Cukrzyca – czy można przed nią uciec?

Od 1980 do 2024 r. liczba dorosłych diabetyków wzrosła na świecie 4-krotnie. Lekarze winią za to dietę, otyłość i… brak ruchu. Tak, okazuje się bowiem, że wystarczą 2 tygodnie zmniejszonej aktywności fizycznej, by u podatnych osób rozwinęła się cukrzyca typu 2.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Jak dotąd cukrzycę typu 2 zdiagnozowano ją u 422 mln ludzi, co oznacza więcej niż 1 na 12 dorosłych1. Setki milionów innych osób żyje z niezdiagnozowaną chorobą lub sta­nem przedcukrzycowym, w tym zatrważająco duża część populacji USA, gdzie dotyczy to 1 na 3 dorosłe osoby2.

Choro­ba ta jest bezpośrednio odpowiedzialna za śmierć 1,6 mln ludzi rocznie na całym globie, a pośrednio przyczynia się do milio­nów zgonów z innych przyczyn, takich jak choroby serca, nerek i udary mózgu.

Jej powikłania skutkują utratą wzroku i amputa­cjami kończyn dolnych, przyczyniając się w ten sposób do nie­pełnosprawności setek tysięcy osób oraz kosmicznych kosztów opieki nad chorymi, które przekroczyły 900 mld dolarów!

Poza tym ogromnym obciążeniem dla gospodarki świa­towej są straty, jakie powoduje słodka choroba. Według przedstawionych podczas kongresu Europejskiego Towa­rzystwa Diabetologicznego w Lizbonie szacunków, w latach 2011-2030 na całym świecie koszty bezpośrednie, jak i pośrednie (wynikające m.in. z absencji chorobowej i rent) mogą sięgnąć 1,7 bln dol. Ponad 900 mld tej kwoty przypada na kraje najbogat­sze, a 800 mld – państwa o najniższych i średnich dochodach.

Choć trudno uwierzyć, że schorzenie o tak szerokim zasię­gu i poważnych konsekwencjach jest w dużej mierze wyni­kiem samodzielnych wyborów życiowych, cukrzyca typu 2 jest de facto chorobą cywilizacyjną, spowodowaną głównie przez nasz styl życia oraz wieloletnie błędy żywieniowe, wśród których dominują przede wszystkim: wysokie spożycie słodyczy, napojów słodzonych, żywności przetworzo­nej i produktów pszennych oraz nieregularne posiłki.

Dieta bogata w przetworzoną żywność
Dieta bogata w przetworzoną żywność, cukry proste i tłuszcze trans może prowadzić do zaburzeń metabolizmu glukozy i insuliny, zwiększając ryzyko cukrzycy typu 2.

Co przyczynia się do powstawania cukrzycy?

Cukrzyca typu 2 definiowana jest jako wysoki poziom glukozy we krwi i ogól­nie rozumiana jako zaburzenie systemu metabolizmu tego cukru w organizmie, szczególnie w odniesieniu do insuliny.

Kiedy jesz węglowodany (skrobie i cukry), są one rozkładane do cukru prostego – glukozy, która następnie wchodzi do krwiobiegu. Hormon insu­lina transportuje ją do komórek poprzez receptory na powierzchni komórkowej. Następnie komórki wykorzystują glu­kozę do produkcji energii, potrzebnej do wykonania swoich funkcji – ko­mórki mięśniowe się kurczą, komórki nerkowe filtrują krew, komórki mó­zgowe przewodzą elektryczność itd.

Kiedy spożywasz więcej glukozy, niż potrzebujesz w danej chwili, insulina kieruje nadmiar cukru do komórek tłusz­czowych. Później, gdy poziom glukozy we krwi zostanie wyczerpany, zgroma­dzony tłuszcz może być przekształcony z powrotem w glukozę przez wątrobę – proces ten nazywany jest glukoneoge­nezą.

System ten jest zaprojektowany tak, aby poziom cukru we krwi był stosun­kowo stabilny, niezależnie od tego, czy właśnie zjedliśmy posiłek, czy jesteśmy w trakcie postu. Jednak w przypadku cukrzycy typu 2 poziom glukozy we krwi wzrasta, mimo że trzustka wydziela coraz więcej insuliny – ten stan nazy­wany jest insulinoopornością.

Insuli­na normalnie działa jak wyłącznik produk­cji glukozy przez wątrobę. Ten mechanizm może jednak przestać działać, co oznacza, że wątroba nadal produkuje glukozę, nie­zależnie od tego, czy jest ona potrzebna, czy nie. Komórki mogą przestać pobierać glukozę z krwi.

Aby móc pobierać więcej glukozy, komórki muszą zbudować, zmontować i transportować receptory glukozy do błony komórkowej, a różne czynniki mogą zakłócać ten wieloetapowy proces, zwłaszcza niedobory żywieniowe i hormony stresu. Gdy to się dzieje, nad­miar glukozy pozostaje w krwiobiegu.

kimchi
Zaburzenia w mikrobiomie jelitowym mogą wpływać na metabolizm i prowadzić do stanów zapalnych, co może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Probiotyki i prebiotyki są często zalecane przez naturopatów, aby wspierać zdrową florę jelitową.

Nadmiar glukozy we krwi jest zły, gdyż powoduje stres oksydacyjny, który uszka­dza komórki, szczególnie te w naczyniach krwionośnych i nerwach, to z kolei prowa­dzi do stanów zapalnych i jeszcze więk­szego stresu oksydacyjnego. To on leży u podstaw kaskady zapalnej, która kończy się najgorszymi konsekwencjami cukrzycy: zawałem serca, udarem, amputacją koń­czyn, ślepotą lub niewydolnością nerek.

Komórki beta w trzustce początko­wo produkują coraz więcej insuliny, aby poradzić sobie z nadmiarem cukru we krwi, ale ostatecznie nie są w stanie nadążyć i zaczynają obumierać, w efek­cie poziom insuliny zaczyna spadać. W tym momencie mówimy o cukrzycy insulinozależnej, ponieważ organizm nie jest w stanie kontrolować pozio­mu glukozy bez zastrzyków insuliny.

Aktywność fizyczna a cukrzyca

W kłopoty wpędzają nas nie tylko dieta pełna wysokoprzetworzonych i słod­kich produktów, ale również nasz kanapowy styl życia, ponieważ brak aktywności fizycznej upośledza wraż­liwość na insulinę. Co gorsza, dys­funkcja ta nasila się wraz z wiekiem.

Mając to na względzie, Kanadyj­czycy sprawdzili, co się stanie, gdy na 14 dni zarzucimy aktywność fizyczną. Uczeni do badania zaprosili 22 starsze osoby z nadwagą i stanem przedcu­krzycowym.

Uczestników poproszono, by zmniejszyli dzienną liczbę kroków do nie więcej niż 1000 kroków dziennie i ograniczyli się do podstawowej codzien­nej aktywności. Odpowiada to sytuacji osób, które muszą pozostawać w domu np. w związku z chorobą. Aktywność badanych mierzono za pomocą kroko­mierzy i specjalistycznych monitorów. Regularnie robiono im też testy krwi.

medytacja
Przewlekły stres prowadzi do podwyższenia poziomu kortyzolu, który może zwiększać insulinooporność. Techniki relaksacyjne, takie jak medytacja, joga i akupunktura, są często zalecane w celu redukcji stresu.

Okazało się, że tak krótki okres zmniejszonej aktywności fizycznej wystarczył, by u pacjentów w stanie przedcukrzycowym doszło do wzrostu poziomu cukru we krwi i rozpoczęła się choroba. Zmniejszenie liczby kro­ków doprowadziło do obniżenia tempa syntezy białek mięśniowych i pogor­szenia kontroli glikemii. Co gorsza, u niektórych pacjentów nawet po po­wrocie do poprzedniej aktywności przez 2 tygodnie nie zauważono poprawy.

Spodziewaliśmy się, że u badanych pojawi się cukrzyca, jednak zaskoczyło nas, że stan ich zdrowia nie poprawił się, gdy powrócili do dawnej aktyw­ności – mówi Chris McGlory z kana­dyjskiego McMaster University, który stał na czele zespołu badawczego. Wyniki kandyjskiego eksperymentu pokazują, że osoby starsze, które z jakichś powodów muszą ograniczyć aktywność fizyczną, są bardziej narażone na pogor­szenie ich ogólnego stanu zdrowia3.

Jakie czynniki zwięk­szają ryzyko pojawienia się cukrzycy?

Cukrzyca typu 2 potrafi rozwijać się latami, nie dając wyraźnych objawów. Zapadają na nią przede wszystkim oso­by w wieku średnim i starszym. Jednak lekarze biją na alarm, bo coraz czę­ściej jest ona diagnozowana również u młodych ludzi. Czynnikami zwięk­szającymi ryzyko choroby są m.in.:

  • nadwaga i otyłość (BMI ≥25),
  • predyspozycje rodzinne do insu­linooporności lub cukrzycy
  • nadciśnienie tętnicze (≥140/90 mmHg),
  • zaburzenia gospodarki lipidowej (cholesterol ogółem >190 mg/dl, LDL >115 mg/dl, HDL <40),
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,    
  • nieprawidłowa dieta, bogata w cukier i produkty pszenne,
  • niska aktywność fizyczna.

Jeśli którykolwiek z wymienionych punktów Cię dotyczy, regularnie wyko­nuj badanie poziomu glukozy we krwi. Sygnałem do badań powinny być także zwiększone pragnienie i łaknie­nie, sucha, swędząca skóra, uczucie przewlekłego zmęczenia, wahania nastroju oraz zaburzenia widzenia. Cukrzycę typu 2 diagnozuje się za pomocą badań poziomu gluko­zy we krwi. Jeśli jest ona powyżej normy, zakłada się występowanie insulinooporności.

Regularna aktywność fizyczna
Regularna aktywność fizyczna jest kluczowym elementem naturopatycznego podejścia do zapobiegania cukrzycy. Ćwiczenia aerobowe i trening siłowy mogą poprawiać wrażliwość na insulinę i pomagają w kontroli wagi.

Najczęstsze testy służące do diagnozowania i moni­torowania cukrzycy typu 2 to:

  • Pomiar glukozy na czczo (FPG) – poziom glukozy we krwi na pusty żołądek.
  • Test A1C – średni poziom glukozy we krwi przez ostatnie 3 miesiące.
  • Doustny test tolerancji glukozy – szybkość przetwarzania glukozy po posiłku, szczególnie powszechny w diagnozowaniu cukrzycy ciążowej.

Cukrzyca przedkliniczna - możesz ją zatrzymać

U wielu osób początkowo jest diagnozo­wana cukrzyca przedkliniczna, co ozna­cza, że poziom glukozy we krwi jest wyższy, niż być powinien, ale niższy niż próg, przy którym można by oczekiwać objawów lub bezpośredniego zagrożenia dla organizmu. Cukrzyca przedkliniczna nieuchronnie przeradza się w cukrzycę, chyba że zmiany stylu życia pozwolą opanować system metabolizmu glukozy.

Standardowa doktryna głosi, że cu­krzyca typu 2 jest spowodowana nad­mierną wagą i zbyt małą aktywnością fizyczną. Osobom z przedkliniczną lub cukrzycą typu 2 zazwyczaj zaleca się więc zmianę diety oraz zwiększenie ak­tywności fizycznej. Głównym celem tych zaleceń jest utrata wagi.

Rzeczywiście, otyłość jest największym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, za­raz za niskim poziomem aktywności. Jednak dowody sugerują, że insulino­oporność może wystąpić przed oty­łością, a nie jako jej konsekwencja2.

Pacjentom zwykle rekomenduje się dietę niskotłuszczową, bogatą w wę­glowodany, pełną produktów takich jak ryż, makaron, ziemniaki i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłusz­czu, kierując się zasadą, że pokarmy te mają mniej kalorii, dlatego zapewnia­ją uczucie sytości przy jednoczesnym nieprzybieraniu na wadze.

Jeśli jednak insulinooporność jest wynikiem nieto­lerancji węglowodanów lub nawet ich toksyczności dla organizmu, taki rodzaj diety zadziała, jak dolewanie oliwy do ognia – dostarczanie organizmowi tego, co spowodowało rozwój choroby. Nic więc dziwnego, że większość osób z cukrzycą typu 2 stwierdza, że nie może kontrolować poziomu glukozy we krwi ani tracić na wadze, stosując dietę niskotłuszczową. Kolejnym krokiem jest zatem leczenie farmakologiczne.

Cukrzyca typu 2 najczęstsza forma cukrzycy, która rozwija się, gdy organizm staje się oporny na działanie insuliny lub trzustka nie produkuje jej wystarczająco dużo.

Jak wygląda leczenie cukrzycy?

Cukrzyca typu 2

Na rynku pojawia się coraz więcej le­ków na cukrzycę typu 2. Wiele z nich to nowe, opatentowane kombinacje starszych leków generycznych. Trze­ba jednak zauważyć, że żaden z nich nie leczy podstawowej przyczyny cukrzycy. Są one obliczone na stwo­rzenie iluzji kontroli normalnego po­ziomu cukru we krwi w cierpiącym organizmie i w najlepszym przypadku mogą spowolnić postęp choroby, ale nigdy jej nie zatrzymują. Oto kil­ka z najczęściej przepisywanych:

  • Metformina (sprzedawana pod na­zwami handlowymi Glucophage, Glumetza i inne) jest lekiem najczę­ściej przepisywanym na cukrzycę typu 2 i zalecanym jako pierwszy wybór przez Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne oraz Europejskie Sto­warzyszenie Badań nad Cukrzycą4. Działa głównie poprzez zatrzymanie produkcji glukozy w wątrobie. Metfor­mina, która jest najpopularniejszym lekiem na cukrzycę typu 2, ma jedno­cześnie najniższy wskaźnik przestrze­gania zaleceń5. Do jej powszechnych skutków ubocznych należą uporczywe wzdęcia, biegunka i nudności, które wiele osób uważa za zbyt trudne do zniesie­nia przy długotrwałym stosowaniu.
  • Inhibitory DPP-4 to stosunkowo nowa klasa leków (gliptyny), do której nale­żą sitagliptyna (Januvia), saksagliptyna (Onglyza) i linagliptyna (Tradjenta). Leki te działają na hormon inkretynę, który jest zaangażowany w kilka aspektów me­tabolizmu glukozy, w tym wydzielanie insuliny. Skutki uboczne obejmują ból stawów, osłabienie mięśni, obrzęki, szcze­gólnie twarzy, oraz zapalenie trzustki6.
  • Tiazolidynodiony, w tym pioglitazon (Actos) i rozyglitazon (Avandia) – działają na kilka genów zaangażowanych w meta­bolizm glukozy i tłuszczów, aby zmniej­szyć insulinooporność. Paradoksalnie dla choroby, w której kładzie się tak duży na­cisk na utratę wagi, te leki są silnie związa­ne ze wzrostem masy ciała poprzez zwięk­szenie masy tłuszczowej i zatrzymanie płynów. Co zaś najbardziej niebezpieczne, zwiększają ryzyko niewydolności serca o 55%7, dlatego nie są zalecane osobom z istniejącymi problemami sercowymi.
  • Sulfonilomoczniki i meglitynidy stymulu­ją komórki beta trzustki do produkcji większej ilości insuliny. Pierwsze z nich działają wolniej, a drugie – szybciej, zwykle przyjmowane są tuż przed po­siłkiem. Są skuteczne tylko u osób z cu­krzycą typu 2, które wciąż mają funk­cjonujące komórki beta. Skutki uboczne obu klas leków obejmują przyrost masy ciała, rozstrój żołądka i niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia). Sulfo­nilomoczniki są także związane z wy­sypkami skórnymi i potencjalnie poważ­nymi problemami kardiologicznymi8.
  • Insulina jest ostatnim etapem lecze­nia cukrzycy typu 2, gdy komórki beta w trzustce stają się zbyt wyczerpane i zniszczone, aby mogły same produ­kować wystarczającą ilość insuliny. Do powszechnych skutków ubocznych przyjmowania insuliny należą: przyrost masy ciała, guzki lub wysypki w miej­scu iniekcji oraz bardzo poważne ry­zyko hipoglikemii, czyli zbyt niskiego poziomu cukru we krwi. Utrzymanie równowagi poziomu glukozy i insuliny w organizmie jest jak jazda po oblo­dzonej drodze. Jeśli pacjent wstrzy­kuje zbyt dużo insuliny w stosunku do ilości spożytej glukozy, wynikająca z tego hipoglikemia może sięgać od ła­godnej (zawroty głowy) do bardzo ciężkiej, prowadzącej do śpiączki i śmierci, jeśli natychmiast nie zosta­nie udzielona pomoc medyczna.

Czy istnieje alternatywa dla metforminy?

W chwili zdiagnozowania cukrzycy typu 2 diabe­tolog wystawia receptę na najpowszechniejszy lek obniżający poziom glukozy we krwi – met­forminę. Ostatnio na rynku pojawiły się jednak preparaty zawierające berberynę – związek, który w leczeniu cukrzycy może okazać się sku­teczną alternatywą o dodatkowych korzyściach zdrowotnych.

Berberyna to żółty alkaloid występujący naturalnie m.in. w ber­berysie zwyczajnym, gorzkniku kanadyjskim czy mahonii pospoli­tej. Wykazuje ona działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz wspomaga odporność.

Jednak to, co zelektryzowało świat medycz­ny, to fakt, że berberyna skutecznie i znacząco obniża poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz zmniejsza stężenie cholesterolu. To zaś czyni z niej istotny oręż w walce z cukrzycą oraz chorobami serca9. Jest to możliwe dzięki temu, że podobnie jak resweratrol, jest jednym z niewielu związków, które aktywują enzym AMPK.

Ma to wielkie znaczenie dla diabetyków, bo aktywa­cja tego enzymu stymuluje u nich wchłanianie glukozy, poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza produkcję glukozy w wątrobie.

To zaś przynosi takie same korzyści dla zdrowia jak ćwiczenia, zbilansowana dieta oraz spadek masy ciała. Pewne badanie prze­prowadzone na 116 diabetykach z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi udowodniło, że u pacjentów przyjmujących 1 g tego związku dziennie poziom glikohemoglobiny A1c (HbA1c) znacząco spadł w porównaniu do osób przyjmują­cych placebo. Stężenie HbA1c odzwierciedla średni poziom glukozy we krwi, dlatego też wykorzystuje się je do diagnozowania i monitorowania cukrzycy.

U pacjentów przyjmujących berberynę odnoto­wano również obniżenie poziomów cholesterolu oraz trójglicerydów (tłuszczu) we krwi, które u cukrzyków są zazwyczaj podwyższone10.

Zdaniem chińskich uczonych berberyna ma tak sil­ne działanie, jak metformina, a dodatkowo korzystnie wpływa na poziom lipidów we krwi. Badacze porów­nali działanie 500 mg wyciągu z berberysu przyj­mowanego 2 lub 3 razy dziennie przez 3 miesiące z metforminą.

Zauważyli, że berberyna oddziałuje nie tylko na świeżo zdiagnozowanych chorych, ale również tych diabetyków, którym nie udało się okiełznać choroby w ramach standar­dowego leczenia. Dotyczy to zarówno poziomu cukru na czczo, po posiłku, jak i wskaźnika Hb1Ac. Ma też tę przewagę nad tok­syczną dla wątroby metforminą – jest bezpieczna dla tego organu.

Gruszki
Gruszki mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik, który pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Są również źródłem witamin C i K oraz miedzi.

Jak podaje The International Journal of Endocrinology, ten żółty alkaloid m.in. wspomaga wydzielanie insuliny, glikolizę w obwodo­wych tkankach, reguluje równowagę mikroflory jelitowej i metabo­lizm tłuszczów oraz redukuje wchłanianie jelitowe glukozy. Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne berberynę stosuje się w leczeniu nefropatii, neuropatii i kardiomiopatii cukrzycowej.

Można też sięgnąć po morwę białą. Roślina ta jest szero­ko stosowana w leczeniu cukrzycy w Azji. Koreańczycy oce­niali wpływ przedłużonego spożycia ekstraktu z liści morwy na metforminę u szczurów chorych na cukrzycę. 3-tygodniowe leczenie samym ekstraktem spowodowało efekt przeciwhi­perglikemiczny (ok. 24%) w porównaniu z grupą kontrol­ną. Co ciekawe, podawanie metforminy po nim wzmocniło o ok. 49% jej działanie przeciwhiperglikemiczne. Ponadto przedłużone spożycie wyciągów z liści morwy białej nasilało działanie przeciwhiperglike­miczne metforminy w różnych stężeniach11.

Bibliografia
  • World Health Organization, Diabetes Fact Sheet. www.who.int
  • Curr Obes Rep, 2017; 6: 178-86
  • J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Jul 9;73(8):1070-7
  • Diabetologia, 2012; 55: 1577-96
  • Diabetes Obes Metab, 2018; 20: 1040-3
  • Int J Environ Res Public Health, 2019; 16: 2720
  • Diabetes Care, 2007; 30: 2148-53
  • Diabetes Obes Metab, 2016; 18: 333-47
  • Evid Based Complement Alternat Med, 2012; 2012: 591654
  • J Clin Endocrinol Metab, 2008; 93: 2559-65; Metabolism, 2008; 57: 712-7
  • Pharmaceutics. 2020 Jan; 12(1): 49
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny