Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Redakcja poleca
Wibracje 2025 – festiwal zdrowia, harmoni i dobrej energii
Wibracje odbędą się po raz 9. Festiwal znany jest przede wszystkim z tego, że obfituje w wykłady i warsztaty związane...
Redakcja poleca
Ta mało popularna roślina to skarbnica zdrowia. Dobrze mieć ją pod ręką
Zastosowanie ziół jest bardzo szerokie – część z nich świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawy, niektóre...
Redakcja poleca
Mądra profilaktyka. Poznaj test przydatny w profilaktyce nowotworów
W Polsce co roku diagnozuje się nowotwory u ok. 170 tys. osób. To oznacza, że każdego dnia kilkaset rodzin mierzy się...
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
1
6
Zobacz wszystkie
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina C skraca pobyt w szpitalu
Lista cudownych zastosowań wysokich dawek kwasu askorbinowego wydłuża się. Właśnie okazało się, że wspomaga on powrót do zdrowia pacjentów szpitalnych - również na oddziałach intensywnej terapii.
Jak jeść zdrowo
Pestka awokado - samo zdrowie!
Nikt nie poddaje w wątpliwość mocy drzemiącej w awokado. Pora sprawdzić, co kryje się w jego pestce.
Jak jeść zdrowo
Kwasy omega-3 chronią przed poronieniem
Jesteś w ciąży? Pamiętaj o oleju rybnym!
Jak jeść zdrowo
8 szklanek napoju dziennie: piwo też się liczy
Tajemnica nie tkwi jedynie w wodzie. Eksperci informują, że z czystym sumieniem możesz sięgnąć po lekki alkohol i napoje z kofeiną - ale wszystko z umiarem!
Jak jeść zdrowo
Zdrowa przekąska, która dodaje energii
Co jeść, żeby mieć więcej energii? Po pracy padam i ciągle jestem śpiąca. Są gorsze i lepsze momenty, ale generalnie brakuje mi chęci do czegokolwiek. M.P.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Detoks z antyoksydantami
Toksyczne związki z chemii gospodarczej i pleśni mogą kumulować się w ciele całymi latami, warto więc zadbać o jego kompleksową detoksykację. Z pomocą przychodzą przeciwutleniacze.
Jak jeść zdrowo
Jadalne opakowania na posiłki
Stworzenie jadalnego opakowania żywności stało się celem naukowców na całym świecie, a jedno z badań jest prowadzone w Polsce. Jego efekty są spektakularne.
Jak jeść zdrowo
Oczyszczanie organizmu: polifenole
Stanowią naturalną broń w walce z chorobami. Ich główne źródła to winogrona, owoce jagodowe (aronia, borówki czarne, jeżyny, truskawki, poziomki), cytrusy, rośliny strączkowe (fasola, groch,...
Jak jeść zdrowo
Czy warto pić mleko acidofilne?
Ten musujący napój powstaje w wyniku poddania pasteryzowanego mleka procesowi fermentacji.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Niedobory jakich witamin i minerałów można wyczytać z wyglądu?
Myślisz, że odżywiasz się zdrowo? Mimo pozornie zbilansowanej diety w Twoim organizmie może brakować ważnych składników. Na szczęście wielu objawom zaradzi odpowiednia dieta.
Jak jeść zdrowo
Emulgatory powiązano z zaburzeniami osobowości
Substancje konserwujące żywność przetworzoną mogą wywoływać zmiany w zachowaniu.
Jak jeść zdrowo
Wielka Brytania wycofuje olej CBD ze sprzedaży
Zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej państwa członkowskie powinny zrezygnować z handlu olejkami z konopi.
Diety
Olejowo-białkowa dieta dr Budwig
Niemiecka uczona zauważyła, że zamiana tłuszczów zawartych w pokarmach zwierzęcych na te z oleju lnianego poprawia dotlenienie organizmu i przywraca prawidłowe funkcjonowanie komórek zaatakowanych...
Jak jeść zdrowo
Jak antynutrienty wpływają na nasze posiłki?
W wielu warzywach i owocach, skądinąd idealnych składnikach diety, znajdują się tzw. antynutrienty, czyli substancje antyodżywcze. Są to związki naturalnie występujące w roślinach, które pozbawiają...
Diety
Dieta długowieczności: co jedzą mieszkańcy niebieskich stref?
Jeśli chcesz zachować zdrowie, wyglądać młodo i cieszyć się dobrą kondycją, bądź wierny tradycji - tak mogłoby brzmieć motto niektórych mieszkańców naszej planety. To chyba wystarczający powód, by...
Jak jeść zdrowo
Wesołych ketogenicznych Świąt - przepisy
Dr Joseph Mercola radzi, jak przygotować przepyszną ucztę świąteczną według zasad leczniczej diety zawierającej dużo tłuszczów, mało węglowodanów i umiarkowaną ilość białka.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Zbyt mało witaminy D? Sięgnij po magnez
Specjaliści odkryli, że magnez odgrywa kluczową rolę w regulowaniu poziomu witaminy D w organizmie.
Diety
Dieta dobra dla mózgu i tarczycy
Niedoczynność tarczycy nie tylko powoduje ospałość, lecz także wywiera wpływ na mózg. Marc Ryan, który leczy wielu pacjentów cierpiących na to schorzenie, zdradza nam sekret, jak naprawić jedno i...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witaminy w naszym życiu
Temat witamin jest bardzo fascynujący. Ostatnio po raz kolejny obejrzałam film o losach więźnia nazywanego Papillon. Polecam szczególnie starszą wersję filmu, z 1973 r. Fabuła została oparta na...
Jak jeść zdrowo
Tradycyjna medycyna chińska: wiosenne przebudzenie
Wiosna w tradycyjnej medycynie chińskiej symbolizuje młodość i uchodzi za okres przemian energetycznych w przyrodzie. My również podlegamy tym procesom. Co zrobić, by wiosenne przebudzenie nie...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina E kontra grypa
Seniorzy mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę i zapalenie płuc poprzez suplementację witaminą E.
Jak jeść zdrowo
Prawdziwe oblicze mleka
Jaka jest tajemnica mleka? Czy jest ono lekarstwem, czy trucizną? Jeśli zaś musimy unikać mleka krowiego, to co powinniśmy pić zamiast niego?
Jak jeść zdrowo
Czym karmić mózg?
Wygłodzony bywa zawodny i, co gorsza, staje się podatny na poważne choroby, także neurodegeneracyjne. Jakich substancji dostarczać mózgowi, by mógł długo i dobrze nam służyć? Skąd je czerpać? Czy...
Jak jeść zdrowo
Kwasy omega-3, 6, 9 - ile, właściwości, źródła w pożywieniu
Przed 2000 r. amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) zalecały przyjmowanie nie więcej niż 6,7 g kwasów tłuszczowych omega-6 dziennie. Ilość ta stanowi ok. 3% kalorii w przeciętnej diecie. W...
Jak jeść zdrowo
Jaglany detoks - przepisy
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Jak jeść zdrowo
Tylko zupy - 5 dni detoksu
Łatwo je przyrządzić, można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a przede wszystkim są pożywnym, lekkostrawnym źródłem skondensowanych składników odżywczych. Zupowy detoks to doskonały pomysł...
Jak jeść zdrowo
Jaglany detoks - właściwości lecznicze kaszy z prosa
Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Jak jeść zdrowo
Grzyby, kawa i nasze zdrowie
Nowy napój na bazie kawy podbija świat. Podobno wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych. Czy delektowanie się kawą z grzybami pomoże nam uniknąć chorób?
Jak jeść zdrowo
Głodówka pozytywnie wpływa na zegar dobowy organizmu
24-godzinny post hamuje procesy powiązane ze starzeniem się organizmu.
Jak jeść zdrowo
Żywność przetworzona i osteoartroza
Cukry dodawane do produktów wysokoprzetworzonych mogą wywoływać chorobę zwyrodnieniową stawów (osteoartrozę).
Jak jeść zdrowo
Drugie oblicze skrobi
Naukowcy ostrzegają: jeśli w twojej diecie są obecne produkty light i pokarmy zagęszczane skrobią, w krótkim czasie odczujesz zgubne skutki przecukrzenia organizmu.
Poprzednia
1
...
10
11
12
13
14
15
16
...
21
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby