Nowotwór jest podstępną chorobą, dlatego też, chcąc uzyskać największe szanse powodzenia, należy atakować go z wielu stron. Tu właśnie wchodzą do gry suplementy diety. Służą one 4 podstawowym celom:
- detoksykacji organizmu,
- dostarczeniu podstawowych składników odżywczych,
- zrównoważeniu i wzmocnieniu funkcjonowania układu odpornościowego,
- skierowaniu ataku na krążące komórki rakowe i/lub komórki macierzyste.
Chemio- i radioterapia nie są w stanie zabić owych komórek, niezwykle ważne jest więc to, by ich nie ignorować, gdyż odpowiadają za 95%. Porozmawiaj z lekarzem o testach RGCC, opracowanych przez Research Genetic Cancer Center (Ośrodek Genetycznych Badań Onkologicznych, rgcc-group.com) w celu analizowania komórek CTC i CSC.
Wyniki tych testów dadzą lekarzowi cenne informacje, dzięki którym będzie mógł przepisać najlepiej nacelowany cykl leczenia przeciwrakowego. Poproś lekarza także o zbadanie poziomu składników odżywczych.
Uzyskanie przeglądu wszelkich niedoborów żywieniowych pomoże mu sporządzić właściwy protokół podstawowego żywienia, dostosowany do Twych konkretnych potrzeb i wyzwań zdrowotnych.
Żelazna Trójka – podstawowe przeciwrakowe suplementy
Poniższe zasadnicze składniki odżywcze przepisujemy każdemu z naszych pacjentów i powinny one stanowić podstawę każdego programu przeciwrakowego.
Podobnie jak jedzenie łososia i szpinaku, te suplementy powinny być stałym elementem Twojego schematu leczenia, niezależnie od tego, jaką ścieżkę terapii wybierzesz. Jeżeli wybierzesz chemio- i radioterapię, to odbiją się one na stanie organizmu i będziesz musiał podreperować swój status żywieniowy, by mogło nastąpić gojenie.
Witamina C
Jest gigantem o działaniu odpornościowym i przeciwrakowym. Linus Pauling, nieżyjący już biochemik i dwukrotny laureat Nagrody Nobla, był jednym z pierwszych naukowców, którzy zasugerowali, że wysokie dawki tej witaminy mogą być zabójcze dla komórek nowotworowych.
Bez zagłębiania się w szczegóły techniczne można stwierdzić, że witamina C podawana dożylnie w wysokich dawkach wytwarza we wnętrzu komórek rakowych nadtlenek wodoru, powodując ich samozniszczenie. Kwas askorbinowy przyjmowana doustnie ma silne własności zwiększające odporność i jest doskonałym składnikiem odżywczym dla celów zapobiegania i leczenia raka1.
Pomyśl o wypróbowaniu liposomalnej formy tego składnika. Ten bardziej biodostępny (lepiej wchłaniany) rodzaj witaminy C zamknięty jest w fosfolipidach otrzymywanych z lecytyny słonecznikowej, dzięki czemu organizmowi łatwiej jest go wykorzystywać.
Jest ona nieco droższa niż inne formy kwasu askorbinowego, ale niewielka ilość wystarcza na długo. Unikaj natomiast produktów z witaminą C, które wytwarzane są z genetycznie modyfikowanej kukurydzy.
Przeciętna dzienna ilość, jaką zalecam pacjentom chorym na raka, to 8 g. Dla zapobiegania i ogólnego dobrego samopoczucia powinno wystarczyć 4 g dziennie.
Witamina D3
Jej najbardziej biodostępna forma – może z dużym prawdopodobieństwem być jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwrakowych składników odżywczych. Witamina D, wpływająca pozytywnie na 200 genów organizmu, jest dobrze znana ze swych własności wzmacniających funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszających stany zapalne2.
Wykazano również, że hamuje ona wzrost i cykl replikacji komórek nowotworowych, zmniejsza wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzie, a być może także wyzwala apoptozę, czyli samozniszczenie komórek rakowych3.
Niezależnie od statusu zdrowotnego, niemal każdy może odnieść korzyści z suplementowania witaminy D3. Chociaż większość osób zadowala się przyjmowaniem jej niskich dawek bez uprzedniego sprawdzenia jej poziomu, to jednak proste badanie krwi zlecone przez lekarza pozwoli Ci dowiedzieć się dokładnie, ile słonecznej witaminy musisz przyjmować, by jej status osiągnął poziom terapeutyczny.
Z mojego doświadczenia wynika, że większość pacjentów wymaga dziennej dawki 5000-15 000 j.m., by podnieść poziom witaminy D3 we krwi do optymalnego zakresu 50-70 mg/ml.
Trzustkowe enzymy proteolityczne
Większość z nas nie wytwarza dostatecznej ilości enzymów trzustkowych. Bez względu na to, czy obniżona produkcja jest wynikiem stresu, toksyn, złej diety czy innych czynników, suplementacja tych enzymów może przynieść korzyść każdemu.
Prosta analiza krwi lub kału może poinformować lekarza, czy organizm wytwarza wystarczająco dużo tych enzymów. Zrównoważenie ich poziomu jest istotne, ponieważ pomagają one trzustce rozkładać i trawić pożywienie, chroniąc ją też przed przeciążeniem zbyt dużą ilością białka.
Oprócz tego, enzymy trzustkowe najprawdopodobniej pozbawiają komórki nowotworowe fibryny, czyli zewnętrznej osłony, chroniącej je przed układem odpornościowym. Rozpuszczenie tej zewnętrznej warstwy ułatwia układowi odpornościowemu odnajdywanie i niszczenie tych wędrujących, złośliwych komórek4.
Użyteczność enzymów trzustkowych w leczeniu raka dostrzegł po raz pierwszy na początku XX w. szkocki embriolog John Beard. Jego teoria i badania dotyczące terapii enzymatycznej zostały opublikowane w monografii zatytułowanej „The Enzyme Treatment of Cancer” („Enzymatyczne leczenie raka”). Dr Beard był świadkiem wyleczenia wielu tysięcy pacjentów w zaawansowanym stadium raka za pomocą tej metody.
Jak zadbać o prawidłową równowagę kwasowo-zasadową?
Kwasowość lub zasadowość każdej substancji można mierzyć przy użyciu skali pH. Skala ta ma zakres 1-14, gdzie 1 oznacza odczyn najbardziej kwasowy, 7 to odczyn obojętny, a 14 to odczyn najsilniej alkaliczny. W przypadku krwi idealny jest odczyn pH na poziomie 7,43, czyli lekko alkaliczny.
Jeżeli organizm ma odczyn zbyt kwasowy, może pojawić się cały szereg problemów zdrowotnych. W takim stanie 100 bilionów komórek, tworzących nasze ciało, nie może skutecznie się komunikować i z biegiem czasu wysoce kwasowe środowisko przyspiesza starzenie oraz powoduje problemy we wszystkich układach organizmu.
Nadmierna kwasowość wytwarza również gościnne środowisko dla komórek nowotworowych, które doskonale czują się w otoczeniu o niskiej zawartości tlenu5.
Na szczęście, osiągnięcie optymalnego, zalkalizowanego stanu organizmu jest dość proste. Jednym ze sposobów jest spożywanie sody oczyszczonej wymieszanej z wodą.
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, pomaga neutralizować kwasy, jak również może łagodzić zgagę i niestrawność. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, by ustalić, jaka dawka będzie dla Ciebie odpowiednia lub też jaki suplement może Ci pomóc. I koniecznie wybieraj taką sodę oczyszczoną, która nie zawiera aluminium.
Suplementy wspomagające trawienie
U pacjentów chorych na raka trawienie może stanowić problem, dlatego też często zaleca się im przyjmowanie różnych suplementów poprawiających funkcjonowanie układu trawiennego. Pomocne mogą być kwas solny, enzymy trawienne (odmienne od enzymów trzustkowych), probiotyki oraz produkty żywnościowe zawierające probiotyki.
Kwas solny i enzymy trawienne pomagają organizmowi rozkładać i trawić pożywienie, podczas gdy probiotyki – w postaci suplementów i żywności – zasiedlają jelito grube i cienkie dobroczynnymi bakteriami. Wielu osobom brakuje w jelitach takich właśnie „dobrych bakterii”, co może być przyczyną problemów, gdyż znaczna część naszego układu odpornościowego uzależniona jest od zdrowej flory jelitowej.
W dzisiejszym świecie zdrowiu jelit mogą zagrażać różnorodne czynniki, od toksyn środowiskowych i nadużywania antybiotyków po nadmiar stresu i złe odżywianie. Aby poprawić trawienie i ogólny stan jelit, możesz stosować te suplementy oraz położyć nacisk na włączenie do diety większej ilości produktów fermentowanych lub prebiotycznych. Doskonałe opcje to m.in. kefir, kiszona kapusta, kombucha i kimchi.
Suplementy przeciwrakowe w konkretnych przypadkach
Wymienione wyżej suplementy mogą być pomocne zarówno wtedy, gdy chcesz zapobiegać rakowi, jak i wtedy, gdy chcesz mieć większe szanse w walce z nim. Spójrzmy teraz na niektóre substancje dobierane konkretnie dla danego pacjenta.
Także i w tym przypadku onkolog integracyjny może zlecić testy bioenergetyczne lub RGCC. Analizując rezultaty tych i innych badań laboratoryjnych, będzie mógł ustalić idealny schemat leczenia, który podniesie odporność oraz zostanie nacelowany na konkretny rodzaj raka poprzez spersonalizowanie indywidualnego protokołu leczenia i włączenie do niego tych suplementów, które w danym przypadku zadziałają najlepiej.
- CoQ10 Wolne rodniki – niestabilne cząsteczki – powodują oksydacyjne uszkodzenia komórek, a takie same uszkodzenia oksydacyjne wywołują też raka. Na szczęście, suplement CoQ10 jest jednym z najpotężniejszych znanych ludzkości przeciwutleniaczy międzykomórkowych i świetnie się spisuje, wymiatając nadmiar wolnych rodników oraz chroniąc komórki. Uważa się też, że CoQ10 zwiększa aktywność makrofagów, czyli komórek odpornościowych organizmu, które rozkładają odpady komórkowe, drobnoustroje, obce substancje i komórki nowotworowe w procesie znanym jako fagocytoza6. Oprócz tego CoQ10 sprzyja produkcji innego typu komórek odpornościowych, zwanych granulocytami. Sugerowana dawka wynosi 300-400 mg dziennie.
- Kwercetyna Innym silnym przeciwutleniaczem jest suplement o nazwie kwercetyna. Być może najbardziej znana jest ona ze swej zdolności modulowania sygnału genowego NF-kappaB, co pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i stanami zapalnymi, ale kwercetyna uruchamia także samozniszczenie komórek nowotworowych, hamuje wzrost guzów i obniża oporność na chemioterapię. Badania pokazują, że kwercetyna wywiera wpływ na kilka rodzajów raka, m.in. na raka przełyku, jelita grubego, wątroby, jajników, trzustki i prostaty. Kwercetyna może też pomagać w chelatacji, czyli „wychodzeniu” z organizmu metali ciężkich, które nie zagnieździły się jeszcze głęboko w tkankach7. Preparaty z kwercetyną różnią się między sobą, więc stosuj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub według wskazówek na opakowaniu.
- Melatonina Wydzielana w sposób naturalny nocą przez gruczoł szyszynki jest silnym przeciwutleniaczem, który nie tylko pomaga nam lepiej sypiać, ale jest też skutecznym czynnikiem przeciwrakowym. Analiza 10 badań, opublikowana w Journal of Pineal Research, wykazała, że melatonina obniża ryzyko wielu rodzajów raka nawet o 34%! Jak napisali autorzy: „Znaczna redukcja ryzyka śmierci, mała ilość doniesień o niepożądanych skutkach, a także niski koszt związany z taką interwencją sugerują wielki potencjał melatoniny w leczeniu raka”8. Dla poprawy snu i zapobiegania rakowi powinno wystarczyć 1-3 mg co wieczór. W leczeniu raka dawka może wahać się od 10 do 20 mg lub więcej, w zależności od potrzeb pacjenta.
- Artemizynina Pozyskiwana z bylicy (Artemisia), wchodzi w reakcje z żelazem wewnątrz komórek nowotworowych, wyzwalającym produkcję wolnych rodników. Proces ten niszczy błonę komórkową i pozbawia złośliwe komórki możliwości funkcjonowania. Przyjmowanie suplementu z artemizyniną pomaga również natlenić organizm, co także wspomaga walkę z rakiem.
- Czosnek Mocne i ostre w smaku warzywo jest nie tylko pyszne, ale, jak się okazuje, działa także skutecznie jako suplement leczniczy. Liczne badania pokazują, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ryzyko kilku rodzajów raka, od raka żołądka i jelita grubego po raka przełyku, trzustki i piersi.
Poza swymi własnościami przeciwrakowymi czosnek wzmacnia także układ odpornościowy i zwiększa produkcję komórek NK (naturalnych zabójców), stanowiących jedną z głównych linii obrony organizmu przed rakiem. Czosnek pomaga także w detoksykacji wątroby i stymuluje produkcję zasadniczego przeciwutleniacza – glutationu.
Oprócz dodawania jego dużych ilości do potraw możesz też czerpać korzyści z przyjmowania czosnku w postaci suplementów, jeśli badania wykażą, że Twój konkretny rodzaj raka może dobrze na niego zareagować. Stosuj według instrukcji. Czosnek może obniżać ciśnienie krwi, więc może być niewskazany u niektórych osób.
- Ekstrakt z zielonej herbaty Obfituje w silne przeciwrakowe związki chemiczne zwane polifenolami. Szczególnie dobroczynny w leczeniu raka jest jeden z nich, znany jako EGCG. Związek ten wymiata szkodliwe wolne rodniki, ma silne działanie przeciwzapalne, może wywoływać śmierć złośliwych komórek, a także powstrzymywać rozwój naczyń krwionośnych w guzie (czyli angiogenezę). Niektórzy badacze są nawet przekonani, że EGCG jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witaminy C i E. Ekstrakt z zielonej herbaty możesz kupić bez recepty. Stosuj według instrukcji.
- Indolo-3-karbinol Warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka i kapusta, wprost kipią od związku znanego jako indolo-3-karbinol (I3C). Ma on niezwykle istotne znaczenie, ponieważ blokuje niektóre skutki działania związków wywierających ksenoestrogenny wpływ na organizm, a przez to zwiększających ryzyko pewnych rodzajów raka, szczególnie raków układu rozrodczego, takich jak rak prostaty, piersi oraz trzonu i szyjki macicy. We współpracy z lekarzem wykonaj testy hormonalne i sprawdź, czy nadmiar estrogenów i ksenoestrogenów nie obarcza Cię większym ryzykiem wystąpienia raka lub nie odgrywa roli w Twej trwającej już chorobie. Jeżeli dowiesz się, że masz za dużo „złego estrogenu”, zwiększ spożycie wymienionych wyżej warzyw i rozważ przyjmowanie suplementu z I3C. Suplementy z I3C można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Stosuj według instrukcji.
- Kurkumina Ten bioaktywny składnik pozyskiwany z popularnej przyprawy, kurkumy, jest kolejnym silnym przeciwutleniaczem o wielu własnościach przeciwrakowych.
Może ona powstrzymywać początkowe procesy w organizmie, mogące prowadzić do rozwoju raka. Może także zakłócać mechanizmy umożliwiające wzrost guza, rozwój nowotworowych komórek macierzystych i produkcję związków prozapalnych, które wyzwalają rozwój nowotworu. Sugerowana dawka doustna kurkuminy wynosi 500 mg 3 razy dziennie, a czasem więcej. Jeżeli masz alergię na rośliny z rodziny imbirowatych lub na żółty barwnik spożywczy, skonsultuj się z lekarzem, zanim spróbujesz tej terapii.
- Herbatka Essiac To mieszanka 4 głównych ziół: korzenia łopianu, wewnętrznej kory wiązu czerwonego, szczawiu polnego i korzenia tarczownicy tarczowatej.
Jej nazwa pochodzi od nazwiska kanadyjskiej pielęgniarki, Rene Caisse, która z powodzeniem stosowała ją obok zastrzyków w leczeniu tysięcy pacjentów chorych na raka. Suplement ten wykazuje szeroki zakres własności cytotoksycznych, a korzyści z jego stosowania obejmują m.in. lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego, wyższy poziom energii, zwiększony apetyt, łagodzenie bólu i zmniejszenie stanów zapalnych. Pomaga on także uwolnić narządy od nadmiaru śluzu. Chociaż w wielu sklepach można nabyć kapsułki, herbatki i inne formy Essiac, to jednak nie wszystkie preparaty są sobie równe. Produkty wysokiej jakości można znaleźć na stronie essiacproducts.com. Firma ta stosuje w swych suplementach wyłącznie oryginalny przepis, opracowany przez Rene Caisse. Stosuj według instrukcji na opakowaniach produktów. Uwaga: Herbatka Essiac jest niewskazana w kilku schorzeniach, więc przed jej użyciem skonsultuj się z lekarzem.
- Lecznicze grzyby W Azji używane są w celach medycznych od tysiącleci, a w ostatnich dekadach ich popularność ugruntowała się na całym świecie. Dzięki swym własnościom przeciwnowotworowym i wzmacniającym odporność stają się wiodącym składnikiem wielu schematów leczenia raka. Do najszerzej stosowanych należą shiitake, maitake, Ganoderma, reishi i Cordyceps, ale mogłabym zapełnić wiele stron wyliczaniem różnych gatunków grzybów i korzyści płynących z ich użycia. Grzyby lecznicze są doskonałym dodatkiem do każdego protokołu przeciwrakowego lub schematu zapobiegania rakowi. Przy takiej różnorodności odmian i marek na rynku musisz skonsultować się z lekarzem, by ustalić, które produkty przyniosą Ci najwięcej korzyści. Stosuj według instrukcji na etykiecie produktu
Jeszcze więcej suplementów przeciwrakowych
Badania naukowe wciąż odkrywają coraz to nowe substancje naturalne, które mogą być skuteczne w leczeniu nowotworów i zapobieganiu im. Porozmawiaj z lekarzem także i o tych:
- aloes zwyczajny,
- amigdalina,
- jemioła,
- likopen,
- 2 modyfikowana pektyna cytrusowa,
- naltrekson w niskich dawkach,
- poly-mva,
- resweratrol,
- salicinium,
- salvestrol,
- thymex,
- tokotrienole i witamina E,
- vascustatin,
- vilcacora (koci pazur)
- National Cancer Institute, “Intravenous Vitamin C (PDQ®)–Patient Version,” June 24, 2022, cancer.gov
- Genome Res, 2010; 20(10): 1352–60
- Leigh Erin Connealy, The Cancer Revolution, 98
- John Beard and Nicholas J. Gonzalez, The Enzyme Treatment of Cancer and Its Scientific Basis (New Spring Press, 2009)
- Robert O. Young and Shelley Redford Young, pH Miracle: Balance Your Diet, Reclaim Your Health, revised and updated (Grand Central Publishing, 2010); Theodore A. Baroody, Alkalize
- or Die: Superior Health through Proper Alkaline-Acid Balance (Eclectic Publishing, 1991)
- Leigh Erin Connealy, The Cancer Revolution, 98; Antioxidants (Basel), 2021; 10(5): 759
- Christianne Schelling, “Quercetin is a Multi-Faceted Cancer Fighter,” 2022, quercetin.com
- J Pineal Res, 2005; 39(4): 360–6
- Pharmacol Ther, 2020; 216: 107706