Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
Odżywianie
Redakcja poleca
Wibracje 2025 – festiwal zdrowia, harmoni i dobrej energii
Wibracje odbędą się po raz 9. Festiwal znany jest przede wszystkim z tego, że obfituje w wykłady i warsztaty związane...
Redakcja poleca
Ta mało popularna roślina to skarbnica zdrowia. Dobrze mieć ją pod ręką
Zastosowanie ziół jest bardzo szerokie – część z nich świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawy, niektóre...
Redakcja poleca
Mądra profilaktyka. Poznaj test przydatny w profilaktyce nowotworów
W Polsce co roku diagnozuje się nowotwory u ok. 170 tys. osób. To oznacza, że każdego dnia kilkaset rodzin mierzy się...
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
1
6
Zobacz wszystkie
Jak jeść zdrowo
Mrożone pieczywo – czy jest zdrowe?
Czy pieczywo z odroczonego wypieku jest gorsze od tradycyjnego pieczywa? Czy można odróżnić po smaku chleb mrożony? Jakie walory posiada mrożone pieczywo?
Diety
Dieta ketogeniczna przy padaczce – czy warto stosować dietę keto?
Czy dieta wysokotłuszczowa może ograniczyć liczbę drgawek u pacjentów z padaczką lekooporną? Czy można wierzyć badaniom nad jej skutecznością?
Diety
Dieta na stan zapalny
Stan zapalny odgrywa kluczową rolę w przebiegu różnorodnych chorób – od problemów z sercem po depresję. Dieta i jadłospis dietetyczki Julie Daniluk uwzględniają pokarmy o działaniu przeciwzapalnym,...
Jak jeść zdrowo
10 produktów na poprawę nastroju
Musisz siedzieć w biurze, kiedy inni mogą leniuchować? Właśnie skończyłeś urlop i rozpoczynasz pracę po kilkutygodniowej przerwie? Za oknem pada i pogoda nie nastraja pozytywnie? Sprawdź, co może...
Jak jeść zdrowo
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić?
Poznaj 6 produktów, które powszechnie uważa się za zdrowe, choć ich jedzenie wcale nie musi być dla nas korzystne. Dr Joseph Mercola tłumaczy, dlaczego lepiej trzymać się od nich z daleka.
Jak jeść zdrowo
Głodówka może chronić przed infekcjami
Okazjonalne głodówki chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi lub co najmniej zapewniają, że przebieg choroby będzie łagodny.
Jak jeść zdrowo
5 sposobów, jak nie przytyć w święta
Święta Bożego Narodzenia sprzyjają podjadaniu. Apetyczne ciasta, słodycze i smaczne świąteczne potrawy sprawiają, że trudno nam uniknąć przejedzenia i dodatkowych kilogramów. Jak tego uniknąć? Oto 5...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Glutation - najsilniejszy antyoksydant
W rankingu najlepszych antyoksydantów stających na straży komórek w czołówce z pewnością znalazłyby się wszystkim dobrze znane witaminy A, E, C, a także selen. Mało kto by podejrzewał, że pierwsze...
Jak jeść zdrowo
Świąteczny deser figowy
Słodycze z supermarketu zamień na świąteczny deser domowej roboty.
Jak jeść zdrowo
Zdrowe słodycze na Święta
Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.
Jak jeść zdrowo
Przepis na zieloną herbatę imbirową. Napój rozgrzewający i uspokajający żołądek
Jest dobra dla serca i mózgu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Jak jeść zdrowo
Bezpieczna ryba z certyfikatem MSC
Czy jesteśmy gotowi, by działać dla dobra naszej planety i przyszłych pokoleń? To pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć, wybierając rybę na Święta. Jeśli chcemy cieszyć się pysznymi rybnymi...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Witamina D może być kluczowa w uzależnieniu od opioidów
Dlaczego niektórzy ludzie uzależniają się od tych leków przeciwbólowych? Jak sugerują nowe badania, może to mieć związek z poziomem witaminy D.
Jak jeść zdrowo
Pyszne domowe koktajle poprawiające trawienie
Och, nasz umęczony układ pokarmowy! Czy wiesz, że jego największym wrogiem są antybiotyki, które jednocześnie pomagają i szkodzą?
Jak jeść zdrowo
Na nudności... jedzenie
Gdy dokuczają ci z jakiegokolwiek powodu nudności, nie masz prawdopodobnie ochoty ani na jedzenie, ani na picie. A jednak właśnie to może być najlepszym sposobem na złagodzenie tej dolegliwości.
Jak jeść zdrowo
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?
Są źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, a przy tym możesz jeść je do woli, ponieważ zawierają wyjątkowo mało kalorii. Najwyższy czas zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone warzywa własnej...
Jak jeść zdrowo
Rozgrzej się zimową dynią
Czy zauważyliście ostatnio w swoim supermarkecie wszystkie te dynie o ciekawych i dziwnych kształtach? Warto spróbować każdej z nich!
Jak jeść zdrowo
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 1
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy na podstawie wielu badań wykazali, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od rodzaju diety i że bardzo często ratowanie zdrowia wymaga przyjmowania...
Jak jeść zdrowo
Nie oszczędzaj na olejach rybnych!
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla naszego zdrowia i długowieczności. Obniżają bowiem ryzyko chorób serca.
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D - naturalne wsparcie dla Twojego organizmu
Jesień to czas pełen wyzwań dla odporności. To właśnie teraz Twój organizm najbardziej potrzebuje skutecznego wsparcia, aby jak najlepiej poradzić sobie z niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi....
Jak jeść zdrowo
Ładunek glikemiczny – co to takiego?
Czy ładunek glikemiczny jest tym samym co indeks glikemiczny? Jak obliczyć ładunek glikemiczny porcji węglowodanów?
Jak jeść zdrowo
Dlaczego smażenie jest szkodliwe dla zdrowia?
Substancje chemiczne powstające w wyniku smażenia są szkodliwe dla zdrowia. Z jakimi chorobami powiązano AGEs?
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Zajady – jakiej witaminy brakuje i jak leczyć?
Zajady to potoczna nazwa stanu zapalnego w kątach ust (łac. Angular cheilitis). Dolegliwość ta objawia się drobnymi pęknięciami skóry w kącikach ust i tworzeniem się tam nadżerek, czyli niewielkich,...
Jak jeść zdrowo
Napoje dietetyczne mogą "oszukać mózg, by poczuł głód"
Dotychczasowe badania nad napojami dietetycznymi z dodatkiem słodzików były niejednoznaczne. Zastanawiano się, czy słodziki są zdrowe. Okazało się, że napoje dietetyczne, które miały ograniczać...
Jak jeść zdrowo
3 powody, by przejść na wegetarianizm
Rośnie liczba dowodów na to, że dieta wegetariańska jest dobra dla zdrowia.
Jak jeść zdrowo
Jedzenie w oknie żywieniowym - czy to działa?
Nie wszyscy odnoszą jednakowe korzyści z tego sposobu odżywiania, ale bez wątpienia są one zauważalne u każdego.
Jak jeść zdrowo
Kwiaty na talerzu. Przepisy na dania z kwiatów
Cieszą oko, obłędnie pachną, a przy tym są smaczne i zdrowe. Wśród kulinarnych przysmaków mają ugruntowaną pozycję od wieków i nie chodzi tu tylko o prozaicznego kalafiora…
Jak jeść zdrowo
Jakość diety a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Ukazały się ciekawe badanie na temat związku między dietą a ryzykiem choroby covidowej. Jest to prospektywne badanie kohortowe, przeprowadzone z użyciem danych 592 tys. osób z badania na temat...
Jak jeść zdrowo
Pory roku w medycynie chińskiej – odżywianie według 5 Przemian
Które pokarmy należy spożywać latem, a które zimą? Czy sama dieta może być równie skuteczna w terapii co lekarstwa?
Jak jeść zdrowo
Nowe spojrzenie na jajka - kto może je jeść?
Od zarania dziejów – nawet jeszcze przed udomowieniem ptactwa, co nastąpiło około 8 tys. lat temu – ludzie jedli jaja, jeśli tylko udawało im się je znaleźć. Ale w latach 70. ubiegłego wieku to...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Glutation i N-acetylocysteina - pogromcy wirusów
Celeste McGovern zgłębia tajemnicę nadzwyczajnych mocy ochronnych supergwiazdy wśród związków chemicznych – glutationu – oraz jego biologicznego prekursora – N-acetylocysteiny – w walce z wirusami i...
Poprzednia
1
...
6
7
8
9
10
11
12
...
21
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby