Ból stawów nie odpuszcza? Oto 13 ziół i produktów spożywczych, które wreszcie się z nim rozprawią

Ból stawów to trudny przeciwnik. Jak zwykle jednak natura ma do zaoferowania receptę na skuteczne leki. Wiele z tych produktów masz w domu - wykorzystaj je, by wspomóc swoje stawy i wreszcie poczuć ulgę. 

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Idziesz do lekarza z uporczywym bólem lub obrzękiem stawów i być może poddajesz się prześwietleniu albo rezonansowi magnetyczne­mu. Diagnoza to choroba zwyrodnie­niowa stawów. Co się zatem dzieje dalej? O ile nie zmagasz się z przewle­kłym bólem, możesz usłyszeć, że to normalny element procesu starzenia. A jeśli masz szczęście, lekarz udzieli Ci kilku rad dotyczących stylu życia.

Na tym etapie musisz chwycić byka za rogi oraz dowiedzieć się, jak możesz utrzymać swoją mobilność i zapobiec przewlekłemu stanowi zapalnemu i bólo­wi. Przejęcie kontroli i radzenie sobie z chorobą zwyrodnieniową stawów to klucze do optymistycznej przyszłości.

Oto zioła i produkty spożywcze o najlepiej udowodnionym dzia­łaniu łagodzącym ból i obrzęk. Można je zażywać w formie suple­mentów diety lub spożywać jako składnik kilku pysznych potraw.

Ocet jabłkowy na chorobę zwyrodnieniową stawów

  • Ocet jabłkowy można pić codzien­nie z wodą. Pewne kwasowe pokarmy mogą u niektórych osób, choć nieko­niecznie u każdego, nasilać chorobę zwyrodnieniową stawów. Zbadaj kwa­sowość swojego organizmu za pomo­cą kilku kupionych w aptece pasków testowych do pomiarów pH. Chociaż picie kwaśnego napoju może się wyda­wać sprzeczne z intuicją, kiedy orga­nizm metabolizuje ocet jabłkowy, staje się on zasadowy. Obecność tzw. matki octowej oznacza, że produkt nie został poddany pasteryzacji oraz zawiera mnó­stwo korzystnych bakterii i minerałów.
  • Łatwiej znaleźć go w sklepie ze zdro­wą żywnością lub w supermarkecie. Po prostu wlewaj łyżkę octu jabłkowego z matką octową do szklanki wody (ciepłej lub zimnej) i pij każdego ranka lub – jeśli potrzebujesz – przed każdym posiłkiem.
Ocet jabłkowy
Jeśli przełykanie mikstury sprawia Ci trudność, możesz zacząć od doda­nia do wody tylko łyżeczki octu, a potem stopniowo zwiększać jego ilość, lub spróbować dosłodzić napój łyżeczką dobrej jakości miodu. Szcze­gólnie dobry byłby ten wytwarzany przez miejscowe pszczoły. Zawiera on mikroelementy w postaci witamin i minerałów oraz – ponieważ powsta­je z roślinnego nektaru – jest zasobny w roślinne związki chemiczne i przeci­wutleniacze zwalczające wolne rodni­ki, które niszczą komórki organizmu.
  • Ocet jabłkowy jest jednym z głów­nych elementów metody opracowanej przez Klinikę Margaret Hills z angiel­skiego hrabstwa Warwickshire. Pomaga ona tysiącom pacjentów z reumato­idalną i zwyrodnieniową chorobą sta­wów (i nie tylko) dzięki terapii żywie­niowej. Program ośrodka jest oparty na occie jabłkowym z miodem i mela­są oraz kąpielach w soli Epsom. Jak twierdzi Margaret Hills, ocet jabłkowy jest w stanie rozpuścić kwasowe złogi w stawach i wydalić je przez nerki.
    Program obejmuje również ścisłą dietę bezkwasową, która wyklucza sze­roką gamę produktów spożywczych, w tym wołowinę i wieprzowinę, nabiał, owoce zawierające kwas cytrynowy, alkohol, herbatę, kawę, słodkie i gazo­wane napoje, rafinowany cukier, pszenicę i ostre przyprawy. Jadłospis koncentruje się na spożywaniu mnóstwa gotowa­nych i surowych warzyw, brązowego ryżu i zbóż, ryb, awokado, orzechów, pestek oraz sporządzonych z nich wyro­bów, a także większości ziół i przypraw z dodatkiem suplementów diety.

Przeciwzapalna kurkuma

Kurkumę stosowano w ramach medy­cyny ajurwedyjskiej przez tysiące lat. Jest ona szczególnie polecana do łago­dzenia stanu zapalnego w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów1. Przeciwzapalne właściwości kurkumy są tematem ponad 6 tys. artykułów naukowych, wykazujących jej poten­cjalne działanie przeciwrakowe, prze­ciwcukrzycowe, przeciwartretyczne i przeciw szeregowi innych schorzeń.

To kurkumina – składnik kłącza kur­kumy – ma właściwości przeciwzapal­ne, przeciwbakteryjne, przeciwwiru­sowe i przeciwgrzybicze. To właśnie jej – nie samej roślinie – zwykle poświęcone są badania. Przy wyborze suplementu diety z kurkumą należy upewnić się, że jego proces produk­cyjny umożliwił uwolnienie kurkumi­ny. Osiąga się to przez podgrzewanie korzenia rośliny w oleju lub ekstrak­cję alkoholową oraz dodanie czarnego pieprzu w celu nasilenia wchłaniania przez organizm. Należy sprawdzić składniki, aby ustalić poziom kur­kuminoidów. Kurkuma to jeden z naj­lepszych dodatków do potraw.

Zioła o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwartretycznych

  • Nasiona kozieradki są zasobne w kwas linolenowy oraz mają właściwości przeciwzapalne i przeciwartretyczne. Nie prowadzono badań na ludziach, ale jest to przyprawa, którą można dodawać do potraw, dostępna rów­nież w formie suplementu diety.
  • Wierzba biała zawiera kwas sali­cylowy (obecny również w aspi­rynie) oraz ma działanie prze­ciwzapalne i przeciwbólowe.
Owoc dzikiej róży
Owoc dzikiej róży można przyjmować w formie suplementu diety, który zawiera naturalnie występujący czynnik przeciwzapalny wyizolowany z pestek i łupin owocu dzikiej róży z podgatun­ku Rosa canina. Naukowcy odkryli, że preparat ten może zapobiegać migracji komórek zapalnych, które – jak się uważa – mają związek z wywoływaniem i utrzy­mywaniem stanu zapalnego stawów.
  • Czarci pazur (łac. Harpagophytum) stosowany jako naturalny środek przeciwzapalny w leczeniu zapa­lenia stawów. Ma niewiele działań niepo­żądanych i jest uważany za bezpieczny.
  • Pokrzywa zwyczajna to częsty składnik herbat, który – jak się uważa – oczyszcza organizm. Badanie z wykorzystaniem liści tej rośliny, aplikowanych bezpośrednio na kciuki z wyroślami kostnymi, wykazało redukcję bólu w porównaniu z placebo3.
  • Imbir działa na organizm przeciwza­palnie i rozgrzewająco. Można go spo­żywać w potrawach, przyjmować jako suplement diety lub pić w nalewce bądź domowej czy kupnej herbacie. Można również wrzucić starty imbir do miski z gorącą wodą i namaczać w niej dłonie lub stopy w celu zła­godzenia stanu zapalnego i bólu.

Zioła na stawy, kości, bóle mięśni

  • Krem z pieprzowca (chili) na nerwo­bóle, wcierany w stawy, działa zarówno przeciwzapalnie, jak i przeciwbólowo. Uważa się, że kadzidłowiec (znany rów­nież jako indyjskie kadzidło) również ma właściwości przeciwzapalne i prze­ciwbólowe4. Jest on szeroko stosowa­ny w medycynie ajurwedyjskiej.
  • Arnika górska Żel arnikowy to ziołowy preparat o dzia­łaniu przeciwzapalnym. Nie należy mylić go z homeopatycznymi tabletkami z arni­ką na stłuczenia, które wytwarza się z tej samej rośliny, ale inaczej przygotowuje.W badaniu z udziałem osób z choro­bą zwyrodnieniową przynajmniej jed­nego stawu kolanowego wcieranie żelu arnikowego w staw(y) 2 razy dziennie po zaledwie 3 tygodniach przyniosło znaczący sukces terapeutyczny. Znacz­nie zmniejszył się ból zapalny5. W badaniu z udziałem ponad 200 osób z bólem spowodowanym chorobą zwyrod­nieniową stawów palców dłoni żel arni­kowy okazał się równie skuteczny, jak żel z ibuprofenem, przy czym pacjenci zwy­kle woleli ten pierwszy. Liczba bolesnych stawów znacząco się zmniejszyła, redukcji uległa również ich poranna sztywność6.
  • Korzeń żywokostu aplikowa­ny zewnętrznie w formie kremu lub oleju, jest – jak wykazano – skutecz­ny w redukcji stanu zapalnego i bólu w przebiegu choroby zwyrodnienio­wej stawów. Stosuje się go od setek lat i wspominano o tym nawet w sztukach Szekspira. Kilka najnowszych randomizowanych badań klinicznych potwierdza skuteczność miejscowych preparatów z korzenia żywokostu w lecze­niu bólu, stanu zapalnego oraz obrzęku mięśni i stawów w przypadku zwyrodnieniowego zapalenia stawów7.
Olej z konopi
Olej z konopi (CBD lub kannabidiol) Badania wykazują, że olej CBD (kannabidiol), który jest ekstrahowany z konopi, może łagodzić ból i stan zapalny w prze­biegu schorzeń, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów.
  • Olej rycynowy można stosować na wiele sposobów. Starsi czytelnicy mogą pamiętać, że ich babcie lub mamy używały go w młodości. Jednak choć od tego czasu minęło sporo lat, jego właściwości przeciwzapalne są obecnie równie aktual­ne, jak kiedyś. Jest to stosunkowo tani olej i można go wcie­rać w opuchnięty staw w celu redukcji obrzęku i bólu.
  • Chiński olej Wood Lock (salicylan metylu 50%, mentol 16%, kamfora 10%) ma intensywny zapach, ale łagodzi ból.
  • Maść tygrysia (kamfora, olejek miętowy, olejek kaje­putowy, mentol i olejek goździkowy) ma podob­ne działanie jak chiński olej Wood Lock.
Wiązówka błotna
Wiązówka błotna zawiera przeciwbólowe aspirynopo­dobne związki chemiczne. Również była stosowana setki lat temu i Szekspir w swoich dziełach wspominał także o niej.

Przepisy przydatne w leczeniu zapalenia stawów

Dania te zawierają pokaźne ilości kurkumy i imbiru. Kurkuma to jeden z nowych superpokarmów – jest wszędzie: od kurkumowych kaw latte po złote mleko i herbatę z kurkumą dostępną w dobrze znanych kawiarniach. Imbir nigdy nie zyskał uznania, na jakie zasługuje jako roślina lecznicza.

Składnikiem aktywnym imbiru jest ginge­rol, który ma silne właściwości przeciwza­palne. Warto więc dodawać również tę ro­ślinę do napojów i potraw, jeśli Ci tylko ona smakuje. To również rozgrzewające zioło, które podobno poprawia krążenie. W medy­cynie ajurwedyjskiej imbir powszechnie spo­żywa się zimą – zgodnie z zasadą łączenia właściwych rodzajów pokarmów z porą roku.

Należy mieć świadomość, że kurkumę stosuje się jako naturalny barwnik. Jeśli więc nie zachowasz ostrożności, za­barwisz powierzchnie kuchenne, swoje dłonie i ubrania na jaskrawo żółto.
Kurkuma w pogotowiu

Można mieć pod ręką słoik tej magicznej substancji i dodawać błyskawicznego lekarstwa do posiłków własnych, a nawet psich! Wystarczy rozgrzać sproszkowaną kurkumę w wodzie, a następnie dodać oleju kokosowego i czarnego pieprzu – niezbędnego składnika wspomaga­jącego wchłanianie kurkuminy przez organizm. Po przygotowaniu pasty na­leży trzymać słoik w lodówce i dodawać po łyżeczce do potraw. Ważne, by upewnić się, że dobrze wymieszało się składniki – w przeciwnym wypadku spożycie mik­stury może skutkować całkiem silnym atakiem kaszlu! Podgrzewanie oleju kokosowego wydobywa kurkuminę, a do­danie zawierającego piperynę czarnego pieprzu zwiększa jej biodostępność.

Dal z żółtego grochu

  Dal z żółtego grochu

(Dr Susan Aldridge, blogerka medyczna)

Składniki na 4 porcje

  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • przyprawy: mieszkanka zmielonych w młyn­ku lub rozdrobnionych tłuczkiem w moź­dzierzu ziaren czarnej gorczycy, nasion kopru włoskiego i kminu rzymskiego oraz po łyżeczce
  • mielonych kurkumy i cynamonu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka dżemu z chili
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g żółtego łuskanego grochu
  • 400 ml wody
  • 330- lub 450-gramowa torebka mrożonego groszku albo mrożonej mieszanki warzywnej
    Sposób przygotowania:

1. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym, a następnie dodaj przy­prawy, przecier pomidorowy i dżem z chili. Gotuj ok. 10 min, do zmięknięcia.

2. Wmieszaj soczewicę i łuska­ny groch oraz wlej wodę.

3. Gotuj do zmięknięcia, a następnie dodaj mieszankę warzyw. Gotuj jesz­cze kilka minut, po czym podawaj.

Danie to dobrze jest podawać przez 2 dni. Pierwszego dnia można dodać pieczonego słod­kiego ziemniaka, a następnego podgrzać i podać z 200 g ryżu basmati lub podobnych ziaren z kilkoma ciekawymi dodatkami (ja użyłam fasoli pinto, chili i li­monki – jest wiele opcji do wy­próbowania). Nie zaszkodziłyby też porcja mięty i dipu ogórko­wego na bazie jogurtu oraz pełna łyżka sosu chutney z mango.

 

Marokańska zupa kalafiorowa

Marokańska zupa kalafiorowa

(z książki pt. „Łatwo, smacznie i zdrowo” Barbary Cousins)
Składniki na 2-4 porcji

  • pół podzielonego na różyczki kalafiora (ok. 400 g) z łodygą pokrojoną w plasterki
  • pokrojona w kostkę cebula
  • 2,5-centymetrowy kawałek obrane­go i startego na tarce świeżego imbiru
  • kostka rosołowa rozpuszczona w 1,2 l wrzątku
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • zmiażdżone nasiona z 10 strąków kardamonu
  • 50 g mielonych migdałów
  • sól i mnóstwo świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • papryka do przyprószenia
    Sposób przygotowania:

1. Umieść warzywa, imbir, rosół i przypra­wy w rondlu i doprowadź do wrzenia.

2. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 min lub do momentu, aż warzywa się ugotują.

3. Dodaj mielone migdały i miksuj do uzy­skania gładkiej konsystencji.

4. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posyp papryką.

Kalafiorowe curry

Kalafiorowe curry

(Frances Ive)

Składniki na 2-4 porcji

  • 2,5-centymetrowy kawałek startego na tarce świeżego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka nasion kminku
  • duży kalafior
  • 250 g jogurtu naturalnego (z mleka sojowego, kokosowego, krowiego lub koziego)
  • saszetka lub ćwierć bloku pasty kokosowej bądź 400 ml mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

1. Przez kilka minut podsmażaj na oleju kokosowym imbir, czosnek i cebulę, a następnie dodaj wszystkie przyprawy.

2. Kalafiora pokrój na kawałki o wiel­kości kęsa i wrzuć na patelnię.

3. Smaż na ma­łym ogniu przez 10 min (sprawdza­jąc, czy ilość oleju kokosowego jest wystarczająca).

4. Dodaj jogurt i pa­stę kokosową, dobrze wymieszaj i delikat­nie gotuj, aż kalafior zmięknie i będzie gotowy do spożycia. Podawaj z brązowym ryżem basmati.



Złoty koktajl z kurkumą  (Dr Susan Aldridge, blogerka medyczna)
Zmiksowany koktajl jagodowy z dodatkiem kurkumy, która nada­je mu piękny brzoskwiniowozłoty kolor, zawiera świeżą żurawinę, z której sok można wyciskać w sezonie, ale jeśli preferuje się słodsze smaki, można ją zastąpić borówką amerykańską, maliną, truskawką lub ich połączeniem.

Składniki na 1 porcję

  • pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 250 ml mleka konopnego lub migdałowego
  • banan
  • 2,5-centymetrowy kawałek obrane­go i posiekanego świeżego imbiru
  • 100 g świeżej żurawiny
  • łyżeczka kakao w proszku

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

2. Przelej koktajl do szklanki i natychmiast wypij

 

Indyjskie curry z kurczakiem  (Frances Ive)

Składniki na 4 porcje

  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego (z mleka krowiego, koziego, sojowego lub kokosowego)
  • szczypta różowej soli himalajskiej (lub nierafinowanej soli morskiej)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru (lub łyżka mielonego imbiru)
  • 1-2 łyżeczek chili
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kmi­nu rzymskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 1/8 opakowania pasty kokosowej
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła klarowane­go (lub oleju kokosowego)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • sok z 1 cytryny
  • mały pęczek posieka­nych liści kolendry

Sposób przygotowania:

1. Marynuj piersi z kurczaka w jo­gurcie i soli przez 6 godz. Cebulę, czosnek i imbir pokrój w plasterki i lekko przyrumień na oleju.

2. Dodaj wszystkie pozosta­łe składniki z wyjątkiem soku z cytryny i liści kolendry. Smaż przez kilka minut, mieszając, by zapobiec przypaleniu.

3. Dodaj kurczaka w mary­nacie i gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż mięso stanie się czerwonawobrązowe i suche.

4. Dodaj 2 szklanki gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przy­kryciem, aż kurczak zmięknie.

5. Kiedy mięso będzie prawie ugoto­wane, dodaj kolendrę i sok z cytryny.

6. Dalej gotuj na wolnym ogniu do pełnego ugotowa­nia kurczaka, a następnie zdejmij z ognia i podawaj.

Zaczerpnięto z książki Frances Ive pt. „One Step Ahead of Osteoarthritis” (O krok przed chorobą zwyrodnieniową stawów) wydaną przez Hammersmith Health Books w 2022 r.

Bibliografia
  • J Altern Complement Med, 2003; 9(1): 161–8
  • Scand J Rheumatol, 2005; 34(4): 302–8; Osteoarthritis Cartilage 2008; 16(9): 965–72; Curr Ther Res Clin Exp, 2003; 64(1): 21–31
  • J R Soc Med, 2000; 93(6): 305–9
  • Nutr J, 2016; 15: 1
  • Adv Ther, 2002; 19(5): 209–18
  • Rheumatol Int, 2007; 27(6): 585–91
  • Phytother Res, 2012; 26(10): 1441–8
  • Eur J Neurosci, 2014; 39(3): 485–500
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny