Co to homocysteina?
Homocysteina (Hcy) to aminokwas siarkowy, który organizm wytwarza w trakcie trawienia pokarmów bogatych w białko zwierzęce. Choć odkryto ją w 1932 r., przez lata nie cieszyła się nadmiernym zainteresowaniem naukowców. Dopiero później okazało się, że wysoki poziom homocysteiny w organizmie czyni komórki nabłonka naczyń krwionośnych bardziej podatnymi na uszkodzenia.
Powoduje bowiem pogrubienie i zwężenie tętnic, zarówno tych wieńcowych, jak i mózgowych. Białko to uszkadza również naczynia poprzez potencjalne osłabianie dopływu tlenu i substancji odżywczych do mózgu.
Coraz częściej uważa się je nawet za wiarygodny marker biochemiczny o znaczeniu prognostycznym i diagnostycznym dla różnorakich zagrożeń organizmu, zalecając rutynowe oznaczania poziomu tego aminokwasu we krwi.
Hcy to białko powstające we wnętrzu wszystkich komórek organizmu z metioniny pochodzącej ze spożywanego białka. Później zostaje z nich uwolnione do osocza, gdzie krąży głównie w postaci utlenionej.
W większości (ok. 80%) homocysteina jest związana z innymi białkami, pozostałe 20% występuje jako homocystyna lub disiarczki z innymi tiolami, np. cysteiną1. Później ulega przemianom metabolicznym do cysteiny lub przekształceniu z powrotem do metioniny w procesie remetylacji. W tym pierwszym przypadku istotną rolę odgrywa odpowiedni poziom witaminy B6 jako kofaktora.
Z kolei do remetylacji niezbędna jest obecność witaminy B12 i kwasu foliowego jako koenzymów. Jeśli homocysteina nie zostanie przekształcona w cysteinę lub metioninę, zacznie gromadzić się nadmiernie we krwi, gdzie staje się szkodliwa – jej podwyższone stężenie jest jednym z ważniejszych czynników ryzyka miażdżycy i chorób zakrzepowo-zatorowych.
Na co wpływa podwyższenie homocysteiny?
Znaczenie nadmiaru Hcy jako czynnika ryzyka w patogenezie miażdżycy jest intensywnie badane w ostatnich latach, ale dane na ten temat pojawiły się w końcu lat 60. XX w.
W 1969 r. McCully jako pierwszy zauważył istnienie przyczynowego związku między podwyższonym stężeniem aminokwasu a występowaniem procesów zakrzepowo-zatorowych i wysunął homocysteinową teorię miażdżycy2. Związek ten został udowodniony u pacjentów z homocystynurią (genetycznie uwarunkowaną chorobą polegającą na nieprawidłowym metabolizmie metioniny), która powoduje bardzo wysokie stężenia Hcy we krwi, ciężką miażdżycę oraz zwiększone ryzyko tętniczych i żylnych procesów zakrzepowo-zatorowych już w młodym wieku3.
Później stwierdzono, że u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca częściej niż u zdrowych osób występują podwyższone poziomy tego białka we krwi.
Dalsze obserwacje epidemiologiczne potwierdzały, że hiperhomocysteinemia i nawet niewielki wzrost stężenia Hcy są istotnymi czynnikami ryzyka miażdżycy tętnic.
Na podstawie 5-letniej obserwacji u prawie 15 tys. lekarzy wykazano, że mężczyźni, u których poziomy te przekraczały o 12% górny zakres normy, byli 3 razy bardziej zagrożeni zawałem mięśnia sercowego4.
Na podstawie analizy wyników 27 wieloośrodkowych badań stwierdzono, że homocysteina jest niezależnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, a wzrost stężenia Hcy o 5 μmol/l zwiększa zagrożenie nimi 1,6-1,8 razy5.
Nie oznacza to jednak, że należy rozpatrywać ją w oderwaniu od innych czynników ryzyka – współistnienie hiperhomocysteinemii zwłaszcza z nadciśnieniem tętniczym potęguje promiażdżycowe działanie, przy czym ten niekorzystny wpływ nadmiaru Hcy jest większy u kobiet niż u mężczyzn6. Stosując badania ultrasonograficzne, naukowcy odkryli również, że istnieje ścisła korelacja między nasileniem zmian miażdżycowych w tętnicach szyjnych, wieńcowych i obwodowych a poziomem homocysteiny w surowicy7.
Metaanaliza obejmująca 30 badań obserwacyjnych z lat 1966-1999 wykazała, że nadmiar aminokwasu jest czynnikiem przepowiadającym wystąpienie zawału serca lub udaru mózgowego.
Stwierdzono, że wzrost stężenia Hcy o 1 μmol/l wiąże się ze wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej o 3-4%, a udaru o ok. 6%8. Równocześnie wykazano, że niższym o 25% stężeniom Hcy towarzyszyło mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca (o 11-16%), udaru (o 19-22%) i procesów zakrzepowych żył głębokich (o 25%).
Jednocześnie wyższe stężenia Hcy wiązały się z częstszą hospitalizacją z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych, ale tylko w najstarszej grupie analizowanych chorych9. Stwierdzono, że wśród ludzi cierpiących z powodu choroby niedokrwiennej serca ryzyko sercowo-naczyniowe wzrasta znacząco, jeśli stężenie Hcy sięga powyżej 10 μmol/l.
Kiedy zaś przekracza 15 μmol/l, względne ryzyko sercowo-naczyniowe rośnie do 1,4 w stosunku do grupy chorych poziomami poniżej 10 μmol/l10. Z kolei 77 przekrojowych badań przeprowadzonych wśród ponad 34 tys. osób oraz 33 badania prospektywne z udziałem ponad 12 tys. uczestników wykazały związki między zaburzeniami funkcji poznawczych a homocysteiną i/lub witaminami z grupy B. Udowodniono, że zbyt duża jej ilość w krwi (powyżej 10 μmol/l) jest czynnikiem ryzyka rozwoju demencji i alzheimera10.
Na tym nie koniec. Nawet jednorazowy i krótkotrwały epizod stresowy jest w stanie podnieść poziom homocysteiny z 5,8 do 6,2 μmol /l. Niby to niewiele, ale łatwo się domyślić, że długotrwały lub często pojawiający się stres może zwiększyć poziom homocysteiny dużo ponad normę11.
Jej nadmiar w osoczu jest czynnikiem ryzyka wystąpienia zwężenia tętnicy szyjnej. Wyższe stężenie tego aminokwasu jest uważane za jeden z czynników zwiększonej ilości udarów, otępienia i choroby alzheimera i Parkinsona12.
Z danych statystycznych wynika, że 1 na 10 Europejczyków ma zbyt wysoki poziom homocysteiny. Jej poziom jest różny w zależności od wieku, rośnie wraz z upływem czasu. Naukowcy zastanawiali się, dlaczego u seniorów poziom homocysteiny jest znacząco wyższy. Doszli do wniosku, że im człowiek starszy, tym trudniej przyswaja witaminy, a w szczególności witaminę B12. Wyższy poziom homocysteiny u seniorów może też wynikać z niewydolności nerek lub przyjmowania zbyt dużej ilości leków13.
Jak dbać o prawidłowy poziom homocysteiny?
- Zmień menu Metionina obficie występuje w mięsie, owocach morza, produktach mlecznych (kazeinie mlekowej), białkach jajek. Spożywanie zbyt dużej ilości białka powoduje wzrost metioniny, co prowadzi do podwyższenia poziomu homocysteiny. Dlatego w swojej diecie ogranicz posiłki bogate w białko zwierzęce. Jego dzienne spożycie nie powinno wynosić więcej niż 80-120 g15.
- Sięgnij też po nabiał, który nie podwyższa poziomu Hcy: chudy ser twarogowy i mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka). Dostarczają sporo witaminy B2, a przy tym mają mniej laktozy (cukier mlekowy składa się z glukozy i galaktozy) i tłuszczu niż mleko. Masło zastępuj margaryną dietetyczną z fitosterolami17.
- Większość miejsca na talerzu przeznacz na warzywa, pamiętając, że najzdrowsze są te zielone (jarmuż, rzeżucha, liściasta kapusta włoska, brukselka, szpinak, rukola, kapusta, brokuły). Decydując się na mięso, wybieraj mięso częściej białe, a rzadziej czerwone.
- Sięgnij po nutraceutyki Wprowadzenie ich do diety może pomóc trzymać w ryzach poziom Hcy
- Fasola Naukowcy, którzy przez 19 lat badali ponad 10 tys. osób w USA, doszli do wniosku, że regularne spożywanie roślin strączkowych – fasoli, grochu, soczewicy – jest dobre dla serca. Jedzenie ich co najmniej 4 razy w tygodniu ogranicza ryzyko chorób serca o 22%. Okazuje się, że rośliny strączkowe obniżają homocysteinę i cholesterol dzięki błonnikowi rozpuszczalnemu. W przypadku fasoli kluczowy mechanizm redukujący polega na fermentowaniu błonnika w okrężnicy. Sprzyjające bakterie pochłaniają zarówno błonnik rozpuszczalny fasoli, jak i cukry, aby wytworzyć kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, które hamują produkcję homocysteiny18.
- Jaką fasolę wybierać? Warto wiedzieć, że szparagowa nie zawiera ani błonnika, ani tylu składników odżywczych, co pozostałe rodzaje fasoli suchej. Suszoną fasolę, groch i soczewicę przed ugotowaniem trzeba przepłukać i namoczyć przynajmniej z 2 powodów. Moczenie usuwa część cukrów, które się w nich znajdują i mogą powodować wzdęcia oraz gazy, a także zmiękcza ziarna (po namoczeniu zawsze warto je jeszcze raz przepłukać). Metoda „szybkiego namaczania” polega na gotowaniu fasoli przez ok. 3 min, a potem moczeniu jej przez godzinę. Tradycyjnie należy zostawić ją w wodzie na 12 godz.
- Karczoch od wieków podawano jako przystawkę do obfitych mięsnych posiłków, ponieważ poprawia trawienie tłuszczów. Warzywo to zawiera bowiem zestaw substancji czynnych, które pobudzają działanie pęcherzyka żółciowego i wątroby. Znajdują się one w listkach rośliny i z nich sporządza się skoncentrowany wyciąg, który pomaga obniżyć wartości Hcy oraz cholesterolu nawet do 20%19. Zalecana dzienna dawka to 6 g suszonych rozdrobnionych listków.
- Migdały Grupa naukowców z Australii analizowała ich działanie pod kątem homocysteiny. Okazało się, że dzienna dawka tych orzechów wynosząca 80 g, która zastąpiła w diecie tłuszcze nasycone, po 3 tygodniach obniża poziom Hcy o ok. 30%20. Z kolei badania porównawcze tłuszczu z migdałów, oliwy z oliwek i masła przyniosły wnioski, że ten pierwszy najlepiej radzi sobie z obniżaniem zarówno homocysteiny, jak i cholesterolu21.
Migdały możesz kupić pod wieloma postaciami: blanszowane (z usuniętą skórką) albo w całości (z brązową skórką), w łupinach lub bez, w formie płatków lub wiórków, pieczone na sucho lub w oleju, solone, wędzone lub z przyprawami. Najlepsze dla zdrowia są całe migdały w łupinach, naturalne albo pieczone na sucho, niesolone. Staraj się je jadać ze skórką, ponieważ znajdujące się w niej flawonoidy wspólnie z witaminą E normalizują poziom homocysteiny. - Pyłek pszczeli ma cały komplet aminokwasów, witamin z grupy B (w tym B12 i kwas foliowy), lecytynę, enzymy trawienne, hormony, które skutecznie redukują poziom homocysteiny23.
Przyjmuj suplementy
Uczeni powiązali wyższe wartości Hcy z niedoborami niektórych składników odżywczych, a zwłaszcza chromu, cyku i magnezu oraz witamin z grupy B. Może to wynikać z niedokwasoty – gdy żołądek produkuje zbyt małą ilość kwasu solnego, nie przyswajamy z diety większości witamin w tym tak ważnej B12, która znajduje się głównie w mięsie. Zbyt mała kwaśność żołądka zaburza również pracę jelit, a tam właśnie wchłaniane są witaminy24.
Gdy poziom homocysteiny wzrasta powyżej 7 μmol/l należy zacząć przyjmować witaminy z grupy B (zwłaszcza B2, B6, B12, kwas foliowy) oraz cynk, magnez i kwasy omega-3.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i organizm je magazynuje w niewielkich ilościach, dlatego musisz je przyjmować codziennie: kwas foliowy – 1 mg, witamina B12 – 400 mcg, witamina B6 – 10 mg, witamina B2 – 10 mg i 2 g kwasów tłuszczowych omega-325.
Zdarza się, że dostarczamy organizmowi witamin B2, B6, kwasu foliowego, B12, a mimo to poziom homocysteiny rośnie, zamiast spadać. W takim przypadku nie należy przerywać kuracji witaminowej, tylko zwiększyć ilość witaminy B6 i B12.
Konieczne jest też dodanie magnezu26. Losowe badanie placebo wykazało, że obniżenie poziomu homocysteiny u osób cierpiących na alzheimera za pomocą wysokich dawek witamin z grupy B pozwala zapobiec atrofii istoty szarej i skurczeniu się całego mózgu w okresie 2 lat27.
Ruszaj się i ćwicz
Naukowcy z homocysteiną powiązali siedzący tryb życia. W jednym z badań osoby po wstawieniu bypassów lub po przebytym ataku serca zmniejszyły średnio o 12% jej poziom tylko poprzez regularne ćwiczenia fizyczne28. Ruch przyczynia się do poprawy funkcji śródbłonka, czyli wewnętrznej ściany naczyń krwionośnych (śródbłonek odgrywa kluczową rolę w krążeniu krwi, stanach zapalnych, miażdżycy oraz progresji nowotworów), zmian o charakterze przeciwzakrzepowym (zmniejszenie lepkości krwi, zwiększenie fibrynolizy, zwiększenie ilości osocza), dzięki którym zmniejsza się tendencja do gromadzenia blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń i powstawania zakrzepów, poprawy kurczliwości mięśnia sercowego oraz stymulacji mikrokrążenia i powstawania krążenia obocznego29.
- Adv Clin Exp Med 2006; 15(5):897- 903
- Am. J. Pathol. 1969; 56:111-128
- Clin. Chem., 2004; 50:3-32
- JAMA 1992; 268:877-881
- JAMA 1995; 274:1049-1057
- JAMA 1997; 277:1775-1781
- J.Intern. Med. 1999; 246:425-454
- JAMA, 2002; 28:2015-2023
- Arch. Int. Med. 2002; 162:1374- 1381
- Arch Gerontol Geriatr, 2009; 48: 425-30; Food Nutr Bull, 2008; 29 [2 Suppl]: S143-72; N Engl J Med. 2002 Feb 14, 476-83
- Am J Clin Nutr. 2003; 78 :359-36
- Neurologia. 2001; 57 :S31-S34
- Clin Biochem. 1996; 29 :473-7
- Cochrane Database Syst Rev. 2017 Aug 17; 8 : CD006612
- J. Inherit. Metab. Dis. 2011; 34 :83- 91
- J. Med. 1997; 90 :519-524
- Eur. J. Clin. Nutr. 2003;57:316-323
- Clin Nutr. 2002; 21 (3):245-8
- Arch Med Sci. 2017 Aug; 13(5): 965-1005
- Am J Clin Nutr. 2000 Aug;72(2):333- 4
- Am J Clin Nutr. 2001 May;73(5):992- 3
- Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 2437397
- Interciencia . 2004; 29 (10): 574- 578
- J Am Heart Assoc. 2016 Aug 15 5 (8)
- Am J Clin Nutr. 2001 Aug;74(2):271- 2
- Aliment Pharmacol Ther. 2008 Jun. 01; 27 (11):1110-21
- J Chiropr Med w.12(1); 2013 Mar; Phys Sportsmed. 2016;44(1):68-73
- Circulation. 12 May 2009; 119 (18): 2507-15
- Phys Sportsmed. 2016;44(1)