Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Jak jeść zdrowo
Fruktoza - zdrowa czy szkodliwa?
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie - mimo że jest słodkie.
Jak jeść zdrowo
Termin ważności na butelkach z wodą
Skoro woda w naturalnych zbiornikach zawsze jest świeża, dlaczego na butelkach zamieszcza się informacje o terminie ważności?
Jak jeść zdrowo
Zdrowy organizm. Co jeść, aby pomóc narządom?
Wszyscy powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców, pić odpowiednią ilość wody czy ograniczać żywność przetworzoną. Jednak borykając się z problemami kości, stawów bądź poszczególnych narządów, warto...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina D łagodzi oparzenia słoneczne
Najświeższe badania wykazały, iż wysokie dawki witaminy D - nawet do 200 tys. j.m. - pomagają złagodzić oparzenia słoneczne i inne dolegliwości skórne. Sprawie przygląda się Cate Montana.
Jak jeść zdrowo
Dieta złagodzi ból
Amerykański lekarz Joseph Mercola odkrył, dlaczego odpowiedni sposób odżywiania może eliminować ból i nieść wiele innych korzyści zdrowotnych, stanowiąc szansę dla osób cierpiących na artretyzm,...
Jak jeść zdrowo
12 egzotycznych źródeł witamin
Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka - mówi angielskie przysłowie. Nic więc dziwnego, że Ewa skusiła się właśnie na nie. Jeśli nie chcesz pójść w jej ślady, możesz sięgać po inne owoce,...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina B nie chroni przed rakiem
Mimo że suplementacja witaminami z grupy B chroni przed licznymi chorobami, nie udowodniono jej efektywności w profilaktyce raka.
Jak jeść zdrowo
Czy ryby to tylko omega-3?
Dieta bogata w ryby korzystnie wpływa na pracę mózgu. Okazuje się jednak, że niekoniecznie wynika to z przyjmowania kwasów omega-3.
Diety
Dieta wysokotłuszczowa wydłuży życie
Przestawienie się z węglowodanów na tłuszcze może przedłużyć twoje życie o 10 lat- na razie jednak sprawdzono to tylko na myszach.
Jak jeść zdrowo
Popularny słodzik to sprzymierzeniec bakterii
Trehaloza występująca w wielu produktach spożywczych i w kosmetykach to ulubiona pożywka antybiotykoopornych bakterii.
Jak jeść zdrowo
S jak smaki (wu wei)
Tematem, który wzbudza wiele wątpliwości w tradycyjnej medycynie chińskiej, są smaki potraw wu wei. Już w starożytnych Chinach leczenie obejmowało odpowiedni sposób odżywiania i z tego powodu...
Jak jeść zdrowo
Chińskie terapie na polskim talerzu: na bakterie i wirusy - śledziona!
Czy można wzmocnić organizm bez stosowania suplementów diety? Wystarczy zadbać o śledzionę, a to akurat nic trudnego.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Wolne rodniki kontra przeciwutleniacze
Przyspieszony wskutek działania wolnych rodników proces starzenia się organizmu wpływa niekorzystnie zarówno na urodę, jak i na zdrowie. Czy jednak wolne rodniki zawsze wyrządzają nam szkodę?
Jak jeść zdrowo
Ile soli należy jeść?
Specjalnie powołany panel ekspertów przekonuje, że obowiązujące dziś wytyczne dotyczące dziennego spożycia soli są przesadzone.
Jak jeść zdrowo
Makaron z dyni
Z pestek tego jesiennego warzywa można przyrządzić smakowite przystawki i przekąski.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina C może chronić przed białaczką
Witamina C odgrywa kluczową rolę w profilaktyce białaczki i innych nowotworów krwi.
Jak jeść zdrowo
Dieta receptą na długowieczność
Oto moje cztery ulubione produkty naturalne, które zagwarantują Ci długowieczność.
Jak jeść zdrowo
Graj w zielone - zmniejszysz ryzyko demencji
Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jajka i awokado oraz picie zielonej herbaty zwiększają prawdopodobieństwo zachowania jasnego umysłu aż do późnej starości.
Jak jeść zdrowo
Tłuste zdrowie. Co kryje się w olejach tłoczonych na zimno?
Dzięki pominięciu procesu rafinacji oleje tłoczone na zimno zachowują większość składników odżywczych zawartych w roślinach, z których są pozyskiwane.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
5 właściwości witaminy C
Badania wykazują, że kwas askorbinowy wspomaga leczenie wielu chorób. I nie chodzi tu jedynie o wysokie dożylne dawki, które mogą zwalczać raka. Tak naprawdę już odpowiednia jego podaż w codziennej...
Jak jeść zdrowo
Witariański kisz
Chia, siemię lniane i pestki dyni świetnie komponują się w przepisie na witariański kisz.
Jak jeść zdrowo
Zakwaszenie organizmu
Czym charakteryzuje się zakwaszenie organizmu? To przyczyna nowotworów czy ich skutek? Jak ono wpływa na nasze kości i stawy? Czy dieta alkaliczna rzeczywiście mu zapobiega? A może to tylko modny...
Diety
Dieta bezglutenowa zagraża zdrowiu
Wiele osób ulega propagowanej przez celebrytów modzie na dietę bezglutenową. Tymczasem naukowcy ostrzegają, że w przypadku osób zdrowych może ona przynieść więcej szkody niż pożytku.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Na jesienną aurę koniecznie witamina C!
W ramach medycyny mitochondrialnej podkreśla się ogromne znaczenie witaminy C w procesach ochronnych komórek całego organizmu oraz procesach regeneracyjnych. Obniżony poziom tej substancji oznacza...
Jak jeść zdrowo
20 zdrowotnych właściwości wina
Kieliszek wina może korzystnie wpływać na organizm...
Jak jeść zdrowo
Ile wody należy pić?
Skoro nawet niewielkie odwodnienie powoduje istotny spadek sił witalnych, najprostszym sposobem na utrzymanie ciała (i ducha) w odpowiedniej kondycji może okazać się wystarczająco częste sięganie po...
Jak jeść zdrowo
Inne spojrzenie na sól
Do niedawna uważano, że sól podnosi ciśnienie krwi i przyczynia się do rozwoju chorób serca. Obecnie coraz więcej badań temu przeczy. Niewykluczone, że udało się właśnie obalić kolejne przekonanie...
Jak jeść zdrowo
Zacznij dzień od wody
Chociaż woda towarzyszy nam codziennie, nie doceniamy jej ogromnej roli.
Jak jeść zdrowo
Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski
Smoothie w połączeniu z orzechową przekąską to idealna propozycja na lato.
Jak jeść zdrowo
Energia wei qi na straży odporności
Jak głosi starochińskie porzekadło, odpowiedzialność za siebie jest podstawą każdej odpowiedzialności. W tym kontekście teoria qi obronnej, czyli wei qi, nabiera szczególnego znaczenia.
Diety
Dieta alkaliczna - idealna dla organizmu?
Bywa też nazywana zasadową, odkwaszającą, warzywno-owocową... Uchodzi za bezcenną dla zdrowia. Co jednak warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na nią przejść? Wyjaśniamy kwestie, które mogą budzić...
Poprzednia
1
...
11
12
13
14
15
16
17
...
20
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby