Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Niedobory żywieniowe i suplementacja
W jaki sposób suplementy stymulują nasz układ immunologiczny?
Przedstawione badania zostały przeprowadzone w celu zweryfikowania opinii, że witaminy i minerały wspomagają organizm w walce z typowymi chorobami występującymi w okresie obniżonej odporności...
Jak jeść zdrowo
Pyszna tęczowa sałatka
Ta wyśmienita i oryginalna sałatka błyskawicznie zapewni Ci porcję zdrowia.
Jak jeść zdrowo
Woda - najważniejszy suplement diety. Jaką wodę pić i dlaczego?
O konieczności picia wody słyszymy stosunkowo często. W prasie i internecie pojawiają się artykuły zachęcające nas do nawadniania. Paradoksalnie, mimo wielu przypomnień, picie wody jest wciąż...
Jak jeść zdrowo
Lassi - napój poprawiający trawienie
W Indiach lassi jest cenionym środkiem leczniczym - pomaga utrzymać w dobrej kondycji zarówno żołądek, jak i jelita.
Jak jeść zdrowo
Lody bez mleka - sprawdź przepisy
Z sezonowych owoców przyrządzimy bajeczne sałatki i sorbety.
Jak jeść zdrowo
Dieta tęczowa - Ile warzyw i owoców należy jeść?
Wyobraź sobie produkty spożywcze jako 6-kolorową tęczę, która zapewni jak najlepsze funkcjonowanie Twojego organizmu.
Jak jeść zdrowo
Warzywa surowe czy gotowane?
Nie zawsze surowe warzywa i owoce są najzdrowsze - czasem odpowiednia obróbka zwiększa ich wartość odżywczą.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witaminy osłabiają superbakterie
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zwiększają efektywność antybiotyków skierowanych przeciw superbakteriom.
Jak jeść zdrowo
Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść
Brzmi jak herezja, prawda? Dalej będzie jeszcze gorzej! Czy to możliwe, że tłuszcze nasycone chronią serce, a roślinne szkodzą zdrowiu? Na czym smażyć, a co dodawać do sałatek? Czy wybrać olej...
Jak jeść zdrowo
Wegańskie burgery
Też mogą być zdrowe, zwłaszcza w wersji witariańskiej.
Jak jeść zdrowo
Ile wody, tyle zdrowia?
Tak jak nasza planeta składa się mniej więcej w 70% z wody, tak też woda stanowi 60-70% masy dorosłego człowieka i 75% masy dziecka1. Woda jest fundamentalnym komponentem każdej komórki naszego...
Jak jeść zdrowo
Cukier - szkodzi czy krzepi?
Od dawna słyszymy, że cukier to samo zło. Obwinia się go o wywoływanie większości chorób i dolegliwości - od próchnicy zębów począwszy, przez ADHD, otyłość i cukrzycę, do raka włącznie. A jednak...
Jak jeść zdrowo
Alternatywy dla cukru - czy zawsze są bezpieczne?
Z jednej strony chcemy wyeliminować cuker z diety. Z drugiej - nie potrafimy oprzeć się słodkiemu smakowi. Sięgamy zatem po zamienniki cukru. Czy wszystkie są tak samo zdrowe, jak smaczne?
Jak jeść zdrowo
Od sztucznych słodzików do cukrzycy
Nawet jeśli sztuczne słodziki mają zero kalorii, i tak powodują przybieranie na wadze, bowiem podwyższają poziom cukru we krwi i zaburzają jego regulację.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Im dłuższe telomery, tym dłuższe życie
Czy to możliwe, aby długość i jakość naszego życia zależały od małych struktur białkowych znajdujących się w chromosomach?
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Chroń organizm z witaminą B
Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.
Jak jeść zdrowo
Awokado i jagody goji - idealne połączenie
Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.
Jak jeść zdrowo
Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia
Serwatka to "woda mleczna", która powstaje po całkowitym ścięciu mleka. Przez długi czas uważano ją za odpad i wlewano do poideł zwierząt domowych. Nikt wówczas nie podejrzewał, że to właśnie...
Jak jeść zdrowo
Smoothie na wiosnę
Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.
Jak jeść zdrowo
Chińskie terapie na polskim talerzu: grzybica - jak się bronić?
"Jeśli leczyłeś chorobę przez długi czas bez efektu, pamiętaj o śluzie" - tak brzmi motto lekarzy praktykujących tradycyjną medycynę chińską1. Ten problem, czyli nadmiar śluzu w organizmie, dotyczy...
Jak jeść zdrowo
Przygoda z szejkiem
Zielone szejki to sposób na odmłodzenie skóry, rozjaśnienie spojrzenia i oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji. Są niezastąpione również wtedy, gdy chcemy się zregenerować po przebytej...
Jak jeść zdrowo
Mózg wie, czego chce
Bezcenne komórki mózgowe mają swoje potrzeby, i to dość nietypowe. Nie zadowolą się zwykłą dietą, a w dodatku domagają się… hatha-jogi.
Jak jeść zdrowo
Na studiach tyjemy
Dobrze wiemy, że studenci odżywiają się nieprawidłowo. Udowodniono, że w okresie studiów młodzież może przytyć średnio o 4 kg.
Jak jeść zdrowo
Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm
Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Magnez - cudowny lek na serce
Standardowe leczenie chorób serca polega na przyjmowaniu garści pigułek o niebezpiecznych działaniach niepożądanych, a to ten wielozadaniowy minerał jest najskuteczniejszym ze wszystkich środków.
Jak jeść zdrowo
Świat bez busoli, czyli jak producenci żywności próbują zadowolić konsumentów
Sól, jajka, mięso wołowe - dobre czy złe? Zdaje się, że opinia badaczy, która powinna być stabilna i wiążąca, zmienia się niczym w kalejdoskopie, wprowadzając zamęt zarówno wśród konsumentów, jak i...
Jak jeść zdrowo
Białko zwierzęce - za dużo go jemy czy za mało?
Kontrowersja goni kontrowersję, a spadająca na nas każdego dnia lawina informacji sprawia, że zaczynamy się zastanawiać, co uznać za słuszne: dotychczas obowiązujące paradygmaty czy wyniki nowych...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Suplementy diety (2): koenzym Q10, kwasy omega-3 i inne
Przypomnijmy: prognozowana wartość sprzedaży suplementów w 2020 r. ma osiągnąć w Polsce ponad 5 mld złotych. Czy korzyści wynikające z przyjmowania witamin i mikroelementów są rzeczywiście warte...
Jak jeść zdrowo
Mleko - eliksir zdrowia czy trucizna w płynie?
Już od najmłodszych lat słyszymy, że mleko jest zdrowe i musimy je pić, aby mieć ładne, zdrowe zęby i mocne kości. Produkty mleczne są obecne na stołach większości Polaków; raport CBOS1 podaje, że...
Jak jeść zdrowo
Wiosenna dieta według ajurwedy
Koniec zimy nie zawsze kojarzy się nam z wiosennym odrodzeniem. Nawet jeśli nie przybraliśmy na wadze, to i tak czujemy się teraz ociężali i zmęczeni.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Przeciwutleniacze. Ranking antyoksydantów
Z długiej listy wymiataczy wolnych rodników wybraliśmy te, które spisują się najlepiej w walce ze stresem oksydacyjnym i jego efektami.
Poprzednia
1
...
12
13
14
15
16
17
18
...
20
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby