaniu. Jak się okazuje, redukuje również poziom fibrynogenu we krwi. Oczywiście zawdzięczamy to aktywnemu składnikowi tej przyprawy – kurkuminie, która wiąże fibrynogen, dzięki czemu nie rozkłada się on tak szybko w krwioobiegu30.
- Tradycyjne chińskie leki Mieszanki Quyu Jiedu, Xuebijing oraz wywar XueFu ZhuYu redukują stężenie fibrynogenu we krwi31. Nattokinaza Badanie przeprowadzone na 12 zdrowych uczestnikach wykazało, że pojedyncza dawka enzymu pochodzącego ze sfermentowanej soi, znacznie obniżyła stężenie fibrynogenu we krwi już po 4 godz. od przyjęcia32.
- Witaminy z grupy B – zwłaszcza B6, B9 i B12, nasilają rozkład fibrynogenu poprzez redukcję aminokwasu homocysteiny33. Brytyjscy uczeni zaprosili do niewielkiego eksperymentu 24 palących papierosy londyńczyków. Następnie przez 4 tygodnie podawali im 5 mg kwasu foliowego dziennie. Witamina spowodowała istotną redukcję homocysteiny oraz fibrynogenu w osoczu o średnio o 9%. Zdaniem badaczy, choć kwas foliowy nie wpływa na markery stanu zapalnego, to jednak wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i to w grupie wysokiego ryzyka34.
Aktywność fizyczna wpływa na obniżenie fibrynogenu
W wielu badaniach na dużych grupach ludzi wykazano korelację między regularnymi ćwiczeniami a niższym poziomem fibrynogenu35. I tak np. uczeni z Salamanki przeprowadzili badanie przekrojowe na ustalonej wcześniej kohorcie 1 284 zdrowych osób. 7-dniowa aktywność fizyczną uczestników oceniana za pomocą akcelerometru, była ujemnie związana ze stężeniem fibrynogenu w osoczu. Zależność ta utrzymywała się u osób, które wykonywały więcej ćwiczeń, nawet po uwzględnieniu wieku i innych czynników zakłócających36. Wydaje się, że w szczególności intensywne ćwiczenia zmniejszają stężenie tego białka. 2 badania wykazały, że jego poziom spadł o 10-20% po intensywnych treningach37. Nim jednak zdecydujesz się na taki wysiłek, skonsultuj to ze swoim reumatologiem.
Jeśli masz nadwagę, schudnij
Niemieccy akademicy oceniali poziom fibrynogenu u otyłych, ale poza tym zdrowych osób przed i po redukcji masy ciała. U 60 uczestników badania (44 kobiety, 16 mężczyzn) po kilkumiesięcznym stosowaniu diety 1200 kcal/dzień (zawierającej 20% białka, 30% tłuszczu i 50% węglowodanów) utrata masy ciała wyniosła średnio 16 kg. Stężenie fibrynogenu korelowało ze wskaźnikiem masy ciała, obwodem talii, obwodem bioder oraz stosunkiem talii do bioder i po redukcji masy ciała było niższe38.
Poziom fibrynogenu a zmiany w stylu życia
Rzuć palenie
W badaniu populacyjnym obejmującym 11 059 mężczyzn i kobiet w wieku 45-74 lat uczeni z Cambrige zbadali przekrojową zależność między fibrynogenem w osoczu a nałogiem. Średnie stężenia fibrynogenu były wyższe u obecnych palaczy w porównaniu z niepalącymi niezależnie od wieku, wskaźnika masy ciała i hormonalnej terapii zastępczej u kobiet. U mężczyzn stężenie tego białka zmniejszało się wraz z upływem lat od zaprzestania palenia, ale aż przez 15 lat pozostawało wyższe niż u osób niepalących. Naukowcy doszli do wniosku, że: „Stężenie fibrynogenu w osoczu jest silnie związane z paleniem papierosów z zależnością dawka-odpowiedź z całkowitą liczbą paczkolat palenia”39. Inne badania na dużych grupach uczestników wykazały, że palacze mają o 53% więcej fibrynogenu, a byli palacze o 11% niż osoby niepalące. Włosi zauważyli, że częstsze palenie wydaje się dodatkowo zwiększać fibrynogen. W ich badaniu wypalanych papierosów dodatnio korelowała ze stężeniem tego białka w osoczu40.
Okiełznaj stres
Udowodniono już, że ostry stres psychiczny może wywołać zarówno zapalenie o niskim stopniu nasilenia, jak i dysfunkcję śródbłonka. Teraz pojawiło się kilka prac, które potwierdzają, że natychmiast po stresującym zadaniu lub wydarzeniu wzrasta poziom fibrynogenu. Uczeni przypuszczają, że może to mieć związek z przyszłą dysfunkcją śródbłonka, co z kolei może odzwierciedlać zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe41. Ponadto retrospektywne badanie wykazało, że osoby z wysokim poziomem kortyzolu (tzw. hormon stresu), miały również podwyższony poziom fibrynogenu42. Dlatego naucz się rozładowywać napięcie. Wybierz najlepszą metodę dla siebie, może to być medytacja, tai chi, spacer po lesie lub psychoterapia. Ważne żeby działała.
Odstaw pigułki antykoncepcyjne
Badania sugerują, że doustne środki antykoncepcyjne prowadzą do znacznego wzrostu fibrynogenu w ciągu 1-3 miesięcy od podania, zwłaszcza te o wysokim stężeniu estrogenów. Po ich odstawieniu fibrynogen wraca do normy, zwykle w ciągu ok. 3 miesięcy43. Estrogen może zwiększać poziom fibrynogenu poprzez zwiększanie ekspresji genu FGG i produkcję białka, co zaobserwowano u szczurów44. W czasie klimakterium rozważ HTZ. Co ciekawe, liczne badania wykazały, że hormonalna terapia zastępcza może pomóc obniżyć poziom tego białka u kobiet po menopauzie, chociaż efekt wydaje się minimalny45.
Trzymaj się ciepło
Z badań klinicznych i obserwacji epidemiologiczne wynika, że fibrynogen charakteryzuje zmienność sezonowa zwłaszcza u osób starszych. Wykazano też, że niskie temperatury zwiększają poziom fibrynogenu, powodując jego chroniczny wzrost w miesiącach zimowych46.
A może lampkę wina?
W badaniu klinicznym z udziałem 69 zdrowych dorosłych (w wieku 38-74 lata) zaobserwowano, że kieliszek czerwonego wina dziennie przez 40 dni obniża poziom fibrynogenu we krwi o 8 do 15%47. Holendrzy postanowili dokładnie sprawdzić, czy umiarkowane spożywanie alkoholu może nieść jakieś korzyści, jednak do testów wybrali piwo. Na czas trwania eksperymentu, przez 2 kolejne 3-tygodniowe okresy, wyposażyli 20 uczestników w pełną dietę, która miała taki sam skład. Codziennie do kolacji panowie pili 4, a kobiety 3 szklanki piwa lub w grupie kontrolnej piwa bezalkoholowego. Okazało się, że poziom białka C-reaktywnego oraz fibrynogenu w osoczu zmniejszył się odpowiednio o 35% po 3 tygodniach spożywania piwa w porównaniu z wynikami grupy kontrolnej48. Pamiętaj jednak, że spożywanie alkoholu nie może być stałym zamiennikiem terapii.
- Blood Rev. 2007, 21: 131-42
- Kłodziński Ł Reumatologia 2018;56/4
- Giollo A expert Opinion on drugsafety 2018; 17(7): 697-708;England B BMJ 2018; 361: k1036
- Ann Rheum Dis 2017; 76: 17-28
- Cell. 1996;85: 307-10, ArthritisRheum. 1997;40: 595-7
- Rheum. Dis. Clin. NorthAm. 2001;27: 355-71
- J Clin Invest. 2007 Nov 1; 117(11):3224-35.
- Rheumatology.(Oxford) 1999;38(Suppl. 2): 3-7
- Arthritis Rheum. 2004;50: 277-90
- J Immunol. 2001, 166: 4177-84, AnnRheum Dis. 2006, 65: 1013-20
- Ann N Y Acad Sci. 2008, 1143:268-85
- Eur J Immunol. 2006, 36: 2250-63
- Clin. Immunol. Immunopathol.1992;63: 155-62
- J Proteome Res. 2007, 6: 4388-96
- J Exp Med. 2008, 205: 967-79
- Rheumatology (Oxford) . 2011Aug;50(8): 1458-65
- J Immunol. 2011, 186: 4396-04
- Ann N Y Acad Sci. 2001;936: 509-21
- Thromb Haemost. 1994 Oct;72(4):557-62
- Cir Cir. 2010 May-Jun;78(3): 229-37; Circulation. 2014;130: A13481;Pharmacol Res. 2016 Jan;103:236-52
- Arterioscler ThrombVasc Biol doi: 10.1161/01.ATV.0000225701.20965.b9
- Thromb Res. 2000 Jun 1;98(5):383-94
- J Nutr. 2009 Nov; 139(11): 2032-6
- Ann Rheumatic Dis, 2003; 62:208-14
- Rheumatol, 2001; 40: 1175-9;BMJ Open, 2013 (19 Jul); 3(7): pii:e002993
- Proc Nutr Soc, 2014; 73(2): 278-88;Int J Mol Sci 2013; 14(11): 23063-85
- Zakazane napoje choroby3
- Curr Opin Lipidol. 2009 Feb;20(1):30-8
- Thromb Haemost. 1994 Oct;72(4):557-62; Arterioscler Thromb VascBiol. 2004 Sep;24(9): 1734-40
- Mech Ageing Dev. 2000 Apr14;114(3): 207-10
- Medicine (Baltimore). 2015 Oct;94(42): e1850; J. Tradit. Chin.MedSci. Apr 2015, 2(2): 71-9
- Sci Rep. 2015; 5: 11601
- Thromb Haemost. 2002 Nov;88(5):799-804.
- Thromb Res. 2003 Apr 15;110(1):13-7
- Br Heart J. 1992 May; 67(5): 351-4.
- PLoS One. 2014; 9(2): e87954
- Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1996Mar;16(3): 386-91; ThrombosisResearch, dec 1999, 96(6): 467-72
- Obes Res. 1995 Jan;3(1): 43-8
- Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2005 Apr;12(2): 144-50
- J Cardiovasc Risk. 1994 Dec;1(4):341-5
- Brain, Behavior, and Immunity Feb.2017, 60: 233-9
- J Thromb Thrombolysis. 2008 Oct;26(2): 103-5
- Atherosclerosis.1992 Mar;93(1-2): 1-5; Thromb Haemost. 2000Jul;84(1): 4-8
- Biochemistry. 1990 Mar 13;29(10):2599-605
- Clin Exp Obstet Gynecol.2011;38(3): 232-5
- Circulation. 2003;108: 1101-6,QJM. 2000 Nov;93(11): 745-50
- Eur J Clin Nutr. 2005 Mar;59(3):449-55
- Eur J Clin Nutr. 2002 Nov;56(11):1130-6
- Fibrynogen - co to jest?
- Dlaczego warto kontrolować poziom fibrynogenu?
- Co może oznaczać wysoki poziom fibrynogenu?
- Jak kontrolować poziom fibrynogenu?
- Jakich produktów unikać przy podwyższonym fibrynogenie
- Jak obniżyć poziom fibrynogenu dietą?
- Aktywność fizyczna wpływa na obniżenie fibrynogenu
- Poziom fibrynogenu a zmiany w stylu życia